skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Statuia lui Buddha

 

Prin 1957, un grup de călugări dintr-o mănăstire trebuiau să mute statuia unui Buddha făcut din lut într-un alt loc. Mănăstire urma să fie mutată pentru a face loc unei autostrăzi care duce până la Bangkok. Când macaraua a început să ridice idolul uriaş, greutatea lui fu atât de mare, încât aceasta începu să crape, plus, începuse să şi plouă. Stareţul călugărilor, căruia îi era teamă că Buddha cel sfânt s-ar putea strica, hotărî să lase statuia jos pe pământ şi să o acopere cu nişte prelate mari pentru a o proteja de ploaie.

Mai târziu, seara, acesta s-a dus să verifice statuia. Şi-a aprins lanterna şi s-a băgat sub prelată ca să vadă dacă statuia era uscată. Când raza de lumină căzu pe o crăpătură, observă o sclipire ciudată Uitându-se îndeaproape să vadă ce strălucea, se întrebă dacă nu era ceva ascuns sub lut. Se duse să aducă un ciocan şi o daltă şi începu să cioplească lutul. Pe măsură ce îndepărta din ce în ce mai mult lut, luminiţa deveni din ce în ce mai mare şi mai strălucitoare. După multe ore de trudă, stareţul stătea în faţa extraordinarului Buddha de aur.

Istoricii cred că, sute de ani înaintea descoperirii stareţului, armata birmaneză se afla pe punctul de a invada Tailanda (numit atunci Siam). Călugării siamezi, dându-şi seama că ţara lor va fi curând atacată, au îmbrăcat preţiosul lor Buddha cu un strat de lut pentru a-şi apăra comoara, spre a nu fi prădată de birmanezi. Din nefericire, se pare că toţi călugării au fost măcelăriţi, şi secretul s-a păstrat până în ziua aceea fastă din 1957.

În timp ce ne întorceam cu avionul înapoi spre casă, mă gândeam în sinea mea, „Noi toţi suntem ca acel Buddha de lut acoperit de o crustă dură creată de frică, şi totuşi, pe dedesubt, fiecare dintre noi este un Buddha de Aur, un Cristos de Aur sau esenţă de aur care reprezintă Eul nostru adevărat. Pe undeva între vârsta de doi şi nouă ani, începem să ne acoperim esenţa de aur – Eul nostru natural”. Ca şi călugărul cu dalta şi ciocanul, datoria noastră este de acum să scoatem din nou la lumină adevărata noastră esenţă.

de Jack Canfield

Comentarii (6)
 1. ….. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! … Cu totii avem ceva bun in interiorul
  nostru …. Vedeti , probabil ca cea mai buna asemanare este cea cu copilul din interiorul
  nostru … Cand ne uitam la copii de 3 , 4 , 5 anisori … pur si simplu ne minunam … Avem atatea
  de invatat de la ei …. Au acea simpiltate , acea naivitate … acea inocenta … Ce sa ii invatam noi ? …
  … Sa devina asa complicati cum suntem noi ? … Cu cat anii trec cu atat devenim mai complicati …
  … Ne punem singuri bariere … Ne cream propriile limite …. Purtam tot timpul tot felul de masti …
  … Cu siguranta cea mai mare provocare e sa te intorci la simplitate … Sa poti sa vezi iar Viata prin
  ochii unui copil …. Sa reusesti sa scoti acel copil din interiorul tau … Sa fii Tu ….
  ….. Va doresc din tot sufletul sa reusiti acest lucru ! …. Traiti Viata frumos !….
  ……… Va iubesc dragii mei luminosi … Si …. Va doresc numai Bine ! ….

   
 2. Taruna N. Reupsch:

  „Sensul vieţii constă în a te şlefui şi a te forma conform armoniei divine, pentru a străluci şi a ilumina lumea. Pământul va vibra de bucurie, fericire, lumină şi extaz. Cu toţii avem locul nostru, iar prin felul nostru unic, prin deosebirile noastre se cristalizează diversitatea luminii divine şi a conştiinţei. Şi pentru că tu faci parte din aceasta, tu eşti chiar lumina.

