skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Comportament moral la animale

 

Empatie, cooperare, corectitudine și reciprocitate — grija pentru bunăstarea altora pare o trăsătură pur umană. Dar Frans de Waal prezintă surprinzătoare videoclipuri cu teste de comportament la primate și alte mamifere care evidențiază câte din aceste trăsături ne sunt comune.

M-am născut în Den Bosch, de unde pictorul Hieronymus Bosch și-a luat numele. De aceea întotdeauna mi-a plăcut acest pictor care a trăit în secolul XV. Ce este interesant în privinţa lui asupra moralităţii este că el a trăit într-o perioadă în care influența religiei apunea, și se întreba, cred, ce s-ar întâmpla cu societatea dacă n-ar exista deloc religie sau mai puțină religie. A pictat faimosul tablou „Grădina Plăcerilor Pământeşti” pe care unii l-au interpretat ca fiind umanitatea înainte de căderea din rai sau umanitatea fără cădere. Te face să te întrebi ce-ar fi fost dacă n-am fi gustat din fructul cunoașterii, ce fel de moralitate am avea?

Mult mai târziu, ca student, m-am dus la o grădină diferită, o grădină zoologică în Arnhem, unde sunt ținuți cimpanzei. Acesta sunt eu la o vârstă fragedă cu un pui de cimpanzeu. Am descoperit acolo că cimpanzeii sunt avizi de putere și am scris o carte despre asta. La vremea aceea interesul în multe cercetări pe animale viza agresiunea și competiția. Am ilustrat o imagine a regnului animal, incluzând umanitatea, în care în esență suntem competitivi, suntem agresivi, urmărim doar propriul nostru profit. Asta e lansarea cărții mele. Nu știu cât de bine au citit-o cimpanzeii, dar cu siguranță păreau interesați de carte.

Pe parcursul cercetării despre putere, dominație, agresiune, ș.a.m.d. am descoperit că cimpanzeii se împacă după certuri. Vedeți aici doi masculi care au avut o scărmăneală. Au ajuns într-un copac, iar unul din ei întinde mâna către celălalt. La o secundă după ce am făcut poza s-au apropiat, s-au pupat și s-au îmbrățișat.

E interesant pentru că pe atunci se credea că totul e legat de competiție și agresiune, deci nu se lega. Tot ce contează e dacă câștigi sau pierzi. Dar de ce te-ai împăca după bătaie? Nu are nici o explicație. Așa se împacă bonobii. Reconciliază totul cu sex. Deci se și împacă prin sex. Dar principiul e exact același. Principiul este că ai o relație valoroasă care e afectată de conflict, deci trebuie să faci ceva. Deci întreaga mea imagine a regnului animal, incluzând și oamenii, a început să se schimbe în acel moment.

Avem această imagine în științele politice, economie, științele umane, chiar filozofie, că omul e un lup pentru om. În structura de bază, natura noastră e meschină. Cred că e o imagine nedreaptă față de lup. Lupul, e la urma urmei un animal foarte cooperant. De aceea mulți aveți un câine acasă, care are aceste caracteristici de asemenea. E nedrept relativ la umanitate pentru că umanitatea e mult mai cooperantă și empatică decât se consideră în general. Deci am început să fiu interesat de aceste aspecte și să le studiez la alte animale.

Iată stâlpii moralității. Dacă întrebi pe oricine: „Pe ce se bazează moralitatea?” iată cei doi factori care mereu ies la suprafață. Unul e reciprocitatea, cu care se asociază un sentiment de corectitudine și dreptate. Și celălalt e empatia și compasiunea. Moralitatea umană e mai mult decât atât, dar dacă elimini acești doi stâlpi, n-ar rămâne prea mult, cred. Deci sunt absolut esențiali.

Să vă dau câteva exemple. Acesta e un foarte vechi video din Yerkes Primate Center unde cimpanzeii sunt antrenați să coopereze. Deci încă de acum o sută de ani făceam experimente asupra cooperării. Avem aici doi tineri cimpanzei care au o cutie, cutia e prea grea ca un singur cimpanzeu s-o tragă. Bineînțeles, se află hrană pe cutie, altfel n-ar trage așa tare. Așadar apropie cutia. Observați că se sincronizează. Vedeți că lucrează împreună, trag concomitent. Deja e un mare avans față de multe alte animale care n-ar fi capabile să facă asta. Iar acum veți vedea o imagine mai interesantă pentru că unul din cimpazei fusese hrănit. Unul din cei doi nu prea e interesat în corvoadă. Priviți ce se întâmplă la sfârșit. Unul ia totul.

