skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Banii pot cumpăra chiar și fericirea

 

Michael Norton ne dezvăluie cercetările sale legate de modul în care poți cumpăra fericirea. În fiecare religie și în fiecare popor există aceeași zicală (în diverse variante) – „Banii nu pot cumpăra fericirea“. Aceasta a fost evident o provocare pentru cercetători, să descopere cum poți cumpăra ceva ce pare imposibil.
Cu date statistice și rezultate culese de pe întreg globul echipa de cercetători a lui Michael Norton a ajuns la concluzii surprinzătoare. Urmăriți clipul de mai jos și veți vedea rezultatele la care au ajuns oamenii de știință.
Prin urmare, dacă aveți un surplus de bani și vreți să-i cheltuiți pentru a obține un grad mai mare de fericire puteți să o faceți în modul descris în acest studiu.
O zi fericită să aveți!

 

Vreau să vorbesc azi despre bani şi fericire, două lucruri la care mulţi petrecem o grămadă de timp gândindu-ne, fie încercând să le câştigăm, fie încercând să le sporim. Mulți rezonăm cu următoarea zicală. Vedem în religii şi în cărţi de autoperfecţionare că banii nu pot cumpăra fericirea. Vreau să sugerez azi că de fapt e greşit.

Sunt la şcoala economică şi cu asta ne ocupăm. E greşit şi dacă de fapt crezi asta, nu-i cheltui cum trebuie. Aşa că, în loc să-i cheltui ca de obicei, poate dacă îi cheltui diferit, s-ar putea să meargă puțin mai bine. Înainte să vă spun modalităţile de a cheltui care vă vor face mai fericiţi, să ne gândim la modurile în care cheltuim de obicei care de fapt nu ne fac mai fericiţi.

Am făcut un experiment simplu.

CNN, cu puţin timp în urmă, a scris acest articol interesant despre ce se întâmplă cu oamenii când câştigă la loterie. Aparent oamenii cred dacă câştigă la loterie viața va deveni minunată. Articolul arată cum le sunt distruse vieţile.

Ce se întâmplă când oamenii câştigă la loterie: în primul rând, cheltuie toţi banii şi intră-n datorii, în al doilea rând, toţi prietenii şi toate cunoștințele îi caută să le ceară bani. Le distruge relaţiile sociale, de fapt. Aşa că au mai multe datorii şi mai puține prietenii decât înainte să câştige la loterie.

Ce a fost interesant la acest articol, oamenii care l-au citit au început să-l comenteze. Şi în loc să vorbească despre cum au realizat că banii nu aduc fericirea, toată lumea deodată a început să spună, „Ştii ce aş face dacă aş câştiga la loterie?” şi să fabuleze despre ce ar face.

Aici sunt doar doi din cei pe care i-am considerat interesant de menționat.

O persoană a scris, „Când voi câştiga, voi cumpăra un mic munte şi voi contrui o căsuță în vârf.”

Altă persoană a scris, „Aș umple o cadă mare cu bani, aș intra în cadă fumând un trabuc mare sorbind dintr-un pahar de şampanie.” Devine şi mai rău: „Apoi mi-aș face o poză multiplicată în zeci de exemplare. Oricine ar cerşi bani sau ar încerca să stoarcă bani de la mine ar primi o copie a pozei şi nimic mai mult.” Multe din comentarii erau exact de acest gen, unde oamenii primeau bani şi de fapt îi făcea antisociali.

V-am spus că ruinează vieţile oamenilor şi că prietenii îi bat la cap. Și adesea banii ne fac să ne simţim foarte egoişti şi facem lucruri doar pentru noi înşine. Ei bine, poate motivul pentru care banii nu ne fac fericiţi este că întotdeauna îi cheltuim pe lucruri greșite şi în particular îi cheltuim mereu pentru noi înşine.

Ne-am gândit, m-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă i-am face pe oameni să cheltuie mai mult pentru alţii. În loc să fiţi antisociali cu banii dvs., ce-ar fi dacă aţi fi puțin mai prosociali? Ne-am gândit să-i determinăm pe oameni să facă asta să vedem ce se întâmplă. Deci, să lăsăm pe unii să facă ce fac de obicei, să cheltuie banii pentru ei înşişi, şi să-i facem pe alții să dea bani, apoi să le măsurăm fericirea să vedem dacă devin mai fericiţi. Iată prima modalitate prin care am făcut-o.

Într-o dimineaţă în Vancouver ne-am dus în campus la Universitatea din British Columbia, am abordat lumea şi am zis, „Vrei să participi la un experiment?”

Au răspuns, „Da.” I-am întrebat cât de fericiţi erau şi le-am dat un plic. Într-unul din plicuri scria: „Pâna la 5:00 pm azi, cheltuie banii aceştia pentru tine.” Şi am dat câteva exemple pe ce puteau fi cheltuiţi.

