skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Comoara celor 16 pași

 

Toată lumea căuta comoara, fiecare auzise că Înțeleptul cu haine de Aur, ce trăise vreme îndelungată în mijlocul pădurii a plecat pe ultimul drum. Se știa că el avea o mare comoară. Tot satul căuta acum comoara. Fiecare frunză, fiecare ram era acum scotocită. În mijlocul poieniței era casa lui. Toți fuseseră înăuntru și nimeni nu găsise comoara.
Eu am ajuns mai târziu și m-am gândit că poate a lăsat un indiciu.
Am intrat încet în camera lui și pe masa de scris am găsit două cifre un unu și un șase. Erau scrise chiar pe masă. Lângă ele era și o săgeată micuță. M-am uitat cu atenție către locul indicat de săgeată și mi-am dat seama că ea indica către bibliotecă.
Am început să caut între cărți. Nimeni nu se uitase acolo. Toți căutau galbenii, căutau aurul. Dar dacă în bibliotecă era comoara?
Printre cărțile înțeleptului erau 16 carnețele groase pline cu desene. Erau numerotate. M-am repezit la ultimul si l-am deschis căutând cu înfrigurare prin el. Nu am găsit nimic. Mi se părea pierdere de timp. Dar desenele înțeleptului erau drăguțe. Se vedea că nu avea talent la desen, dar se străduise. L-am luat pe primul și l-am deschis vrând să văd începuturile sale. Pe ultima pagină era ceva scris: „Ai făcut primul pas spre comoară, caută în al doilea loc.”
Dintr-o dată, am început să transpir abundent. Să fie oare adevărat? Care era al doilea loc?
M-am plesnit cu palma peste frunte. Normal, eu căutasem în caietul 16, de fapt trebuia sa caut în unu și în șase. Era simplu, ca pentru copii.
Repede deschid caietul șase și citesc cu înfrigurare de pe ultima pagină:

Comp_2

„Dragul meu, ai găsit comoara!
Eu am lăsat lumea să înțeleagă că o mare comoară se află în proprietatea mea. Probabil, acum o căutți cu toții. Dacă vă așteptați să găsiți aur, nestemate blănuri scumpe, atunci ați greșit. Este ceva mai de preț decât toate astea. Comoara înțelepciunii este mai importantă decât orice avuție. Pentru că voi, cei din sat m-ați ajutat de atâtea ori, vă las cele 16 învățături de aur care să vă lumineze drumul în viață. Tu cel care vei citi aceste rânduri oferă această comoară întregului sat.”
Dedesubt, era o scrisoare lipită de coperta caietului.
Mă așez pe scaun, o desfac și încep să o citesc.

Omule care pășești în viață orb, supărat, înfrigurat, necăjit și obidit, oare știi că cele mai multe poveri singur ți le-ai pus în spate?
Încearcă să te oprești un moment, fă o pauză în gânduri, în trasul la jugul vieții, respiră si privește în jur.
Peisajul este minunat!
Norii, apa, frunzele, florile și oamenii sunt în jurul tau. Când i-ai văzut ultima dată? Când i-ai privit cu inima? Când ai realizat că cel de lângă tine este o minune Dumnezeiascâ?
Asta se întâmpla în fiecare zi atunci când erai copil. Astăzi se mai întâmplă?

Comoara celor 16 pași:

1. Când ai o problemă, când drumul tău în viață începe să devină nesigur și nu mai știi ce să faci, continuă. Înseamnă că aproape ai ajuns.
2. Viața nu este dreaptă, dar îți oferă nenumărate bucurii. Servește-te!
3. Când urăști pe cineva, depui un efort mare și pierzi un timp prețios. Oare merită să-ți cheltuiești timpul și energia în acest mod? Așa vrei să fie viața ta?
4. A nu fii de acord cu cineva este o artă care se învață. Nu trebuie să ai mereu ultimul cuvânt, decât dacă acesta este „mulțumesc.”
5. Să nu-ți fie frică să plângi. Poți să o faci. Preferabil este să o faci alături de cineva, atunci lacrimile voastre se transformă într-o energie vindecătoare cu o putere uriașă.
6. Poți să fii supărat pe lume, pe toate, chiar și pe Dumnezeu. Chiar și atunci, el te iubește.
7. Fum, viață, iluzii, aceasta este adevărata traducere pentru trecut, prezent și viitor. Alege viața!
8. Fiecare are drumul lui în viață, aceste drumuri nu le poți compara tu. E ca și cum ai încerca să compari drumurile vapoarelor într-un port aglomerat. Nu știi prin ce furtuni a trecut celălalt, nu știi ce taifun are în față, iar urma lui prin apă nu a rămas.
9. Vrei să fii fericit? Atunci de ce aștepți? Uită-te la ce este frumos, util și îți aduce bucurie, pe celelalte chiar dacă le vezi, nu le lăsa să te atingă, să-ți schimbe starea și să te mânjească.
10. Copilăria ta fericită s-a terminat. Dar ai încă o șansă. Doar de tine depinde dacă vrei să o accepți.
11. Fiecare zi este o sărbătoare. Îmbracă hainele cele mai bune, folosește tacâmurile cele mai frumoase, bucură-te de tot ce ai mai bun și mai frumos. Nu le pune în cutii la păstrare. Cutiile nu se pot bucura de ele, tu da.
12. Nimeni nu are ca scop în viață fericirea ta. Ea depinde numai de tine.
13. Nu căuta iertarea, alege acceptarea. Aceasta este dovada că te-ai maturizat, si nu că ai uitat.
14. Tu ești un om care trăiește astăzi aici. Viața ta este o clipă extrem de scurtă din istoria Universului, iar tu ești doar unul dintre miliardele de oameni care au trăit pe Pământ. Oricât de important ai fi, oricât de faimos vei deveni, într-o zi, peste un an, o sută, o mie sau un milion de ani, vei fi uitat, orice ai fi făcut. Merită să-ți faci griji pentru un necaz oarecare? Va mai conta necazul acesta peste 100 de ani? Dacă răspunsul este „nu”, atunci nu ai niciun motiv să „pui la suflet” asta.
15. Timpul are treabă el vindecă orice rană, dă-i timp și nu-l grăbi. El face asta în ritmul lui, indiferent dacă tu strigi la el sau nu.
16. Te iei prea în serios. Până și Dumnezeu râde, iar dacă tu nu vei râde cu El, atunci cu siguranță cineva va râde de tine.

