skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Suntem pregătiți pentru evoluție?

 

V-ar plăcea să aveți însușiri mai bune? Să presupunem cu doar câteva schimbări în genele voastre, aţi putea avea o memorie mai bună, mai precisă, mai corectă şi mai rapidă. Sau poate aţi vrea să fiţi mai ȋn formă, mai puternici, mai rezistenţi. Aţi vrea să fiţi mai atrăgători şi mai ȋncrezători? Ce-aţi spune să trăiți mai mult, fiind sănătoşi? Sau poate sunteți dintre cei care şi-au dorit ȋntotdeauna mai multă creativitate. Care v-ar plăcea cel mai mult? Care v-ar plăcea, dacă aţi putea avea doar o dorință? Publicul: Creativitatea. Creativitatea. Câte persoane ar alege creativitatea? Ridicaţi mâinile. Să văd. Câteva. Probabil cam câte persoane creative sunt aici. Asta e foarte bine. Câte ar opta pentru memorie? Destul de multe. Dar pentru fitness? Mai puţine. Dar pentru longevitate? A, majoritatea. Asta mă face să mă simt foarte bine ca doctor. Dacă aţi putea avea oricare dintre acestea, lumea ar fi foarte diferită. Este doar ficțiune? Sau poate deveni realitate?
Evoluţia a fost un subiect permanent la Conferinţa TED, dar vreau să vă ofer astăzi perspectiva unui doctor asupra subiectului. Marele genetician al secolului al XX-lea, T.G. Dobzhansky, care a fost şi practicant în Biserica Ortodoxă Rusă, a scris odată un eseu, intitulat „Nimic ȋn biologie nu are sens, decȃt ȋn lumina evoluţiei.” Dacă vă număraţi printre cei care nu acceptă dovezile pentru evoluţia biologică, acesta ar fi momentul potrivit să vă opriți aparatele auditive, să vă scoateți dispozitivele de comunicare — vă dau voie — și poate răsfoiți ȋncă o dată cartea Kathrynei Schultz despre a greși, pentru că, nimic din ce va urma nu va avea niciun sens pentru voi. (Rȃsete) Dar, dacă acceptaţi evoluţia biologică, gȃndiţi-vă la următoarele: e vorba doar de trecut, sau e vorba și de viitor? Se aplică altora, sau ni se aplică și nouă?
Asta e o altă viziune asupra arborelui vieţii. In această imagine, am pus tulpini cu un centru de ramificare ȋn toate direcţiile; dacă vă uitaţi la marginile arborelui vieţii, fiecare specie din vȃrfurile ramurilor a reușit ȋn termeni evolutivi: a supravieţuit, și-a demonstrat adaptarea la mediu. Partea umană a acestei ramuri, aflată la un capăt îndepărtat, este, desigur, cea care ne interesează cel mai mult. Avem un strămoș comun cu cimpanzeii moderni, care a trăit acum 6 sau 8 milioane de ani. In acest interval, au existat probabil 20 – 25 specii diferite de hominizi. Unele au apărut și au dispărut. Existăm de aprox. 130,000 de ani. Poate părea că suntem destul de departe de alte ramuri ale arborelui vieţii – dar, de fapt, mecanismul de bază al celulelor noastre este, ȋn mare parte, la fel.
Vă daţi seama că putem profita, preluȃnd mecanismul unei bacterii obișnuite, pentru a produce proteina insulinei umane, folosită pentru a trata diabeticii? Nu e doar asemănătoare cu insulina umană, ci este aceeași proteină, identică din punct de vedere chimic, cu cea secretată de pancreas. Și, vorbind de bacterii, vǎ daţi seama cǎ fiecare din noi purtăm ȋn intestin mai multe bacterii decȃt celule ȋn restul corpului? Posibil de 10 ori mai multe. Reflectaţi. Cȃnd Antonio Damasio vǎ ȋntreabǎ despre imaginea de sine, vǎ gȃndiţi la bacterii? Intestinul este un mediu favorabil pentru aceste bacterii. E cald, ȋntunecos, umed si foarte confortabil. Le sunt oferiți toţi nutrienţii de care au nevoie, fǎrǎ niciun efort din partea lor. E ca un paradis pentru bacterii, cu ȋntreruperi ocazionale ale grabei forțate, involuntare, spre ieșire. Dar, altfel, sunteţi un mediu excelent pentru aceste bacterii, la fel cum ele sunt esenţiale pentru vieţile voastre. Ajutǎ la digestia nutrienţilor esenţiali și vǎ protejeazǎ de anumite boli.
Dar ce va fi ȋn viitor? Suntem ȋntr-o cumpǎnǎ a evoluţiei noastre, ca specie? Sau suntem destinaţi sǎ devenim altceva — ceva poate mai bine adaptat la mediu? Sǎ ne ȋntoarcem ȋn timp la Big Bang, cu 14 miliarde de ani ȋn urmǎ — la Pamȃnt și la sistemul nostru solar, cu 4,5 miliarde de ani ȋn urmǎ — la primele semne de proto-viaţǎ, cu aprox. 3-4 miliarde de ani ȋn urmă pe Pamȃnt — la primele organisme pluricelulare, cu 800 de milioane sau 1 miliard de ani ȋn urmă — și la specia umanǎ, apǎrută ȋntr-un final, ȋn ultimii 130,000 de ani. In această vastă simfonie neterminată a Universului, viaţa pe Pamȃnt e o măsură scurtă. Regnul animal e doar o singură măsură și viaţa oamenilor, o mică notă grațioasă. Asta am fost noi. Asta e și partea amuzantă a discuţiei, deci sper că v-ați distrat.
Cȃnd eram ȋn primul an de facultate, am urmat primul meu curs de biologie. Eram fascinat de eleganţa și frumuseţea biologiei. M-am ȋndrăgostit de puterea evoluţiei și am realizat ceva foarte important: mare parte a vieţii ȋn organismele monocelulare, fiecare celulă se divide și toată energia genetică a acelei celule e transmisă ambelor celule fiice. Dar, în momentul în care organismele pluricelulare apar, lucrurile încep să se schimbe. Apare reproducerea sexuată. Şi, foarte important, cu introducerea reproducerii sexuate, care transmite genomul, restul corpului devine dispensabil. De fapt, se poate spune că inevitabilitatea morţii corpurilor noastre intervine în evoluţie, concomitent cu reproducerea sexuată.
Trebuie să mărturisesc că, atunci când eram student, mă gândeam, ok, sex/moarte, moarte/sex, moarte pentru sex — părea destul de rezonabil la vremea aceea, dar cu fiecare an ce trecea, începeam să am îndoieli tot mai mari. Începeam să înţeleg trăirile lui George Burns, care încă juca în Las Vegas, la peste 90 de ani. Într-o noapte, cineva a bătut la uşa camerei sale de hotel. A răspuns. În faţa lui era o superbă showgirl, îmbrăcată sumar. Se uită la el şi spune, „Sunt aici pentru super sex” „Bine,” a spus George, „Eu iau supa.”
Mi-am dat seama, ca medic, că mă străduiam să ating un scop diferit de cel al evoluţiei — nu neapărat contradictoriu, dar diferit. Încercam să conserv corpul. Doream să menţin trupul sănătos. Doream să restabilesc sănătatea, din boală. Doream ca noi sa trăim mult şi sănătos. Evoluţia e interesată doar să transmită genomul generaţiei viitoare, adaptându-se şi supravieţuind, generaraţie după generaţie. Din punct de vedere evolutiv, voi şi eu suntem ca rachetele de rapel, proiectate să trimită încărcătura genetică în următorul nivel al orbitei şi apoi lăsate să cadă în mare. Cred că am înţelege cu toţii sentimentul exprimat de Woody Allen, când a spus, „Nu vreau să ating nemurirea prin munca mea. Vreau s-o ating prin a nu muri.”