Alţii, de dimineaţă, au primit un bilet care spunea, „Până la 5:00 pm azi, cheltuie aceşti bani pentru altcineva.”

În interiorul plicului erau bani. Şi am decis câţi bani le-am dat. Unii au primit acest bilet şi $5. Alţii au primit acest bilet şi $20. I-am lăsat să-şi continue ziua. Au făcut ce au dorit. Am descoperit că i-au cheltuit cum i-am rugat. I-am chemat seara şi i-am întrebat, „Pe ce ai cheltuit banii şi cât de fericit te simţi acum?”

Pe ce i-au cheltuit? Ei bine, fiind studenţi, o grămadă din ce au cheltuit pentru ei înşişi a fost pe lucruri ca cercei şi farduri. O femeie a spus că a cumpărat un animal de pluș pentru nepoata ei. Unii au dat bani oamenilor fără adăpost. Un impact uriaș aici la Starbucks.

Dacă dai studenţilor $5, arată a cafea pentru ei, aleargă la Starbucks şi îi cheltuie cât pot de repede. Dar unii au cumpărat o cafea pentru ei înşişi, cum ar face în mod obişnuit, dar alţii au spus că au cumpărat o cafea pentru altcineva.

Deci aceeași achiziție, orientată către tine sau către altcineva. Ce am descoperit când i-am chemat la sfârşitul zilei? Cei care au cheltuit bani pentru alţii au devenit mai fericiţi. Cu cei care au cheltuit pentru ei înşişi, nu s-a întâmplat nimic. Nu i-a făcut mai puţin fericiţi, doar că n-a făcut mare lucru pentru ei. Şi celălalt lucru pe care l-am observat e că suma de bani nu contează atât de mult. Oamenii au crezut că $20 ar fi mult mai bine decât $5. De fapt nu contează câţi bani cheltuieşti. Ce contează cu adevărat e să-i cheltuieşti pentru altcineva şi nu pentru tine. Vedem asta mereu când dăm bani oamenilor să-i cheltuiască pentru alţii, nu pentru ei.

Bineînţeles, aceştia sunt studenţi în Canada — nu populaţia cea mai reprezentativă a lumii. Sunt destul de bogaţi şi înstăriţi şi au tot felul lucruri. Am vrut să vedem dacă e valabil peste tot în lume sau doar prin ţările bogate. Aşa că am mers în Uganda şi am făcut un experiment asemănător.

Imaginaţi-vă, în locul oamenilor din Canada, am spus, „Spuneţi când a fost ultima oară când aţi cheltuit bani pentru voi înşivă sau pentru alţi oameni. Descrieţi. Cât de fericiţi v-a făcut asta?” Sau în Uganda, „Spuneţi când aţi cheltuit ultima dată bani pentru voi înşivă sau pentru alţii şi descrieţi acest lucru.” Şi apoi i-am întrebat din nou cât de fericiţi sunt. Ce am văzut e uimitor, sunt aspecte umane universale legate de ce faci cu banii, dar există şi reale diferenţe culturale referitoare la ce faci cu ei.

De exemplu, un tip din Uganda a spus: A spus, „Am sunat o fată pe care doream s-o curtez.” De fapt au avut o întâlnire, şi a spus la final că n-a „dobândit-o” până acum.

Iată un tip din Canada. Un lucru foarte similar. „Mi-am scos prietena la cină. Ne-am dus la un film, am plecat devreme, apoi ne-am întors în camera ei …”doar pentru prăjitură — doar o felie de prăjitură.” Universal uman — cheltui bani pentru alţii, eşti drăguţ cu ei. Poate speri ceva, poate nu. Dar vedem diferenţe extraordinare. Uitaţi-vă la aceştia doi. Asta e o femeie din Canada. Am întrebat, „Când ai cheltuit bani pentru altcineva?” Ea spune, „Am cumpărat un cadou pentru mama. Am mers cu maşina la mall, am cumpărat un cadou, l-am dat mamei.” Un lucru foarte frumos. E bine să iei cadouri pentru oamenii pe care-i ştii. Comparaţi cu povestea acestei femei din Uganda. „Mergeam şi m-am întâlnit cu o veche prietenă al cărei fiu era bolnav de malarie. Nu aveau bani de loc, s-au dus la o clinică şi i-am dat ei aceşti bani.”

Nu sunt $10.000, sunt în moneda locală. Deci e o sumă foarte mică de fapt. Dar motivaţia e extrem de diferită aici. Asta-i o nevoie medicală reală, efectiv o donaţie care salvează o viață. Cazul de mai sus, e doar un fel de … am cumpărat un cadou pentru mama mea. Totuși ce vedem mereu: modul specific în care cheltuieşti pentru alţii nu e nici pe departe atât de important ca faptul că cheltui pentru altcineva ca să te faci pe tine însuți fericit, ceea ce-i foarte important. Aşa că nu trebuie să faci lucruri uimitoare cu banii ca să fii fericit. Poţi face lucruri mărunte, triviale şi tot poţi obţine aceste beneficii.

