skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Umitoarele plante

 

In discursul sau fascinant, biologista Ameenah Gurib-Fakim, ne descrie specii rare de plante care traiesc pe insule izolate sau in Africa. Aceste specii sunt pe cale de disparitie intrucat habitatul lor natural se micsoreaza pe zi ce trece. Pierderea lor ar fi una extrem de dureroasa intrucat ne pot ajuta in domenii diverse cum ar fi medicina, nutritia, cosmetica sau chiar in sectoarele veterinare.
Practic, cercetatoarea subliniaza faptul ca daca mila, compasiune sau sentimentul de a pastra natura intacta nu ne pot motiva, atunci macar interesul sa ne conduca in salvarea acestor habitate fragile.

Este o mare onoare pentru mine să lucrez într-una dintre cele mai bogate biodiversități din lume: Insulele Mascarene din Oceanul Indian. Aceste insule, Mauritius, Rodrigues și Reunion, împreună cu insula Madagascar, sunt împodobite cu plante unice care nu se găsesc altundeva în lume. Și, astăzi, o să vă vorbesc despre cinci dintre ele și caracteristicile lor specifice și o să vă explic de ce aceste plante sunt atât de unice
Priviți această plantă. Eu o numesc benjoin în limba locală, iar denumirea sa botanică este Terminalia benzoe, subspecie benzoe. Aceste subspecii sunt endemice în insulele Mauritius, și caracterisitica sa specială este heterofilia sa. Ce vreau să spun prin heterofilie? Asta înseamnă că aceeași plantă are frunze de diferite forme și mărimi. Aceste plante au evoluat foarte departe de continent, în ecosisteme specifice. Adesea, aceste caracteristici aparte au evoluat ca răspuns la amenințarea reprezentată de fauna locală, în acest caz, țestoasele de uscat. E cunoscut faptul că țesoasele au vederea slabă, și astfel, ele încearcă să evite plantele pe care nu le cunosc. Această folie inovativă apără planta de aceste animale destul de drăguțe, o protejează și, bineînțeles, îi asigură supraviețuirea.
Acum, întrebarea pe care cu siguranță v-o puneți este de ce vă spun toate aceste povești? Motivul este faptul că avem tendința de a trece cu vederea diversitatea și varietatea lumii naturale. Aceste habitate specifice sunt unice și sunt gazda a numeroase plante. Nu ne dăm seamana cât de valoroase și cât de prețioase sunt aceste resurse, și astfel, prin neglijența noastră, continuăm să le distrugem. Toți suntem familiarizați cu macro-impactul urbanizării, schimbările climatice, exploatarea resurselor, dar când această ultimă plantă sau animal, când acest ultim exemplar a dispărut de pe fața Pământului, am pierdut deja un întreg subset biologic al Pământului, și odată cu acesta, plante importante cu potențial medicinal sau care ar putea conține ingrediente folositoare în cosmetică, nutriție, medicamente, și chiar și în sectoarele veterinare, sunt pierdute pentru totdeauna. Și aici avem un prim exemplu al iconicului Dodo, care provine din Mauritius, și, care, știm cu toții, este un simbol al extincției.
Știm că plantele joacă un rol fundamental. Ei bine, în primul rând, ne hrănesc și de asemenea ne oferă oxigenul pe care îl respirăm, dar plantele sunt și sursa a importante ingrediente biologice active pe care ar trebui să le studiem cu atenție, deoarece, de-a lungul mileniilor, societățile umane au dobândit cunoștințe importante, tradiții culturale, și importante resurse medicinale bazate pe plante. Iată câteva statistici: 1,4% din întreaga suprafață de pământ este habitat pentru 40% din speciile de plante superioare, 35% din speciile de vertebrate, și acest 1,4% reprezintă cele 25 de biodiversități bogate din lume, și acest 1,4% din întreaga suprafață de pământ furnizează deja pentru 35% dintre serviciile ecosistemice de care depind comunități vulnerabile. Și, după cum vedeți, insula Mauritius unde lucrez și unde trăiesc, aparține unei astfel de biodiversități, și, eu studiez plantele unice de pe insulă pentru întrebuințările lor biomedicale.
