skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Barca goală

 

Se spune ca era o data un student care se infuria foarte repede pe tot ce i se intampla…nu ca nu ar fi fost usor, cand toate ii mergeau mai mult decat pe dos. Maestrul lui din planul terestru s-a hotarat sa il conduca spre intelegerea unui adevar simplu care sa il faca sa treaca mai impacat prin viata lui si prin viata celorlalti. Asa ca l-a luat deoparte si i-a spus:

– Dragul meu, sa presupunem ca esti intr-o barca pe un fir de apa destul de ingust, si din sens opus vine o alta barca, iar acea barca este condusa de un om care de voie sau de nevoie intra in barca pe care o conduci tu, ce faci atunci?

– Pai ce sa fac, ma supar, ce, nu m-a vazut ca vin? Nu putea sa faca in asa fel incat sa nu se ajunga la ciocnirea barcilor, asa ceva nu se poate….

– Incetisor dragul meu! Am inteles, dar daca ti-as spune ca in barca cealalta nu era nimeni…ca era o barca goala care s-a ciocnit de barca ta pur si simplu…In acest caz ce ai face?

– In cazul asta mi-as vedea de drum…asa a fost sa fie!

– Intocmai dragul meu! Asa a fost sa fie! Fii o barca goala! si considera ca te ciocnesti doar de barci goale atunci cand navighezi pe raul vietii. Astfel vei putea sa iti concentrezi energia si lumina in lucrurile care merita cu adevarat! Pe o barca goala nu se supara nimeni…o barca goala nu te poate supara…E atat de simplu!

Studentul a plecat inseninat si ori de cate ori se intampla pur si simplu ca barca lui sa se ciocneasca de barcile celorlalti…el arunca repede din barca mania, frustrarea, judecata celuilalt si trecea zambind mai departe in barca lui golita de tot raul din el!

Poveste ZEN

Comentarii (4)
 1. O barca goala este usoara , o poti manevra cu minimum de effort.
  Intr-o barca goala este liniste si poti sa te bucuri de toate micile zgomote care te inconjoara.
  Intr-o barca goala nu trebuie sa alegi ce pastrezi si ce arunci.
  O barca goala o poti studia , cum este construita, cum este rinduita, slefuita, lacuita. Poti simti structura lemnului si vedea culoarea lui adevarata.
  Fii o barca goala.
  Atat de simplu.
  Si totusi atat de complicat prin simplitate.

  “ Intr-o zi, cand vantul este perfect, puteti naviga, pentru ca lumea este plina de frumusete. ASTAZI ESTE O ASTFEL DE ZI.”

   
 2. Deci a primit un sfat foarte zen…”fi obiect fara constiinta. cine se supara pe o forma fara continut…nimeni..pentru ca nu este altceva decat un obiect in miscare libera”. Atunci cand tu sau pe ceilati ii vezi ca obiecte in miscare libera nu ai cum sa te superi pentru ca obiectele nu au constiinta de sine…ele find de obiectei manipulate, folosite, pastrate temporar pentru anumite folosinte sau parasite. Deci..cum te vezi in propria viata si cum reactinezei cand intalnesti oameni fara constiinta ..doar obiecte de folosinta sau de abandonat pentru ca..nu merita atentie ca bipezi sau oameni…doar ca obiecte, instrumente, vase in bataia vantului… A vorbi cu nimeni, a il constientiza este chiar o pierdere de timp…si de unde nu e, nici o divinitate nu poate cere. Categoric are forma, are imagine, dar…nu are consistenta de a fi. E doar ceva de utilizat, de folosit de imprejurare si bineinteles de ingnorat, abandonat fara regrete. Intrebarea e..cand celalalt se comporta cu tine astfel….cum te simti cand te vede vasul, barca, obiectul gol… ? Oare asa se intampla si in realitate ? Oare poti ignora..devenind si comportandu-te ca un obiect folosit si abandonat fiind foarte impacat cu sine ..? Daca da… e perfect ..orice obiect inutil si folosit si abandonat merge firesc la gunoi fara regrete de nici o parte..e doar viata. E doar zen. Cand constiinta de sine si a recunoasterii constiinteleor celorlalti se ignora..categoric suntem ca frunzele in vant toamna si la fel de utili vietii in general. Hranim solul si viermii – o activitate utila prin descompunere si abandon. Nimic nu se pierde….. totul se transforma. Schimbarea este o lege a permanentei.

   
 3. Scuze..am scris in viteza si ..n-am corectat. Ce as avea de adaugat este ca…in viata inveti sa te apleci, sa te eschivezi, sa te aperi, sa ataci, sa te tarasti, sa te inalti…si cel mai important sa te cunosti pe tine si sa iti asumi..Cu siguranta toata viata trecem prin toate starile si emotiile…important e…sa traim ceea ce ne dorim si sa ne asumam alegerile si costurile.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top