skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

16 cugetări de Antoine de Saint-Exupery

 
 1. L-am văzut pe cel ce-și împarte plosca, atunci când deja se usucă la soare, sau merindele, atunci când, după o foamete îndelungată, ele nu-i mai sunt de folos. Și face aceasta în primul rând pentru că nu le mai simte nevoia și, plin de o regală ignoranță,  le lasă celorlalți.
 2. Esența lumânării nu este ceara care lasă urme, ci lumina.
 3. Copacul nu e sămanță, apoi tulpină, apoi trunchi flexibil, apoi lemn mort.(…) Ca și tine, copilul meu, Domnul îți dă viață, te face sa crești, te umple de dorințe, de regrete, de bucurii și suferințe, de mânie și îndurare. Apoi te ia din nou la El. Totuși, tu nu ești nici acest școlar, nici acest soț, nici acest copil, nici acest bătrân. Ești cel ce se desăvârșește.
 4. Nebunul… pentru a pune stăpânire asupra lumii, ar soarbe apa în care ea se oglindește.
 5. Cel ce iubește doar apropierea dragostei, nu va cunoaște niciodată întâlnirea cu ea.
 6. Nu iubește primavara, ci infățișarea unei anumite flori în care primăvara s-a închis, care nu iubește dragostea, ci pe cel în care dragostea se întruchipează.
 7. Am aflat că omul e asemenea unei citadele. Răstoarna zidurile pentru a-și găsi libertatea, dar nu mai e decât fortareață nimicită, deschisă înspre stele. Atunci începe spaima de a nu mai fi.
 8. A nu te afla nicăieri, nu înseamna a fi liber.
 9. Distrugându-și casa cu pretenția de a o cunoaște, nu mai posedă decât o gramadă de pietre, de cărămizi și de țigle, nu regăsește nici umbra, nici liniștea, nici intimitatea pe care o alcătuiau ele și nu mai are nimic de așteptat de la acest morman de cărămizi, pietre și țigle, căci le lipsește creația care le domina – sufletul și inima arhitectului.
 10. O civilizație se clădește pe ceea ce li se cere oamenilor, nu pe ceea ce li se dă. Desigur, de la acest grâu, ei se vor hrăni. Dar pentru om nu asta e fața importantă a lucrurilor. Ceea ce le hrănește inimile nu e ceea ce primesc de la grâu, ci ceea ce ei îi dau grâului.
 11. A crea înseamnă a greși, poate, un pas în timp ce dansezi.
 12. Dacă vrei să fie frați, convinge-i să zidească un turn. Dar dacă vrei să se urască, aruncă-le grăunțe.
 13. Omida moare, atunci când formeazâ crisalida. Planta moare, când ajunge sămânță. Cel ce se transformă cunoaște tristețea și teama.
 14. Libertatea nu este absența regulilor, ordinea nu este absența libertății.
 15. Dacă ceva ți se opune și te face să suferi, continuă-ți creșterea; înseamnă că prinzi și te transformi.
 16. În fața unei aurore boreale, ți-ai lăsa prietenul să doarmă?

Din Citadela de Antoine de Saint-Exupery

Comentarii (7)
 1. Hmm!… este o carte pe care n-am mai deschis-o de mult… Multumesc pentru aducerea aminte!
  Sarbatori frumoase, cu si in Lumina si Iubire!

   
 2. MULTUMESC !!! Le-am trecut in „caietelul meu de SUFLET” pentru a mi le REAMINTI si „A LE DA MAI DEPARTE”.Consider ca fiecare din aceste cugetari contin MESAJE ALE DIVINITATII DEMNE DE URMAT !. „Oprindu-ma ” la cea de-a treia , consider ca „nu dauneaza deloc SANATATII SPIRITULUI” sa CONSTIENTIZAM cat mai devreme , in perioada dintre VENIRE si PLECARE denumita VIATA pe ACEST PAMANT, ca suntem FIINTE ce sunt in stransa legatura UNELE CU ALTELE , venind din ACELASI LOC si PLECAND IN ACELASI LOC. Se pare ca dupa trecerea COPILARIEI, UITAM aceasta. Totusi , insa UNII dintre noi se STRADUIESC SA-SI REAMINTEASCA ESENTA . Consider ca FILE DE LUMINA este o OAZA PENTRU CEI CE CAUTA SA SE REGASEASCA CA FIINTE IN CARE ESTE SCANTEIA DIVINITATII . Multi insa nu se straduiesc sa faca asta , ramanand la stadiul a ceea ce „scrie ” in buletinul de identitate , in cartea de munca,pe certificate, pe diplome si pe atestate , neajungand vreodata la ADEVARATA MATURITATE. ALEGEREA CAILOR , ce urmeaza sa fie parcurse in VIATA , este a FIECARUIA DINTRE NOI . Consider ca NIMENI nu trebuie sa fie DISPRETUIT pentru ALEGEREA FACUTA . Pace si bucurie

   
 3. Ce superba profunzime si sensibilitate la acest Mare Printz si artist al cuvantului , cu o viata singulara si o retragere din lume speciala si misterioasa !
  Bun prilej de meditatie. Sa ne intoarcem , macar cu gandul , la lectura ; citeam mai mult, pe vremuri . Dar parca e mai usor de reflectat pe marginea unor teme sau cugetari bine alese ! Multumim ca ni le-ati readus in atentie !

   
 4. … multumesc Razvan pentru cugetarile lui Saint-Exupery!
  Mie tot Micul Print mi-a ramas ca opera a lui in suflet, Citadela n-am citit-o. Din cugetarile acestea as spune ca pentru mine vreo jumatate sunt realmente memorabile, alt sfert sunt doar reformulari ale unor cugetari ale unor autori antici greci, iar ultimul sfert sunt simple scrime verbale fara nicio substanta …. deh, nimeni nu-i perfect cu Aristotel in frunte si Saint Exupery are oricum un scor foarte bun.
  Oricum, chiar si in aceste scurte cugetari transpare un spirit generos si umanitatea extraordinara ce-l caracteriza pe Saint-Exupery, cel ce si-a gasit sfarsitul servindu-si tara.

   
  1. Citeste Citadela, este făra egal. Iti va schimba modul de a gandi.
   Oricum, aceste cugetari n-au fost formulate pentru a fi expuse sub aceasta forma. Ele sunt luate din context, practic sunt doar niste citate.
   O zi minunata!

    
 5. MULTUMESC !! Batrane Dan pentru comentariu , profunzime si logica…MULTUMESC RAZVAN pentru cugetari , pentru tot ce reprezinta FILE de LUMINA ,….pentru sfatul de a citi sau reciti ,CITADELA… MULTUMESC !! PACE SI MULTA LUMINA !!!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top