skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Sânzienele

 
Pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica, singura sărbătoare păgână admisă în calendarul creştin-ortodox. Sărbătoarea marcheză începutul verii, la 3 zile după solstiţiul de vară, când soarele se află pe boltă în cel mai înalt punct şi este ziua cea mai lungă. Sărbătorii i se mai spune de aceea şi „Cap de vară”.

O sărbătoare populară celebrată din vechime figurează azi în calendarul religios-ortodox. Sânzienele, sărbătorite în fiecare an 24 iunie, sunt fiinţele supranaturale cu puteri magice şi atingere binefăcătoare.  Sânzienele au fost imortalizate şi în literatură, cea mai cunoscută apariţie în acest sens fiind romanul Noaptea de Sânziene al lui Mircea Eliade.

Sânzienele sunt în primul rând mici flori de câmp galbene, cu patru petale aşezate în forma de cruce, motiv pentru care se spune că această plantă este binecuvântată de Dumnezeu. Li se mai spune şi drăgaică, floarea lui Santion, închegătoare sau sanjuane. Gustul e amar, dar mirorul lor e dulce, asemănător cu cel al fânului proaspat cosit sau al mierii de albine. Sunt iubitoare de soare, cresc pe coastele însorite, pajişti aride, fâneţe, poieni, lanuri de grâu, margini de pădure şi îşi scutură polenul auriu la cea mai mică atingere. Se culeg doar vârfurile înflorite ale tulpinilor, pe toata perioada înfloririi, din iunie si până în septembrie.Tradiţia populară spune ca Sânzienele ar fi şi niste zâne frumoase cu păr galben şi rochii de abur care trăiesc prin păduri, cântă şi se prind în horă şi dau puteri plantelor de leac. De aceea, aceasta este ultima zi, şi cea mai bună, de culegere a plantelor vindecătoare.

(w400) Sânziene

Se spune despre Sânziene că iau glasul cucului, care vesteşte câţi ani mai are omul de trăit. Cucul cânta începând din 25 martie, de la sărbătoarea de Blagoveştenie pâna în 24 iunie când amuţeşte şi pleacă în munte, se transformă în uliu şi se răzbună pe toate celelalte păsări cântătoare. Uneori, Sânzienele îi mai dezleagă limba să mai cânte o dată şi după 24 iunie, dar numai de rău cântă atunci, pentru cine-l aude.

Sărbătoarea ar avea la origine un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, Sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă. Sau, după alte opinii, un cult închinat Dianei, zeiţa romană a vânătorii, ar sta la baza acestei sărbători. Numele sărbătorii ar putea deriva din „Sancta Diana”, ce s-a transformat ulterior în Sânziana, sau „Sanctus Dies Johannis”, adică ziua Sfântului Ioan de vară. În Muntenia şi Oltenia sărbătoarea poartă numele slav Drăgaica.

Ritualurile acestei sărbători sunt asemănătoare în Oltenia, Banat şi Transilvania şi au fost descrise pentru prima dată de cărturarul Dimitrie Cantemir.

În celebra sa lucrare ”Descrierea Moldovei”, Dimitrie Cantemir spune că  sărbătoarea  Sânzienelor sau Drăgaicelor ar proveni din ”vechii idoli ai dacilor: ”… toţi ţăranii moldoveni se scoală în acea zi înaintea zorilor şi privesc cu ochi mari răsăritul Soarelui, şi cum ochiul nu suferă prea mult această lumină şi – tot din pricina ei – începe să se zdruncine şi să tremure, ei pun pe seama Soarelui tremurătura pe care o simt în ochi şi se întorc voioşi acasă, după ce au făcut această încercare”; ”După cum se vede, prin ea (Drăgaica – n.red) o înţeleg pe Ceres. Căci în acea vreme a anului, când încep să se coacă semănăturile, toate fetele ţăranilor din satele învecinate se adună şi o aleg pe cea mai frumoasă dintre ele, căreia îi dau numele de Drăgaica. O petrec pe ogoare cu mare alai, o gătesc cu o cunună împletită din spice şi cu multe năframe colorate şi-i pun pe mâini cheile de la jitniţe. Drăgaica împodobită în acest chip se întoarce de la câmp spre casă, cu mâinile întinse şi cu năframele fluturând în vânt, de parcă ar zbura, şi cutreieră toate satele din care s-a adunat lume s-o petreacă, cântând şi jucând laolaltă cu toate tovarăşele ei de joc, care o numesc foarte des sora şi mai-marea lor în cântecele alcătuite cu destulă iscusinţă. Fetele din Moldova doresc din toată inima să aibă parte de această cinste sătească, deşi în cântecele lor spun mereu, după datină, că fata care a întruchipat Drăgaica nu se poate mărita decât abia după trei ani.

