skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

O pastilă cu Fan Chi și Confucius

 

Fan Chi se plimba cu Confucius, pe terasa Dansatorilor Ploii.  Alaturi, tinerii repetau coregrafia noului balet.

„Uita-te la armonia din miscarile lor”, comenta maestrul.

„Ei exalta virtutea, descopera secretul raului si identifica tot ce este gresit”.

„Dar dansul mi se pare ceva superficial”, ii raspunse Fan Chi. „Nu crezi c-ar fi mai bine sa ne dedicam timpul, meditatiei?”

Confucius comenta:

„Excelenta dilema! Daca credem ca exista un singur drum spre intelepciune, in scurt timp vom fi sleiti de puteri si fara pic de entuziasm. Dar, in meditatie, in dans, in gradinarit sau chiar la fabricarea vinului, orice om care pune efortul mai presus de recompensa, isi arata virtutea. Pe masura ce se perfectioneaza, se confrunta cu ce are rau in el insusi si descopera secretele raului. In sfarsit, cand se afla in fata unui obstacol, il poate identifica, inainte ca acela sa-i faca rau – si, astfel, niciodata nu greseste.

 

Comentarii (15)
 1. Marcel Proust spunea : „INTELEPCIUNEA , nu o primim .TREBUIE SA O DESCOPERIM PENTRU NOI INSINE, in urma unei CALATORII , pe care NIMENI nu poate sa o faca pentru NOI .” Pace si bucurie

   
 2. Virtutile te indeamna catre scopuri bune care merita sa fie urmarite,intelepciunea ajutandu-te sa gasesti mijloacele obisnuite pentru atingerea scopului.
  A avea un pic de intelepciune este cel mai de pret dar cu care am putea fi inzestrati,nimeni nu este suficient de invatat,suficient de intelept…cel ce se considera intelept, nu se da inlaturi de la a primi lectii de intelepciune nici de la un copil, nici de la cel socotit drept imoral dar in care a stralucit o scanteie de adevar, nu se de in laturi nici de la cel la care s-ar fi asteptat mai putin pe lumea aceasta.
  Multumesc,o zi buna!

   
  1. Intr-adevar aveti dreptate. Ca de fiecare data ne incantati cu aceste comentarii minunate. Va asteptam cu bratele deschise de cate ori aveti placerea si bucuria sa ne vizitati.
   Va dorim doar zile minunate pline de iubire si Lumina.

    
   1. Doamna draga va pare natural sa aveti in marea majoritate a cazurilor comentate aici dreptate?Incerc sa fac un schita al celui(ei) ce comenteaza,dupa cum scrie si/sau gandeste,uimiti mereu prin profunzime si suflet pus parca s-au adunat toate reprezentantele sexului frmos intr -una,nu stiu ce varsta aveti nici nu sunt curios dar imi aduceti aminte de mama mea,in jurul ei se simtea pacea…fantastic.Toata stima tuturor celor ce fac posibil sicelor ce depun efort sustinut pentru ceea ce primim si ne bucura sufletele amarate.Doamne ajuta!

     
 3. A D E V A R A T
  Am primit de la o prietena un citat pe acre cu drag vi-l trimit pentru ca eu cred fiecare cuvant care este scris si reprezinta si credinta mea asacum am mostenitt-o din stramosi.
  „Pentru poporul meu nu există colt al acestui pământ care să nu fie sacru.
  Un ac de pin care sclipeşte, un mal nisipos, o brumă întinsă în mijlocul pădurii întunecate, totul este sfânt în ochii şi în memoria celor din poporul meu. Seva care urcă în arbori poarta în ea credinţa Pieilor Roşii; fiecare luminiş şi fiecare insecta sunt sacre pentru memoria şi credinţa poporului meu.

  Când albii merg la ceruri şi uită locul natal, morţii noştri nu-şi uită niciodată acest pământ frumos pentru că el le este mamă. Noi facem parte din pământ fi el face parte din noi.
  Florile sunt surorile noastre, cerbii, caii, vulturii sunt fraţii noştri; crestele stâncilor, roua preeriilor,căldura din pieptul poneilor şi omul aparţin aceleiaşi familii. Acest pământ este sacru pentru noi. Iar apa scânteietoare care se prăvăleşte în râuri şi pârâiaşe nu este numai apă, ea este sângele strămoşilor noştri.

