skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Bogățiile trupului

 

Mama îl trimise pe băiat să cumpere ceva de la magazinul din colț. Pe drum, lângă o piață, zări un bătrân, stingher, în haine ponosite, care parcă aștepta ceva. Privea fără țintă și zâmbea..părea rupt de realitate.
Lumea care trecea îi lăsa câte ceva, bani sau mancare, după posibilități.
Copilul se opri în dreptul lui, iar bătrânul în haine ponosite tresări.. îi zâmbi și-l întrebă:
– Ce faci copil frumos?
– De unde știi că sunt frumos?
– Știu.. și apoi toți copiii sunt frumoși..
– Mă duc să cumpăr ceva..
– Du-te, și când te întorci să treci pe le mine.
Copilul așa făcu.
Bătranul când simți că este langă el îi întinse mâna și o porniră amandoi.
Lumea îi privea mirată: un copil bine îmbrăcat, lângă un bătrân zdrențuros..
– De ce se miră lumea când ne vede împreună? întrebă copilul.
– Lumea nu știe…lumea nu știe că eu sunt cel mai bogat om.. răspunse bătrânul.
– Cum așa?.. Văd că ești îmbrăcat ca un cerșetor..
– Nu judeca pe nimeni după cum este îmbrăcat! Eu îți spun că sunt cel mai bogat om pentru că am urechi și aud, am ochi și văd, am mâini să mă hrănesc, am picioare să mă deplasez și mintea întreagă ca să pot gândi…înțelegi?
– Ha, ha, ha, – râse copilul – Păi, toți le avem.. asta înseamnă că ești bogat?
– Da, puțini sunt conștienți de acest lucru: că nu în bani se măsoară bogăția..
Îți dai seama, tu, cât ești de bogat dacă:
– ai două picioare întregi cu care să te deplasezi acolo unde sufletul tău vrea;
– ai două mâini viguroase cu care să apuci, să scrii, să te îmbraci, să înoți în ape răcoroase, să îmbrățișezi, și să legeni un copil;
– dar, mai ales, să ai doi ochi sănătoși cu care să vezi toate frumusețile acestei lumi; să vezi soarele răsărind, chipul iubitei și surâsul mamei;
– și două urechi cu care să auzi muzica cuvintelor…
Copile drag, oamenii nu știu cât sunt de bogați! Și toate aceste bogății le poartă cu ei, pentru că ele îi alcătuiesc: nu e necesar să le depoziteze în seif sau în bănci.
Înțelegi copile că te-ai născut bogat?
– Dar tu de ce cerșești, dacă ești atțt de bogat precum spui?
– Eu nu cerșesc.. eu doar țin companie soarelui… În fiecare dimineață, soarele bate la ușa casei mele, deși, ferestrele sunt deschise.. Intră în casă și toată lumina și căldura lui îmi inundă cele patru camere.. sunt atat de bucuros că soarele a ales sa intre și ăn casa mea…
– Dar unde este casa ta – întrebă curios copilul. Te-am văzut stând pe o piatră în piață..
– Heei, casa mea este aici, înlăuntrul meu,.. uite.. – și luă mâna copilului și-o duse în partea stângă apieptului.. Simți ce caldă e?
– Daa, și pulsează..
– Casa mea se cheamă inima și se bucură că ai atins-o cu mâna ta! Hai cu mine să-ți arăt ceva…
Și o porniră amândoi.
Copilul mergea alături de cerșetor, și mâna lui mare și caldă îi dădea siguranță, deși nu-l cunoștea;  astăzi îl văzuse pentru prima oară , dar îl simțea atât de aproape de parcă făcea parte din familie..
Ajunseră în parc.
– Hai să ne așezîm pe o bancă, aici, sub copacul acesta, spuse bătrânul. Așa, închide ochii și respiră adânc …ce simți?
– Îmm, miroase a flori de salcâm..
– Bravo, ai ghicit..a înflorit salcâmul, așa este!
– A înflorit salcâmul, a înflorit salcâmul, strigă copilul bătând din palme de bucurie, tocmai când, pe lângă banca lor trecea un călător grăbit.
– Ce glumă bună, mormăi în barbă călătorul,… Doar suntem în noiembrie.. iar salcâmii înfloresc primavara.. și-și văzu, grăbit, de drum.
– Vezi copile, spuse bătrânul… Ți-am spus că oamenii nu știu cât sunt de bogați; au uitat să se bucure.. deși au ochi, nu văd, deși au nas, nu miros.. nu simt că salcâmul a înflorit a doua oară. Nu mai au timp să simtă, să vadă, să audă. Merg cu capul în pământ preocupați să facă cât mai mulți bani.. trecând astfel, orbi și surzi, pe lângă minunile vieții. Au sărăcit!
Se ridicară și o porniră pe alee spre casa copilului.

