skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cele 4 elemente

 

În mitologia antica se intalnesc patru elemente primordiale din care s=a nascut totul: apa, pamantul, focul si vantul. Astazi ne vom arunca o scurta privire asupra acestor simboluri si vom urmari un cantec fabulos ce le este destinat.
Sa le luam pe rand.
Apa este simbolul vieții, al regenerării și al purității. Lumea apelor, a mărilor este diferită de cea a uscatului, a oamenilor, având tărâmuri și adâncimi necunoscute și mistice.
Lumea apelor era protejată de fiinte fantastice și guvernată de zeii apelor. Oamenii trebuiau să aducă ofrande acestor zei înainte de a porni pe mare pentru a nu atrage asupra lor mânia apelor. În aproape toate mitologiile, lumea oamenilor se întindea până la marele ocean ce o înconjura. Dincolo de acest ocean urma capătul lumii.
În concepția multor popoare, dar și în Biblie, se susține că omul a fost făurit din lut, adică din apă și pământ, elemente ce făuresc lumea însăși. Astfel omul devine o miniatură a lumii prin armonizarea apei cu pământul. Un alt mit al apei ca element al genezei este nașterea Afroditei, din mitologia greacă. Se spune că această zeiță s-a născut din spuma mării și sângele lui Uranus. Această geneză spectaculoasă pune în evidență caracterul pur, sublim al elementului apă, Afrodita, zeiță a iubirii, fiind un ideal al frumuseții. Chiar numele îi provine de la cuvântul grec „afros” însemnând „spuma mării”.

Pamantul. În multe mitologii, pământul devine prin personificare, pereche a cerului, între care se stabilește o relație armonioasă, de iubire eternă. Pământul și cerul sunt elemente contrastante, opuse, la fel ca bărbatul și femeia și se completează unul pe celălalt. Astfel au apărut în diferite mitologii cupluri de zei, dintre care unul reprezintă cerul, iar celălalt pământul.
Pământul este element al genezei lumii; Mitologia greacă, vorbește explicit despre această proprietate a pământului personificat de zeița Gaia. Această zeiță s-a născut împreună cu Uranus din Haos, fiind primele două elemente din care s-a constituit lumea. În alte variante ale legendei, cei doi zei s-au născut împreună cu Eros, iubirea, sugerându-se astfel comuniunea dintre pământ și cer.
În mitologia greacă, Prometeu, l-a modelat pe om din lut, din pământ. În Biblie, omul a fost făcut din lut, asupra căruia s-a suflat viață. Aceste legende, întăresc comuniunea omului cu natura, cu pământul. Omul s-a născut din pământ, iar după moarte, se va întoarce în pământ. Dar pământul nu a creat doar omul, ci și zeii. Așa se explică existența zeițelor-mame ale pământului, cele care au dat naștere generațiilor de zei. Aceste zeițe nu reprezentau doar pământul, ci și fertilitatea, prosperitatea, belșugul.

Focul este un element primordial care se află într-o permanentă opoziție cu apa. Este un element complex, care a generat multe întrebări, dar și un element schimbător.
Focul sacru sau focul purificator; această flacără are origine celestă, fiind un simbol al puterii zeilor, o manifestare a acestora. În multe temple existau torțe cu ajutorul cărora se celebra cultul zeilor. În Grecia Antică, flacăra olimpică avea o semnificație importantă. Se spunea că nu se stinge niciodată, iar în timpul Jocurilor Olimpice se organizau curse cu torțe aprinse cu acea flacără, închinate Atenei.

Aerul este un element primordial al vieții, din care este constituită lumea, alături de foc, apă și pământ. El este un element de o complexitate deosebită, ocupând în natură, diferite înfățișări. Este complementar pământului, opusul acestuia. Dacă pământul este al omului, bine cunoscut și controlat de acesta, aerul este al divinității, la fel ca cerul. Aerul este pentru vechii antici un element abstract, indefinit, dar care se materializează sub mai multe forme:

Vântul; Vântul este o materializare a forței elementului aer. Este un element ce poate reda în același timp zbuciumul naturii, furia divină, forța destructivă sau opusul acetor stări, armonie, calm, ideea de zbor. Zeii vântului erau foarte importanți pentru călătorii pe mare, care le închinau ofrande. Fiind un element schimbător, vântul a fost împărțit în diferite categorii, după rolul și direcția baterii sale. Acest lucru s-a întâmplat în mitologia greacă, unde zeița Eos, zeița zorilor a avut cu Atreu patru fii, personificări ale celor patru vânuri: Boreu (vântul de nord), Zefir (vântul de vest), Euro (vântul de est) și Noto (vântul de sud). De asemeni, ea a mai avut cu Eol, un fiu, pe Austru.

