skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cele zece porunci – 1

 

Decalogul (Dekalog) este o serie de filme creată iniţial pentru televiziunea naţională poloneză, regizată de Krzysztof Kieślowski şi scrisă de acesta alături de Krzysztof Piesiewicz.
Seria constă în 10 filme a câte o oră, ele reprezentând cele 10 Porunci Dumnezeieşti și reprezintă niște perle ale cinematografiei universale.

Povestea Decalogului a început în anul 1989 şi a fost turnată timp de un an şi jumătate cu un buget mizer. Deşi ideea iniţială era ca fiecare episod să fie realizat de alt regizor, Kieślowski nu a putut rezista frumuseţii acestui proiect şi a sfârşit prin a le regiza pe toate zece.

Chiar dacă aflate sub mâna aceluiaşi maestru, aceste filme rămân independente în scenariu, imagine şi mesaj, ba chiar explorând posibilele înţelesuri ale Poruncilor.
Episoadele sunt pur şi simplu numerotate, fără a avea un nume; Kieślowski nu a ataşat doar o poruncă fiecărui episod, ci în unele cazuri chiar mai multe; de fapt, s-a dorit declanşarea unei dileme morale, nu explicarea sau promovarea Poruncilor (mai puţin episodul 5 care este destul de clar- Să nu ucizi).

 

 

Cele 10 Porunci Dumnezeieşti, în varianta catolică, puţin diferită de cea ortodoxă:

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alţi dumnezei afară de Mine
2. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert
3. Adu-ţi aminte de ziua Domnului şi o cinsteşte
4. Cinsteşte pe tatăl şi pe mama ta
5. Să nu ucizi
6. Să nu preacurveşti
7. Să nu furi
8. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău
9. Să nu pofteşti la nevasta aproapelui tău
10. Să nu râvneşti la casa aproapelui tău, nici la roaba sau robul lui, nici la bunurile lui, nici la nimic ce este al aproapelui tău.

Comentarii (4)
  1. sa ascultam si sa traim cuvantul LUI DUMNEZEU, scris in Biblie respectand cele zece porunci…

     
  2. 53 minute si 21 sec … care m-au tinut ,, cu sufletul la gura ,, ! … s-au transformat in … Nu stiu exact cat timp ! Am facut pauze .. :)
    … Ieri dupa amiaza am vazut primele 25 de minute ..Am realizat ca este mai mult decat un film oarecare … M-am inarmat cu : un creion , un caiet si … am reluat vizualizarea … pana la minutul 22 … :) timp in care am incercat sa ma transpun in pielea fiecarui personaj in parte : … baiat , tata , sora .. director de la scoala .. Nu stiu daca am reusit sa patrund in mintea fiecaruia ..dar .. jocul acesta m-a fascinat … Am descoperit pe rand multe lucruri care mi-au imbogatit bagajul de cunostinte

    ,,, in sfarsit … am reusit sa vad filmul pana la sfarsit … Mi-a placut atat de mult incat mi-am propus sa le vizualizez pe toate :)
    … Mi-am numarat paginile pe care am notat ceea ce a fost esential .. in total 11 :)
    …….
    ,, Opunându-se agnosticismului, în primul Conciliu din Vatican, Biserica Catolică a susținut că „plecând de la lucrurile create, Dumnezeu poate fi cunoscut cu certitudine prin lumina naturală a minții”. Această poziție pleacă de la convingerea că inteligența umană este legitim deschisă transcendenței și, prin urmare, este în măsură să-l întâlnească pe Dumnezeu în cercetarea Adevărului, cu condiția subînțeleasă de a nu contrazice dogmele catolice și autoritatea Papei drept conducător unic al tuturor creștinilor.
    ………………………………………
    Conciliul Vatican I a fost convocat de către Papa Pius al IX-lea prin scrisoarea apostolică Aeterni Patris din 29 iunie 1868. Prima ședință a avut loc în Bazilica Sfântul Petru în ziua de 8 decembrie 1869. Acesta a fost cel de al douăzecelea conciliu ecumenic al Bisericii Catolice. La conciliu au participat aproape 800 de reprezentați din numeroase dieceze. Au avut loc 93 de ședințe ale conciliului între 8 decembrie 1869 și 1 septembrie 1870. ,,…

    …………………………..
    Felicitari , Razvan , File de lumina pentru alegerea facuta !
    E un film pe care trebuie sa-l savurezi cu obloanele trase la fereasta , antifoane in urechi si sufletul larg deschis ..
    Va multumesc din toata inima ! :)
    ,, Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert ,,
    … Sa avem cu totii o noapte binecuvantata ! :)

     
    1. Doar nu degeaba este considerat o capodopera. :)
      Zece episoade pline de intelesuri uimesc prin adancimea si puterea personajelor. Daca cineva crede ca e vorba de o simpla pilda pusa pe marele exran atunci se inseala. Este vorba de sufletul omului mult mai profund, de dincolo de cele zece porunci.
      Este un serial care trebuie vazut macar o data in viata.

       
  3. O CAPODOPERA !!!!!!!!!!!!!! COPILUL( SUPERB NATURAL FRUMOS INTELIGENT UN ADEVARAT INGER ) JOACA MAGISTRAL FARA FACULTATE DE TEATRU ACADEMIE DE FILM PRESTIGIOASA ETC UN TALENT NATIV RAR INTALNIT ! DACA ERA FILM AMERICAN LUA NU STIU CATE PREMII…. DRAMATISMUL SI SUBIECTUL SUBLIM ….CE POATE PUNE MAI MULT LA INDOIALA CREDINTA DECAT SA TI MOARA PROPRIU COPIL TU FIIND SIGUR CA AI VERIFICAT STIINTIFIC SI PRACTIC CU O SEARA INAINTE CA NIMIC RAU NU SE POATE INTAMPLA… DAR DESTINUL A VRUT ALTFEL CHIAR DACA ICOANA PLANGE…. ATENTIE !!!!!!!!!!!!!! CAND A MERS TATAL PE LAC CINEVA IL PRIVEA LANGA FOC … OARE CINE ERA ?????

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top