skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro
Introducere în Zodiacul Chinezesc

Introducere în Zodiacul Chinezesc

 

Un sfert din populația lumii se uită cu atenție la Zodiacul Chinezesc. Chiar dacă nu crezi în el, elementele de bază ți-ar putea fi de folos mai ales că în momentul de față China reprezintă una dintre cele mai importante puteri economice ale lumii. Pentru un întreprinzător este un lucru important să înțeleagă cum gândește partenerul lui chinez, sau poate concurentul de pe piață. ShaoLan Hseuh oferă în acest clip câteva dintre elementele cele mai semnificative pentru a înțelege această tradiție antică și cum ne afectează ea personalitatea, cariera, posibilitatea de a ne găsi perechea potrivită. Tu ce animal ești?
Vizionare plăcută!

Te-a întrebat vreodată prietenul tău chinez: „Care este semnul tău zodiacal?” Să nu crezi că întreabă doar de dragul conversației. Dacă răspunzi: „Sunt Maimuță”, o să știe imediat că ai 24, 36, 48 sau 60 de ani.

Să întrebi despre zodie este o formă politicoasă de a afla vârsta cuiva.

Odată ce îți dezvălui semnul zodiacal, ești evaluat. Se fac aprecieri despre norocul sau ghinionul tău, personalitate, perspective în carieră și cum o să-ți meargă într-un anume an. Dacă spui ce animal ești tu și prietenii tăi, oamenii își vor face o idee despre viața ta privată. Poate că nu crezi în zodiacul chinezesc. Din moment ce un sfert din populația lumii sunt influențați de el, ar fi înțelept să faci ceva în acest sens.

Ce este, așadar, zodiacul chinezesc? Majoritatea occidentalilor se gândesc la zodiacul greco-roman, cu semnele împărțite în 12 luni. Zodiacul chinezesc este diferit. E un ciclu de 12 ani etichetat cu animale, începând cu Șobolanul și încheind cu Porcul, și nu este asociat cu stelele. De exemplu, dacă te-ai născut în 1975, ești Iepure. Îți vezi semnul zodiacal aici? Strămoșii noștri chinezi au construit un cadru teoretic foarte complicat bazat pe yin și yang, cele cinci elemente și cele 12 animale din zodiac. Timp de mii de ani, această cultură populară a influențat deciziile importante ale oamenilor, cum ar fi numele dat copiilor, căsătoria, nașterea și atitudinea față de ceilalți. Iar unele dintre implicații sunt surprinzătoare.

Chinezii cred că anumite animale o duc mai bine ca altele. Așa că părinții aleg anumiți ani pentru a da naștere bebelușilor, deoarece cred că efortul de echipă prin combinația potrivită de animale poate aduce prosperitate familiilor. Ne raportăm la zodiac și când intrăm într-o relație romantică. Eu sunt Porc: ar trebui să am o relație perfectă cu Tigrii, Caprele și Iepurii. Chinezii cred că anumite animale sunt dușmani naturali. Ca și Porc, ar trebui să fiu atentă la Șerpi. Ridicați mâna dacă sunteți Șarpe. Hai să vorbim puțin mai târziu.

Noi credem că anumite animale sunt mai norocoase decât altele, cum ar fi Dragonul. Spre deosebire de tradiția occidentală, Dragonul chinezesc este un simbol al puterii, rezistenței și bogăției. Este visul oricui să aibă un bebeluș Dragon. Cu siguranță părinții lui Jack Ma au fost foarte mândri. Și nu sunt singurii. În 2012, Anul Dragonului, rata natalității în China, Hong Kong și Taiwan a crescut cu cinci procente. Asta înseamnă un milion de bebeluși în plus. Cu o preferință tradițională pentru bebelușii băieți, raportul băieți-fete în acel an a fost de 120 la 100. Când acei băieți Dragon vor fi mari, o să întâmpine o concurență dură în dragoste și pe piața muncii.

În conformitate cu declarația de presă a BBC-ului și a guvernului chinez, în ianuarie 2015 a fost un maxim al numărului de cezariene. De ce? A fost ultima lună din Anul Calului. Și nu pentru că le plac caii așa de mult, ci pentru că au încercat să evite să nască un bebeluș Capră ghinionist.

Dacă ești Capră, te rog să nu te simți jignit. Aceștia sunt din anul Caprei. Mie nu mi se pare că arată a ratați.

Un alt animal nedorit este și Tigrul, din cauza temperamentului său volatil. În multe regiuni din China a scăzut mult rata natalității în acei ani. Poate ar trebui să ne gândim și la alt aspect al acestor zodii, și anume, bebelușii Tigru și Capră vor avea mai puțină concurență. Poate ei sunt, de fapt, norocoși. M-am uitat în topul Forbes 300 cei mai bogați oameni din lume și a fost interesant să văd că cele două animale indezirabile, Capra și Tigrul, sunt în vârful piramidei, chiar mai sus decât Dragonul. Așa că poate ar trebui să luăm în calcul că e mai bine să ai mai puțină concurență.

Încă un lucru interesant: mulți chinezi iau decizii referitoare la investiții bazate pe indicele semnului zodiacal. Cu toate că tradiția și credința în semnele zodiacale durează de mai multe mii de ani, trendul de a le folosi în luarea deciziilor importante s-a manifestat doar în ultimii zeci de ani. Strămoșii noștri erau ocupați să supraviețuiască sărăciei, secetei, foametei, bolii sau războiului civil. În sfârșit, chinezii au timpul, bogăția și tehnologia să-și creeze viața ideală pe care și-au dorit-o. Decizia colectivă pe care au luat-o 1,3 miliarde de oameni a produs fluctuații în economia și cererea din toate domeniile, de la serviciile de sănătate și educație, la proprietate și bunuri de consum. China jucând un rol atât de important în economia globală și geopolitică, deciziile bazate pe zodii și alte tradiții chineze au impact, în cele din urmă, asupra tuturor oamenilor din lume.

Sunt Maimuțe în sală? 2016 este Anul Maimuței. Maimuțele sunt deștepte, curioase, creative și răutăcioase.

Un comentariu până acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top