skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Întrecerea

 

Un taoist, un lama şi un yoghin s-au întalnit pe treptele unui templu. Ei au nuanţat diferitele doctrine şi realizările oferite de practica fiecăreia. În cele din urmă, ei au decis că doar o întrecere ar fi soluţia nedumeririlor lor. Taoistul clătină din evantai şi un joc de pietre şi lumini se materializă sub privirile uimite ale celorlalţi doi.
– Iată, doctrina taoistă oferă înţelegere şi exprimare, formă şi profunzime!
Lama îşi reveni repede, scutură şiragul de mărgele şi cele cinci lumi ale mântuirii au apărut în punctele cardinale, cu toate divinităţile luminoase şi întunecate. Ceilalţi doi ridicară omagii zeităţilor coborâte spre ei.
– Este incomparabil refugiul doctrinei budiste, al cărei izvor este efortul personal şi al cărui fruct este paradisul lui Budha!
Tantricul îşi contractă abdomenul şi din spaţiul nemărginit al eterului coborî o minunată fecioară, uluitoare în graţia sa desăvârşită şi frumuseţea sa indescriptibilă.
– În trupul acestei minunate fecioare este cuprinsă taina manifestării şi transcenderea plăcerii!

Şi astfel toţi trei priveau cu încântare şi o uşoară invidie realizările celorlalţi. În acest timp, de treptele templului se apropie o bătrână măturând pietrele uitate de vreme ale platformelor cu bănci pentru odihnă. Ei căzură la înţelegere să întrebe femeia cea bătrână şi ceea ce ea va alege, aceea va fi doctrina mai valoroasă. Femeia se aplecă cu încântare asupra fiecăruia şi răspunse:
– Dragii mei, singura mea practică spirituală e curăţenia pe care o fac zilnic în acest templu. Eu iau mătura în fiecare dimineaţă şi îndepărtez frunzele şi mizeria lăsată de vizitatori, şterg băncile şi curăţ florile. În tot acest timp o invoc pe Divina Tara, astfel încât din curăţenia locului să fie dat şi curăţeniei sufletului. Prin Graţia Sa, am înţeles că unii vin aici să afle soluţii la bolile chinuitoare, alţii vin să se roage, alţii vin doar pentru desene şi poze, alţii vin pentru comerţul cu lumânări şi tămâie. Locul acesta îi primeşte pe rând, fără supărare ori pretenţii. Fiecare află aici satisfacţia urmărită. Preoţii realizează ritualuri şi incantaţii, vizitatorii beneficiează, eu mătur treptele şi voi faceţi această onorabilă întrecere. Iată, deci, templul oferă satisfacţie căutărilor tuturor, iar Compasiunea este esenţa Căii!

Bătrâna se topi în aburul ceţii, lăsând cei trei aspiranţi plini de ruşine pentru orgoliul care îi adusese la întrecerea cea trufaşă. Ei au rămas împreună la acel templu pentru a desăvârşi căutarea de care uitaseră prin realizările secundare şi au constituit un exemplu de ajutor reciproc pentru toţi preoţii bătrânului templu. Ei niciodată nu au mai acceptat vreo întrecere.

Fragment din Povești cu tâlc pentru adormit copiii… și pentru trezit sufletele, de Cristin Neacșu