Astea sunt doar două ţări. Am vrut să mergem și mai departe, să aruncăm o privire la fiecare ţară din lume dacă am putea, să vedem ce relaţie există între bani şi fericire. Am luat date de la organizaţia Gallup, pe care o ştiţi de la toate sondajele politice care au avut loc recent. Au întrebat oamenii, „Aţi donat recent bani pentru acţiuni caritabile?” şi i-au întrebat, „Cât de fericiţi sunteţi cu viaţa dvs. în general?” Şi putem vedea care-i relaţia dintre aceste două lucruri. Sunt corelate pozitiv? Dând bani te face fericit? Sau sunt corelate negativ? Pe această hartă, verde înseamnă că sunt corelate pozitiv şi roşu înseamnă că sunt corelate negativ. După cum vedeți, lumea e majoritar verde. Aşa că în aproape fiecare ţară din lume unde avem aceste date, oamenii care donează bani pentru caritate sunt mai fericiţi decât cei ce nu donează bani din caritate.

Ştiu că toți vă uitaţi la acea ţară roşie din mijloc. Aş fi nedrept dacă nu v-aş spune ce este. E de fapt Republica Centrafricană. Puteți inventa poveşti. Poate e diferit acolo pentru un motiv sau altul. Chiar mai jos, acolo către dreapta e Rwanda, care-i uimitor de verde. Deci aproape oriunde ne uităm vedem că dacă dai bani eşti mai fericit decât dacă îi ţii pentru tine. Dar viaţa la locul de muncă, unde ne petrecem tot restul timpului când nu suntem cu cei pe care-i știm?

Am hotărât să inserăm nişte companii şi să facem ceva similar. Astea sunt echipe de vânzări în Belgia. Lucrează în echipe; ies pe teren şi vând doctorilor, încearcă să-i convigă să cumpere medicamente. Ne uităm să vedem cât de bine vând în funcţie de echipa de care aparțin. În unele echipe, am dat oamenilor bani pentru ei înşişi şi am spus, „Cheltuieşte-i cum vrei pentru tine,” exact cum am făcut cu studenţii din Canada. Dar în alte echipe am spus, „Uite 15 euro. Cheltuieşte-i pentru unul din colegii tăi săptămâna aceasta. Cumpără-i ceva, un cadou pe care să i-l dăruieşti. Şi apoi vedem, ei bine, acum avem echipe care cheltuie pentru ei înşişi şi avem aceste echipe prosociale cărora le dăm bani pentru a îmbunătăţi puțin echipa.

Motivul pentru care am o piñata caraghioasă aici: una din echipe a strâns banii şi a cumpărat o piñata, apoi s-au strâns în jurul ei, au lovit-o şi toate bomboanele au căzut din ea. O prostioară copilărească, dar gândiţi-vă ce diferenţă faţă de o echipă care n-a făcut asta, au luat cei 15 euro, i-au pus în buznar, poate şi-au luat o cafea, şi echipe care au împărtăşit această experienţă prosocială în care s-au adunat cu toţii să cumpere ceva pentru o activitate de grup. Ce vedem, de fapt, echipele care sunt prosociale au vânzări mai mari decât echipele care au avut bani doar pentru ei înșiși.

Un mod de a privi lucrurile, pentru fiecare 15 euro pe care-i dai oamenilor pentru ei înşişi, îi pun în buzunar, nu fac nimic diferit de ce făceau înainte. Nu iese nici un ban de aici. De fapt pierzi bani pentru că nu-i motivează să lucreze mai bine. Dar când le dai 15 euro să-i cheltuie pentru colegii de echipă, lucrează mult mai bine în cadrul echipei, încât obţii un câştig uriaș raportat la suma investită. Realizez că probabil vă gândiţi în sinea voastră, totul e bine, dar există un context incredibil de important pentru legislația publică şi nu-mi pot imagina că ar funcţiona acolo. În fond dacă nu-mi demonstrează că funcţionează aici, nu cred nimic din ce spune.

Şi ştiu că toți vă gândiţi la echipe de dodgeball. Am primit multe critici pe tema asta: dacă nu poţi demonstra cu echipe de dodgeball, totul e aiureală. Aşa că am mers şi am găsit aceste echipe de dodgeball şi am făcut testul. Am făcut exact acelaşi lucru ca înainte. Pentru unele echipe am dat bani să-i cheltuiască pentru ei. În alte echipe am dat bani să-i cheltuiască pentru colegii din echipa lor de dodgeball. Echipele care au cheltuit banii pentru ei înşişi au obţinut acelaşi procent de jocuri câştigate ca înainte. Echipele cărora le-am dat bani să-i cheltuiască unul pentru celălalt, au suferit transformări şi de fapt au dominat liga spre final. Peste toate aceste contexte diferite — viaţa personală, viaţa la servici, chiar copilării ca sporturile de sală — vedem că dacă cheltuim pentru alţii se dovedeşte mai benefic pentru tine decât cheltuindu-i pentru tine însuți.