Evoluţia nu-l favorizează, neapărat, pe cel care trăieşte mai mult. Nu-l favorizează, neapărat, pe cel mai mare, mai puternic sau mai rapid – nici măcar pe cel mai deștept. Evoluţia favorizează ființele cele mai bine adaptate la mediu. Acesta e singurul test al supravieţuirii şi succesului. La fundul oceanului, bacteriile termofile pot supravieţui emanaţiilor de vapori fierbinți, care altfel ar produce, dacă acolo ar fi peşti, preparate de peşte în vid si totuşi au reuşit să-şi creeze un mediu ospitalier.
Deci, ce înseamnă asta, uitându-ne în urmă la evoluţie şi gândindu-ne iar la locul oamenilor în evoluţie şi, mai ales, privind înainte la următoarea fază, aş afirma că există mai multe posibilităţi. Prima este că nu vom evolua. Am atins un fel de echilibru. Raţionamentul de bază ar fi, întâi, că prin intermediul medicinei am reuşit să conservăm multe gene care, altfel, n-ar fi fost selectate şi ar fi fost eliminate din populație. În al doilea rând, noi ca specie ne-am configurat astfel mediul, încât am reuşit să-l adaptăm nevoilor noastre, la fel de bine cum ne-am adaptat noi mediului. Apropo, imigrăm şi circulăm şi ne amestecăm atât de mult, încât nu mai putem avea izolarea necesară pentru ca evoluţia să aibă loc.
O a doua posibilitate este o evoluţie în sens tradiţional, firească, impusă de forţele naturii. Raționamentul aici ar fi că roţile evoluţiei se rotesc încet, dar sunt inexorabile. Cât despre izolare, când specia noastră va coloniza planete îndepărtate, vor interveni izolarea şi schimbările mediului, care ar putea produce evoluţia în mod firesc.
Dar, mai e o a treia posibilitate — o posibilitate ispititoare, interesantă şi înfricoşătoare. Eu o numesc neo-evoluţie — noua evoluţie care nu e naturală, ci ghidată şi aleasă de noi înșine, prin alegerile pe care le vom face. Cum s-ar putea întâmpla asta? Cum s-ar putea realiza? Să privim întâi realitatea, faptul că astăzi, oamenii din unele culturi, iau decizii privind progeniturile lor. Unele comunități aleg să aibă mai mulţi băieţi decât fete. Nu e neapărat bine pentru societate, dar este ceea ce oamenii şi familiile lor aleg.
Gândiţi-vă de asemenea, dacă aţi putea vreodată alege nu doar sexul copilului, ci pentru voi, în corpul vostru să faceţi ajustările genetice care ar vindeca sau ar preveni bolile. Ce-ar fi dacă aţi putea face schimbările genetice, pentru a elimina diabetul sau boala Alzheimer sau aţi reduce riscul cancerului sau aţi elimina atacul cerebral? Nu aţi fi dispuşi să faceţi aceste schimbări, în propriile genele? Dacă privim în viitor, astfel de schimbări vor deveni din ce în ce mai posibile.
Proiectul Genomul Uman a început în 1990 şi a durat 13 ani. A costat 2.7 miliarde de dolari. Ȋn anul ce a urmat terminării lui, în 2004, se putea face acelaşi lucru cu 20 milioane de dolari în 3-4 luni. Azi se poate realiza o secvenţă completă de 3 miliarde perechi de baze azotate din genomul uman, cu un cost de aprox. 20,000 de dolari, în doar o saptămână. Nu va trece mult până când va fi posibil un genom uman cu 1,000 de dolari şi va deveni din ce în ce mai disponibil tuturor. Acum o săptămână, Academia Naţională de Inginerie a decernat Premiul Draper, lui Francis Arnold şi Willem Stemmer, doi cercetători care, individual, au dezvoltat tehnici ce încurajează procesul natural de evoluţie să lucreze mai rapid şi să conducă la proteine dezirabile, într-un mod mai eficient — ceea ce Frances Arnold a numit „evoluţie dirijată.” Acum câţiva ani, Premiul Lasker a fost acordat omului de ştiinţă Shinya Yamanaka, pentru cercetarea sa în care a luat o celulă de piele umană adultă, o fibroblastă şi, modificând doar patru gene, a determinat celula să redevină o celulă stem — o celulă potențial capabilă să se transforme în orice celulă din corp.
Aceste schimbări se apropie. Aceeaşi tehnologie care a produs insulina umană în bacterii, poate crea viruşi care nu numai că ne vor proteja de ei înșiși, dar vor induce imunitate și faţă de alţi viruşi. Credeţi sau nu, acum se derulează un proces experimental cu vaccinuri împotriva gripei, care au crescut în celulele unei plante de tutun. Vă puteţi imagina că ceva bun a ieşit din tutun?
Toate acestea sunt realităţi astăzi, iar în viitor vor fi tot mai posibile. Imaginaţi-vă apoi încă două mici schimbări. Puteţi schimba celulele din propriul corp, dar ce-ar fi dacă aţi putea schimba celulele copiilor voștri? Ce-ar fi dacă aţi putea schimba sperma şi ovulele, sau ovulul abia fertilizat, ca să le oferiți copiilor voștri o şansă mai bună, o viaţă mai sănătoasă — să eliminați diabetul, hemofilia, să reduceți riscul cancerului? Cine nu-şi doreşte un copil mai sănătos? Şi apoi, aceeaşi tehnologie analitică, acelaşi motor al ştiinţei care poate produce schimbările pentru prevenirea bolilor, ne va permite de asemenea să avem super-atribute, super-capacităţi, de ex. memorie mai bună. De ce să nu aveţi inteligenţa vie a lui Ken Jennings, mai ales dacă puteţi s-o sporiţi cu noua generaţie a maşinilor Watson? De ce să nu aveţi reacţia musculară rapidă, care vă va permite să alergați mai repede şi mai departe? De ce să nu trăiți mai mult? Aceste posibilități vor fi irezistibile.
Şi cȃnd vom fi în poziția să-i putem transmite generației viitoare, să putem adopta atributele dorite, vom fi transformat stilul vechi de evoluție, în neo-evoluție. Vom prelua un proces care, în mod normal, ar necesita 100,000 de ani şi îl vom reduce la o mie de ani — poate chiar în următorii 100 de ani. Acestea sunt alegeri cu care nepoții voştri, sau nepoții nepoților se vor confrunta. Vom folosi oare aceste alegeri, ca să creăm o societate mai bună, mai prosperă, cu mai multă compasiune? Sau vom selecta atribute diferite pe care ni le dorim pentru unii dintre noi, dar nu şi pentru alții? Vom crea o societate mai plictisitoare şi mai uniformă, sau mai puternică şi mai adaptabilă? Acesta e genul de întrebări cu care va trebui să ne confruntăm.
Şi cea mai profundă întrebare: vom fi capabili vreodată să dezvoltăm înțelepciunea şi să moştenim înțelepciunea necesară pentru a face aceste alegeri inteligente? La bine şi la rău, dar mai devreme decȃt credeți, aceste alegeri vor depinde de noi.
Mulțumesc.