Comp_2

Comentarii (3)
  1. …… Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Egoul face ca fiecare sa si doreasca atat de
    mult sa aiba dreptate …. A sti sa respecti punctele de vedere ale celor din jurul tau , ideile lor , parerile
    lor , chiar daca ele sunt diferite de ale tale , este ceva deosebit …. Sa poti sa le accepti perspectivele diferite ,
    sa poti avea relatii de calitate cu acele persoane ….. Asta inseamna Adevarata Intelepciune …
    …. In spatele a Tot si a Toate se afla Dumnezeu …. Iar oricat am incerca sa i L definim pe Dumnezeu intr o
    forma completa nu am reusi … Orice definitie am cauta ar fi incompleta , ar fi prea subiectiva … Fiecare religie
    inseamna cumva o anumita perspectiva in a L vedea pe Dumnezeu … Si fiecare sustine ca are dreptate …
    …. In momentul in care incerci sa l definesti pe Dumnezeu , in acel moment negi orice altceva ar mai putea
    El reprezenta … Si asta inseamna subiectivism … Dumnezeu inseamna cu mult mai mult decat orice ne am putea
    inchipui …. I L putem simti … totusi … I L putem simti atunci cand avem o Inima plina de Iubire …. Cand ai in Inima ta
    acele emotii bune si potrivite si sanatoase …. ei bine … atunci i L vei putea simti …. Ca o energie care ti strabate
    corpul … Ca un fior … Ca o imensa senzatie de bine … Ca o traire imposibil de descris ….
    ….. Lectia de invatat este Acceptarea …. Este a sti sa respecti perspectivele diferite … Este despre a sti cand
    trebuie sa ti ” bagi egoul in buzunar ” ….
    …. Va iubesc dragii mei luminosi … Si … Va doresc numai Bine ! ….

     
  2. Esenta intregii pilde sta in cele cateva cuvinte intelepte ale femeii „obisnuite”.
    „– Dragii mei, singura mea practică spirituală e curăţenia pe care o fac zilnic în acest templu. Eu iau mătura în fiecare dimineaţă şi îndepărtez frunzele şi mizeria lăsată de vizitatori, şterg băncile şi curăţ florile. În tot acest timp o invoc pe Divina Tara, astfel încât din curăţenia locului să fie dat şi curăţeniei sufletului. Prin Graţia Sa, am înţeles că unii vin aici să afle soluţii la bolile chinuitoare, alţii vin să se roage, alţii vin doar pentru desene şi poze, alţii vin pentru comerţul cu lumânări şi tămâie. Locul acesta îi primeşte pe rând, fără supărare ori pretenţii. Fiecare află aici satisfacţia urmărită. Preoţii realizează ritualuri şi incantaţii, vizitatorii beneficiează, eu mătur treptele şi voi faceţi această onorabilă întrecere. Iată, deci, templul oferă satisfacţie căutărilor tuturor, iar Compasiunea este esenţa Căii!”
    Totii vin la Templu sa isi arate „muschii autostiutori de imagini si credinte ” de fapt acolo gasesc in primul rand Curatenia pe care cineva o face si Ordinea. Ceea ce ei ofera …..fiecare dupa mintea si imaginatia proprie, plus extrabonus propriile interese si gunoiul. Pentru a regasi Linistea si Armonia cineva face zilnic Curatenie si Ordine cu drag in speranta ca cei ce vin vor stii sa Respecte ceea ce au gasit ……( dar ti-ai gasit ). Prea prinsi de propria importanta uita esentialul Respectul fata de tot ceea ce am primit in Dar – acesta Mama iubitoare mult prea toleranta Pamant (Divina Tara – este zeitatea Mamei Pamant) care ne accepta pe toti si careia putini stim sa o punem in valoare pastrand firesc frumusetea ei asa cum am gasit-o natural. Si lectia de viata a Curateniei pe care sa invatam sa o purtam si manifestam in noi si sa o facem firesc mai departe. Simplitatea femei este si simplitatea mamelor in acceptiunea universala a iubirii si ingrijirii cu drag, prin munca lor creind frumusetea realiatii zilnice a vietii, neobosit, continuu, ca ceva firesc si trist de multe ori neapreciat si nerespectat – dar cu adevarat practic si util tuturor. Si cine nu are o femeie inteleapta…sa isi cumpere (cu siguranta o femeie inteleapta are o experienta de viata traita pentru viata nu pentru satisfactii personale de oportunitate contra cost si nici de stat in lotus pana se coace la minte sau sarutand poala lui guru – si in exemplu de mai sus femeia si-a vazut de treaba daruind din curatenia si munca ei, curatenia locului- acesta fiind adevarata manifestare de spiritualitate practica).

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top