Deci voi spune: dacă crezi că banii nu pot cumpăra fericirea nu-i cheltui cum trebuie.

Implicaţia nu e că ar trebui să cumperi acest produs în locul altuia, şi acesta e modul să devii fericit. De fapt, ar trebui să nu te mai gândeşti la ce produs să cumperi pentru tine ci să încerci să oferi parte din ei altor oameni. Şi din fericire avem o ocazie pentru voi. DonorsChoose.org este o organizaţie non-profit în principal pentru profesorii din şcolile publice cu venituri mici. Aceştia postează proiecte, spun, „Vreau să predau la clasă Huckleberry Finn şi nu avem cărţile,” sau „Vreau un microscop să predau elevilor ore de ştiinţă şi nu avem microscop.” Tu şi cu mine putem merge să-l cumpărăm pentru ei. Profesorul îţi scrie o notă de mulţumire. Copiii îţi scriu o notă de mulţumire. Uneori îţi trimit poze cu ei utilizând microscopul.

E un lucru extraordinar. Accesați site-ul şi începeţi procesul de-a gândi mai puţin la „Cum pot să cheltui banii pentru mine?” şi mai mult „Dacă am 5 dolari sau 15, ce pot face în folosul altor oameni?”

Pentru că în cele din urmă când faci asta, descoperi că vei beneficia mult mai mult.

Comentarii (14)
 1. Minunat si interesant articol..si video-clip…!!! Fericirea fiecaruia depinde …de multi factori.!!! Unii sunt fericiti cu putin,altii…cu mult,altii..cu nimic..!!!Banii primiti… iti pot da o stare de fericire momentana,dar putini stiu sa-i foloseasca…cu folos.!!! Cred …cu toata certitudinea ca banii primiti fara sa muncesti pentru ei…iti iau..linistea,care-i mai importanta decat toti banii din lume.!!! Banii munciti…sunt intotdeauna cu atentie distribuiti…daca ii folosesti…cu minte..!!!