Comentarii (12)
 1. ….. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! … Toate filmuletele astea TED sunt exceptionale …
  … Poti invata lucruri interesante … Foarte interesante … Iar oamenii care vorbesc sunt atat de bine pregatiti…
  … M a fascinat intotdeauna felul in care reusesc sa transmita atat de multa informatie intr un timp atat de scurt …
  … E incredibil ! … Multumesc pentru toate aceste minunate filmulete TED prezentate aici …
  ….. Acum sa revin la ceea ce spune acest domn , Harvey Fineberg , despre Evolutia Biologica …. Pai … desigur
  ar fi minunat ca prin schimbarea anumitor gene sa devenim mai sanatosi , sa putem elimina anumite boli , sa avem
  o memorie mai buna , sa fim mai rapizi , mai longevivi … Ar fi grozav asta … E foarte interesant cat de mult am
  evoluat din aceste puncte de vedere , din aceasta perspectiva …. Atatea mijloace sunt acum disponibile …
  …. Intrebarea este – ce vom face cu toate aceste mijloace , cu toate aceste posibilitati? … Cum vom folosi toate aceste
  posibilitati ? … Suntem pregatiti pentru toate astea ? …. Ok , am castigat in planul Evolutiei Biologice … Dar in planul
  Evolutiei Afective ? … Dar in panul Evolutiei Spirituale ?…. Avem la indemana niste gene care odata inlocuite ne ar
  ajuta sa devenim mai buni unii cu altii , sa facem mai mult Bine , sa ne Iubim si sa ne Respectam mai mult ? …
  ….. Am castigat atat de mult din punct de vedere material … dar … din pacate , am pierdut atat de mult din punct de
  vedere afectiv … Pretul platit a fost mult prea mare… Ne am departat atat de mult de acel CEVA pentru care noi am fost
  meniti …. Am castigat ceva si am pierdut ALTCEVA … Si acel ALTCEVA cred eu era cu mult , mult , mult mai important …
  …. Am cautat … si am cautat …. si am cautat atat de mult in exteriorul nostru CEVA care , de fapt , a fost dintotdeauna in
  interiorul nostru … Toata Evolutia Biologica este …nimic… fara Evolutia Afectiva , fara Evolutia Spirituala …
  ….. Bine ar fi , zic eu , sa ne putem redescoperi pe noi … Asa cum suntem noi de fapt … Sa facem fiecare acea minunata
  calatorie in interiorul nostru …. Sa ne amintim despre noi …. Sa ne amintim de lucuri pe care le am uitat , de abilitati pe care
  le am avut dar le am pierdut … Sa ne amintim …. Sta in puterea noastra ! …
  …. Va iubesc dragii mei luminosi … Si … Va doresc numai Bine ! ….