  ,.. Trebuie să-i învăţaţi pe copiii voştri că pământul nostru este sfânt, că fiecare imagine ce se reflectă în apa clară a lacurilor este ca o fantomă care vorbeşte despre întâmplări, despre amintiri ale vieţii celor din poporul meu.
  Murmurul apei este vocea tatălui meu. Râurile sunt surorile noastre; ele ne astâmpără setea, ne poartă canoea şi ne hrănesc copiii. Dacă noi vă vindem pământul nostru va trebui să vă amintiţi toate acestea şi să-i învăţaţi pe copiii voştri că râurile sunt surorile noastre şi ale voastre şi de aceea trebuie să le iubiţi ca pe fraţii voştri.

  Noi ştim că omul alb nu înţelege modul nostru de a vedea lucrurile. Pentru el o palmă de pământ face cît oricare alta pentru că el este un străin care vine în noapte, îşi ia de pe pământ ceea ce îi trebuie şi-l părăseşte. Pământul nu-i este frate, ci duşman. Işi uită mormântul tatălui său şi îşi creşte copiii fără dragoste de pământul natal … El tratează pe mama sa, pământul, şi pe tatăl său cerul, ca pe lucruri care se pot cumpăra, jefui sau vinde, asemenea oilor şi perlelor colorate. Lăcomia sa va sărăci pământul si-l va lăsa pustiu.

  Eu nu ştiu nimic, modul nostru de a fi diferă de al vostru (…)

  Nu exista un colt liniştit în oraşele omului alb.
  Nicăieri nu se aude creşterea ierbii primăvara sau bătaia aripilor de fluturi.
  Dar poate că este aşa pentru că eu sunt un sălbatic şi nu înţeleg.

  Zgomotul din oraşe te asurzeşte. Ce rămâne din viaţă daca nu poţi asculta clipocitul apei şi cântecul broaştelor în noapte?
  Dar poate este aşa pentru că eu sunt un sălbatic şi nu înţeleg.

  Indianul preferă adierea vântului care mângâie oglinda iazului şi mireasma vântului spălat de ploaia de amiază sau parfumat de pini. Aerul este scump omului roşu pentru ca toţi împart acelaşi suflu. Animalul, arborele şi omul – toţi respiră la fel. Omul alb nu pare să perceapă aerul pe care îl respiră. Asemenea unui muribund, el nu-i mai recunoaşte mirosul … Trebuie să ştiţi că aerul este cu mult mai preţios şi că suflul aerului este acelaşi în toate lucrurile care trăiesc. Aerul care a dat strămoşilor noştri prima lor respiraţie primeşte, de asemenea, ultima lor privire. Şi dacă ne vindem pământul, voi trebuie să-l păstraţi curat şi sfânt pentru ca omul să poată simţi mângâierea vântului şi dulceaţa câmpului în floare.

  … Dacă hotărâm sa vă vindem pământ, voi pune o condiţie: omul alb trebuie sa trateze animalele de pe acest pământ ca pe fraţii şi surorile sale.

  Eu sunt sălbatic si nu înţeleg un alt mod de a trăi. Am văzut miile de bizoni care putrezeau in preerie lăsaţi acolo de omul alb care i-a ucis din goana trenului. Eu sunt un sălbatic şi nu pricep cum acest cal de fier care fumegă poate fi mai important decât bizonii pe care noi nu-i ucidem decât pentru nevoile vieţii noastre. Ce este omul fără animale? Dacă toate animalele ar dispărea, omul ar muri complet solitar, pentru că tot ceea ce li se întâmpla animalelor i se întâmplă imediat şi omului. Toate lucrurile sunt legate între ele.

  Spuneţi copiiilor voştri că pământul de sub picioarele lor nu este altceva decât cenuşa strămoşilor noştri … învăţaţi-i pe copiii voştri ceea ce noi i-am învăţat pe ai noştri – pământul este mama noastră şi ceea ce se întâmplă pământului, nouă ni se întâmplă şi se întâmplă copiilor pământului.
  Dacă omul batjocoreşte pământul, pe sine se batjocoreşte.

  Noi o ştim de mult – nu pământul aparţine omului, ci omul pământului !!!!!.
  Noi o ştim bine – toate lucrurile sunt legate între ele, aşa cum sângele face legătura între membrii aceleiaşi familii.
  ,.. nu omul a ţesut pânza pământului; el este doar un fir. Tot ceea ce el face cu pânza pământului, lui îşi face. Nici omul alb care are un Dumnezeu … nu poate să nu împărtăşească acest destin
  comun.

  Când ultimul om va dispărea de pe acest pământ şi când amintirea sa nu va mai fi decât umbra unei imagini care străbate preeria, râurile şi pădurile vor păstra spiritul fraţilor mei pentru că ei iubesc acest pământ ca pruncul bătăile inimii materne.

