skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Dragostea: singura forță creatoare

 

Răspândiţi dragostea oriunde mergeţi: mai întâi în casele voastre. Oferiţi dragostea copiilor voştri, soţiei sau soţului, unui vecin… Nu lăsaţi pe nimeni să plece de la voi fără să se simtă mai fericit. Fiţi expresia vie a bunătăţii lui Dumnezeu; bunătate pe chipul vostru, bunătate în ochii voştri, în zâmbetul vostru, bunătate în primirea caldă.

Maica Tereza

 

Un profesor de colegiu şi-a dus într-o zi clasa de sociologie în mahalalele oraşului Baltimore pentru a studia cazul a 200 de băieţi care locuiau acolo. Studenţii au fost rugaţi să scrie o evaluare a viitorului fiecărui băiat. În toate cazurile studenţii au scris, „Nu are nici o şansă”. Douăzeci şi cinci de ani mai târziu un alt profesor de sociologie a dat întâmplător peste aceste studii. Atunci, şi-a pus studenţii să urmărească proiectul şi să vadă ce se întâmplase cu acei băieţi. Cu excepţia a 20 dintre ei care se mutaseră sau muriseră între timp, studenţii au aflat că 176 din cei 180 obţinuseră mai mult decât un succes obişnuit, devenind avocaţi, doctori şi oameni de afaceri. Profesorul rămase uimit şi se hotărî să cerceteze mai departe. Din fericire, toţi băieţii locuiau în oraş sau în apropiere, astfel încât a existat posibilitatea să-i contacteze pe fiecare în parte şi să-i întrebe „Cum vă explicaţi succesul dumneavoastră?” De fiecare dată răspunsul a fost acelaşi şi plin de căldură, „A existat o profesoară”. Profesoara încă mai trăia, aşa că a căutat-o şi a întrebat-o pe bătrâna încă plină de energie, ce formulă magică a folosit pentru a-i transforma pe micii vagabonzi în oameni plini de succes. Ochii profesoarei străluciră, și pe chipul ei apăru un zâmbet blând. „Totul a fost foarte simplu,” spuse ea. „I-am iubit pe aceşti băieţi”.

Eric Butterworth

Comentarii (14)
 1. IUBIREA transforma totul, iubirea in vremurule acestea este ceva de facut, de simtit, de transmis, de impartasit, de zambit, de bucurat, de raspandit, de radiat, de aratat, de trait pur si simplu….fara ea nimic nu mai are un sens real.

   
 2. De acord…iubirea are o mare putere in tot ce faci, si speri sa realizezi, dar in cazul nostru mai trebuia ceva…Daruirea si calitatea de dascal a acelei profesoare. Iti poti iubi mult elevii, dar daca nu sti sa-i faci sa invete, nu sti sa-i inveti sa invete , nu realizezi succese in munca de dascal. Imi aduc aminte cu drag si nostalgie de unii dintre dascalii mei : invatatorea mea- Domna Ioana, de profesoara de limba romana ( Gutu..) care , pe langa predarea cu multa dragoste a materiei, ne-a atras si in lumea teatrala, nu numai prin frecventarea teatrelor, dar am creat si propria noastra trupa de teatru, reusind sa prezentam multe piese de teatru in acele concursuri scolare. Imi aduc aminte cu drag de dirigintele meu , profesorul de istorie MIhailescu – poreclit de noi “Fuscus” , dupa numele generalului roman ce s-a luptat cu dacii la Tapae. Profesor care in ultimii doi ani de liceu ne-a invatat multe lucruri pentru pasii nostri de dupa liceu. Si tot asa multi alti , precum proful de franceza , Benedek Lorand, care ne invata limba franceza cantand cantece frantuzesti, sau Maria Jebeleanu– Masa ..profa de rusa, care desi nu prea sufeream noi ,aceasta limba, participam cu drag la orele ei pentru ca ne iubea si o iubeam ( deveni-se modelul femeii dorite de noi baietii ca viitoarea iubita-sotie …). Si cu ea cantam multe cantece frumoase in limba rusa si parca asa era mai placuta aceasta limba…
  Deci concluzia mea este ca iubirea insotita si de daruirea pentru ceea ce faci poate transforma orice copil, din orice zona a societatii, intr-un viitor om de succes!