   
 2. Banii pot cumpara chiar si fericirea ?
  Nu …Banii nu pot cumpara Fericirea , acea Fericire daruita de Dumnezeu !
  :) Rasfoiesc Cartea amintirilor …Bani..Bani ..Am ajuns la pag … :)
  Am avut o copilarie minunata pot spune acum …Pe atunci imi doream sa ma fac mare ca sa am banii mei …Nu prea tin minte sa fi avut bani de buzunar ..Mama mea era casnica .. Cred ca taica-meu castiga destul de bine …lucra in CFR…era sef de revizie ,,,Nu ne lipsea nimic ….Maica-mea facea pe femeia buna la toate …inclusiv ne croia imbracamintea ..mie si sorei mai mare decat mine cu trei ani … ..Sora mai mica a aparut mult mai tarziu …Plecam in concedii cu totii in fiecare vara ..etc ..etc ..
  ….Prima oara cand m-am gandit sa am afacerea mea , in sensul sa am banii mei ..a fost pe la varsta de 5-6 ani …Aveam o matusa care lucra la un aprozar in piata din localitate ..Cred ca ea a fost sursa mea de inspiratie …parintii mei erau buni gospodari ..Aveam de toate in gradina …printre altele si ..un numar de 15- 20 de pasari… .. la un moment dat ai mei au observat ca nu se mai strangeau acelasi nr de oua ca de obicei ..Au inceput sa fie mai vigilenti…Tocmai cand sapam cu harletul ( cazma ) prin gramada de nisip unde ascunsesem punga cu oua pe care le adunasem de ceva zile cu gandul sa merg la piata sa le vand ..am fost prinsa de taica-meu .. ..Sparsesem cea mai mare parte din ele … Cand m-a intrebat de ce am facut asta ..i-am spus ca vroiam sa fac inghetata … :)
  .. Alta data asociata cu sora-mea …m-am dus in piata cu o gaina ..Am reusit sa o vindem pe nimic ..persoana , o femeie care a cumparat-o ne-a pacalit ..ne-a spus ca e gaina pe moarte .. :)
  .. strangeam toate sticlele si borcanele pe care le gaseam acasa si le vindeam … :)
  … ne cumparam dulciuri ..
  … Invatandu-ma cu banii mei ..intr-o zi am luat din dulapiorul unde erau banii casei 1leu …am cumparat un kg de rahat ..pe care l-am impartit in dreapta si in stanga la copiii cu care ma jucam in strada … Pe atunci copiii care erau sau nu erau la scoala se jucau toata ziua …
  O vecina binevoitoare m-a parat la ai mei ..Atunci am mancat prima bataie si am inteles ca ,, banul este ochiul dracului ,, :)
  Imi vin in minte cuvintele spuse :
  -Te-am batut ca sa stii ca alta data sa nu mai furi ..Puteai sa-mi ceri…
  …………………….
  Cand m-am facut mai maricica ..Pe la 12 ani m-a lasat matusa-mea sa vand ,sa aprovizionez aprozarul o luna de zile …A trebuit sa mearga la fata ei care nascuse ..
  Inainte de a pleca mi-a facut inventar.. Chiar daca nu ma descurcam …si ieseam lipsa nu plateam nimic ..asa se inteleses cu maica-mea ..Asta a fost conditia pusa …
  Totul a fost Ok ..Mi-a iesit si in plus .. cu toate ca …imi luam in fiecare ceva marunt pt dulciuri … ..Am schimbat preturile … :)
  … Plusul acela de bani nu l-am vazut nici pana acum ..stiu ca mi-a dat un palton de la verisoara mea ..M-a tot amanat ..pana ..n-am mai intrebat cand mi-i da ..
  ……
  Dupa terminarea liceului am venit in Bucuresti…Bani si iar bani .. Mult stres …Facturi , CAR-uri , Loterii …mai tarziu copiii …Mi-am terminat studiile ..am avut si serviciu in ac timp ….
  … Pe la 20 de ani …am fost propusa sa ma faca membru de partid …Era conditia ca sa ma trimita la Academia Stefan Gheorghiu ( a fost o universitate politica ) … Mi se propusese cat in luna si in stele …inclusiv marire de salariu … frecventand cursurile serale de metalurgie apartinand de fosta Republica , sub pretextul ca mi s-a cerut sa vin in cadrul intreprinderiii ..mi-am ceru transferul ..
  …………..
  Ani au trecut ..castigam destul de bine ..dar nu atat cat as fi putut castiga … nu eram membru de partid ..
  … Am pierdut multi bani din cauza asta ..
  …. Si as putea continua la nesfarsit
  ……………………….
  Intr-un tarziu am inteles ca acumularea de bani pentru ziua de maine este o iluzie …Pierzi timpul si energia in incercarea de a-i proteja …Venim Aici goi , plecam la fel …In lumea fizica banii au valoare , in Lumea lui Dumnezeu nu au nici o importanta …Banul poate fi comparat cu un corp fizic fara spirit in el …Bucuria de Afi tu insuti nu vine de la bani , ea provine de la infinitul din noi , de la Constiinta de sine care este una cu cine esti tu cu adevarat …
  Banii ar trebui folositi ca un mijloc de a ne castiga o mai mare Libertate ..De a fi pe picioarele noastre , de a nu depinde de altii ..
  Banii nu pot fi buni sau rai …daca sunt folositi intr-un mod care sa ne imbogateasca viata noastra sau a altora …Am venit Aici ca sa fim fericiti …Abundeta acestei fericiri vine din iubire , prietenie si chiar si prosperitate financiara ..
  A avea sau a nu avea bani ..pentru mine este acelasi lucru …Fericirea mea nu conteaza de numarul de bani ..Ea depinde de cat de multa iubire am in suflet , de cat de mult pot darui , de cat de multe experiente , trairi spirituale experimentez ..
  ……………………….
  Fericirea care vine de la Dumnezeu este acea fericire , bucurie , traire , pe care o vei lua cu tine ..In rest ..totul ramene Aici …
  ……………………………
  …. Chiar mi-a placut filmuletul … Am avut timp suficent sa ma gandesc la cat de multa avere am acumulat pana Acum : :) si am descoperit ca :
  …Singura mea avere , este sufletul .. Este bijuteria de care trebuie sa fiu atenta sa nu-si piarda stralucirea …
  …Imi cunosc toate trairile , toate starile sufletesti , ,toate zvacnirile celulelor …
  Un suflet frumos , un suflet fericit …iti schimba fizionomia iti modeleaza trupul … Te transforma cu totul …psihic si moral ….Sunt atatea secrete intr-o fiinta umana ! …

  Fiti fericiti ! …cu sau fara bani ..Este singurul lucru care conteaza in viata ! :)
  O seara minunata ! :)

   
 3. Consider ca „Banii pot cumpara si…PSEUDO fericirea ” , nicidecum FERICIREA .Insa consider ca banii „nu dauneaza grav MENTINERII sanatatii FERICIRII ” . Va imbratisez.

   
   1. Pe aceasta cale imi adresez RECUNOSTINTA pentru comentatoarea , in al carui comentariu al unei File de Lumina , am intalnit recomandarea : ” Accepta o situatie , pe care nu o poti schimba …chiar daca nu esti de acord cu ea ” . Acum o aplic pentru a N-a oara . Te imbratisez draga Razvan.