  După toate, noi suntem probabil fraţi şi surori. Există ceva pe care noi trei ştim bine şi pe care omul alb îl va şti poate într-o zi:
  “Dumnezeul nostru este acelaşi cu al vostru.
  Voi credeţi că Dumnezeu este numai al vostru ca şi pământul nostru.
  Este imposibil.
  El este Dumnezeul omului şi are aceeaşi îndurare pentru toţi oamenii, albi sau roşii.
  Cel ce-şi murdăreşte patul va pieri într-o zi sufocat de propriile sale mizerii “.

  Dar în timp ce noi pierim, voi veţi străluci iluminaţi de forţa unui Dumnezeu care v-a condus pe acest pământ şi care, într-un scop special, v-a permis să ne dominaţi. Acest rost este ciudat pentru noi. Noi nu înţelegem pentru ce sunt ucişi toţi bizonii, de ce nu sunt
  domesticiţi caii sălbatici, de ce lucrurile cele mai ascunse ale naturii sunt înăbuşite de mirosul greu al oamenilor, de ce priveliştea frumoaselor coline este tulburată de strigătele lor.

  Unde sunt desişurile ascunse? Au dispărut.

  Unde este marele vultur? A dispărut şi el.

  Este sfârşitul vieţii şi începutul supravieţuirii.

  Pământul este leagănul şi sursa de existentă a vieţii noastre. Aceasta o ştiau, mult mai bine decât noi, oamenii care trăiau nemijlocit în natură.
  In mod paradoxal, în numele civilizaţiei şi al prosperităţii, l-am uitat, degradîndu-l, pustiindu-l.
  Pământul a devenit irespirabil.
  Riscăm să dispărem sufocaţi de propria noastră „operă”.
  Daca omul distruge Pământul care l-a creat şi care-l hrăneşte, înseamnă că ori doreşte sa se sinucidă, ori adevărurile pe care le deţine despre sine şi natură sunt false.

  In căutarea acestor adevăruri uitate vă invită gândurile noastre.”

  Textul de mai sus este un citat din lucrarea „La medicine du corps energetique” de Jeannine Pontaine, în care este reprodusa scrisoarea unui şef de trib indian (Pieile Roşii) adresată Preşedintelui SUA în anul 1894, ca răspuns la cererea acestuia de a le cumpăra o parte din pământuri —

   
  1. Va multumim pentru aceasta scrisoare minunata. Contine mult adevar. Din pacate, chiar prea mult.
   Din fericire, oamenii albi au inceput sa se trezeasca, organizatiile si partidele verzi de pretutindeni sunt din ce in ce mai respectate. Lucrurile sunt triste si negre acum, dar exista speranta.
   Va multumesc!

    
 4. Draga Luiza ! Tot ce scrii e adevarat si frumos, se poate transpune si pe meleagurile noastre.Din pacate uitam de mama pamint si de raul tata ,nu le respectam ,nu stiu pana cand ne ne tolereaza si pana cand nu primim un raspuns dela ei.
  pace si bine !

   
 5. In conjuctura actuala nu exista om care sa nu greseasca , problema este sa ai puterea sa -ti asumi greseala si sa nu o repeti (caci atunci se numeste prostie).Dar de gresit ,sigur ca uneori gresim.

   
  1. Aveti dreptate, greselile sunt multe si doar de noi depinde sa le corectam.
   Sa aveti doar zile minunate!

    
 6. Parca am transcens reprosurile, nu mai suntem „Noi si Voi” , sa intelegem ca e UNIME , cum sa ne mai luam la intrebari. A fost o experienta pentru fiecare natiune si rasa si cultura. Mai luam la intrebari pe germani? sau papalitatea pt. inchizitie?Sau pe spanioli pt. indieni? IUBIREA ne va uni pt. ca epoca noua e a Iubirii, cum a fost inainte a inteligentei. Eu citesc mesajele si-mi place sa cred ca asa e.

   
 7. De fapt totul nu altceva decat „miscare” In meditatie se misca creierul, neuroni ce-l cuprind, gandurile, visele , cunostiintele accumulate in viata si in scoli.
  Dar meditatia moare in timp, daca nu e insotita si de miscarea trupului, a organelor sale, ale mainilor si picioarelor sale . Un organism perfect, ca cel al omului, nu poate trai ,cat mai mult, fara a folosi ambele miscari , sau mai bine zis…meditatia si miscarea trupului. Miscarea trupului poate fi de orice fel: dans, plimbare , sport, excursii, chiar si aplaze la un spectacol….Deci…meditam , dar ne si miscam ! Numai de bine …

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top