skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro
Averea înțeleptului

Averea înțeleptului

 

A trait odata un om intelept, cunoscut in orasul sau si foarte bogat. Avea omul familie, copii si nepoti si avea grija de ei dar si de bunul mers al orasului.

Intr-o zi a murit sotia lui si el a ramas singur in casa. Dupa anul de doliu au venit copii la el si i-au spus ca e pacat ca el sa locuiasca singur intr-o casa asa mare: „Vinde casa si toata acareturile, imparte banii intre noi… vei locui la baiatul cel mare si nu-ti va lipsi nimic.”

La inceput asa a fost, dar cu timpul au incetat ceilalti copii sa vina in vizita, apoi nici nepotii nu mai veneau. Mancare o primea ca o favoarea si din ce in ce mai putina pana a ajuns sa rabde de foame. Asa s-a inrautatit situatia lui incat ii era rusine sa iasa din casa si sa se intalneasca cu prietenii lui.

Intr-o zi i-a spus omul fiului sau cel mare sa adune toti fratii si surorile lui si sa-l cheme si pe primar caci are ceva important sa le dea la copii.
Cand s-au adunat cu totii, a spus omul: am impartit toata averea mea intre voi dar a mai ramas o lada cu bani si diamante pe care am ingropat-o langa copacul de la intrarea in oras.

Lada se poate deschide numai cu 2 chei pe care le dau una la primar si una baiatului cel mare. Dupa moartea mea veti merge impreuna, veti deschide lada si primarul va imparti banii intre toti copii.

Din acea zi omul a inceput sa fie tratat asa cum fusese tratat la inceput. Copii veneau sa-l viziteze, mancarea era din cea mai buna, toti il tratau cu mult respect. Dar a venit vremea si omul a decedat.

Dupa ce a trecut prima luna de doliu s-au adunat toti copii si impreuna cu primarul au dezgropat lada si au deschis-o. Dar in lada era numai un cap de magar si o scrisoare scrisa de mana celui decedat.

Numai un magar da tot ce are inca din timpul vietii!

Autor: necunoscut

Comentarii (12)
  1. Razvane, daca primitivul ala era un intelept al vremurilor lui, atunci chiar ca planeta asta nu mai are nici un viitor!
    Si eu pot, cu inima impacata, sa ma … auto-surghiunesc chiar si in afara Galaxiei, zau asa…

    Daca, in egotismul imbecil al propriilor frustrari si barbarisme mentale, sintem in stare a ‘demonstra’ celorlalti cit de destepti sintem noi chiar cu pretul vietii unor nevinovate animale, atunci cum, Dumnezeule, sa mai pot spera ca omul va intelege vreodata care-i adevarata lui menire pe Pamintul asta?!?…

    Fara suparare, Razvane, da’ nemernicul batrin nu era decit … un dobitoc salbatic lipsit total de valorile si principiile pe care le astepta insa neconditionat chiar de la familia lui!
    Eu cred ca e posibil ca proprii sai copii sa fi stiut f. bine cu cine aveau de-a face de fapt.
    Si, din nefericire pt. mine, ‘morala’ unei astfel de povestiri este mai mult decit … dezgustatoare!

    O poveste – no offence! – absolut timpita, trista, tragica si de nespus sub nici o forma drept pilda copiilor…

    P.S. Sper din tot sufletul ca aberatia asta nu faca parte din povestile, pildele si povetele romanesti.
    Plus ca exista flagranta contradictie in a fi intelept in acelasi timp cu … a fi bogat sau f. bogat!
    Nu cred ca mai e cazul sa detaliez de ce…

    N.B. Daca ai editat grozavia asta cu scopul de a trage si noi anume invataminte, atunci sa stii ca ai facut o eroare.
    Big time!
    Da’ ai si creat o mare oroare…
    Daca insa ai pus-o doar ca sa ‘testezi’ cititorii, nu cred ca o sa ai feed-back-ul scontat.
    Nu de alta, Razvane, da’ in zilele noastre prea putini oameni sint dispusi, sint educati sau au matricea necesara care sa-i lase sa vada si dincolo de … cortina a doua din spatele vorbelor!