     
    1. „Să avem seninătatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat şi mai ales înţelepciunea pentru a face deosebirea între cele două posibilităţi”.
     Marc Aureliu

     „Doamne, dăruieşte-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile ce stau în puterea mea şi înţelepciunea de a face diferenţa dintre ele”.
     Reinhold Niebuhr

     „Înţelepciunea nu poate fi împărtăşită. Înţelepciunea pe care un om înţelept încearcă să o împărtăşească, sună mereu ca o nebunie pentru altcineva… Cunoaşterea poate fi comunicată, dar nu şi înţelepciunea. Se poate găsi, trăi, se pot face minuni prin ea, dar nimeni nu o poate comunica şi nu poate învăţa pe altcineva”.
     Hermann Hesse

      
     1. Iti multumesc pentru reamintirea acestor „VORBE” . Consider ca in clipa in care reusesti sa ACCEPTI o situatie , cu care nu esti de acord si pe care nu o poti schimba , eviti in acest fel un consum inutil de timp si energie . Restul vine dela ….SINE . Te imbratisez

       
 4. De mici avem diferite nevoi…care costa. Costa unde stam, cu cine stam, ce avem, ce ne este necesar vital…pentru ca nu noi le producem…ci doar de folosim..si la schimb platim …cu bani, ca element de unitate de masura pentru acest schimb…Exista si varianta trocului acolo unde sunt doar schimburi in natura sau echivalenta…mai ales la satele indepartate. Ne convine sau nu, spiritual sau mai putin, dar cu siguranta real…banul face parte din viata noastra. Fie ca sa avem unde sta, cu ce ne imbraca, cu ce ne hrani, a comunica pe mijloace moderne – servicii oferite de companii de la electricitate, gaz, apa curenta in locuinta, telefonie, tv…. la orice. Calatorim cu mijloace de transport….ne intalnim cu oameni in unitati publice unde consumam…cumparam produse care ne sunt necesare sau pentru atentii, cadouri…si mai ales investim in noi, in educatie…pentru a stii sa ne castigam cat mai bine existenta…pentru a ne permite cat mai multe avantaje ale traiului zilnic, noua, celor dragi cu tot ce inseamna asta zilnic, vacante, aniversari, evenimente de tot felul mai mult sau mai putin placute. Si la orice cult ti se cer donatii in special in bani – orice ritual este conditionat de sume importante de bani…desi efectele sunt … Unele cer dedicare completa trup, suflet, avere..mai ales avere personala. Detasati-va voi, ca acumulam noi – voi dati material si noi va dam…muuult..spiritual ..ce nu cititi singuri…sau nici macar atat. Da, e minunat sa poti darui…dar ca sa poti daruii, trebuie ca tu sa ai intai. Daca nu ai..nu ai cum…si aici ma refer la absolut orice …Nu poti sa daruiesti ce nu simti, ce nu cunosti, ce nu pretuiesti, ce nu beneficiezi si tu..practic chiar daca teoretic sunt,…real nu exista. E si vorba „de unde nu e…ce sa ceri” ! Oricum am da-o, banul este pana una alta singurul etalon de masura universal recunoscut care cumpara orice….mai putin adevarata fericire, adevarata iubire si adevarata sanatate…in rest orice si chiar si cele trei se intretin pe termen lung daca ai satisfacuta sau multumitoare cel putin implinirea financiara, e o relaxare si o motivatie de a te depasi pe tine, mintea si de iesi din diferite situatii. Trist este cand pentru bani…iti vinzi adevarate valori care necesita intradevar mai multa atentie si munca sustinuta…cum ar fi pamantul mostenit, intretinerea si viata in familie cu toate momentele si evenimentele zilnice sau exceptionale, pasiunile tale…pentru …o fericire temporara in exces..care te va costa mai mult decat iti imaginezi. Omul se cunoaste pe sine daca reuseste a face fata si castigului unei mari sume de bani si pierderii intregii averi …daca ramane sanatos la minte si la trup, intelegand ca sunt doar evenimente temporare. Ne nastem in pielea goala si ne imbraca cineva, plecam in pielea goala si ne imbraca altcineva…in rest….toate sunt , se intampla si raman pe pamant. Si culmea desi …sunt multi care blameaza banii sau care fac orice pentru bani…toti avem nevoie de ei zilnic. Si modul cum ne pretuim munca si valoarea nostra a e o dovada de a stii sa ne valorificam potentialul. Dar scump nu inseamna neaparat bun sau de valoare cum nici ieftin nu inseamna neaparat prost…..dar…. lucrurile de valoare costa printre altele si masura efortului depus pentru a le obtine si a le aprecia. Valoarea sta nu doar in puterea financiara ci si in ochii si mintea privitorului de a gasi si intelege valoarea din sine si orice zilnic. De nepretuit insa …este ..timpul vietii noastre si a celor de langa noi, momentele prezente care devin atat de repede trecut si …imi pare rau nu recupereaza cum nici iarta-ma…doar panseaza uneori. Zambetele si bucuriile insa, sunt borne care raman si pe care construim viitorul, ne construiesc si ne reconstruiesc zilnic cu adevarat sanatosi, fizic, mental, emotional, pe sine, pe cei dragi, pe tot ce ne inconjoara …

   
  1. Draga Luiza .Ti-am citit si ti-am recitit acest comentariu .Iti MULTUMESC si te felicit pentru CURAJUL si TENACITATEA de a scrie . Te imbratisez.