Cum se sărbătoresc Sânzienele

Sărbătoarea este veselă şi ţine o noapte şi o zi. În după amiaza din ajun se porneşte sărbătoarea. Fetele pleacă în grupuri la câmp să culeagă florile galbene, din care îşi împletesc o coroniţă rotunda, în formă de soare, pe care şi-o aşează pe cap şi înca câte o coroniţă pentru fiecare membru al familiei. Acasă, cununile se pun pe porţi, la ferestre şi în casa, pe şuri, pe stupi şi chiar în culturi, în credinţa că ele vor ocroti casa şi gospodăria, vor aduce noroc, sănătate şi belşug.

În unele locuri, coroniţa se aruncă pe acoperişul casei şi se pune o dorinţă. Dacă coroniţele fetelor se lovesc sau se agaţă de horn, va fi o cununie apropiată. Dacă coroniţele fetelor ramân pe acoperiş, noaptea zânele Sânziene vor lasa pe ele semne, iar fetele vor şti cu cine şi când se vor mărita. Bătrânii vor afla şi ei câţi ani mai au de trăit sau de vor mai sărbători şi alte Sânziene. Daca coroniţa cade de pe casa, dorinţele nu li se vor îndeplini în acel an.

Fetele îşi pot arunca cununile şi peste vite: dacă cununa nimereşte o vită tânară, fata se va căsători cu un tânar, iar dacă i se prinde cununa de o vită bătrâna, un om în vârsta îi va fi alesul.

Flăcăii pun o floare galbenă la fereastră, pe care noaptea Sânzienele vor lasa un semn care va spune ceva despre cea ursita lui. Dacă trei ani la rând nu vine nici un semn, flăcăul nu are o ursita.

În mai multe zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud, în ajunul sărbătorii de Sânziene, spre seara, copiii aduna florile galbene de Sânziene şi le pun pe la porţile caselor, câte una pentru fiecare membru al familiei. Se spune ca cel a cărui sânziana va fi vestejită a doua zi va muri înaintea celorlalţi.

După lăsarea întunericului, în noaptea de 23 spre 24 iunie, se aprind focuri.

În Maramures, în zona Borşei, copii, flăcăi şi bărbati se adună pe dealuri şi aprind făclii pe care le învart ca să ardă cât mai tare şi să sara scântei. Se întrec în învârtitul făcliilor până după miezul nopţii, până ce făcliile au ars aproape de tot şi strigă:

„Du-te soare, vino lună, Sânzienele îmbună,

Să le crească floarea-floare, galbenă, mirositoare,

Fetele sa o adune, să le aşeze în cunune,

Să le prindă-n pălărie, struţuri pentru cununie,

Boabele să le răstească, până-n toamnă să nuntească“!

Bărbaţii coboară apoi la malul râului, unde vin şi fetele, şi se face un foc mare peste care sar, apoi perechile de îndragostiţi se scaldă. O superstiţie spune că îndragostiţii care se scaldă împreună în râu de Sânziene se vor iubi toată viaţa.

În alte zone din Ardeal fetele şi flăcăii se întalnesc seara la marginea satului, iar băietţii care vor sa se căsătorească pregatesc ruguri pe care le aprind şi le rotesc în sensul mişcării Soarelui spre apus.

Localnicii din satul bistriţean Maieru păstrează obiceiul vechi de câteva sute de ani ca, în seara din ajunul sărbătorii de Sânziene să aprindă focuri peste care sar pentru a se purifica.

În noaptea de Sânziene fetele se culcă cu un buchetel de Sânziene sub perna pentru a-şi vedea sortitul. Dacă poartă florile în păr sau la sân, fetele şi femeile mâritate vor fi atrăgatoare şi drăgăstoase.

În Ardeal se spune că în noaptea dinaintea Sânzienelor deasupra locului unde ar fi comori s-ar aprinde un foc, iar în ziua de Sânziene aceste comori vechi îngropate în pământ pot fi găsite.

Înainte de răsăritul soarelui este obiceiul ca fetele să se scalde în roua de pe iarbă şi flori.

În unele locuri, în zori femeile în vârstă strâng roua Sânzienelor într-o cârpa albă, de pânza nouă, apoi o storc într-o oală nouă. În drum spre casa, ele nu vorbesc deloc şi nu trebuie sa întălnească pe nimeni. Cine se spală cu roua va fi sănatos şi drăgăstos. Şi femeile măritate care se spală cu rouă vor fi iubite tot anul de soţ şi vor avea copii frumoşi şi sănătoşi.

