skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cei trei frați

 

Au fost odată, într-un sat, trei fraţi gemeni. Semănau foarte mult, atât de mult încât ţi se părea că vezi unul şi acelaşi om, de trei ori, dar în trei situaţii diferite. Unul, cel mai mare, era foarte egoist şi zgârcit. Tot timpul era nemulţumit de ceea ce avea şi faţa sa era posomorâtă. Nici când se jucau, faţa nu ii era senină.
Al doilea era un om obişnuit, când vesel, când trist. Când era trist, era leit fratele cel mare. Când era vesel, era leit fratele cel mic. Despre acesta din urmă, ce să spunem… Parcă trăia pe altă lume. Bucuria care i se citea pe faţă era molipsitoare. Era cel mai credincios dintre fraţi. Chiar dacă fraţii mai mari nu erau mult mai mari decât el, între el şi fratele cel mare părea o diferenţă de multi ani. Şi nu la trupuri, că erau aproape la fel de bine dezvoltaţi. Doar la chip…
Ce să mai spunem despre fratele mic? Chiar şi atunci când părinţii lor au murit, răpuşi de o boală necruţătoare, fratele mic a ştiut să îi încurajeze și pe ceilalți. Cu muncă, cu răbdare, au ştiut să o scoată la capăt.
Au crescut, s-au căsătorit cu fete harnice şi frumoase, au avut copii… Au mai trecut mulţi ani, copiii au crescut mari şi gemenii noştri au ajuns bunici.
Într-un an, când fraţii îşi sărbătoreau ziua de naştere şi toată familia era laolaltă, cu mulţimea de copii şi nepoţi, a apărut un bătrân cu o faţă senină, cu părul lung şi alb. A spus că are daruri pentru toţi. Şi a cerut să stea de vorbă doar cu sărbătoriţii…
– Spuneţi-mi, vă rog, cât de mult îi iubiţi pe cei din familia voastră, pe copii şi nepoţi? Eu pot să vă ajut să le faceţi un cadou, să le dăruiţi o parte din viaţa voastră.
Fraţii mai mari se uitau, miraţi, spre cel mai mic. Aveau încredere în el şi se gândeau că el îşi va da seama dacă musafirul nepoftit era mincinos sau nu. Dar fratele cel mic nu dădea nici cel mai mic semn de neîncredere… Era vesel ca de obicei. Zise:
– Ăsta da, cadou, să poţi să primeşti puterea de a da o parte din tine altora…
Cel mare nu părea prea încântat:
– Ce să dau? O parte din viaţa mea? Şi de ce să dau? Că, dacă dau, mor mai repede, nu? Eu nu dau nimic. Cât mai am de trăit, să trăiesc. Bătrâneţea e grea, dar mai bine bătrân decât mort…
– Eu aş da un an, zise fratele mijlociu. Dar să fiu sigur că ajunge la copii şi nepoţi.
– Aş da şi eu un an, nu zic nu, zise fratele cel mare. Dar să ştie toţi ce cadou le-am făcut. Dar, dacă stau să mă gândesc mai bine… Cât ar reveni fiecăruia? O lună, două, câteva zile? Mai bine le ţin pentru mine.
Fratele cel mic deveni din ce în ce mai serios. Ceilalţi nu îl mai văzuseră niciodată aşa. Îl întrebă pe musafir:
– Şi chiar putem face celorlalţi cadou, o parte din viaţa noastră? Atunci, eu sunt gata să mor chiar acum. Am avut o viaţă frumoasă şi fericită. Şi ce bucurie mai mare ar fi, decât să dau o parte din mine, celorlalţi? Nu vreau să mă laud cu cadoul pe care l-aş face, dar cred că orice copil şi nepot ar înţelege măreţia darului meu. Eu, eu sunt aproape gata de moarte… Mai vreau să mă spovedesc, să mă împărtăşesc mâine dimineaţă şi gata… Dacă aş şti că mai am de trăit zece ani, pe toţi i-aş da, fără să şovăi…
Musafirul le spuse:
– Lucrurile stau altfel… În aceeaşi zi aţi venit pe lume şi părinţii voştri, înainte de a muri, s-au rugat să părăsiţi această lume împreună. Dar, precum se vede, nu sunteţi toţi la fel de pregătiţi pentru moarte. Deşi sunteţi bătrâni şi timp să vă pregătiţi aţi avut…
În timp ce musafirul vorbea, fratele cel mare se aşezase pe un scaun şi începu să respire din ce în ce mai greu.
– Cel mai mic le-ar fi dat şi zece ani de viaţă, celorlalţi. O viaţă întreagă a trăit pentru ei, aşa a rămas şi la bătrâneţe. Zece ani de viaţă o să mai trăiască. Dar bătrâneţea nu îi va fi grea, nu va fi o povară pentru ceilalţi, ci o bucurie… Tu, mijlociule, un an o să mai trăieşti de acum înainte.
– Doar un an?, întrebă mijlociul, nemulţumit.
– Da, un an. Bucură-te şi de acesta, zise musafirul. Vezi, fratele cel mare nu a avut parte nici de atât…
Fraţii şi-au întors privirile spre acesta. Şi au văzut că închisese ochii, pentru totdeauna. Avusese totuşi parte de o moarte liniştită…
– Preţuiţi bine timpul care v-a rămas, le spuse bătrânul, celor doi. Şi nu uitaţi cât de mare e puterea iubirii pentru ceilalţi. Ea, doar ea vă mai ţine în viaţă. Pentru această iubire v-a mai lăsat Cel de Sus să trăiţi, ca să îi puteţi ajuta şi pe alţii prin această iubire, care vă pregăteşte pentru viaţa cea adevărată…
Atât le mai spuse bătrânul. Şi, deodată, dispăru din faţa ochilor lor. Cei doi fraţi se frecau la ochi, nevenindu-le să creadă că ceea ce văzuseră era adevărat. Dar, lângă ei, trupul fratelui lor zăcea fără suflare…