   
 2. Cu mai multi ani in urma citeam o carte care atunci mi s-a parut a fi pura fictiune .Era vorba de un om care intro calatorie interspatiala a fost dus de catre niste fiinte EVOLUATE undeva pe planeta lor. Acestuia i s-a atarat modul de viata foarte patriarhal,unde doar exprimand o dorinta,aceasta se materializa.Acolo erau creati intrun fel de maternitate fiinte asemanatoare umanoizilor programati special sa execute muncile plictisitoare mai mai putin placute.In acea -sa-i zicem maternitate,reproducerea unui robot destinat muncii se (construia) din materialul genetic al unui membru al acelei societati. De exemplu se lua o mostra de tesut care in laborator se automultiplica si lua forma apropiata a celui ce-si donase cateva celule,creatia in devenire fiind supravegheata si condusa in asa fel ca produsul finit sa corespunda cerintelor pentru care fusese creat. Cartea se numeste TIAOUBA,cred ca o puteti gasi pe net.Atunci mi s-a parut a fi o gluma plina de imaginatie a unui autor umorist. Ca dupa o perioada de timp cumparand o carte pe care o am in biblioteca, aceleasi idei dar mult mai dezvoltate ,prin care se explica modul simplist de obtinere de la nivel mental la materializare a orice gand. De exemplu ,daca casa personala nu-ti mai satisfacea pretentia, doar la nivel mental i-ti imaginai cum ai vrea sa ti-o reconfigurezi si gandul instantaneu se materializa .Tot asa si in domeniul deplasarii.Exista niste dispozitive de zbor pe care le manevrezi la nivel mental,asa cum sant si aparatele de zbor pe care le vedem in noptile senine pe bolta cereasca.Nu spunea DOMNUL NOSTRU ISUS CRISTOS de acum doua mii de ani sa cerem si toate ni se vor da dupa credinta noastra ?

   
 3. Mai Razvan acest articol, chia, mi-a taiat rabdarea sa-l citesc pe indelete. Este mult iesit din echilibrul spiritului uman, astfel de cercetari e clar ca sunt realizate din neputinta acelor care nicicum nu accepta finitul propriei vieti, ca ne neastem sa rasarim poate in alta vietate, neacceptarea afaptului ca la capatul celalalt al veitii e nonviata, si ca pe traseul acestui drum e continutul care are cea mai mare importanta si nu cati ani traiesc. Hrana aceasta pentru cantitate nu stiu cat de benefica ne este, avand in vedere multele consecinte negative care apar in urma acestor inventii; si cand te gandesti ca cel care „detine puterea materiala” isi va manifesta aceasta „calitatea” in detrimentul asuprii celor care nu o au. Sa privim numai la maladia cancerului, costul pe care aceasta il solicita celor care trec prin aceasta trauma, omul cu bani se vindeca, iar cel fara e supus doar experimentarii sale si aruncat in valea mortii…atata fatarnicie si egoism din asa zisa evolutie, si cum poti sa spui ca dintr-o evolutie in care substanta materiala este cea intarita poate sa evolueze intelepciunea???!!!! E doar o iluzie a iluzionistului. Ceea ce spune Woody Allen, când afirma, “Nu vreau să ating nemurirea prin munca mea. Vreau s-o ating prin a nu muri.”, se referea la nemurirea operei sale si nicidecum la supraegoismul din el, munca sa vizand forta sa fizica, nonmoartea prin eternitatea creatiei sale.

  Sa nu uitam ca o extrema atrage dupa sine cealalata extrema, acesta fiind cursul oricarui lucru !
  Sa aveti o zi senina !