Sunt două aspecte interesante aici. Unul e că cimpanzeul din dreapta înțelege perfect că are nevoie de un partener — deci o percepție deplină a nevoii de cooperare. Al doilea e că pertenerul e dispus să muncească chiar dacă nu e interesat de hrană. De ce? Probabil că are legătură cu reciprocitatea. Sunt multe dovezi la primate și alte animale că își returnează favoruri. Așadar i se va returna favorul la un moment dat în viitor. Și astfel operează totul.

Facem același test cu elefanți. Acum cu elefanții — e foarte periculos de lucrat cu elefanții. Altă problemă cu elefanții e că nu poți face un aparat care să fie prea greu pentru un singur elefant. Probabil poți, dar ar fi o instalație destul de fragilă. Deci ce am facut în cazul lor — facem aceste studii în Tailanda pentru Josh Plotnik — avem un sistem în jurul căruia există o funie, o singură funie. Dacă tragi de un capăt funia dispare la capătul celălalt. Deci doi elefanți trebuie s-o apuce concomitent și să tragă simultan. Altfel nimic nu se întâmplă și sfoara dispare.

În primul videoclip veți vedea doi elefanți lăsați împreună să ajungă la dispozitiv. Dispozitivul e la stânga, cu mâncare pe el. Deci vin, sosesc împreună, apucă împreună și trag împreună. Pare simplu pentru ei. Iată-i. Iată cum o apropie. Dar acum vom face sarcina mai dificilă. Pentru că scopul experimentului e de a vedea cât de bine înțeleg cooperarea. Înțeleg la fel de bine ca cimpanzeii, de exemplu?

În faza următoare dăm drumul unui elefant înaintea celuilalt, și acesta trebuie să fie destul de deștept să stea acolo și să aștepte, să nu tragă de sfoară, pentru că dacă trage, sfoara dispare și testul se termină. Acum acest elefant face ceva ilegal pe care nu noi l-am învățat. Dar demonstrează înțelegerea pe care o are, pentru că își pune piciorul greu pe sfoară, calcă pe sfoară și-l așteaptă pe celălalt, iar celălalt va face toată treaba pentru el. Asta numim noi parazitism. Dar demonstrează inteligența elefanților. Concep diverse astfel de tehnici alternative pe care noi nu le-am aprobat neapărat. Celălalt elefant vine acum și va trage. Priviți-l pe celălalt. Nu uită să mănânce, bineînțeles. Asta a fost partea de cooperare, reciprocitate.

Acum ceva despre empatie. Empatia e principala mea temă de cercetare în prezent. Empatia are două calități. Una e partea de înțelegere. Iată o definiție obișnuită: capacitatea de a înțelege și împărtăși sentimentele altuia. A doua e partea emoțională. Deci empatia are de fapt două căi.

Una e calea trupului. Dacă vorbești cu o persoană tristă, adopți o expresie tristă și o postură tristă și înainte să îţi dai seama, devii trist. Asta e într-un fel calea trupului de empatie emoțională, pe care multe animale o au. Și un câine obișnuit o are. De asta țin oamenii mamifere pe lângă casă și nu țestoase sau șerpi, ș.a.m.d. care nu au acel gen de empatie. Apoi există o cale cognitivă, care are mai mult de-a face cu împrumutarea perspectivei altcuiva. Asta e mai limitată. Sunt câteva animale — cred că elefanții și primatele sunt capabile de așa ceva, dar sunt foarte puține animale care pot.

Așadar sincronizarea, care e parte din întregul mecanism empatic e foarte veche în regnul animal. La oameni, bineînțeles, putem studia asta prin molipsirea căscatului. Oamenii cască dacă alții cască. E asociată cu empatia. Activează aceleași zone în creier. De asemenea, știm că cei ce suferă de molipsirea căscatului sunt foarte empatici. Cei ce au probleme cu empatia, de ex. copiii cu autism, nu manifestă molipsire la căscat. Deci sunt conectate.