Comentarii (5)
 1. Am lăsat mintea deschisă pentru miracole și ele chiar vin… noi suntem 3 surori și această povestioară este adevărată! Ne spuneam și spunem că vom trece împreună dincolo, pentru că asta face Iubirea, aliniază, egalizează, întregește… este adevărat că ceea ce emiți vine de la exterior înapoi în tine… ce poate fi postarea de azi, decât o confirmare că și alți oameni simt la fel sau atragem gânduri și inimi asemenea (sau transmitem de la unul la altul :) ). Dacă sunt gândurile și sentimentele lui Răzvan, inima mea te strânge la piept, dacă ești doar unealta, inima mea face la fel! Mulțumesc din toată Ființa mea!

   
  1. sa traiti toate 3 surori, sa aveti o viata fericita , sa fiti sanatoase , sa va bucurati de fiecare clipa ,ca merita ! aceste urari va rog sa la primiti din partea mea in aceata zi mare = 14 octombrie = ziua CUVIOASEI MAICII NOASTRE PARASCHEVA ! Doamne ajuta-ne pe noi !

    
 2. Consider ca : ” Cele mai Pretioase Daruri pe care le poate oferi un om altui om , sunt particele din Timpul sau , din Experienta sa si din Intelepciunea sa „. Cat sunt de apreciate aceste Daruri de catre Primitor ……

   
 3. Una din Legile Fundamentale Divine spune:
  „Cu cat veti da mai mult cu atat veti primi si mai mult!”
  Acest mare adevar se gaseste rar in forma scrisa fiindca daca l-am cunoaste si mai ales pricepe, altfel ar arata lumea!
  Cei care inca mai spera ca ne vor pastra sub control, s-au straduit pana la limita puterii lor sa inlocuiasca in noi toate valorile spirituale de capatai cu cele joase de gen: zgarcenie, avarism, rautate, invidie, egoism, etc (simpla lor enumerare te coboara in abisuri!).
  Daca toti am da „tot”, inclusiv ultima „bucata de paine” din mana, am constata ca „intregul” s-a refacut, si acesta sta la dispozitia tuturor si ca fiecare poate sa „ia” din el cat are nevoie (automat nu-si mai poate „justifica” dorinta innoculata de a lua mai mult!)!
  Si aici e vorba de „tot”! Nu numai de ceea ce numim „material”, care e doar de o vibratie joasa in comparatie cu cel „spiritual”!
  E vorba aici si de tot ce am dobandit spiritual pana acum! Daruind din „puterea” noastra spirituala celorlalti sa se „elibereze” sau „vindece” vom primi si mai multa, darunind si mai mult din „cunoasterea” noastra spirituala vom sti si mai multe!
  Cand ne gandim ca, urmare a manipularii milenare a omenirii, cel putin 90% din viata noastra alergam ca sa „dobandim” cele necesare „supravietuirii” (fizice bineinteles), nu e greu de inteles cat timp si energie am avea la dispozitie sa ne ocupam de cele cu adevarat importante atingerii scopului nostru aici daca ne-am opri din alergatul in cerc incarcand sa ne muscam coada!
  E clar asadar ca invartindu-ne permanent „ametim” si nu mai percepem „realitatea” inconjuratoare!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top