   
 3. ……. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Despre Dragoste … cu Dragoste …. Ce as putea
  spune mai mult decat au spus poetii ? … Ce as putea spune mai mult decat au facut o marii romancieri ? …
  …. Dragostea are puteri nebanuite … Primind Dragoste oamenii devin mai buni … dar … daruind Dragoste
  oamenii devin si mai buni …. Oamenii cresc atunci cand sunt inconjurati cu Dragoste …. Oamenii evolueaza …
  …. Oamenii se descopera pe ei daruind si primind Dragoste …. Dragostea este paradoxala … caci o imparti si
  totusi ea … se inmulteste …. Dragostea este un Sentiment … Dragostea este o Traire … Dragostea
  este o Emotie …. Dragostea este o Energie … Dragostea este o Stare a Inimii …. Sau … poate toate acestea la un
  loc …. Se spune ca Dumnezeu este Iubire … Se spune ca Dumnezeu este in Inima noastra …. Si nu doar se spune
  ci asa si este … De cate ori daruim si primim Iubire suntem atat de aproape de Dumnezeu …. Suntem in bratele lui
  Dumnezeu … Iubirea este o Forta , o Forta Creatoare … O Forta Transformatoare … Este acel Ceva care ne schimba
  in Bine …. Revenind la povestioara noastra cu doamna profesoara , ei bine , chiar asa e … Sunt profesori care stiu
  sa si faca meseria cu dragoste …. Sunt profesori care stiu sa creeze niste relatii atat de frumoase cu elevii lor incat
  pur si simplu ei invata cu drag materia respectiva … Sunt pofesori care pun pasiune in ceea ce fac …. Oameni care
  iubesc oamenii …. Este mare lucru sa faci ceea ce faci cu placere … Sa fii indragostit de ceea ce faci …. Asta cu
  siguranta iti poate schimba complet Viata … Eu asa cred …
  ….. Ar mai fi multe de spus dragilor dar o sa ma opresc aici ….
  ………. Va iubesc dragii mei luminosi …. Si … Va doresc numai Bine ! …..

   
 4. Buna ziua.
  Iubirea care este transformatoare nu este iubirea pasionala,iubirea ce o ai pentru o persoana.Este iubirea ce o poti avea in inima si-n suflet pentru tot ce exista.Este un sentiment care implica ,asa cum spune Gabriel H,daruire.O iubire pe care o oferi fara oprelisti oricui,nu numai fiintelor umane.Dar bineinteles ,se incepe cu daruirea iubirii celor mai apropiate fiinte.
  A iubi neconditionat te conduce la crearea atmosferei de armonie si crestere spirituala.Si iubirea neconditionata inseamna a iubi si pe cel bun ca si pe cel rau,si pe cel ce-ti face bine,ca si pe cel ce-ti face rau.Per general,pentru ca situatia in lume sa se observe a se schimba ar trebui sa ajungem la a privi cu iubire pe toti acei ce consideram ca distrug vietile altora.Dar cine poate iubi astfel?Acesta ar fi un tel in viata,sa iubesti pe oricine,indiferent ce face si cum traieste.Se vorbeste mult despre iubire…Acest blog promoveaza o viata spirituala ceea ce implica o iubire neconditionata.Dar daca incepem sa iubim in jurul nostru si pe cei ce nu ne plac se poate ajunge la ceva frumos in lume.Pentru aceasta ,categoric nu trebuie sa judecam pe altii sau situatiile in care ne aflam.
  O zi buna tuturor.

   
  1. la intrebarea Dumneavoastra : „Dar cine poate iubi astfel ? „(adica neconditionat ) , raspunsul Batranului Dan este acesta : ” Cel (cea ) ce se iubeste pe Sine Insusi (Insasi) „. Si inca ceva . Consider ca nu poti Darui ceva …ce nu ai . Adica nu poti Darui Iubire daca nu ai Iubire pentru Tine Insuti . Poti darui doar „surogate ” de iubire …avand insa pretentia sa primesti iubire pura de la ceilalti .Inca o data tin sa va multumesc pentru comentariile din ultima vreme .