  Read more: http://filedelumina.ro/2014/05/10/suntem-pregatiti-pentru-evolutie/#ixzz31IahVESU

   
 4. Buna ziua.
  Daca suntem pregatiti pentru evolutie?Nu trebuie sa fim pregatiti pentru evolutie.Evolutia are loc indiferent ca noi suntem sau nu pregatititi.Ca nu observam cu ochul nostru uman,fizic,anumite aspecte ale evolutiei in dezvoltare este ca suntem ignoranti in multe aspecte ale vietii si ale evolutiei.Si ca ne asteptam ca pe plan material,fizic sa observam imediat schimbari majore in felul cum se desfasoara viata noastra.
  Nu am putut vedea filmul dar am citit textul si m-am lamurit despre ceea ce se vorbeste in film si ceea ce suntem intrebati.
  Intrebarea importanta nu este la titlul postarii ci la sfarsitul textului . Cea mai profundă întrebare: vom fi capabili vreodată să dezvoltăm înțelepciunea şi să moştenim înțelepciunea necesară pentru a face aceste alegeri inteligente?
  In aproape tot textul se vorbeste despre dorinta fiintei umane,cu o constiinta nu prea avansata,de a descoperi metode si cai de a prelungi viata in trup fizic si de a nu se mai confrunta cu multitudinea de boli care abunda in aceste timpuri in care avansul si dezvoltarea tehnologica pare sa cunoasca dimensiuni incredibile.Din cele ce am citit eu am inteles de mult ca ,daca avansul tehnologic ar fi fost mai putin grabit ca acum,poate nu aveam atatea arme sofisticate si atatea boli de neinchipuit,am fi dus o viata ceva mai simpla si am fi avut poate un nivel al constiintei mult mai avansat.Am mai inteles ca multe boli cu care se confrunta omenirea acum exista din cauza stilului de viata si a dietei generale.Sa dau un singur exemplu [precizez ca vorbesc doar din simplele mele intelegeri,nu ca o autoritate in domeniu sau experienta proprie,pentru ca eu nu ma stiu diagnosticata cu diabet ],al diabetului.Am inteles ca diabetul nu are cura si singura cura recunoscuta de specialisti ar fi grija deosebita la dieta.Mi s-a intamplat in ultimul timp sa gandesc mai mult la aceasta boala despre care se spune ca-i afecteaza pe multi si ca ,din cauza diabetului,poti sfarsi cu aceasta viata.Dar se pare ca diabetul conduce la cauza mortii,alta cauza decat diabetul.Deci ce putem intelege din aceasta?Daca medicii care trateaza bolnavii de diabet ar recomanda schimbarea dietei,in special neconsumarea carnii,ar avea rezultate mult mai bune pentru sanatatea oamenilor.In plus,acum se recunoaste ca multe din medicamentele care sunt recomandate in diverse boli duc la diabet.Si lantul maladiilor si a problemelor de sanatate pe care incercam sa le combatem se intinde la nestfarsit tocmai din cauza stilului de viata,a unei diete complet gresite si a unei gandiri pur materialiste.
  Am mai inteles ca evolutia s-ar fi desfasurat in alte conditii daca fiinta umana ar fi tinut cont ca odata cu dezvoltarea tehnologica sa aiba grija ca si dezvoltarea spirituala sa aiba loc in tandem.Si aici ajungem la…..cine ,in cadrul cunoscut al dezvotarii umane se ocupa de dezvoltarea spirituala?RELIGIILE.Din punctul meu de vedere religiile si mentinerea unor traditii ce nu fac cinste unei fiinte umane evoluate,impiedica evolutia constiintei,a constiintei colective.O constiinta individuala poate progresa,dar aceasta se petrece foarte sporadic si nu suficient ca evolutia constiintei colective sa cunoasca un avans evident.Dovada a acestei afirmatii este starea de a fi a omenirii la acest moment istoric pe care il traim acum.
  Si pentru ca m-am lungit cam mult,revin la ultima intrebare a textului :vom fi capabili vreodată să dezvoltăm înțelepciunea şi să moştenim înțelepciunea necesară pentru a face aceste alegeri inteligente?Nu stiu.Nu sunt in masura sa raspund la aceasta intrebare,dar ceea ce am inteles este ca fiecare poate progresa evolutiv pentru el insusi contribuind astfel la evolutia constiintei colective.
  Doua puncte majore sunt necesare pentru aceasta:schimbarea stilului de viata si a dietei.Acestea doua implica,de fapt,o schimbare evidenta a gandirii.
  Va doresc intradevar sa cautati a va schimba gandirea in multe aspecte ale vietii si in special in mentinerea unor crezuri dogmatice,religioase,care impiedica omenirea sa evoluieze.A ramane intepeniti in astfel de crezuri nu ne va ajuta sa dezvoltam o intelepciune pe care sa o lasam mostenire.
  Sa aveti un sfarsit de saptamana frumos.