Acum, să ne întoarcem la prima plantă pe care v-am arătat-o, cea cu frunze de diferite forme și mărimi diferite, Terminalia benzoe, subspecie benzoe, o plantă care se găsește doar în Mauritius. Localnicii folosesc un extract din frunze împotriva bolilor infecțioase. Munca noastră, constând în validarea științifică a acestor informații tradiționale, a arătat că acel extract de frunze prezintă activitate, activitate puternică, împotriva unui spectru larg de bacterii care ar putea fi patogene pentru om. Ar putea fi această plantă răspunsul pentru rezistența la antibiotice? Știți, rezistența la antibiotice se dovedește a fi o mare provocare globală. În timp ce nu putem fi siguri, un lucru e cert: nu dorim ca această plantă să dispară. Dar realitatea dură este că această plantă specială e considerată a fi vulnerabilă în habitatul său natural.
Asta mă aduce la un alt exemplu. Acest arbust e cunoscut sub denumirea baume de l’ile plate în limba locală. Denumirea sa botanică este Psiadia arguta. Este o plantă rară, trăiește doar în Mauritius. Crește pe continent, dar, din cauza presiunilor urbanizării, a fost scoasă de pe continent, dar noi am reușit s-o slavăm de la dispariție, prin crearea de plante in vitro, care cresc acum în sălbăticie. Trebuie neapărat să subliniez că nu toate plantele pot fi cultivate in vitro. În timp ce noi, oamenii, suntem fericiți în zona noastră de confort, și aceste plante au nevoie ca ecosistemele lor să fie păstrate, dar nu reacționează, plantele endemice nu reacționează la schimbările dure din ecosistemele lor, și, totuși, știm care sunt provocările pe care schimbările climatice, de exemplu, le au asupra acestor plante. Acum, localnicii folosesc din nou frunzele în medicina tradițională împotriva problemelor respiratorii. Acum, munca noastră de laborator cu privire la extractul din frunze, a arătat că tocmai aceste frunze conțin ingrediente care sunt foarte apropiate, în ce privește structura, structura chimică, de acele medicamente care sunt vândute în farmacii împotriva astmului. Cine știe ce beneficii va avea omenirea dacă această plantă va decide să-și dezvăluie toate secretele.
Eu am venit din lumea în curs de dezvoltare unde ne vom confruta mereu cu problema exploziei demografice a populației. Africa e continentul care întinerește și, ori de câte ori cineva vorbește despre explozia populației, altcineva vorbește despre securitatea alimentelor, ca fiind cealaltă față a aceleiași monede. Această plantă, baobabul, ar putea fi parte din răspuns. E o plantă comestibilă neglijată și insuficient utilizată. Aceasta definește peisajul din Africa de Vest, unde e cunoscută sub numele de pomul vieții, și, mai târziu, am să vă spun de ce africanii îl consideră pomul vieții. Interesant că există multe legende asociate de această plantă. Din cauza mărimii sale, i-a fost scris să domnească peste plantele mai mici, dar lui D-zeu nu i-a plăcut această superioritate, a dezrădăcinat-o și a plantat-o cu susul în jos, de unde și forma sa specială. Și, dacă te uiți din nou la acest copac, în contextul african, în Africa de Vest e cunoscut drept copacul lingușelii, pentru că îndeplinește funcții sociale importante. Dacă ai o problemă în comunitate, întâlnirea sub copacul lingușelii cu șefii sau membrii tribului ar însemna o încercare de a găsi o soluție la acea problemă, și o încercare de a întări încrederea și respectul între membrii comunității. Din punct de vedere științific, există opt specii de baobab în lume. Există o specie în Africa, una în Australia, și șase sunt specifice insulei Madagascar. Cea pe care v-am arătat-o este specia din Africa, Adansonia digitata. Floarea, această frumoasă floare albă, se deschide noaptea, e polenizată de lilieci și dă naștere fructului care este cunoscut drept mărul maimuței. Maimuțele nu sunt proaste. Știu ce-i bun pentru ele. Dacă desfaci fructul de baobab, vezi o pulpă albă, făinoasă, foarte bogată în nutrienți și proteine, mai multe proteine decât laptele uman. Da, ați auzit bine: mai multe proteine decât în laptele uman. Acesta-i un motiv pentru care companiile de nutriție din lume, caută acest fruct pentru a oferi ceea ce noi știm drept suplimente alimentare. Semințele produc un ulei, un ulei foarte stabil, căutat în industria cosmetică pentru a produce loțiuni de corp, de exemplu. Și, dacă te uiți la trunchi, acesta depozitează apă, care este adesea luată de către un călător însetat, iar frunzele sunt folosite în medicina tradițională împotriva bolilor infecțioase. Acum, puteți vedea de ce africanii îl consideră pomul vieții. Este o plantă completă, și, de fapt, dimensiunea acestor copaci ascunde un mare potențial, nu doar pentru farmacologie, nutriție și industria cosmetică. Ce v-am arătat eu aici este doar specia din Africa, Adansonia digitata. Avem încă șase specii în Madagascar, și nu știm care e potențialul acestora, dar ceea ce știm este că flora este considerată