    
 5. Extraordinar experiment

  Cred ca foarte multi dintre noi simtim acest sentiment de bine interioara, atunci cand facem pe cineva bucuros sau chiar fericit; nu este vorba numai de lucruri materiale, ci de orice se daruieste – o informatie ce se dovedeste foarte utila, o mana de ajutor etc.
  Cred ca este in firea noastra … ce se intampla totusi in cursul vietii de acest comportament se schimba si devenim egoisti ? poate sociologii ar putea cel mai bine sa ne spuna. Dar eu cred ca societatea construita pe competitie, acumularea de bunuri etc ne perverteste natura umana buna.

  Ar fi fost interesant de vazut cum se simt oamenii cand daruiesc bani sau altceva, nu dintr-un surplus fie el si foarte mic, ci din putinul lor, sau uneori din lipsurile lor.

  De asemenea, as incheia cu ceva care ma apasa foarte mult, si snume CE FACE BISERICA PENTRU A CULTIVA ACEST COMPORTAMENT, pentru ca BISERICA este institutia raspunzatoare de sanatatea morala, spirituala a oamenilor, si nu de acumularea de bunuri pentru ea insasi (catedrale, straie luxoase pentru cler, etc, etc, etc …)

   
 6. Am avut multi bani,azi nu mai am nimic…Acei bani,si e vorba de miliarde(vechi)i-am cheltuit mereu pentru oamenii pe care i-am iubit si foarte putin pentru mine…Nu stiu daca sunt mai fericit dar am constiinta impacata…

   
  1. Draga Virgil.Oare „titlul ” LECTIIEI care ti „s-a predat ” o fi cumva acesta ? : ” Cunoaste-te pe TINE insuti , Ai grija de ARMONIA dintre trupul tau , mintea ta si sinele tau ,STIMEAZA-TE si IUBESTE-TE”. Consider ca abia dupa aceea poti stii cu adevarat cum stai cu FERICIREA . Personal consider ca ALTRUISMUL este doar unul din „ingredientele ” ce intra in „aluatul cozonacului ” numit FERICIRE …..” cozonac” dupa care tanjeste toata lumea.Te imbratisez.

    
 7. Banii nu pot în mod direct să cumpere fericirea.
  Cel puţin nu cea spirituală.
  Unii confundă fericirea cu sfera de „confort”.
  Ca în exemplul cuprincipiile despre jocul de şah, cei mai numeroşi ajung la Sfinx cu telecabina, alţii pe Jepii Mici.
  Care dintre aceştia vor fi fericiţi când începe vijelia pe platoul Bucegilor ?
  Sau care dintre ei vor putea primi în inima lor răsăritul soarelui din vârful Obârşiei ?
  De fapt, cei care trăiesc într-o lume iluzorie la început, mă vor contrazice.
  Logic
  OK. Intru în joc: cîţi bani îmi oferiţi ca să fiu de acord cu voi şi să fiţi fericiţi ?