   
 5. Evolutia tehnologica nu e totuna cu evolutia spirituala!
  Numai evoluatii spirituali vor primi din strafundurile universului cunostintele si tehnologiilor necesare omenirii pentru etapa viitoare.
  Cei care o poseda puteau sa ne-o dea demult dar marea problema e cea pusa deja: „suntem pregatiti!?”
  Asa cum speciile extraterestre decazute au dat puterii oculte tehnologii de necuprins pentru mintea omeneasca tinuta in obsuritate cu care am fost tinuiti sub control o vesnicie, asa va veni o vreme cand si cei dezvoltati atat etic cat si tehnologic o vor face pentru binele adevarat al omenirii!
  Dar aceste tehnologii nu vor ajunge in mod sigur la indemana celor ce controleaza destinele noastre si spera sa o faca la nesfarsit.
  O data cu trezirea noastra vom face un salt tehnologic ce depaseste puterea noastra de intelegere actuala.
  Nu trebuie sa redescoperim „roata” in univers, ea se foloseste demult peste tot!
  Puterea, prin tentaculele ei (nu exista nici un institut de cercetare care sa nu depinda de infuzia puterii!) punand in miscare miliarde (si asa numai electronice, din gramezile imense adunate din lumea intreaga) a incercat sa „dezlege” genomul uman nu pentru a ne lumina pe noi ci pentru a crea o noua dimensiune a industriei tratamentului! Producerea de organe! Piese de schimb pentru corpul uman!
  Veniturile rezultate din aceasta investitie (pe care noi trebuie sa o aplaudam frenetic ca fiind o binecuvantare!) ar intrece orice asteptari!
  Se poate vedea de exemplu ce cifra de afaceri a atins industria transplantului de organe! In paranteza fie spus, tot acesti oameni „de stiinta” au modificat la comanda definitia mortii pentru a se putea recolta organele in timp util fiindca dupa moartea pacientului nu mai sunt de folos!
  Daca am sti cu adevarat ce experimente genetice se fac deja de vreme indelungata pe pamant, ne-ar apuca strechea!
  Dupa ce ne-au „gripat” motorul, acum o sa fim fericiti ca ne dau si piese de schimb! Daca suntem bravi si ascultatori! Si daca nu suparam puterea! Si daca platim bine!
  Eu ma aleg cel mult cu un ciomag!
  Singura sansa e sa vad cum o scot singur la capat cu „spiralele”!
  Stiu vreo doi care le „vad” chiar si pe cele de care puterea nu stie! Sau nu vrea sa recunoasca ca exista!
  Fiindca nu se vad numai la „macroscop”!
  Si daca recunoaste ca le avem trebuie implicit sa recunoasca si ca pe lumea asta exista lucruri pe care ni le-au ascuns toata existenta!
  Si pe care nu le va putea cerceta cu miliarde!
  Informatia ce ni se prezinta gradual e parte a programului propagandistic bine adaptat din mers la „dezvoltarea” pietei!
  Nu au de ales! Daca tin la nesfarsit ascunsa informatia isi pierd si bruma de credibilitate ce o mai au in randul nestiutorilor.
  Daca dau drumul la aceasta informatie nu pot impiedica sa punem la cap, piesa cu piesa aceasta informatie, care odata ne va da „intregul”! Intreg de care se tem atata sa-l aflam!
  Fiindca asta inseamna apusul lor.
  E pecetluit oricum, mai incearca sa traga de timp sperand in minuni!
  Minunile urmatoare ne apartin noua de data asta!
  Slava lui Dumnezeu!

