skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Gayatri Mantra – cel mai vechi cantec cunoscut

 

Acest cantec, este cunoscut ca „Gāyatrī Mantra” si este considerat cel mai vechi cantec care mai este inca folosit pe Pamant. El vine din vechea Indie si unele surse il mentioneaza ca avand o vechime de 9000 de ani. Acest cantec este o incantatie pentru binecuvantare si inaltare de la Gayatri, primul si cel mai mare creator, conform ordinii lui Rishi, care se considera servitorul si adeptul A Celui Care Este Esenta si Originea Totului. Se considera ca aceasta mantra ofera sanatate si protectie si se crede ca alunga raul atata vreme cat poate fi auzit. Se canta incet si incepe cu cel mai important cuvant de la care a inceput totul „Om”

Ca orice alta mantra se considera ca acest cantec a fost dezvaluit oamenilor de forte supranaturale prin intermediul lui Brahmarshi Vishvamitra. Cel mai interesant aspect al aceste mantre este ca nu e considerata un imn de slava cat mai degraba el face parte intrinseca cu divinitatea fiind o parte a fiintei acestuia. De altfel, cuvantul Gayatri este folosit atat la definirea divinitatii cat si la definirea aceste mantre stravechi. Practic aceasta mantra se personifica singura in divinitate.

Comp_2

Cele trei cuvinte din aceasta mantra au urmatoarea semnificatie Bhur: Pamantul, Svaha: Cerul si Bhuvah: conexiunea intre Cer si Pamant.. Din punct de vedere spiritual, aceste cuvinte semnifica cele trei stadii ale meditatiei adanci: Constienta, Semi-Constienta si Neconstienta.

Aceasta mantra face parte si astazi din ceremoniile hinduse fiind recitata zilnic atat de barbati cat si de femei.

Se crede că omul primeste odata cu aceasta mantra longevitate, sănătate, frumusețe, bunăstare, prosperitate, liniște, vitalitatea și puterea magică. El elimină eșecurile, temerile, îi ajută să depășească obstacolele si i se indeplinesc cele mai indraznete dorinte. Se spune ca daca practici în mod regulat Gayatri mantra veți vedea rezultatul foarte rapid. Mai mult decât atât, Gayatri ajuta sa scapi de tot ce e negativ, rău si indreapta daunele. Mantra are o putere mare de curățare. Yoghinii spun că nu este nimic de pe pământ mai bun pentru purificare decât mantra Gayatri. Se poate purifica karma, astfel devii liber de datorii karmice și păcate si poti scăpa de roata reincarnarilor ajungand la iluminare. Oamenii care cânta Gayatri mantra cu dragoste, sinceritate, credință și devotament, sunt protejati de pericol.

Si cel mai important, repetarea periodică a mantrei conduce la dezvoltarea unei minti spirituale. Practicantul va avea o minte limpede activa, i se dezvolta inteligenta, purifica mintea. Mantra  Gayatri distruge iluzia, aduce înțelepciune, și abilități psihice. Treptat, cu practica obișnuită și pronunția corectă a mantrei, mintea poate vedea adevărul fără distorsiuni, fără straturi de conștiință. Gayatri este recitatat pentru atingerea conștiinței universale și trezirea puterilor intuitive. Ea dă iluminarea spirituală și o mulțime de beneficii.

De mare importanță este pronunția corectă a ei:

Om bhur bhuvah svaha

Tat savitur varenyam

Bhargo devasya dhimahi

Dhiyo yo nah prachodayat

Traducerea lui Sir William Jones (din 1807) a aceste mantre este: „Lasa-ne sa adoram suprematia si divinitatea soarelui, zeul care lumineaza tot, care recreaza tot, de la care am primit tot, si unde ne vom intoarce, noi care invocam intelegere si intelepciunea in progresul noastru catre sfantul sau scaun”

Traducerea moderna este diferita: „Noi meditam in adoratia si gloria soarelui care radiaza; acesta ne inspira inteligenta.”

 

Comentarii (13)
 1. <3 Multumesc, Razvan!!!
  Imi place mult aceasta mantra si, din toate versiunile ascultate de pe youtube, aceasta este cea mai apropiata inimii mele… parca ai stiut… <3
  Namaste!

   
 2. Ce ritm saltaret !Imi vine sa va iau pe toti la dans ! Dunezeului din noi ii place distactia si veselia !Fara voie buna si umor nu te poti deschide .Seriozitatea propovaduita de ursuzi si tristi nu duce decat la inchistare. Ihaaaa !!!