În dimineaţa de Sânziene flăcăii se aduna în cete şi străbat satele, cu flori de Sânziene la pălării. Gospodarii primesc câte un spic de grâu, pe care îl pun pe grinda din şură ca până la acea înalţime să li se adune grânele.

Tinere îmbracate în alb, în frunte cu cea mai frumoasa şi mai cuminte dintre fete, colindă prin sat în alai. La răscruci, fetele se opresc şi fac o horă cântând. Se alege Dragăica, cea mai frumoasă, cea mai cuminte şi cea mai bună dintre fetele satului, care va fi împodobită cu spice de grâu. Sărbătoarea cuprinde apoi întregul sat.

În Teleorman în ziua de Sânziene fetele plimbă hora Drăgaicei prin faţa caselor celor mai harnici oameni din sat. Totodata, se fac pomeniri ale morţilor şi se organizează vestitele Târguri de Drăgaică.

Dacă Sânzienele, care sunt zâne bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele işi vor vedea alesul şi se vor mărita, femeile vor naşte prunci sănătosi, bolnavii se vor tămădui şi se vor inmulţi păsările şi animalele.

În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supară şi devin zâne rele. Ielele sau rusalii ar aparea noaptea, la lumina lunii, în paduri, pe maluri de ape sau la răspântii şi ar dansa goale, cu părul despletit şi cu clopoţei la picioare. Locul pe care au dansat rămâne ars ca de foc şi iarba nu mai creşte acolo, iar cine le vede rămâne mut sau înebuneşte.

Sânzienele iubesc dreptatea şi se răzbună pe femeile care nu ţin sărbătoarea pocindu-le gura, iar pe bărbaţii care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut un rău îi pedepsesc groaznic.

Tradiţia populară spune ca cei care nu cred şi nu respectă sărbătoarea de Sânziene poate avea parte de nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri înecat ori fulgerat.

24 iunie – naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezatorul este considerat de însuşi Iisus Hristos ca fiind cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, este ultimul şi cel mai însemnat prooroc al Vechiului Testament.

Sf. Ioan s-a născut, dupa făgăduinta lui Dumnezeu, la bătrânetea Elisabetei şi a preotului Zaharia. Naşterea sa a fost vestită de Îngerul Gavriil, cel care avea sa aducă şi vestea cea buna a naşterii lui Iisus Hristos. Sfântul Ioan a petrecut în pustiu, până în ziua în care a început sa propovăduiască pocainţa şi să pregatească calea lui Hristos.

Biserica a închinat Botezatorului cinci zile de pomenire. Sărbătoarea naşterii Sfântului Ioan este atestată documentar în secolul al V-lea, când a fost fixată şi data Crăciunului cu sase luni în urma naşterii Sfântului Ioan.
Sfântul Ioan cel Nou

Tot pe 24 iunie este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou, ale cărui moaşte se află la Suceava. Mucenicul Ioan a pătimit pentru credinţa în Hristos, iîn jurul anului 1130, în Cetatea Alba, conform unor teologi.

Se cunosc multe minuni savarsite prin puterea rugaciunilor Sfantului Ioan, care este considerat apărătorul şi ocrotitorul întregii Ţări a Moldovei.