Lăsați-mă să vă aduc din nou în Africa, și să prezint una dintre preferatele mele, planta învierii. Acum aflați că până și Iisus are concurență. (Râsete) Această plantă a dezvoltat o toleranță remarcabilă la secetă, ceea ce îi permite să reziste la o deshidratare de până la 98% pe durata unui an fără deteriorări majore, și totuși mai are capacitatea de a se regenera aproape complet peste noapte, timp de 24 de ore. Noi, oamenii, suntem mereu în căutarea elixirului tinereții. Nu vrem să îmbătrânim și pe bună dreptate. De ce ar trebui, mai ales dacă ne permitem? Și asta vă oferă un indiciu despre cum arăta planta înainte. Dacă sunteți un grădinar lipsit de experiență, primul lucru pe care l-ați face când vizitați grădina ar fi să scoateți planta, considerând-o moartă. Dar, dacă o udați, asta veți obține. Absolut fantastic. Dacă vă uitați la procesul nostru de îmbătrânire, acesta este, de fapt, motivul pierderii de apă din epiderma superioară, rezultatul fiind ridarea așa cum bine știm, noi femeile. atât de conștiente de acest lucru. Această plantă oferă chimiștilor specializați pe cosmetică ingrediente foarte importante, care reprezintă, de fapt, încercări de a găsi modalități de încetinire a procesului de îmbătrânire și, în același timp, de întărire a celulelor împotriva asaltului de toxine din mediul înconjurător.
Aceste patru exemple pe care tocmai le-am dat sunt doar un memento foarte mic cu privire la modul în care sănătatea și supraviețuirea noastră sunt strâns legate de sănătatea și capacitatea de rezistență a ecosistemului nostru, și de ce ar trebui să fim foarte atenți cu privire la conservarea biodiversității. De fiecare dată când o pădure e tăiată, de fiecare dată când o mlaștină e umplută, un potențial laborator se pierde odată cu ea, laborator pe care nu-l vom recupera niciodată. Și, știu despre ce vorbesc, venind din Mauritius și simțind lipsa păsării Dodo.
Lăsați-mă să închei cu încă un exemplu. Problemele de conservare sunt în mod normal îndreptate către plante rare, endemice, spre ceea ce noi numim plante exotice, însă, și plantele care cresc în habitate din întreaga lume trebuie să fie luate în considerare. Știți de ce? Deoarece mediul joacă un rol foarte important în modificarea compoziției plantei.
Haideți să aruncăm o privire la această plantă. Centella asiatica. Este o buruiană. Noi o numim buruiană. Acum, Centella asiatica crește în întreaga lume în mai multe habitate – în Africa, în Asia – iar această plantă a fost esențială în a oferi o soluție la acea boală mortală, numită lepră, în Madagascar în anii 1940. În timp ce Centella crește în întreaga lume: în Africa, în Asia – Centella de cea mai bună calitate provine din Madagascar, deoarece acea Centella conține trei ingrediente vitale care sunt căutate în farmacologie și de către companiile cosmetice. Companiile cosmetice o folosesc deja pentru a face creme regeneratoare.
Există o zicală veche care spune că pentru fiecare boală cunoscută de omenire există o plantă care s-o vindece. Puteți să nu credețiîn zicale vechi. Ați putea crede că sunt demodate, acum când știința și tehnologia noastră sunt atât de avansate. Deci s-ar putea să priviți Centella ca pe o simplă buruiană nesemnificativă, care, dacă ar dispărea, nu i-am simți lipsa. Dar nu există nimic să merite numită buruiană. Este o plantă. E un laborator biologic viu care poate avea răspunsurile la unele din întrebările noastre, dar pentru asta trebuie să ne asigurăm că are dreptul de a trăi.

