skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cum să fii o Luminiță

 

Acum, la bătrânețe îmi aduc aminte cu drag de unchiul meu. El m-a învățat atât de multe…. lucruri minunate, pe cele mai multe, le-am înțeles, le-am acceptat și au devenit parte din mine. Chiar dacă am uitat cuvintele ce mi-au atins sufletul de copil, ele m-au schimbat. După o viață, de om, după atâta amar de ani nu-mi mai amintesc de unchiul meu decât că a fost un om bun, un om deosebit. El a învățat atâta lume să trecă peste necazuri și greutăți, încât uneori cred că a fost sfânt sau înger. Oare cum le știe el pe toate? Asta nu-mi dau seama. Probabil s-a rugat mult și Dumnezeu i-a dat răspunsurile.

Totuși, oricât de mult timp ar mai trece, până o să închid ochii o să-mi aduc aminte discuția pe care am avut-o cu el atunci cănd eram disperat. În acel moment viața mea s-a schimbat.

Retrăiesc cu deplină intensitate amintirea acelei zile de neuitat. Fugeam de lume, mă consideram un paria, un străin, chiar și pentru familia mea. Îi văd cu ochii minții barba albă și stufoasă și mustața ce nu lasă decât un spațiu minuscul pentru zâmbetul lui etern. Toată acea dimineață o am înregistrată în minte și în suflet secundă cu secundă…

– Bună, ziua unchiule!

– Bună, nepoate! Cum de-ai ajuns la mine?

– Cu necazuri… nu mă pot împrieteni cu nimeni, toți râd de mine și mă vorbesc pe la spate…

– Așa și? Ai venit la mine să-i fac pe oameni să tacă.

– Daaaa!

– He, he, gura lumii nu poate fi oprită!

– Atunci cum să fac? Orice spun, orice acțiune încep sau termin, tot nu este bine. Mereu, hohotele de râs mă însoțesc. Doar când sunt singur, am un pic de liniște.

– Dragul meu nepot… eu te întreb acum: ce este în mintea ta când vorbești sau când purcezi a face o acțiune? Ce gândești atunci? Vrei să le faci celorlalți pe plac, au ba?

– Normal, doar la asta mă gândesc, spun eu, cu capul în pământ și rușinat peste măsură.

Unchiul mă privește, îmi citește rușinea din privire. Se pare că-l amuză.

– Cine ești tu?

– Eu sunt nepotul tău…

– Asta este doar relația care ne leagă pe noi doi. Cine ești tu?

– Eu sunt… un tânăr, un bărbat, un om… ca oricare altul…

– Cine ești tu?

– Ți-am răspuns, nu știu ce vrei să-ți zic.

– Tu ești ceilalți?

– Nu.

– Vezi? Atunci de ce trebuie să faci totul, ca să-i mulțumești pe ceilalți? Fă totul ca să te mulțumești pe tine.

– Dar, ei râd de mine.

– Ha, ha, ha! Și eu râd acum de tine! E bine?

– Nu e bine.

– Te face să te simți prost?

– Da.

– De ce?

– Nu știu… dar nu-mi place ca cineva să râdă de mine.

– Știu asta, dar tu trebuie să-ți trăiești viața ta, nu pe a lor. Trebuie să faci ce vrei, ce-ți face ție plăcere, fără să ții cont de gura lumii.

– Adică pot să fac ce vreau?

– Da, cu condiția să fii ca o lumânare.  Când te comporți și vorbești, când gândești și acționezi precum o lumânare atunci nu va mai râde nimeni de tine și vei avea libertatea să faci orice.

– Nu înțeleg, cum să trăiesc ca o lumânare?

– Ai văzut o lumânare? Ea dă lumină celor din jur. Fie noaptea cât de neagră și întunericul de nepătruns, când apare lumânarea se face lumină. Ea dăruiește. Ea arde pentru tine, pentru noi, pentru ceilalți.

Scopul lumânării este să aducă lumină. Așa trebuie să faci și tu. Oferă, dăruiește cuvinte bune, gânduri frumoase, fapte plăcute și multă, multă dragoste!

Ce faci cu o lumânare stinsă?

– O păstrez!

– Da, poți să faci asta, dar nu mai ai lumină, nu obții decât promisiunea unei lumini ce ar putea arde în viitor. Nimeni nu trăiește în viitor, dragul meu. Viitorul este gol!

– Cum așa?

– Viitorul este o promisiune a zilei de azi. Toată lumea trăiește azi, acum. Când viitorul se va transforma în prezent, abia atunci îl vom scrie cu faptele și gândurile noastre. Până atunci este o promisiune.

Dacă eu îți promit că într-o zi va ploua la ce îți folosește?

– Dacă îmi spui în ce zi, atunci voi putea strânge recoltele.

– Eu nu știu… pentru că viitorul nu s-a scris încă, nu pot să-ți spun așa ceva.

– … deci să fiu ca o lumânare.

– Da, împrăștie iubirea precum lumânarea lumina. Fii tu cel care oferă gânduri bune, sfaturi înțelepte, fapte bune. Ajută pe toată lumea, atât cât poți.

– Dar, lumânarea se topește!