Studiem asta la cimpanzei prin prezentarea unui cap animat. Asta vedeți în stânga sus, un cap animat care cască. Și un cimpanzeu care privește, un cimpanzeu viu care privește un ecran de computer pe care expunem aceste animații. Deci căscatul e contagios, toți sunteți familiari cu asta — posibil și voi să începeți să căscați curând — e ceva ce împărtășim cu alte animale. E asociat cu acea cale a trupului de sincronizare care evidențiază empatia, și asta e practic universal la mamifere.

Studiem de asemenea expresii complexe. Asta e consolarea. Acesta e un cimpanzeu mascul care a pierdut o luptă și urlă. Un pui vine la el și își pune brațul în jurul lui și îl calmează. Asta e consolare. E similară cu consolarea umană. Comportamentul de consolare e motivat de empatie. De fapt modul de studiere al empatiei la copii e de a instrui un membru al familiei să se arate abătut și apoi urmăresc ce fac cei mici. Așadar e relaționată cu empatia, și la astfel de expresii ne uităm.

Recent am publicat un experiment de care poate ați auzit, despre altruism la cimpanzei, unde întrebarea e dacă le pasă cimpanzeilor de bunăstarea altuia? Zeci de ani s-a presupus că doar oamenii sunt capabili de asta, că doar oamenii își fac griji de bunăstarea altora. Am făcut un foarte simplu experiment cu cimpanzei care locuiesc în Lawrenceville, în stația experimentală Yerkes. Iată cum trăiesc. Îi chemăm într-o cameră unde facem experimente cu ei. În acest caz punem doi cimpanzei alături iar unul are un container plin cu jetoane cu diferite semnificații. Un anumit jeton hrănește doar partenerul care alege, celălalt îi hrănește pe amândoi.

Acesta e un studiu pe care l-am făcut cu Vicky Horner. Iată jetoanele în două culori. Ei au un container plin de ele. Și trebuie să aleagă una din cele două culori. Veți vedea cum funcționează. Dacă acest cimpanzeu face alegerea egoistă, care e jetonul roșu în acest caz, trebuie să ni-l dea nouă. Noi îl luăm, îl punem pe o masă unde sunt două porții, dar în acest caz doar cel din dreapta primește hrana. Cea din stânga se depărtează pentru că știe deja că ăsta nu e un test bun pentru ea. Următorul e jetonul pro-social.

Deci cel ce face alegerea — asta-i partea interesantă aici — pentru cel ce alege nu prea contează. Ne dă acum un jeton pro-social și amândoi primesc mâncare. Cel ce alege întotdeauna primește răsplata. Deci nu contează defel. Ar putea de fapt alege orbește. Dar ce-am descoperit e că preferă jetonul pro-social. Asta e linia de 50% care e probabilitatea aleatorie. În special dacă partenerul atrage atenția asupra sa, ei aleg pentru amândoi.

Iar dacă partenerul îl presează — dacă partenerul începe să scuipe apă să-l intimideze — atunci alegerea merge în jos. E ca și când ar spune, „Dacă nu te porți frumos n-am să fiu pro-social azi.” Iar asta se întâmplă fără un partener, când nu există un partener acolo. Deci am descoperit că cimpanzeilor le pasă de bunăstarea altuia — în special pentru alți membri din grupul lor.

Ultimul experiment pe care doresc să vi-l menționez e studiul nostru despre dreptate. Acesta a devenit un studiu renumit. Există acum mult mai multe, pentru că după ce l-am făcut cu 10 ani în urmă, a devenit foarte cunoscut. L-am făcut original cu maimuțe capucin. Vă voi arăta primul experiment pe care l-am făcut. A fost făcut până în prezent cu câini și păsări și cu cimpanzei. Dar cu Sarah Brosnan am început cu maimuțe capucin.