Comentarii (4)
 1. Pentru a putea vedea, aprindeţi-vă inima! :) Când inima este înflăcărată, ea poate înţelege natura. :)
  Victor Hugo
  ……………..
  Tatiana Stepa a fost o cântăreață română de muzică folk
  Născută: 21 aprilie 1963, Lupeni
  Decedată: 7 august 2009, București
  ………………….
  Dumnezeu sa aiba grija de acest inger !
  ……………………….
  Copaci fara padure
  ………………………

  in povestea copacilor goi
  scartaind intr-o singura usa
  este vorba de noi amandoi
  este vorba de foc si cenusa

  doi copaci fara frunze pe drum
  dupa cum ii priveste inaltul
  doi copaci prin sarutul de scrum
  aplecandu-se unul spre altul

  nu mai suntem decat doi copaci
  vor veni taietori sa ne tunda
  http://Versuri.ro/w/lot1
  vor lua crengi toti copiii saraci
  pentru flacara lor muribunda

  si chiar daca ma vei mai iubi
  peste crivatul iernii ce vine
  fara brate cu ochii pustii
  n-am sa am ce intinde spre tine

  spune-mi padure cu frunza rara
  unde-i iubirea de asta vara?
  nu stie iarna sa se indure
  de noi copacii fara padure
  ……………….
  Ma doare sufletul de fiecare fir de iarba calcat in picioare ! Postarea de astazi a fost balsam pentru sufletul meu
  Numai impreuna vom intelege ca traim pe aceeasi planeta de care trebuie sa avem grija cu totii!
  Multumesc fara masura ! :)
  Numai impreuna ! :)
  ,, A fi împreună este un început. A rămâne împreună este un progres. A lucra împreună este un succes!- Henry Ford

   
 2. .,, DOI COPACI ….APLECANDU – SE UNUL SPRE ALTUL…,, :)
  Tatiana STEPA – COPACI FĂRĂ PADURE
  https://www.youtube.com/watch?v=LnOFJtNxfSM&list=RDLnOFJtNxfSM#t=2
  M-am pierdut printre copaci :) De aia imi place natura ..Eu sa ma pierd si Tu :) sa ma gasesti ! :)
  Mi-am reamintit de anii copilariei cand imi petreceam vacantele la tara la bunica ..Pe bunicu nu-l cunosc decat din fotografii ..A murit in razboi ..
  … Wow ! .. Ce amintiri ! :) Imi miroase a iarba proaspata de primavara .. :)

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top