– Aici este deosebirea dintre om și lumânare. Ea face sacrificiul suprem, pentru a oferi altora lumina. Ea se termină și dispare. Pe de altă parte, omul crește. Omul când oferă din inimă, primește de la Dumnezeu putere, dragoste și bucurie! Omul evoluează, se transformă în ceea ce este menit să fie, așa cum lumânarea se transformă în lumină.

Vezi nepoate, în ochii lui Dumnezeu acești oameni sunt binecuvântați. Ei sunt cei care primesc multe daruri, spirituale și materiale. Dacă tu ții pentru tine tot ce ai și nu dai la nimeni nimic, vei primi doar ce ai nevoie. Dacă te hotărăști să dai la toată lumea, mereu vei primi, tocmai, pentru ca să ai de unde da. Nu trebuie să-ți faci griji, Dumnezeu va dărui prin tine. El este cel care dăruiește, iar tu ești unealta lui. Pe măsură ce devii mai darnic, vei primi tot mai mult.

– Am văzut bogați care nu dădeau nimic, la nimeni.

– Da, așa este. Dar cănd vorbesc de daruri mă refer și la cele spirituale. Tu îi iubești pe acești bogați, care sunt zgârciți?

– Nu!

– Nimeni nu-i iubește! Poți fii fericit când nu te iubește nimeni?

– Nu cred.

– Nepoate, trebuie să știi că fiecare om trăiește pentru ca să ofere lumii și celorlalți lumina sa. Dacă nu oferă nimic, el este ca o lumânare stinsă. Rămâne o promisiune a unui lucru ce s-ar fi putut întâmpla, ca o floare ce rămâne mereu boboc, ca o pasăre ce se uită la cer, dar nu îndrăznește să zboare, de pe creanga ei.

– Du-te acum acasă dragul meu și fii o lumânare, ia-ți zborul, luminează viețile celor din jurul tău. În felul acesta nimeni nu va mai râde de tine, toată lumea te va respecta și vei fi înconjurat de iubire. Oferă dragoste din toată inima, necondiționat și fără așteptări. Vei primi totul!

… și așa a fost!

Autor text: Răzvan

Comentarii (12)
 1. minunat razvan
  am trecut pe aici,probabil ca si tine,dar am sa spun si la altii ca poate,…..cineva va avea urechi,si va invata ceva din greseala mea.
  multumesc pt deschiderea sufletului si pt lumina

   
 2. Multumesc mult,Razvan!Emotionant…si eu am avut un unchi foarte drag,de la care am invatat multe,care oferea multa iubire fara sa astepte ceva in schimb…Am suferit ca nu i-am spus cat de mult il iubesc si ce reprezinta el pentru mine, dar el stia foarte bine si acum este cu mine mereu…

   
 3. Suntem aici pentru a fi lumina pentru cei care ne urmeaza…Poti sa iubesti si fara a fi iubit pentru-ca multumirea sufleteasca vine din gesturile marunte facute din inima.

   
 4. „…dar tu trebuie sa-ti traiesti viata ta,nu pe a lor.Trebuie sa faci ce vrei,ce-ti face tie placere,fara sa tii cont de gura lumii”Intelept sfat.
  Felicitari,Razvan.

   
 5. O poveste plina de invataminte .Sa fim receptivi la fiecare oportunitate care ni se daruieste ,niciodata nu se stie cum ne poate schimba viata .Multumesc ,,unchiului ,,,Multumesc Razvan pentru darul primit …

   
 6. Lumina din lumina..
  o lumanare ramane aprinsa cand aprinde alte lumanari
  Lumanare
  mare
  care
  luminezi
  cand daruiesti
  esti
  calea
  valea
  dintre stele
  ele
  ochii mei de noapte
  soapte
  intre cele doua nari
  catre alte lumanari
  zbor
  cu dor

  cu drag mihaela

   
 7. Octavian Paler avea o „vorba” : ” Nu dispretui lucrurile mici ; o lumanare poate face Oricand , ceea ce nu poate face soarele Niciodata : sa Lumineze in intuneric „.

   
  1. Cum ar fi lumea, Universul dacă fieare din noi ar aduce lumină bucurie si speranță altora? Dar dacă fiecare am răspândi pretutindeni aceste lucruri? Ar fi Raiul!

    
 8. Foarte frumos si foarte adevarat .Lumina din sufletul nostru lumineaza ca un soare atunci cind iubim neconditionat si oferim la fel.Cu citi mai multi oamenii ofera fara sa astepte ceva in schimb cu atit de repede viata lor si a celor din jurul lor se va schimba si vom creia o lume minunata.
  Cu lumina iubirii,PetrAmba

   
 9. A fost nevoie de acest mesaj, care pentru a miia oara vine in momentul in care m-am ratacit pe drum.MULTUMESC RAZVANE pentru tot ce imi trimiti si ajunge la mine cand trebuie.Bunica mea a fost si ea la fel ca o ;lumanare ,mi-a luminat mult timp viata cu dragoste si intelepciunea unui om care si-a pierdut sotul si unul din copii in lagar .Aluminat si a daruit toata viata ei dragoste si multa iubire.PACE ,ARMONIE SI MULTA LUMINA .

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top