Deci ce am făcut, am pus două maimuțe capucin una lîngă alta. Din nou, aceste animale trăiesc în grup, se cunosc una pe alta. Le izolăm de grup, le punem într-o cameră-test. Au o foarte simplă operație de făcut. Dacă dai fiecăreia un castravete, cele două maimuțe alăturate, sunt total dispuse să repete de 25 de ori la rând. Castravetele, chiar dacă e doar apă după părerea mea, dar castravetele e ok pentru ele. Acum dacă dai partenerului struguri — preferințele culinare ale maimuțelor capucin corespund exact cu prețurile din supermarket — deci dacă dai uneia struguri — hrană mult mai bună — creezi inegalitate între ele. Așadar ăsta e experimentul pe care l-am făcut.

Recent am filmat maimuțe noi care n-au mai făcut acest experiment, crezând că vor avea o reacție mai puternică, și s-a dovedit a fi adevărat. Cea din stânga e maimuța care primește castravete. Cea din dreapta e cea care primește struguri. Cea care primește castravete, observați că prima bucată de castravete e ok. Pe prima bucată o mănâncă. Apoi o vede pe cealaltă că primește struguri și veți vedea ce se întâmplă. Ne dă o piatră. Asta e sarcina ei. Noi îi dăm o bucată de castravete și o mănâncă. Cealaltă trebuie să ne dea o piatră. Și asta face. Primește un bob de strugure și-l mănâncă. Cealaltă vede. Ne dă o piatră acum, primește din nou castravete. (Râsete) Testează acum piatra pe perete. Trebuie să ne-o dea. Și primește castravete din nou. Ăsta e în esență protestul Wall Street ce vedeți aici.

Să vă povestesc — mai am două minute, să vă spun o poveste nostimă despre asta. Acest studiu a devenit foarte renumit și am primit o mulțime de comentarii, în special de la antropologi, economiști, filozofi. Nu le-a plăcut de loc. Pentru că deciseseră în mintea lor, cred, că dreptatea e un aspect complex și că animalele nu-l pot avea. Un filozof chiar ne-a scris că e imposibil ca maimuțele să aibă un simț al dreptății pentru că dreptatea a fost inventată în timpul Revoluției Franceze.

Un altul a scris un întreg capitol spunând că ar crede că e vorba de simţul dreptăţii dacă cea care a primit struguri i-ar refuza. Interesant e că Sarah Brosnan, care făcuse asta cu cimpanzei, avea vreo două combinații de cimpanzei în care, într-adevăr, cel ce primea struguri refuza strugurele până când și celălalt primea strugure. Deci ne apropiem foarte mult de sensul uman de dreptate. Și cred că filozofii trebuie să-și regândească filozofia.