   
 8. Domnule Virgil…..si eu am plecat acum cativa ani cu o multime de vise care m-au dus catre prosperitate financiara…dar absolut tot am investit in firma si oameni considerand ca …daca multi romani invata mai multe carte, mai multe cunostinte economice, mai multe cunostinte educationale si de gandire descatusata de orice temeri..asumandu-si riscuri …pot reusii in absolut orice….si ma bucuram ca eu sunt acel ferment pe care ei sa se bazeze pentru inceput …spre a isi simti si desfasura aripile…apoi sa se bucure de ele. Si eu ca pe undeva…imi simteam rostul vietii gasit si un potential de afacere autoperpetua pentru familia mea care sa se regaseasca in propriul sistem de valori si mai ales de munca si efort comun cu oameni pentru oameni. Firma 100% romanesca. Sarbatoream fiecare reusita a fiecarui om si …din ce castigam, fara nici un fel de reclama, duceam la diferite unitati catre oameni singuri, stand printre ei…ca un voluntariat atunci, desi nu avea vre-o denumire. Am crezut cu toata puterea sufletului meu ca din dureri si neajunsuri vom stii sa ne ajutam in a ne fi mai bine…dar…fiecare roman cum a inteles binele…si nu a fost bine pentru care sa nu mi se fi platit cu ….Cei mai dragi si mai apropiati oameni, in care am avut incredere mi-au facut cel mai mare rau in toate planurile….pe cine nu am lasat sa moara…nu m-a lasat sa traiesc…dar… am imprumutat bani pe incredere pana cand am luat o mare teapa…si mi s-a raspuns sarcastic..”.mi-ai dat pentru ca ai avut….de ce ti-as da inapoi…ai vre-un document” …si atunci am inteles ca…omenia si umanitatea…n-au nici o legatura cu ….comportamentele moderne care inseamna bani prin orice metoda… Credem candva ca e normal sa dai 10% din orice castig bisericii, oamenilor nevoiasi spre ai ajuta …si……am realizat ca…nu conteaza si totul se uita cand nu mai trimiti bani…..nici buna ziua nu ti se mai da. Ai dat ca ai vrut sau ca ai pacate…ceea ce sincer …!!!! Ma gandeam cum ma judeca toti si cum isi impart drepturile fata de banii pe care eu ii munceam si pentru care am platit taxe, impozite, salarii, sedii , spagi, multe spagi si cu toate astea…era ca si cum n-am facut niciodata nimic…desi ani de zile ……Cand nu am mai dat …parca nici n-am existat. Recunostinta sau ….macar buna ziua….nu ca ar mai fi contat..dar macar …la nivel de straini …..in aceeasi tara. Ma uitam cum oameni fara nici cea mai mica chemare si competenta sunt numiti in posturi cheie si ….isi bat joc de …toata lumea. Cand un amic strain mi-a spus ca „voi romanii v-ati facut singuri cel mare mare rau prin voi insiva” …. m-a durut, dar stiam ca are dreptate prin toate cele ce se intamplau si se intampla in tara…impotriva propriilor interese si neam. De asemenea cand un popor devine prea religios e semn clar de inrobire…si manipulare grosiera…ceea ce …e vizibil …ca sa nu spun ce afaceri invarte fiecare manifestare religioasa sau spirituala…cum niste neica nimeni…cu grave probleme mentale au ajuns miliardari si …venerati…dar e doar business si politica mondiala.Cu cat nu suntem atenti la prezent…cu atat mai iluzoriu devine viitorul…ceea ce pentru unii …e perfect …..pentru majoritatea e ….autodistructiv….dar modern. Nici o tara nu isi cedeaza rezervele, resursele si nici nu isi vinde pamantul udat de sangele stramosilor…noi am facut praf orice sistem de valori romanesc si ne-am comportat unii fata de altii ca intre …si ne-am ploconit la toti desi aveam si avem multe motive de demnitate si valori autentice. Ne-am autodistrus economia – baza libertatii noastre reala. Dar in furtuna se ridica pleava si valorile se ascund….Se spune ca istoria o scriu invingatorii …dar realitatea o traiesc oamenii…..Libertatea inseamna sa ai drepturi cand ti-ai insusit si iti respecti obligatiile. Iar civilizatia inseamna atitudinea si comportamentul zilnic fata de sine, familie, societate, stat, lume reprezentata de familia ta, casa ta, strada ta, satul sau orasul tau, judetul tau, tara ta – toate elementele naturii inconjuratoare care sustin si mentin viata si echilibrul vietii. Si in loc de astea…am ales doua extreme…..banii prin orice mijloace si spiritualitatea vazuta ca imbecilitate a tuturor formelor de spalare pe creiere care vand lumea de apoi…..asa ca am daramat scoli, gradinite, locuri de munca si am construit biserici si unitati de rugaciune……in timp ce adevarate valori ale tarii le-am vandut pe doi bani strainilor…..da …vom avea o viata de apoi….in forma gand excelenta…dar nimeni nu se grabeste sa moara…desi suntem bolnavi prin vaccinari din primele luni…In graba saltului cuantic si a trecerii in campuri vibratorii…am distrus natura inconjuratoare pentru ….si numim asta evolutie……poate ca da… Constiinta dumneavoastra este impacata….. a mea nu. Ma simt ca si cum as fi ratat ceva…ca in marea toleranta ..spre a fi bine, nu am facut decat sa …permit mult rau a se intampla…si…orice as fi facut …deoarece implica si masuri mai organizatorice si disciplinare…au fost complet dezavuate…libertatea a fost inteleasa gresit…si de aici….nu a mai contat nimic. Dupa un timp vezi si constati pierderile….si mainile unora care se freaca ca te-au pacalit…convinsi ca au adunat cat sa nu ii atinga nimic, putand sa cumpere …orice…dar….oricate daruri ar face bisericilor si….altor oameni…..fiecare vom plati si binele si raul facut noua insine si acestei tari. Timpul si copiii nostrii ne vor judeca. Si meritam consecintele. Nu sunt detasata si nici nu imi cer iertare bisericilor..in fata constiintei mele…nimeni nu ma poate ierta…asta ar insemna ca sunt lasa si nu imi asum consecintele…eu am ales sa mi le asum. Ca fiecare om am facut si bine si mai putin bine….asa este viata mea ..ca a fiecaruia. Si totusi am si imi fac bucurii zilnice gasind motive de a zambi, de a crea ceva nou, de a ajuta vre-un necunoscut atat cat pot si stiu….simtindu-ma libera. M-am nascut si traiesc eu – avand totul potential si ce am real.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

orlu escort fethiye escort antalya escort kemer escort Back To Top