Sursa: stiri.tvr.ro

Comentarii (3)
 1. Altfel despre Sinziene. Sau, noaptea de sinziene, o belea cu ‘cintec’…
  .
  Totul a pornit de la muncitorii care lucreaza in sectzia mea. Pun termopane, dau cu vopsea si varuiesc peretzii.
  Azi si-au luat liber. Cind l-am intrebat pe meshter ce i-a apucat, s-a uitat urit la mine: „Cum? Nu shtitzi? E sarbatoare! Sunt Sinzienele. E cu cruce roshie, in calendar!”
  Iar daca e cu cruce roshie in calendar, ortodoxul nu pune botul la munca…
  Sunt convins ca trebuie sa fie si vreun sfint la mijloc (Ooops!, chiar asa si este: nashterea Sf. Ioan Botezatorul!), dar uneori boborul pare a se fi saturat de sfintzi trecind chiar la obiceiuri stravechi, precreshtine. Pagine, cu alte cuvinte. Incurajate sau nu de biserica (eu zic ca da), ‘ereziile’ astea au prins deja radacini adanci in mentalul colectiv.
  Marele mason Mihail Sadoveanu, genial, arghirofil da’ si colaboratzionist de ‘marca’, a scris un roman celebru cu numele „Noptzile de sinziene”. Cel putzin trei romane de-ale lui abunda in simboluri masone. De cele comuniste ce-am mai putea spune? Dar nu intru acum in amanunte mai ales ca impricinatele cartzi sint scrise cu foarte mult talent…
  Nici Mircea Eliade nu a ramas mai prejos. Si el a scris un roman intitulat „Noaptea de sinziene”. Un roman absolut fabulos, daca e sa ma intrebatzi pe mine.
  Tot in noaptea de sinziene insa, pe 24 iunie 1927, a fost infiintzata si ‘celebra’ … Legiune a Arhanghelului Mihail! Shtitzi voi care…
  Dupa cum bine se cunoashte, Mircea Eliade a avut implicari serioase in mishcarea legionara si asta l-a urmărit in mod nefericit, toata viatza. „Jurnalul portughez”, care a fost publicat la Ed. Humanitas, ne arata un Eliade altfel decit il shtiam pina atunci cei mai multzi dintre noi.
  Putzini stiu de ex. ca scriitorul, istoricul si eseistul Ioan Petru Culianu a fost hotaritor ajutat sa ajunga in America chiar de catre Mircea Eliade. Relatzia dintre cei doi a fost una notorie si foarte complexa. E descrisa, oarecum, in cartea dedicata lor de Matei Calinescu.
  Acolo, Matei Calinescu scrie despre suspiciunea pe care ar fi avut-o Culianu referitor la romanul lui Eliade, „Noaptea de sinziene”. Si care ar fi considerat ca marele nostru istoric al religiilor a ales acest titlu in mod intentzionat ca sa aduca, astfel, un omagiu postum … mishcarii legionare cu care a simpatizat in tineretze.
  Matei Calinescu, spre cinstea sa insa, analizind cu mare atentzie romanul nu a fost de aceeashi parere, deoarece nimic din cartea respectiva nu pare a ne duce cu gindul la defuncta legiune.
  Insashi Monica Lovinescu a fost teribil de revoltata de atitudinea lui Culianu fatza de Eliade, mai ales ca Eliade era mort la acea data si nu se mai putea apara. Si nici pe Matei Calinescu nu l-a iertat Monica pentru aluzia la discutzia cu Culianu, acuzindu-i, pe amindoi, de crasa ingratitudine pentru ca si pe Calinescu il ajutase Eliade sa ajunga intr-o universitate americana! Toata povestea e scrisa in Jurnalul Inedit al Monicai Lovinescu, publicat recent, tot la Humanitas.
  Cu alte cuvinte, noaptea de sinziene e la noi, la romani, cuuu … belea!
  .
  Ortodocshii baga cruce roshie, catolicii una simpla fara conotatzii, legionarii au pus-o pe cea neagra(!), poporul a luat-o cu amorul, masonii cu simbolistica, istoricii cu amintirile, criticii pe aratura, iar muncitorii?…
  …Muncitorii, pur si simplu nu mai vor sa dea cu var.
  …Autor: Razvan…
  Fitzi linishtitzi, e vorba de un cu totul alt Razvan. …Cristian Razvan.
  .
  P.S. Pentru ca noi, romanii, daca nu sintem foarte … harnici, cinstitzi si parolishti sintem macar teribil de inventivi, ei bine, de vreo doi ani, fix in aceeashi zi am introdus (ma rog, mai nou se aspune ca am fi … implementat) o noua zi ca prilej de sarbatorire a … egoului natzional:
  …Ziua Internatzionala aaa … Iei!
  Da, da, atzi citit bine…
  Iar chestia asta a fost din start juruita a fi o zi internatzionala probabil urmare a faptului ca nu am prea fost, noi romanii, bagatzi in seama in mod corespunzator chiar aici, pe Pamint adica.
  Iar de cind ne-am ‘remarcat’ pe plan mondial cu asa ceva, nu incetez sa ma intreb cam cite doamne si domnishoare de pe mapamond chiar au asemenea obiect in garderoba personala sau cite macar s-or fi imbracat de-adevaratelea cu traditzionala noastra ie natzionala? Fie macar si pentru o singura zi…
  Daaa, ma rog, fiecare popor cu penibilul lui.
  In fond trebuia sa fim si noi, musai, in rindul lumii cu ceva autentic si natzional. Nuuu?!?…
  :Wink:
  Tuturor va doresc intr-o asa minunata zi, multa, multa sanatate dimpreuna cu traditzionalul frei_herr-ism, … NO OFFENCE!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top