  Deci, nu există sens în viaţă, doar dacă tu îi dai un sens, şi acest lucru îl faci în momentul în care recunoşti lumina din tine, atunci când începi să foloseşti această lumină şi dragoste creatoare. Responsabilitatea îţi aparţine ţie şi nu divinităţii. Tu însuţi eşti Divinitatea, nici mai mult, nici mai puţin. Deci haideţi să ne luăm viaţa în propriile mâini, şi să o formăm aşa cum ne dorim. Viaţa este frumoasă, haideţi să o sărbătorim în aşa fel ca această planetă să stralucească într-o lumină colorată.”
  ……………………….Iti multumesc Doamne Dumnezeul meu
  pentru tot ce mi-ai dat in viata asta,in primul rand iti multumesc ca sunt sanatoasa,ca am ochi sa vad minunatiile pe care Tu le-ai creat pentru noi,am urechi sa pot auzi de Tine si sa te pot cunoaste mai bine,iti multumesc din suflet ca ai fost tot timpul alaturi de mine si m-ai pazit de toate cele rele,mi-ai ajutat sa trec cu bine peste greutatile vietii si ai ascultat tot timpul rugaciunile mele………
  <3 <3 <3 …………………… <3

   
 3. Oare ne impiedica ceva sau cineva , sa ne spargem CRUSTA produsa de „invataturi ” si dogme , de patimi si frici , de neacceptari si neiertari , de resentimente si netraire in prezent , samd ? Consider ca doar Sinele Fals (EGO-ul ) face acest lucru . Ce avem de facut : sa ni-l temperam , sa nu-i mai fim sclavi si …..sa Ne Acceptam si sa Ne Iubim pe Noi Insine . Dupa aceea , CRUSTA se sparge singura si ramane doar acea Fiinta Minunata in TRECEREA ei prin Experienta Pamanteasca. Si inca ceva – consider ca din povestioara mai putem trage o pilda „batraneasca ” : Tot Raul este spre Bine !Sau o alta : Sa Vezi si sa Simti Binele din Spatele Raului !