   
 6. Biologia si genetica aceasta a fost si este incercarea omului de se simti Dumnezeu modificand dupa bunul plac viata. Genetica este o arma cu doua taisuri. Ceea ce s-a creat prin adaptare la N factori de mediu de-a lungul evolutiei planetei omul a vrut sa descifeze in cativa zeci de ani si mai mult decat atat sa il folosesca ca o arma de extinctie a propriei specii. Acesta este adevarul dur si sec.
  Credeti ca industria medicamentelor nu stie ce face si cate boli creaza in permanenta ? Cate modificari structurale care de fapt produc mutatii la generatiile urmatoare din ce in ce mai instabile si mai dependente de medicamentatii ? Un nou nascut va fi vaccinat cand el este perfect – se introduc microbi „testati” ca sa ii mareasca imunitatea – care de altfel o obtine de la laptele matern si corecta ingrijire si igiena. Adolescentilor li se fac vaccine „preventive” apoi le apar maladii si/sau infertilitate Batranilor li se fac alte vaccinuri care … au X efecte… de ce in tarile sarace predominant sau in tarile ce urmeaza a fi supuse colonizarii de state iluminate ? Cum poti scapa de persoane nedorite, asa cu o usoara intepatura ? Sida, ebola si diverse altele sunt boli create in laboratoare si testate pe oameni pentru a arata capacitatea distructiva a unui stat asupra altuia. Laboratoarele si armele biochimice sunt cele mai moderne si mai bine sustinute si dotate. Nu este nevoie sa ne distruga nimeni – ne-am creat propriu arsenal si unii isi imagineaza ca vor pleca sa colonizeze si alte planete daca aici se strica rau treburile. Cu toate astea toti sunt supusi evolutiei reale. Si-au schimbat sangele cu al copiilor noi nascuti sperand la o reintinerire a organelor. Si-au facut transplanturi care mai de care mai tinere sau mai supertehnice. Se autorobotizeaza – dar orice ar face tot mor. Obsesia nemuririi a aparut odata cu omul si povestile, legendele abunda de aceasta cautare. Alchimia si apoi medicina si cercetarea inca cauta solutii. Este o lege a evolutiei firesti a fiecarei specii si nimic care se naste nu este vesnic sau nemuritor – nici macar copacii. Avem cicluri evolutive raportat la specia din care facem parte – ne nastem , ne maturizam, ne inmultimm, imbatranim si murim indiferent de cine suntem , in ce familie ne-am nascut, ce avere avem sau nu, daca am facut vre-un bine sau nu sau carui zeu sau zei ne-am inchinat sau nu. Frumusetea vietii este ca suntem trecatori si in fiecare zi de viata conteaza cum o traiesti. Majoritatea timpului suntem noi insine cu stiinta si nestiinta noastra supusi evenimentelor externe dar si interne. Dezvoltarea tehnologica i-a facut pe multi sa traiasca in virtual si nu se pot adapta la realitate – apoi se mira ca mor stupid sau ca nu se adapteaza la viata reala cand conditiile de mediu se schimba. Frumusetea feminina nu mai este un atribut de comportament si de igiena – a devenit chirurgie estetica si tehnica de machiaj. Comportament feminin nu mai inseamna inteligenta, gratie, stiinta cresterii si educarii copiilor, arta bucatariei, cunoasterea traditiilor, cunostinte medicale, respect si sprijin intre generatii, sustinerea familiei in orice moment al vietii – acum inseamna diplome, botox, silicoane, gadgeturi, prostia maxima, sex fara numar si vai de consecinte. Comportament masculin nu mai inseamna rezistenta, intelepciune, curaj , capacitate de decizie, asumarea raspunderii intemeierii si sustinerii unei familii – inseamna acum coafuri, manichiura, abdomen plat, alcool si cate aventuri poate consuma sportiv. Si asta se cheama evolutie. A cui ? Materialul genetic al fiecarei familii cel mai sanatos il au paradoxal, dar real bunicii nostrii. De ce ? Datorita hranei si pastrarii igienei corporale si spirituale mult mai corecte decat azi. Oamenii aveau respect, principii, crezuri, demnitate, onoare, credinta, fidelitate, apartenenta, bun simt.
  Educatia se facea in fiecare familie in asa fel incat fiecare baiat sau fata sa isi inteleaga rostul si sa se poata adapta real si dinamic la viata. In orice perioada au fost si excese si stupizenii si aberatii, dar exista o educatie de care ambii parinti erau responsabili. Eu am calatorit prin tara si am cunoscut familii care spuneau si isi cunosteau arborele genealogic pana in vechime pastrand cu sfantenie traditiile si obiceiurile – erau din neam de neam. Si erau si frumosi si sanatosi si vrednici si puternici si avuti si intelepti avand gospodarii de le intorceai dupa soare. Acum parca cineva a dat cu flit si i-a imprastiat pe toti. Si isi cauta unii radacinile ca sa isi descopere intelepciunea – dar ea se construieste in ani si fapte zilnice nu in cursuri de doua zile. Starea de sanatate fizica, emotionala si morala este o stare de permanenta care se pastreaza zilnic prin ceea ce faci, ce mananci si ce gandesti si mai ales este dat de masura si echilibru in toate. Altfel vom devenii niste rezultate ale experientelor de laborator si manipularilor religioase aberante intr-o imbecilizare si retard prin exagerarea activitatii sexuale si a aspectului fizic fotoshopat. Media si societatea politica si religioasa actuala asta a creat. Asa suntem mai usor manipulabili. Acest fenomen se intampla in multe tari pentru a indobitocii populatia nativa si de a avea acces liber la toate resursele solului si subsolului fara a avea opozitie de nici un fel. Deci …. evolutia incotro… in favoarea cui….. Si ca orice fenomen al acestei planete poate ca este si acesta ciclic. Poate trebuie sa disparem din prostie ca sa renastem – istoria – arheologia -asta ne arata. Cu drag sa ne recapatam intelepciunea de a trai in fiecare zi cu respect, demnitate, responsabilitate, mandrie si bucurie impreuna cu cei dragi.

   
  1. Buna ziua.
   Despre ceea ce scrii dumneata Luiza nu este evolutie,este Involutie.Si este recunoscut ca procesul evolutiei fiind reprezentat grafic ca o spirala are doua capete.Nu exista lege naturala care sa ne spuna ca acest proces se indreapta numai spre inainte,sau in sus ci si in jos.Vremurile noastre aceasta ne arata,ca procesul desfasurarii vietii pe planeta cunoaste un curs descendent.Cine aplica in viata metodele despre care vorbesti in comentariu se inseala amarnic gandind ca evoluiaza.Nu,doar involuiaza.In procesul reincarnarii poate nu se va reincarna in alta forma decat cea umana,dar ca nivel de constiinta se poate intoarce la nivel de maimuta.
   A fi pregatiti pentru evolutie necesita multa constiinta de sine si responsabilitatea de a sti ce inseamna sa ai un nivel superior de constiinta.
   O zi buna.

    
 7. Ma gandesc ca nu trebuie sa dramatizam!
  Orice experienta duce la evolutie!
  Contextul e nou aici, in faza in care a ajuns omenirea cum.
  Daca, asa cum se spune, cu 12 000 de ani in urma omenirea a avut o „cadere” de constienta si vreme de sute de vieti a trebuit sa rataceasca pe la fundul „cazanului”, nu inseamna ca o data cu decantarea spumei, datul in foc si vaporizarea noastra nu vom reaccesa starea de inalta constienta pe care am avut-o candva! Ea e acolo dintotdeauna, tot ce am dobandit candva sau dobandim nu se pierde ci e doar ascunsa!
  Printr-o stare corespunzatoare necesara de constienta va putea fi accesata din nou toata „banca de date”!
  Si apoi sa te tii! Ca unii mai inoata prin cazan viata asta sau inca multe altele nu schimba cu nimic situatia: evolutia e incontestabila!
  Toti suntem „unul”, desigur, si toti vor reusi candva dar niciodata nu s-a reusit vreo ascensiune in masa. Indiferent daca majoritatea va reusi sau nu. Cei care nu vom treusi nu inseamna ca suntem „pierduti” ci doar mai avem nevoie de experimentari!
  Dumnezeu e incomensurabil de rabdator, stie ce a pus in noi si ca vom reusi la capatul drumului!
  Ca acest drum era cat pe ce sa ne fie prelungit catastrofal de mult de catre puterea oculta e de asemenea adevarat!
  Manifestarile unora dintre noi descrise pe aici sunt rezultatul „prelucrarii” sistematice pe toate planurile la care au fost supusi!
  Daca ocaram atata copiii nostri inseamna ca nici noi nu am reusit nici sa pastram ce se spune ca am prmit odata si nici sa dam mai departe!
  Critica e asadar autocritica! Dar asta a fost defapt scopul puterii. Sa ne aduca in starea asta si daca se putea si mai degradata.
  Asa ne putea „imbalsama” si mai eficient.
  Observarea fenomenelor, intelegerea mecanismelor, gasirea solutiilor si transformarea! Cam asa ar putea arata spirala noastra!
  La capatul ei de sus, bineinteles, ca ne doare spatele de cand o tot privim in jos!