     
    1. He he… orice poveste scormoneste pe ici pe colo, prin puncte mai mult sau mai putin adanci din sufletul omului.
      Eu zic ca magarul este pus acolo doar ca simbol. Nu a fost nevoie ca saracul animal sa fie omorat, ci doar ca inteleptul sa fi gasit o tigva de magar pentru planul lui.
      Nu stiu de unde ai tras concluzia ca animalul a fost sacrificat pentru placerea inteleptului.
      Pe de alta parte, referitor la invatatura desprinsa din aceasta povestire, aici situatia e un pic mai complexa. L-am lasat pe autor sa-si depene povestea si sa traga concluziile, fara ca sa-l judec pentru asta.
      Ma intrebai care e motivul pentru care aceasta povestire a fost publicata.
      Chiar daca la modul ideal, sau chiar rational, lucrurile stau diferit, de multe ori adevarul dureros al rupturii dintre parinti si copii chiar exista.
      Intrucat avem multi cititori trecuti de prima tinerete, m-am gandit ca unii se vor regasi in aceasta povestire, chiar daca le-ar fi greu sa recunoasca, chiar si fata de propria lor persoana.
      O seara minunata!

       
  2. Intrucat eu nu am subtilitatile si talentele metaforico-astrale ale lui Tata Mare,o sa ma transpun in capul Magarului din poveste.Pe langa faptul ca pot fi mai direct,ma bucur si de compatimirea domniei sale ca „animal nevinovat”.
    Deci:
    -cred ca „nemernicul batran” a realizat,macar in ceasul al-12-lea, ca principala vina nu o au copii ci el si sotia sa care i-au educat in acest fel;
    -daca nu judeca asa,cuoscandu-le caracterul (dovada cufarului ingropat) i-ar fi dezmostenit fara remuscari,dand vina numai pe ei;
    -in suflletul lui sperad totusi ca poate nu a gresit asa de mult,a amanat povestea cu lada ingropata,pana in ultimul moment. Degeaba insa,a realizat ca s-a inselat. Nu inteleg insa de ce ,la intelepciunea lui de pe urma, nu a scris:”Numai un om da tot ce are inca din timpul vietii!” Scapam si eu fara sa fiu compatimit de Tata Mare.

    O zi fericita.

     
  3. Buna seara
    Povestea e din folcloru Columbian sau Brazilian…O stiu mai demult…
    Povestea nu e pentru copiii.E pentru parintii copiilor.Copiii din ziua de azi oricum nu mai au timp sa asculte povesti…dara mite sa le mai si citeasca.Povestea e tragica si in acelasi timp plina de invataminte…
    E o vorba ,,Un om destept invata din prostiile celorlalti….Un prostovan nu va invata nimic nici din prostiile facute de el..”
    Intorcandu-ne la poveste si la invataminte ….e de luat aminte.Avem toti si copiii si parinti.
    Educatia data copiilor – cand mai sunt inca de educat , o vedem incet ,incet ca se transforma…Nu zicem nimic dar ne doare.Timpurile sunt altele , cerintele sunt altele….
    Sa il faci ,,nemernic batran” pe un om care si-a dat averea copiilor cu buna credinta mi se pare…o carenta de educatie.
    O poveste deranjeaza pe cineva atunci cand se regaseste in ,,pilda” ei…
    Cu totii stim o multime pe ,,povesti ” de data asta adevarate care se deruleaza sub ochii nostri cu copiii si parinti care din cauza averii ajung dusmani de moarte.Stiu ….noi nu i-am educat asa…..sanchi , nu avem averea aia care sa tenteze si chiar si asa….ia fa ce a facut si batranul din poveste .Lasa casa si economiile tale pe mana copiilor…acum – daca esti pensionar – si vei vedea ce educatie le-ai dat la copiii…Dupa cateva luni vei incepensa deranjezi….iar urmarea…e inceputul cautarior unui azil.
    Asa ca ,,doar un magar da tot ce are inca din timpul vietii copiilor”

    O seara frumoasa

     
  4. Adevaratul tragism este ca singurul de compatimit cu sinceritate in toata povestea asta oripilanta este chiar … batrinul ‘intelept’ de-atunci, da’ din cu totul alte motive decit cele pe care ar putea sa si le imagineze ‘rezonatorii’ batrini prea putin intelepti de azi!
    Cit si toti cei care cred in astfel de pseudo-pilde, apreciaza sau chiar se … orgasmiaza intelectual (Ooops!) la asa orori medievale, cetateni (?) care beneficiaza insa de cu totul alti termeni pt. caracterizare….