Comentarii (10)
  1. Toate elementele sunt energie PURA sub diferite forme.
    Le cunoastem pe toate asa de bine. Mi-ar fi greu sa gasesc cuvinte pentru oricare , pentru ca s-ar putea sa nu pot exprima adevarul fiecaruia.Dar toate aceste elemente vin si pleaca cu mine .Cata bucurie sa stii ca le ai pe toate pentru tine si pentru mine, pentru noi.Toate sunt ale noastre. Toate sunt diferite si in acelasi timp la fel si toate sunt una. Asemenea noua.
    Sa le privim si sa le intelegem frumusetea si GRANDOAREA , pentru a putea ajunge sa intelegem IN SFARSIT , cine suntem.

     
  2. Uimitor ! :) Imi place acest video .. Totul se armoniaza perfect..muzica , dansul , ..imaginile ..
    ………………………………………..
    „Tot ce ne inconjoara e format din foc, apa, aer si pamant”, spunea filosoful grec Empedocles.
    – Focul
    „Numai daca focul arde in tine, poti sa-l aprinzi si in celalalt”
    (Augustinus, 354-450)
    -Apa
    „O singura picatura de apa ascunde taina oceanului nesfarsit”
    (Khalil Gibran, 1883-1931)
    -Aerul
    „Vantul este cea mai veche voce a universului”
    (Donald Culross Peattie, 1898-1964)
    -Pamantul
    „Nu pamantul le apartine oamenilor, ci oamenii apartin pamantului”
    (Hauptling Seattle, 1786-1866)
    ………………………..
    Apă şi foc

    Hai să ne jucăm un joc: :)
    apă şi foc,
    eu să îmi ascund sentimentele,
    tu să mi le cauţi,
    când eşti aproape să zici foc,
    când eşti departe să zici apă;
    tu să îţi ascunzi sentimentele,
    eu să ţi le caut,
    să zic întotdeauna foc.
    Hai să ne jucăm un joc,
    să ţină cât
    toată viaţa
    şi
    toată moartea
    la un loc:
    apă şi foc,
    foc, foc… :)
    poezie de Gigi Stanciu
    ………………………….
    Rima XXXVIII

    Suspinele sunt aer şi se întorc în aer!
    Lacrimile sunt apă şi se duc în mare!
    Spune-mi, iubito-te, când dragostea se uită
    ştii tu unde pleacă? :)

    poezie celebră de Gustavo Adolfo Becquer din Rime (1871),
    ………………………………….
    …Sunt Aer…Apa…Foc…Pamant… :)
    Va multumesc si va doresc tuturor o seara frumoasa ! Bucurati-va de fiecare clipa si de tot ceea ce va poate umple inima de bucurie! :)

     
  3. Frumos clipul, mai ales cand fata canta in padurea de mesteceni caci mesteacanul este copacul meu preferat…
    Apropo de cele 4 elemente, si care sunt 5 de fapt caci se adauga si Eterul in cele mai multe cosmogonii antice, cea mai buna explicatie a lor o da Gregg Braden in cartea „Codul Lui Dzeu”. El explica acolo corespondenta elementelor antice cu elementele curente din tabloul lui Medeleev si anume (cu rezerva ca vorbesc din amintiri si poate gresesc vreo corespondenta): Aer=Oxigen, Pamant= Azot, Apa=Hidrogen, Focul=Carbon, Eter= Prana.
    Gregg arata in carte cum simbolurile acestor elemente sunt codificate in mod abil in numele ebraic de IAHVE.
    Stiinta actuala spune ca un corp uman este compus din 65% Oxigen, 18% Carbon, 10% Hidrogen, 3% Azot, adica in total 96%. Tot restul de 4% este format din urme de Calciu, Fosfor, Potasiu, Sulf, Sodiu, Au, alte metale si metale rare.
    Deci cele 4 elemente principale ale corpului uman au fost corect identificate de initiatii antici ….
    Acum mii de ani neavand tabloul elementelor chimice explicatiile despre un element sau altul necesar unui corp uman erau mai “poetice” cum era si normal pentru acele timpuri si ocupau carti intregi, dar in limbaj modern este ca mai sus.