   
  1. Comentariul de mai sus e al meu, dar am setata in pc o adresa veche a altcuiva pe care tot timpul trebuie sa o corectez si uneori uit.

    
 8. Draga doamna Sefora nu stiu eu sa va spun cat la suta este involutie sau cat la suta este evolutie azi la nivel planetar. Nici macar la nivel de tara noastra. Pe mine ce m-a surprins a fost ca tehnicile vechi care insemnau un program riguros si disciplinat au fost luate in derizoriu si au devenit in forma abramburita cursuri de spiritualiate, dar de fapt au devenit ale metode de spalat creierii si obtinerea de beneficii financiare majore pentru cei ce s-au autointitulat maestri in orice. Regulile si disciplina impusa in centrele vechi spirituale sau in familiile ce detineau aceste mestesuguri nu se dadeau oricui contra cost in doua zile cu o diploma atasata pentru a face bani mai departe. Oamenii au luat in desuet spiritualitatea si au scris vrute si nevrute doar sa se vanda si veti gasi 1000 de carti cu aceleasi idei preluate – ba mai nou au inventat altele care suna mai pompos. Mai grav este ca o parte a oamenilor traiesc in virtual luand ca adevar stirile si emisiunile media sau informatiile virtuale fara sa aiba un bagaj de cultura generala cat si experienta a vietii care sa constientizeze care sunt consecintele in viata reala, cat si valoarea personala a cunostintelor si aptitudinilor reale care sa ii permita o viata adaptata realitatilor firesti ale vietii, ale varstei, sexului, pregatirii profesionale si adaptarii sociale si familiale. Acelasi fenomen se intampla cu pregatirea spirituala care a dus la alte comportamente absurde si alte drame atat personale cat si in familii creind iluzii si asteptari nefiresti. Oameni care si-au abandonat constiinta si ratiunea pentru a fi discipolii unor X -si. manipulatori de opinie in folosul personal. Asta se intampla cand omul este obligat sa isi asigure o forma de trai si existenta pentru a supravietui. Nimic nu se respecta: varsta, experienta, sine, constiinta, ratiune, credinta. Suntem ca o frunza in vant nu pentru ca nu avem valoare personala, dar suntem supusi tuturor fenomenelor de orice fel cu care suntem bombardati zilnic – singurul lucru care ni se cere sunt banii. Dar cum ii castigam cu onoare si constiinta faptului ca ne aducem contributia umana si profesionala la o societate umana mai buna ? Eu doresc din tot sufletul sa gasim cea mai accesibila forma de comunicare si de traire in ceea ce credem si sa fie intradevar mai bine pentru toti indiferent de timpul istoric. Imi doresc ca valoarea personala a fiecaruia umana si profesionala cat si spirituala sa fie respectata si sa evoluam in mai bine ca indivizi, familii, natie si specie. Dar evolutia noastra tine de spatiu geografic, politic, economic, social, educational, sanitar, etic – toate ne influenteaza realitatea si evolutia. Pentru a fi spiritual conform traditiilor iti dedici viata doar acestora si te retragi in viata in care ai decis sa o traiesti in locuri in care si comunitatea respecta acelesi idealuri de a trai zilnic. Intr-o societate atat de amestecata cu care mai de care interese de tot felul si partea de spiritualitate a devenit produs de consum. Ii respect pe cei ce pentru credinta lor s-au retras si traiesc conform simtirii si chemarii lor. Probabil ei intradevar pot tine echilibrele acestei lumi. Poate ca este timpul sa reinvatam sa traim noi cu noi si cei de langa noi ca oameni obisnuiti – care se pare ca am uitat. Atunci vom vedea poate cu alti ochi realitatea si consecintele si efectele faptelor si gandurilor noastre si atunci cu siguranta vom putea vorbi de evolutie. Deocamdata functioneaza instinctul de turma care ne-a fost inoculat si oricine gandeste altfel este in afara sistemului. Dar cei din afara sistemului au facut ca lucrurile sa mearga inainte adeseori. Constiinta de sine se cladeste in familie si familia este cea care te ajuta si te protejeaza acesta fiind o reciprocitate. Dar viata merge inainte si cu si fara orice teorie umana dar influentata categoric de consecintele de tot felul al deciziilor si faptelor umane. Si eu cred si sper in mai bine. Cu drag si cu respect.

   
 9. Venim pe aceasta planeta pentru a EVOLUA , nu pentru a ne construi imperii personale ” ,spunea un OM cu numele de James Radfield „. Batranul Dan ii impartaseste opinia . Fiti Voi Insiva si ….. Evoluati……daca Doriti sa va Faceti Timp pentru Asta !

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top