    Nu trebuie sa fim filozofi sau psihologi ca sa ne dam totusi seama ca numai o minte bolnava (sau una obisnuita prea mult cu consumul de erythroxylacee) poate fabrica astfel de ‘pilde’!…

    N.B. In rest, fix ce spuneam mai devreme, prea putini oameni au capacitatea de a vedea si pricepe ce se intimpla si ‘dincolo’ de cea de-a doua cortina din fata sau din spatele vorbelor da’, aiuritor, inoportun si grobian, nu ezita deloc sa se auto-intromisioneze carential in opiniile altora precum Calliphora Luciliini…

    Ma rog, macar sarmanul magar din poveste – victima nevinovata a ‘intelepciunii’ prostesti – stia cu siguranta unde anume!…

     
    1. Vazandu-va insistenta de a aprecia de la „inaltime” astfel de trairi ale intelectlui nostru pauperist,mi-am amintit de o zicere a lui Einstein si,parafrazandu-l as spune: entaglamati .

       
  5. Dualitatea perpetua a naturii umane – divina da’ si teribil de … darwina -, ii face pe inteleptii autodidacti contemporani sa considere ca totul pe lumea asta se invirte in jurul ‘astrului’ personal si, ori se simt prea mult bagati in seama (nu se stie de ce si de cine) si in felul asta indrituiti sa aiba opinii nesolicitate, neprovocate si neavenite, ori isi imagineaza ca lumea e … pe buza prapastiei fara apocrifele lor consideratii de vreme ce, pe de alta parte, se simt … nebagati in seama!

    Mie personal imi e f. clar ca nici la mai bine de 27 de ani de la ‘rasturnarea’ (cel mult cu fundul in sus, poate!) a regimului comunist, celor mai multi concetateni de-ai nostri – datorita lipsei de educatie si de exercitiu CONTINUU a valorilor umane -, nu li s-a ‘tatuat’ inca in creiere sintagma … libertate de expresie, libertate de opinie.
    Carevasazica exact acea libertate INTRINSECA a omului de a spune ce vrea si crede el de cuviinta fara ca sa se gaseasca imediat o liota de ‘intelepti’ care nu sint in stare de capul lor sa produca idei originale sau macar unele simple, benigne si nebelicoase, da’ care se simt ‘iremediabil’ vizati personal si sint gata – aidoma ca la sedintele unui anumit partid – sa sara la beregata interlocutorilor sau, in cel mai soft caz, sa se burice, ofuscheze si oripileze cu … mindrie proletara la opiniile ‘neortodoxe’ ale celorlalti!

    Iar in ‘paradigma’ asta mai are sens sa ma intreb oare de ce … nu reusesc deloc sa ma mai mir cit de bine a prins comunismul in mentalul romanilor?!?…

    Nu intimplator ii sfatuiesc pe cei care n-au citit pina acum scrierile lui Nietzsche s-o faca cit mai au timp (in ciuda poate a virstei si a dificultatilor ‘tehnice’ evidente ale textelor acestuia) iar pe cei care au copii, sa-i ‘expuna’ pe acestia efectelor tulburatoare ale scrierilor genialului filozof inca de la virste f. fragede, chiar si de la clasa a V-a daca se poate.
    Si habar n-aveti ce schimbari de paradigme (da, da, sa stiti ca exista asa ceva si la 10 ani si tot de ‘inteleptii’ de noi preformatate!) si ce miracole uluitoare se vor petrece in capetele si sufletele acelora pe care noi, ca parinti, ii consideram indeobste teribil de … necopti mai pt. orice activitate ‘prezumata’ a apartine exclusiv adultilor!…

    Personal mi-am indemnat proprii copii (asa cum a facut si tatal meu) sa parcurga mai intii lecturile mai ‘usoare’ (daca exista asa ceva) ale … neamtului. Scrieri pe care regimurile comuniste l-au detestat si urit pina si dincolo de moartea fizica a acestuia, paradoxal tocmai pe seama aceluiasi … vehicul social ‘comun’:

    …OMUL NOU !

    Si am facut lucrul asta cu incredintarea ferma si explicita ca vor binemerita peste ani ‘sacrificiului’ facut de a intelege rational … cu inima ceva ce nu poate fi simtit plenar decit … cu mintea!
    Nu pot decit sa banui ca sfatul meu a fost unul bun de vreme ce dupa ani – atunci cind au inceput sa simta deja pe propria piele, inima si constiinta avatarurile, ingradirile si interdictiile unei vieti sociale departe tare de idealul lor umanist -, m-au intrebat doar…

    …”DE UNDE-AI STIUT ?!?”…

    ……………………………………….

    De ce am adus in discutia despre intelepciune acest mic si poate nepotrivit pt. unii excurs personal?
    Pai am facut-o exact din aceleasi motive pe care le-am observat o viata intreaga la majoritatea semenilor mei, motive general umane pt. care genialul Nietzsche a postulat, prin intreaga sa opera filozofica si literara, poate cea mai importanta asertiune emisa vreodata de o minte umana:

    „Charakter ist Schicksal!”…

    …CARACTERUL ESTE DESTIN !