La capatul parcului era un cerșetor, orb, în carjă.
Bătrânul lăsă în căciula milei tot avutul său.
– În dar ai luat, în dar să dai..copile, să dai din „bogăția” ta și celor care au într-adevăr nevoie, spuse bătrânul și se departă fericit, bogat în sinea lui.
Copilul cum ajunse acasă, se duse repede în camera lui, își luă pușculița cu bani, o sparse, luă banii și plecă în grabă spre piață.
Dăruii, cu mâinile lui, bănuții săracilor.
La întoarcere mama îl certă:
– Ce-ai făcut.. ți-ai dat toți banii dăruiți de mine pentru leagănul pe care ți-l doreai, la cerșetori?
– În dar ai luat în dar să dai…mamă, iar eu sunt foarte bogat.. mă am pe mine… Ce-mi mai trebuie leagăn când am două picioare zdravene cu care pot să alerg, să mă joc?
Copilul descoperise bogățiile trupului său, iar în casa sufletului aveau să se strângă o mulțime de alte comori…

autor text: Mihaela BALACEANU

Comentarii (37)
 1. Dumnezeu ne iubeste mai mult decat ne iubim noi pe noi insine. EL ne-a creat pentru El. Frumoase sunt toate ale Tale! Inca o zi binecuvantata avem!

   
 2. Oare s-a gandit cineva sa extinda aria acestor pilde necesare mai ales pentru copii care acuma sunt deschisi pentru a invata si nu e totuna ce invata., ei simt cand un intelept vorbeste cu iubire catre inima lor. Chiar si invatatorii, profesorii ar trebui sa insereze in orarul scolar astfel de povesti si sa lase sa comenteze fiecare cum a inteles. Ar constata ca sunt foarte receptivi si intelepti copii, ar da niste raspunsuri interesante. Multumesc pt.acest articol si m-a facut sa iese din interiorul meu astfel de idei.

   
  1. Ar trebui multe lucruri inserate in materiile scolare. Din pacate nu e nimeni sa-i invete. In schimb suntem invatati sa credem foarte multe lucruri gresite.

    
 3. Dar de ce toate personajele care se bucura si sunt senini si observa lucrurile frumoase din viata lor sunt cersetori?
  Nu doar cersetorii (sau cei priviti astfel) realizeaza asta…

   
  1. Este o intrebare retorica? Sau va referiti la cei din pilde si povesti?
   Daca va referiti la cei din pilde si povesti explicatia este foarte simpla. Acesti oameni sunt considerati de societate cei mai de jos oameni, niste paria, cei mai umiliti si mai dispretuiti oameni.
   Daca pana si ei pot fi bucurosi si senini atunci oricine poate.
   E ca si cum ai spune ca un om cu un picior poate sa strabata 5 km intr-o zi, tu de ce n-ai putea?
   Acesta este sensul. Adica pilda se refera la orice om, oricat de bun sau de rau ar fi, oricat de bogat sau de sarac ar fi.
   Multumesc!

    
   1. Nu, nu e o intrebare retorica.
    Ma refer la cei din pilde si povesti. Parca mi-ar placea sa citesc si despre alte personaje.
    Si acum, hai sa fim seriosi, cati dintre cersetorii pe care ii intalniti pe strada – si sunt destui – se potrivesc cu acest portret? Eu nu am intalnit niciunul pana acum.
    Da, oameni care au renuntat la avere, sau care nu se preocupa de castigurile materiale, sau care traiesc simplu pentru ca asta e alegerea lor si sunt fericiti, da.
    Saracia nu e o conditie a iluminarii. Poate durerea, da. Dar nu intotdeauna…

     
  2. Este un sistem de credinte care a fost adanc inradacinat in constiinta de masa ca e neaparat necesar sa fii sarac din punct de vedere material pentru a putea fi intelept.Acest concept vine de la religiile care au tot interesul ca omul sa fie in necaz (de un fel,sau altul) pentru a putea fi manipulat si ,cunoscuta fiind cea mai mare dorinta a omului-de a-l gasi pe Dumnezeu-au introdus aceasta idee exct acolo unde trebuie,din puntul de vedere al slujbasilor religiosi ,prezentand-o drept o modalitate sigura de mantuire..Se vede clar ca sugestia este tendentioasa ,atata timp cat propovaduitorii lor …adopta alta cale.Chiar daca personajul de fata gaseste o altfel de bogatie,de fapt cea reala,putini au sansa,ca din starea de pauperitate sa mai aiba preocupari spirituale si de fapt acesta a fost motivul.Acum,ca oameni din zilele noastre mai dau astfel de pilde,se vede clar hipnoza in care au fost (fara voia lor) educati.Chiar orice pilda ar trebui sa …stoarca lacrimi (chiar si numai la nivel afectiv)?.Observati cum lucreaza asupra emotionalului si lasa,asa,o dara de jale,de suferinta actiunea bietului sarac ,in haine ponosite….Pildele de acest gen din lumea saracilor vorbesc elocvent de…saracia de inspiratie a creatorilor lor.E sloganul binecunoscut „sarac si curat” (proletaro-comunistoid),parca daca esti bogat ,esti neaparat…necurat.
   Onorativa pe voi cu toate bucuriile si lasati…in colo de saracie!