     
  4. Frumos clipul, mai ales cand fata canta in padurea de mesteceni caci mesteacanul este copacul meu preferat…
    Apropo de cele 4 elemente, si care sunt 5 de fapt caci se adauga si Eterul in cele mai multe cosmogonii antice, cea mai buna explicatie a lor o da Gregg Braden in cartea „Codul Lui Dzeu”. El explica acolo corespondenta elementelor antice cu elementele curente din tabloul lui Medeleev si anume (cu rezerva ca vorbesc din amintiri si poate gresesc vreo corespondenta): Aer=Oxigen, Pamant= Azot, Apa=Hidrogen, Focul=Carbon, Eter= Prana.
    Gregg arata in carte cum simbolurile acestor elemente sunt codificate in mod abil in numele ebraic de IAHVE.
    Stiinta actuala spune ca un corp uman este compus din 65% Oxigen, 18% Carbon, 10% Hidrogen, 3% Azot, adica in total 96%. Tot restul de 4% este format din urme de Calciu, Fosfor, Potasiu, Sulf, Sodiu, Au, alte metale si metale rare.
    Deci cele 4 elemente principale ale corpului uman au fost corect identificate de initiatii antici ….
    Acum mii de ani neavand tabloul elementelor chimice, explicatiile despre un element chimic sau altul necesar unui corp uman erau mai “poetice” cum era si normal pentru acele timpuri si ocupau carti intregi, dar in limbaj modern este ca mai sus.

     
  5. Ce penibilă violoncelista!!! Amuzament pentru libidinoșii care nu ascultă cu urechile, ci cu ochii…

     
    1. Sunt curios Frank.
      De ce spui că este penibilă?
      Linia melodică este slabă? Calitatea interpretarii lasa de dorit? Clipul este prost realizat?
      Ce te-a determinat sa pui sintagma „penibil” in fraza ta?
      Referitor la cuvantul „libidinosi” nu cred ca sunt in masura sa comentez o jignire aruncata unor oameni pe care nu-i cunosti.

       
  6. Scuze… Uneori sunt prea zgârcit în cuvinte…
    Nu știu cum de am avut impresia că o să fiu interpretat greșit. Așa că amintindu-mi de comment-ul anterior, și conștiința mustrându-mă: iată revin cu precizări.
    „Libidinoși”- nu m-am referit la publicul general (persoanele care ascultă), ci la publicul țintă (cel căruia i se dedică probabil show-ul)… aspectul hollywood-ian, al interpretei, este ridicol… Too amenican stuff, I mean… to blow the minds of 60 % rednecks from the U.S. Army, or whatever…
    Pentru amorul artei, oameni buni… Ideea e că femeia vinde mai mult sex decât artă… Asta am vrut să spun.
    Departe de mine de a încerca să jignesc necunoscuți…

     
  7. Infinit prea comercial pentru acest instrument… cel puțin pentru gusturile mele… Nu sunt un expert, dar probabil că știu exact ce e dub step-ul și ce e muzica clasică… Și cred că ambele sunt trase rău de păr… Poate că nu artista e devină… Cred că un manager mai inspirat ar putea face minuni…
    Spre exemplu Vivaldi, în cele „4 anotimpuri” ale lui, te poartă prin tot universul – posibil și imposibil… În schimb tipa cu pricina, concurează bine cu Van Damme…
    Îmi amintesc cu ceva ani în urmă, o prietenă din Florida îmi trimitea un link reprezentând un experiment social, în care artistul Joshua Bell interpretează la un „stradivarius” într-o stație de metrou… Și doar un copil s-a oprit să-l asculte… „Oare oamenii n-au urechi?” mă întrebam… Sau le lipsea o etichetă pe care să scrie: „Sunt un mare star… cânt la un instrument de milioane de dolari…
    Aici o prezentare prescurtată:
    https://www.youtube.com/watch?v=WC9IvjrgZ7I
    Scuze pentru prea multa vorbire off topic…

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top