Autor text: Răzvan

(de același autor Vise de Înger, File de Lumină, Trepte spre Cer)

HCS_20%_900x120

Comentarii (11)
 1. Este intradevar o lectie de intelepciune ….dar este usor sa o intelegi cand ai trecut ceva prin viata cu bune, cu mai putin bune, asa incat sa poti sa te opresti si sa intelegi cuvintele simple si mai ales sa accepti ca sunt universal valabile indiferent de vremi si vremuri. Fac parte din legile vietii firesti. Cu drag si cu respect.

   
  1. Este adevarat, problemele pe care le avem astazi, sentimentele care ne incearca in fata intamplarilor vietii, le erau comune si stramosilor noastri si le vor trai si urmasii nostri. Am incercat sa surprind in nuvelele si povestirile mele ceea ce este universal valabil din sufletul omului.
   O zi minunata!

    
 2. In aceasta dimineata vorbeam la telefon cu fiul meu care se afla in spital in Italia la o mie si ceva de km de mine,a fost dus de urgenta..a ajuns in aceasta stare pentru ca si-a focalizat toata forta,atentia ptr. gasirea comorii..adica a banilor care sa-i aduca fericirea alaturi de copilasul lui.In timp ce vorbeam cu el imi spune …sti ce numar are patul meu? ii raspund ca nu, nu stiu..16 mama,16 este cifra mea norocoasa,in 16 s-a nascut si Y baietelul meu..m-a rugat sa intru pe net ca mi-a trimis o poza inainte de al lua in sala de operatii..plangeam rugandu-ma la bunul D-zeu ptr copilul meu,..cand am vazut mesajul primit de la tine Razvan,cred ca realizezi ca nu mai poate fi considerat o simpla coincidenta,L-am citit o data,l-am recitit si am vazut cum ne raspunde D-zeu.Cu multa iubire iti multumeste o mama cu lacrimi in ochii

   
  1. Aveam de gand sa pun alt articol astazi, insa, acesta a venit de la sine. Practic, scurta povestire s-a scris singura.
   In cartile mele mai am povesti care pot fi asociate cu numarul 16. De exemplu, Povestea Sentimentelor.
   Multa sanatate, copilului dvs. si fie ca vindecarea sa vina degraba!

    
 3. Intradevar se trateaza de o mare intelepciune dar nu e usor de pus in practica!Eu am o ruda bolnava de S.m.p.si nu cred ca ea poate pune in practica toate aceste invataturi de aceea cred ca pt.ea doar bunul Dumnezeu in marea sa mila poate face ceva!Eu voi incerca sa o pun in practica si sper ca cu ajutorul lui Dumnezeu sa reusesc!In orice caz multumesc lui Razvan Serban care chiar daca nu-l cunosc de persoana pot declara cu mina pe inima ca e o persoana deosebita si binecuvuntata de Dumnezeu si de lumina!

   
  1. Multumesc pentru cuvintele frumoase.
   Nu trebuie sa ai maini si picioare, nu trebuie sa fii sanatos sau bogat pentru a aplica cei 16 pasi.
   Trebuie doar sa vrei, nimic mai mult.
   O zi minunata sa aveti!

    
 4. Buna dimineata,
  In aceste vremuri ,,,ar fi bine ca in orice loc public (,unde cei care au putin timp.sa zaboveasca )..in loc de reclamele
  obsedante ,,,sa fie afisate si aceste cuvinte de suflet ,,,
  sunt sigura ca intr-un timp relativ ,scurt ,sufletul si mintea multora ar suporta transformari benefice
  si pentru ei si pentru acest neam si agresivitatea ,,ar scadea mult ,,,
  Se gaseste cineva sa faca acest ,,,lucru ??? sau mai bine zis ,,,sa accepte ca in metrour,in autobuze ,,,tramvaie ,,etc,sa fie afisate postari cu aceste cuvinte de intelepciune ,,,,
  are cineva interes sa devenim mai buni mai constienti ???
  poate ,,,da ,,,
  doamne ajuta-Ne
  Maria

   
 5. Am lucrat mult cu mine insumi ca sa ating macar acesti pasi. Mi-a fost greu sa apreciez mereu si sa nu critic.Cand credeam ca am transcens deja acest punct, a aparut o alta ocazie sa vad ca nu e chiar asa. O durere cumplita mi-a aratat ca mai am de „muncit” – reumatism. Dar a si venit un mesaj in legatura cu asta: ‘critica continua duce la reumatism. Gandurile negative formeaza toxine care se depun la incheieturi.Nici nu m-am gandit ca eu critic, dar la o verificare mai atenta, s-a dovedit ca mai am aceasta atitudine negativa. In schimb stiu ca am umor, pot rade si de mine….Multumesc pt. cei 16 pasi, le voi bifa pe rand….

   
 6. Multumesc Razvan ! Fiecare din acesti pasi este deosebit – chiar daca nu putem sa-i punem in practica , fiecare dintre noi poate sa urmeze anumiti pasi ! Super !

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top