skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Despre filozofie

 

Există atâţi filosofi care clădesc niște sisteme ce explică numai propria lor viziune a lumii! Deseori, această viziune, desigur limitată, reflectă insuficienţa lor spirituală, psihică, intelectuală şi chiar fizică. Fără a mai vorbi de cei care, căutând să cultive originalitatea, se străduiesc să prezinte niște teorii noi. Adevărul constă în faptul că nu există decât un singur sistem de explicare a universului, un singur sistem ce explică ce sunt Creatorul, creația și creaturile, iar filosoful, în meditațiile sale, trebuie să se străduiască să îi regăsească fundamentele. Este normal ca apoi el să exprime rezultatele căutărilor sale în funcţie de propriul temperament, de sensibilitatea sa, putem spune chiar cu „glasul său”.
Un cântăreţ care trebuie să cânte o partitură nu o poate face decât cu propria-i voce, şi el exprimă prin intermediul ei tot ce se află în profunzimea fiinţei sale. El trebuie să respecte partitura, el nu are dreptul să cânte alte note decât cele existente. În acelaşi mod, un filosof nu are dreptul de a cânta alte cuvinte decât cele înscrise în marea carte a vieţii, el are dreptul numai să le cânte cu propria voce.

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Un comentariu până acum
 1. Nu cred ca exista de fapt nici un sistem care sa explice clar ce si cine e Creatorul ce si cum sa format Universul.Toate sunt speculatii…Pe masura ce se descopera altceva teoriile speculative se schimba.Unii sunt de accord cu noile teorii altii se incapataneaza sa sustina vechi ,,aberatii’’din motive foarte clare.
  Filozofia sa ,,invartit ‘’dintotdeauna in jurul existentei umane si de aici ajungem foarte usor la infulenta filozofiei asupra religiei.Curentul religios format sa bazat de niste repere filozofice si de fapt pe nevoia fundamentala a omenirii de a ,,crede ‘’.Credinta sa format inca din cele mai ,,neguroase’’ vremuri ale omenirii.Indusa sau nu ea – credinta – sa dezvoltat de a lungul timpului pe aceleasi percepte filozofice emise de asa zisi ,,vizionari’’ care in functie de nevoile momentului modelau gandirea maselor astfel putand sa detina controlul.
  Ignoranta maselor si lipsa de informare ,lacomia si aroganta celor aflati vremelnic la putere a dus la o dezvoltare extraordinara a dirigiuitorilor religiosi in asa masura incat ea ,,credinta ‘’ a devenit o adevarata afacere.
  Daca la inceputuri oamenii se temeau de tunete , de ploi sau de aparitia pe cer a unei comete…a fost foarte usor sa se inventeze existent unor ,,zei’’ patroni ai acestor manifestari.Teama si promisiunile mestesugit impletite de ,,vizionari,,sau fixat in creierul uman in asa masura incat mai tarziu sa dovedit la fel de usor ,,schimbarea ,, pleiadei de zei cu un singur zeu , atotputernic neiertator cu necredicniosii.
  Astazi filozofia nu mai are asa mare infuenta asupra religiei .Se merge pe vechile idei si de fapt nici nu se doreste vreo schimbare atat timp cat e rentabila.
  ,,Religia e o vorba de dansii inventata ,pentru ca cu a ei putere ei sa va tina in frau ‘’…a spus un mare poet.Se canta aceasi arie invechita de mii de ani fara ca ceva sa aiba un fundament.Cert e ca avem o mie de biserici – sau locuri de rugaciune si doar trei spitale.Asta e valabil in toate religiile oriunde…
  Am putea spera ca in epoca vitezei, a internetului si a comunicarii se schimba ceva , dar se pare ca mai rau ne afundam si preferam sa ne afisam viata la mezat in mediul virtual , mediu din care cei care au tot interesul conduc masele ignorante spre interesele lor bine clarificate.
  O zi buna.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top