   
 4. fiecare are grauntele de aur si grautele de mizerie, nu neaparat un invelis de lut. Dar unii au mai mare un graunte decat altul, oamenii mai au o judecata data de logic, emotional, experiente de viata, perceptii si nu in ultimul rand CARACTER, DE AICI SCENARII, SISTEM DE VALORI, JUDECATI. gRAUNTELE DE AUR SI CEL DE TARANA NU POT FI COMENSURATE DECAT PRIN FAPTE SI NU PRIN VORBE SI PARERI. uN OM NU VA FI AUR PUR, NU VA FI TARANA PURA. Incarcatura de ego e foarte mare din pacate si da e adevarat cand zici de altul ca e arogant de fapt esti tu, in foarte multe cazuri, mai ales daca esti si intr-o pozitie sociala de judecator pentru ca detii puterea si parghiile deja si te masori cu un om care nu e de pe aceeasi pozitie cu tine dar oare pozitia pe care o ai nu ti-a distorsionat perceptia deja – o judecata reala ar trebui sa existe pornind de la parti egale din toate pdv-urile-un om poate riposta negativ cand se apara, cand a investit poate numai ganduri bune, devotament si l-ai ranit cumplit si nu mai are cum sa-ti arate grauntele de aur, pentru ca ti l-a dat pe o tipsie cadou neconditionat si tu ce ai facut, ai aruncat tipsia la cos fara sa vrei sa mai vezi nimic decat propria ta orbire de a fi bun si corect plecand urechea si toate simturile tale la ce spun altii si nu te bazezi deloc pe ceea ce trebuie sa vezi prin propriile tale simturi, logica, urechi – DE AICI APAR GRESELI UMANE SI GRAUNTELE DE AUR POATE DISPAREA IN SPATELE GRAUTELUI DE TARANA – SI FACEM LUCRURI RELE IN LOC DE BUNE SI CONTRIBUIM FARA SA VREM SI LA DIMINUAREA GRAUNTELUI DE AUR A CELUI PE CARE IL JUDECAM PT CA DIN PACATE APARE PRINCIPIUL REACTIUNII CAT DE BUN SI INTELEPT AR FI.
  SUNT OAMENI CARE SUSTIN CA LE PLACE ADRENALINA, OK STIMULEAZA SIMTURILE DAR IN GENERAL PRODUCE SI RAU SI OARE DE CE AVEM NEVOIE DE RAU SAU DE EXCITARE A SIMTURILOR DACA GRAUNTELE DE AUR EXISTA SI NOI SUNTEM ALINIATI CUM TREBUIE SIMTURILOR NOASTRE …………….SAU DORIM ADRENALINA PENTRU CA NE LIPSESTE CEVA?????????????????????????
  IN FINE IMPORTANT E SA NE REGASIM GRAUNTELE DE AUR SI SA IL PROTEJAM CU ORICE PRET CA IN GENERAL UN LUCRU BUN ATRAGE DUPA SINE UN ALT LUCRU BUN.
  IAR BUNATATEA E IZVORUL IUBIRII.
  OMUL SINGUR ISI SPORESTE MIZERIA PRIN EGO, PRIN DORINTE, PRIN LIPSURI, PRIN INVIDIE, MINCIUNA, LASITATE PRIN LIPSA DE CONSTIINTA SI DIN PACATE TOTI STIM ACEST LUCRU DAR E MAI USOR SA STAI IN ELE DECAT SA TINZI SPRE BUNATATE, PENTRU CA BUNATATEA INSEAMNA CURATENIE, DREPTATE SI PRESUPUNE SACRIFICII CARE DOR CA SA TE DEZBRACI DE PRAF SI NIMENI NU VREA SA FIE SARAC MATERIAL SI NIMENI NU VREA SA RENUNTE LA IMPORTANTA SI ADMIRATIE CHIAR DACA ACESTEA NASTE INVIDIA, PENTRU CA NE HRANIM CU INVIDIA ALTORA CA SA NE SIMTIM IMPORTANTI – CE TE INVATA RELIGIA SMERENIA E BINE SI NU ZIC POPI PT CA SI EI SUNT OAMENI DAR SI PRINTRE POPI EXISTA OAMENI SI OAMENI.
  DIN BIBLIE – rACNESTE LEUL IN PADURE DACA N’ARE PRADA?????????????
  Cade pasarea in latul de pe pamant daca nu i s-a intins o cursa??????????????, Se ridica latul de la pamant , fara sa se fi prins ceva in el??????????????? SI CINE FACE ACESTE LUCRURI DACA NU OMUL.
  ” Nu este olarul stapan pe lutul lui, ca din framantatura de lut sa faca un vas pentru o intrebuintare de cinste si un alt vas pentru intrebuintare de ocara?”
  „DAR OAMENII RAI SI INSELATORI VOR MERGE DIN RAU IN RAU, VOR AMAGI PE ALTII SI SE VOR AMAGI SI PE EI INSISI” – TOTI O FACEM PENTRU SIGURANTA NOASTRA, PENTRU DORINTELE NOASTRE, PENTRU FRICILE NOASTRE, PENTRU CA SUNTEM OAMENI SI NU PERFECTIUNE ORICAT TINDEM SPRE EA DAR DA AVEM SI AUR NU NUMAI LUT.
  CA E CRESTINISM, CA E FILOZOFIE BUDISTA, EZOTERICA – ESTE ACEEASI INTELEPCIUNE, CU ALTE CUVINTE DAR PILDELE SUNT ACELEASI.
  DECI SA NU UITAM DE BUNATATE-UN PARINTE TRECUT IN NEFIINTA CARE SLUJEA LA MANASTIREA DIN BUSTENI TE INDRUMA LA O RUGACIUNE SIMPLA INDREAPTA-MA DOAMNE LA BUNATATE SI CREDINTA.
  TOT ACEL PARINTE MI-A SPUS SA MA ROG PENTRU RABDARE SI PUTERE DOMNULUI, ACEST RASPUNS SCURT LA MULTE INTREBARI ALE MELE NU LE-AM INTELES ATUNCI – EU SMERENIA O AVEAM DAR IN GRAUNTELE MEU DE AUR NU AVEAM RABDAREA SI PUTEREA NECESARE INTELEGERII OMULUI SI REACTIONAM IMPULSIV LA RAU SAU AGRESIUNI, EU INSAMI DEVENIND UN RAU SI O AGRESIUNE DAR IN NICI UN CAZ AROGANTA. DECI SA FIM BUNI, SA AVEM RABDARE, PUTERE CA SA VEDEM GRAUNTELE DE AUR DIN SEMENII NOSTRI SI CA SA IL DEZVELIM PE AL NOSTRU DE GLOD.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top