   
 3. Ascultînd această melodie de mii de ani te prinzi la gandul că muzica actuala a devenit captiva unor forțe oculte ce prin emoții negative duc lumea la pierzare. Au texte bizare și propagă emoții ce distrug omul din interior. Ar trebui ca cineva să ne readucă adevăratele melodii divine,cum este și aceată melodie Cine ar putea găsi și traducerea textului

   
  1. In text sunt mentionate doua traduceri:

   Traducerea lui Sir William Jones (din 1807) a aceste mantre este: “Lasa-ne sa adoram suprematia si divinitatea soarelui, zeul care lumineaza tot, care recreaza tot, de la care am primit tot, si unde ne vom intoarce, noi care invocam intelegere si intelepciunea in progresul noastru catre sfantul sau scaun”
   Traducerea moderna este diferita: “Noi meditam in adoratia si gloria soarelui care radiaza; acesta ne inspira inteligenta.”

   O seara minunata!

    
 4. Drag Razvan! cata inspiratie si mai ales sincronicitate, care stii ca este intotdeauna un semn de la Dzeu! Am primit de la cineva la inceputul saptamanii varianta video a acestei mantre si…uite ca in Univers ai fost si tu inspirat sa postezi cu excelente precizari, pe care nu le-am avut, despre mantra si traducerea ei. Doamne ajuta-ne, sa fim tot mai multi pe aceeasi rezonanta benefica binecuvantata. Iti trimit lincul, desigur cunosti videoclipul:Deva Premal – Gayatri Mantra (2 hours)
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BSmToj9VZ4s

   
 5. Interesanta aceasta mantra Gayatri, nu o stiam desi sunt destul de „citit” relativ la mai toate religiile si curentele spirituale majore. Dupa ce am ascultat clipul si am testat energiile emise din rezonata cuvintelor sale pe mine, am ajuns la concluzia ca este dedicat in primul rand re-alinierii energiilor trupului ….. si nu a sufletului.
  Face pur si simplu (ma rog, mai degraba incearca) legatura Soare(Cer) – Om – Pamant (Terra). Logica aceasta este evidenta, caci trupul nostru este de la Mama Terra si mentinut in viata de catre Ea si de catre Tata Soare, fara de a carui lumina si energia am pieri rapid. Lumea moderna fiind complet rupta de aceasta realitate evidenta, o asemenea mantra exersata zilnic si pe termen indelungat ii ajuta pe indienii antici sa se re-conecteze la Mama si Tata ce le mentinea trupul in viata.

  Personal insa, noi fiind romani, rezonam mai greu la cuvinte sanscrite complet straine, ce apartin de o cultura complet diferita. Ca atare noi nu rezonam prin mantra ca un indian ce este ajutat de contextul cultural in care a fost crescut si cu care rezoneaza cuvintele mantrei… deci eficienta mantrei este mult mai scazuta pentru noi ca straini!

  Va recomand cu caldura alta procedura mult mai eficienta si care nu depinde de un context cultural vehiculat prin cuvintele vreunei limbi. Folosesc aceasta procedura de mult si are un efect deosebit de reconectare:
  1. Respir adanc (abdominal) de 3 ori ca sa ma separ de cotidianul imediat.
  2. Ma incarc, din inima (!), de toata iubirea necondtionata si recunostinta pentru Mama Terra care mi-a daruit acest trup si mi-l intretine in viata secunda de secunda.
  3. Trimit toata iubirea necondtionata si recunostinta cu care m-am incarcat catre centrul Mamei Terra.
  4. Mama Terra raspunde de obicei imediat in cateva secunde cu un val de energie vitala care ne incarca!
  5. Facem apoi exact acelasi lucru apoi cu Tata Soare (care raspunde pe energii de frecventa mai inalta), si apoi cu noi insine, trimitand iubirea si dragostea neconditionata accumulata catre centrul inimii noastre.
  6. Stam cateva minute apoi conectati in treimea sacra Soare-Om-Pamant. In minutele acestea se produce „destuparea” cailor energetice de vehiculare a energiilor primordiale ale trupului nostru intre Soare-Noi-Pamant.

  Secretul eficientei procedurii de mai sus este masura in care simtim si mobilizam iubirea neconditionata si recunostinta … daca o facem doar din minte nu are niciun efect!

  Faceti procedura de mai sus macar 2-3 saptamani zilnic, va ia 5 min zilnic, si mai vorbim apoi … :)

   
  1. Multumesc, draga Claudiu,
   Te rog frumos sa – mi scri mai pe larg, aceasta procedura pentru ca, in afara de „rugaciunea inimii ” nu am practicat vreo meditatie.
   ***

   email : sofia_man@yahoo.com .

    
 6. Multumesc CELUI care a postat dumnezeiescul imn !Este o acțiune pozitivă
  . IN aceasta seara,VOI EXECUTA MANTRA PE fondul imnului !https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gifhttps://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif🎶😑

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top