    
   1. Buna seara.
    Ma bucur mult ca mi-ai dat un raspuns comentariului meu si-ti multumesc mult pentru cuvintele din final.
    Cat priveste iubirea de sine as spune ca nu am probleme cu aceasta iubire,doar ca nu cred ca am ajuns la aprofundarea acestei iubiri intr-atata incat sa consider ca ma iubesc suficient de mult ca sa uit de simtul responsabilitatii fata de altii pe care il am.Daca gandesc ceva mai mult nici nu stiu exact cum ne-am comporta iubind neconditionat.Una este a vorbi despre iubirea neconditionata si alta este a o demonstra,a o manifesta.Despre mine pot spune ca am ajuns sa nu am sentimente puternice de ura sau atasament,doar imi place ceva sau cineva,sau imi displace.Este o faza de tranzitie care poate dura mult…poate vieti.Stiu eu?Spui ca iubirea pentru tine insuti te determina sa ai ce darui,sa daruiesti iubire.Eu cunosc si cred in aceste cuvinte,dar deocamdata,cum am mai afirmat,ma aflu la un timp de aprofundare a intelegerilor.A iubi orice si pe oricine este greu.Eu ma iau pe mine ca exemplu.Pot sa nu dusmanesc pe cineva,dar inca am sentimente de neplacere . Am ajuns de a nu mai avea resentimente cand ceva neplacut mi se intampla,dar de aici pana la a iubi este cale lunga.Se vorbeste mult in aceste vremuri si stiu,se incearca mult a se ajunge la o spiritualitate inalta,dar drumul este lung.
    Eu inca sunt la intelegeri si la observari.
    O seara buna.

     
    1. Atentie : „uitarea ” Simtului Responsabilitatii fata de altii nu are vreo legatura cu Iubirea de Sine (Iubirea Divinitatii din Noi) ci cu Egoism-ul , cu Mandria cu Dispretul si cu alte asemenea „creatii” ale EGO-ului netemperat . Asa este . se vorbeste si se scrie foarte mult despre Spiritualitate , ceea ce consider ca nu dauneaza Sanatatii Spiritului , insa ……..cu Aplicarea in Practica e mai complicat pentru foarte multi „participanti ” ai Vietii pe Pamant . Succes !

      
 5. Lucian Blaga

  IUBIRE

  Iubesti – când ulciorul de-aramă
  se umple pe rând, de la sine
  aproape, de flori si de toamnă,
  de foc, de-anotimpul din vine.

  Iubesti – când suavă icoana
  ce-ti faci în durere prin veac
  o tii înrămată ca-n rana
  străvechiului verde copac.

  Iubesti – când sub timpuri prin sumbre
  vâltori, unde nu ajung sorii,
  te-avânti să culegi printre umbre
  bălaiul surâs al comorii.

  Iubesti – când simtiri se desteaptă
  că-n lume doar inima este,
  că-n drumuri la capăt te-asteaptă
  nu moartea, ci altă poveste.

  Iubesti – când întreaga făptură,
  cu schimbul, odihnă, furtună
  îti este-n aceeasi măsură
  si lavă pătrunsă de lună. :)

   
 6. Am gasit filmuletul acesta , m-a amuzat foarte mult.. :)
  Am stat..m-am gandit… sa-l postez la “un frate ca acesta”… “clipa magica”…”expresivitatea dansului”.
  N-are legatura cu subiectul articolului de azi.. dar..putem gasi… dragostea de frate… :) (neconditionata )
  Asa ca ,gata, l-am postat aici :)
  click pe link:
  https://www.facebook.com/photo.php?v=838636326174964&fref=nf

  O duminica frumoasa!

   
  1. Clipe de bucurie din care emana Inocenta Copilariei ….apostrofata la final de „seriozitatea” adulta.. Multumesc .

    
 7. Iubirea are trepte… începi cu un trup, apoi cu două și ajungi să le iubești pe toate. Apoi dragostea de cunoaștere… mintea-și dezvăluie Frumusețea, devenindu-ți prietenă… ești conștient de tine însuți din ce în ce mai mult prin mintea care e vindecată… vezi Frumusețea din toate, iar la acest rezultat ajungi numai și numai prin puterea infinită a Iubirii… căci omul aceasta este: frumos din Frumos, iubire din Iubire.

   
 8. Minunat articol,,!!! Intr- adevar…asa este.!!! Dragostea unui dascal pentru tinerele suflete…in devenire,poate face minuni…peste ani..!!! Caci ceea ce inveti cu drag….ramane intiparit in minte..pentru totdeauna..!!! Multumim..!!!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top