     
    1. Am citit acum postarea dvs. fara „adrisant” ,dar cu „adrisantul cunoscut”. Prima pornire a fost sa va combat chiar cu unele din zicerile lui Nietzsche,dar dandu-mi seama ca lipsa de curaj a dvs. pentru o confrutare directa de idei,face zadarnica o astfel de initiativa,ducand numai la pierderea timpului,m-am oprit,mai ales ca am impresia (si cred ca o pot si dovedi) ca desi l-ati citit pe „N” poate si in original nu l-ati inteles in profunzime.Si filozofia,la fel ca si fizica,cere multa logica. Si ca sa nu spuneti ca fabulez o sa va dau numai un exmplu din „N” pe care dvs. nu l-ati inteles,sau nu-l aplicati :”Barbatul adevarat vrea numai doua lucruri: primejdia si jocul” (nu joaca}. In rest,ma incred in Eminescu:”E usor a scrie versuri/ Cand nimic nu ai a spune/Insirand cuvinte goale/Ce din coada au sa sune.”-Criticilor mei.

       
  6. Razvane, chiar in spiritul intelepciunii generice invocate de articol – minus ne-echivoca … ‘magarie’ cu magarul, fireste – reiei din cind in cind si explicatiile editoriale necesare despre … ONTOPIC.
    Si poate mai faci si o mica dizertatie despre Caliphora Luciliini si rolul ‘existential’ al … auto-intromisionatului!

    Unii ‘curajosi’ se pare ca se deprind mai greu cu uzantele libertatii de expresie.
    Da’ si cu limitele ei, zau asa…

     
  7. Domnule Razvan,recuosc ca,majoritatea comentariilor mele ontopics s-au auto-intromisionat cu obraznicie in „regulile” personajului ALFA intre postaci,devenit kalpa pentru un muritor ca mine. Mi-am dat seama ca fiind mangata pentru multi dintre cei care posteaza si,intrucat sunt singurul akihi pentru Domnia Sa, dorind a nu ajunge in situatia de ,kummerspeck,va solicit parerea daca este oportun sa mai postez pe site.Nu vreau sa ajung boketto.
    Va multumesc anticipat pentru sfat.
    O noapte linistia
    PS. Cred ca Eminescu ma va blestema.

     
  8. Despre intelepciune:
    1. „Omul intelept nu spune tot ce gandeste, dar ceea ce spune, gandeste temeinic.” – Aristotel

    Despre ludic sau despre neluatul in serios:
    1. „Nu ne oprim din joaca atunci cand imbatranim, ci imbatranim cand incetam sa ne mai jucam.” – George Bernard Shaw

    Si citeva chiar despre … oportunitate.
    Despre care tot bietul Nietzsche spunea ca „…este esecul pe care ti-l asumi singur, si nu favoarea pe care ti-o fac altii!”…

    1. „Niciun intelept autentic nu s-a plins vreodată de nevoia de oportunitate.” – Ralph Waldo Emerson”
    2. „Fiecare experienta este o oportunitate. Reciproca nu.” – Paul Ferrini
    3. „In timp ce ne oprim sa cugetam, deseori ratam adevarata oportunitate.” – Publilius Syrus
    4. „Pesimistul vede dificultatea in fiecare oportunitate. Optimistul vede oportunitatea in fiecare dificultate.” – Sir Winston Churchill
    5. „Prietenia este intotdeauna o responsabilitate placuta, niciodata insa o oportunitate.” – Khalil Gibran
    6. „Un intelept adevarat va face din lucrurile marunte mai multe oportunitati decit gaseste.” – Sir Francis Bacon
    7. „O oportunitate este o ocazie favorabila de a te alege cu o dezamagire.” – Ambrose Pierce
    8. „In spatele fiecarui efort depus se afla o oportunitate nedescoperita, in spatele indolentului se afla o oportunitate … ingropata!” – Cassia Lewis
    9. „Orice drept implica o responsabilitate, orice proprietate o datorie, orice oportunitate o obligaţie.” – John D. Rockefeller
    Si cea mai ludica apartine, cum altfel?, unui roman:
    10.”Singura oportunitate perfecta, absoluta si … orizontala? …Cimitirul!” – Costel Zăgan, profesor de limba romana, aforist si poet, autorul singurului roman cibernetic romanesc, „Desertul de catifea”/2015…

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top