Deci să rezumăm. Cred că avem o moralitate evolutivă. Cred că moralitatea e mult mai mult decât credeam, dar ar fi imposibilă fără aceste ingrediente pe care le găsim în alte primate, care sunt empatia și consolarea, tendințe pro-sociale, reciprocitate și un simţ al dreptății. Am urmărit aceste trăsături specifice să vedem dacă putem crea moralitate de jos în sus, ca să spun așa, fără ca neapărat religia sau divinitatea să fie implicate, și să vedem cum se poate obține moralitate prin evoluție.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Comentarii (2)
  1. Viata este ca un Labirint ,odata intrat iti pierzi simtul orientarii,pentru ca ai fost invatat inca din anii copilariei sa depinzi de altii ,pentru ca ei parintii din prea multa dragoste au crezut ca iti fac un bine dar au gresit enorm ,aproape ireparabil .Nici Societatea nu te-a ajutat cu nimic ,mai mult ti-a infrant toate posibilitatile de a te putea afirma,tinand cont de harurile cu care ai fost inzestrat , la nastere .Ai fost invatat inca din primii ani de scoala ce inseamna Competitia ,ca trebuie sa fii mai bun ,mai destept decat cel de langa tine .In scoala niciodata nu s-a urmarit ca tu sa progresezi ,pentru a fi mai usor manipulat :si au reusit ,mai bine de atat nici ca se putea .Ai crescut ,fara sa fi invatat nimic despre Moralitate ,fara a sti ce persoana Minunata esti si cat de Puternica poti fi .Viata si-a urmat cursul ei firesc ,Universul stie intotdeauna ce trebuie facut nu s-a lasat niciodata influentat de involutiile tale .Tu ,ai continuat sa traiesti in continuare incercand cu disperare sa te cunosti ,asta in cazul in care ai vrut ,te-a interesat acest lucru.Ai crescut ,ai plecat la casa ta ,dar in loc sa pleci cu dreptul ,ai plecat cu celalat picior .Ai fost intotdeauna invatat ca atunci cand vei alege persoana cu care vei decide sa-ti imparti viata ,trebuie sa fie :cel mai bogat ,cel mai puternic ,cel mai frumos cel mai..cel mai ..Nimeni nu ti-a spus :Alege cu inima ,cu sufletul tau .Ti-ai cumparat cea mai mare ,cea mai tare casa si masina …uitand ca tu nu-ti permiteai sa ai asa ceva ,dar ,vecinul avea trebuia sa ai si tu ,si asta ai facut .Te-ai inglobat in datorii,din care cu greu reusesti sa iesi din ele …Apoi au venit problemele …din care poate nici acum nu ai reusit sa le rezolvi ..Incerci in disperare ,iti doresti sa scapi de ele ,devii din ce in ce mai stresat ,mai plictisit de viata .In familia ta totul o ia razna ,nici copiii parca nu te mai asculta .,nici Dumnezeu parca nu-L mai simti langa tine .Totul devine un Haos .In Mintea ta ,in Societate ,in Lume .Ce-i de facut ?Daca vrei ,daca insisti ,daca nu te lasi ingenunchiat sigur vei gasi iesirea,din orice situatie ! Este exact ca si cum ai orbecai prin Intuneric ,cazi si te ridici ,incerci sa-ti imaginezi unde te afli ,bajbai dupa o lumanare imaginara , ,un intrerupator ,o mana care sa te scoata de acolo …Nu te lasa invins ,in cele din urma vei gasi usa ,sau acel Ceva ce te va Elibera de acolo .Victoria reusitei este un sentiment atat de inaltator ,incat a doua oara cand te vei afla intr-o situatie asemanatoare iti vei dori atat de mult sa mai simti acea placere inaltatoare incat nu te vei mai lasa doborat .Daca ai reusit prima oara Mintea ta nu va mai intelege semnificatia de Nu pot ,Nu vreau ,nu stiu …Orice problema are o rezolvare ,daca nu te lasi pierdut prin labirintul Mintii….

     
  2. Astazi am aflat ca sunt o persoana Empatica .O persoana Empatica este acea persoana care are capacitatea de a se pune in pielea celuilalt ,si ai citi emotiile ,care nu sunt exprimate ,in sensul vad dincolo de masti .Sunt o persoana Intelegatoare si plina de Compasiune ,Calda si Afectuoasa ,plang alaturi de voi chiar daca nu e nimeni sa ma vada .Am incredere in oameni chiar daca uneori acestia m-au tradat . Mi-am impartasit toate sentimentele si trairile chiar daca uneori am fost judecata .Sunt o persoana care imi pun mereu intrebari ,poate multe nu sunt intrebarile mele ,dar incerc sa le gasesc raspunsul fara a face vreo diferenta ….si as putea continua la nesfarsit …Am urmarit cu o foarte mare atentie acest filmulet ,am fost atat de concentrata incat imi auzeam bataile inimii :) Sunt avida sa cunosc cat mai multe lucruri ,chiar imi place acest sport …Este uimitor cat de mult am fost captivata de aceste cercetari asupra comportamentului la animale ,nu este pentru prima oara …Singurul lucru de care regret este ca Timpul Liber ,pentru aflarea acestor lucruri care fac parte din existenta noastra ,a venit prea tarziu …Intrebarea este ,Cand Societatea ,si vorbesc la modul general va avea interesul sa se mai ocupe la modul serios de Evolutia Noastra …Tot eu rasund ,Niciodata … Daca vom ramane indiferenti la Oportunitatile care ne vin ,,la tava ,, …vom ramane in continuare ,Stresati si plini de Probeme nerezolvate …Totul depinde numai de noi daca Moralitatea noastra va Evolua . RECUNOSTINTA ,APRECIERE pentru ceea ce gasesc aici pe FILE DE LUMINA ,in fiecare zi atatea lucruri care ma ajuta sa ma cunosc mai bine .MULTUMESC ,RAZVAN din suflet ! TREZITI-VA Oameni buni ! Pace si Armonie ! :)

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top