    
   1. „A fi sarac si curat” este interpretata gresit !! In general este asociat cu lipsa resurselor materiale, dar aic avem de-a face cu atasamentele materiale. Dumnezeu a creat lumea materiala pentru a ne bucura de ea. Putem sa fim prosperi si sa avem tot ce ne dorim material dar nu trebuie sa ne atasam de material. Asta-i tot si nimic mai mult. Nu ne impiedica nimeni sa fim bogati, si sa ne acumulam bogatiile in mod onorabil, nu prim brutalizarea altora. Trebuie sa intelegem ca rostul nostru principal in viata este sa controlam materia, care este precum Circe, ne subjuga cu farmecul ei. Ori acest lucru se refelcta in modul in care ne controlam emotiile, dorintele si cum folosim rationalul, care inseamna de fapt constinetizare, trezire spirituala. Apoi mai avem cele doua prounici, iubeste pe Dumnezeu cu toata inima ta si iubeste-l pe aproape ca pe tine insuti. Aici unii vor spune ca-s dogme religioase, se poate, dar asta nu are nimic de-a face cu religia, ci cu modul nostru de a fi si exista. Dumnezeu este numai iubie, si noi suntem Dumnezei cu amnezie, deci si noi suntem iubire si nimic altceva. Asa ca bucurati-va de tot ce este lumesc, bucurati-va de materie, bucurati-va de prosperitate, dar cu masura, fara sa va atasati si sa faceti idoli din lucrurile materiale.. O zi buna, Ion Barosan

     
 4. ….O poveste emotionanta …pe care am citit-o… si… recitit-o de n ..ori …Mi-a ,,picat ,,..bine …nu…. f.bine .. …Traiesc aceasta stare ..de putin timp…Am ,o retinere ..in a va marturisi .. ..Am invatat …ca ..e mai bine sa ,,pastrezi ,,..pentru tine anumite trairi ..Nu toata lumea ..reuseste ..sa inteleaga …din necunostinta de cauza …sau…. ,rea intentie ….Cu riscul ..de a fi judecata ..m-am hotarat …sa continui.. .. ,, In dar ,am luat ..in dar sa dau …vorbele intelepte ale Batranului …..din …poveste …Voi incerca ..sa redau cat mai pe scurt ..,,invatamintele ,,..primite…. din aceasta poveste : 1-Noi suntem Creatorul propriei vieti ,prin alegerea facuta pentru a ne trai Existenta 2- Iubeste ceea ce este !, Asumandu-ti intreaga Responsabilitate pentru fiecare element al Realitatii ..-3-Asta inseamna ca ai ajuns la etapa , cand….. ai reusit sa-ti iubesti Sinele Tau …un lucru de o mare importanta …in evolutia ta spirituala … Cum se ajunge Aici ?…E un drum …pe care trebuie sa-l parcurga fiecare dintre noi ..Mai lung sau mai scurt ..depinde de fiecare ..Pentru mine ,a fost un drum f.lung ..si ma mira ..faptul ..ca toata viata .. mi-am pus intrebari ..la care ..am si incercat sa si raspund ..Parerea mea ..e ca fiecare ..are timpul sau …Si inca un lucru ..am observat ca …atunci ..cand obosisem de atatea cautari …nereusind sa-mi aduc echilibrul total ..in sufletul meu …tocmai atunci s-a intamplat acest lucru …E o stare ..de nedescris ..Timpul pentru tine nu mai exista …nu mai are valoare ..Ti se pare ca nu vei avea timp..pentru realizarea tuturor viselor tale ..pentru ca ..nu mai ai ..timp destul …Este o Bucurie ..este ..o Iubire …permanenta ..in sufletul Tau .pentru tine …si ..Tot si Toate ….Viata ..ta devine ..ceva ..la ce ai visat ..si nu credeai ..ca se va indeplini ..vreo data ..O pofta de viata nebuna …intr-o lume ..pe care alta data ..nu ..o suportai …..Totul e Frumos ..Totul e Perfect in jurul tau ..Ai reusit sa faci din cele doua lumi ..in care ai trait pana Acum ..Una Singura ..in care te Simti ..Rege …Continui : 4-Eliberarea de Frica …ne da posibilitatea sa ne traim viata fara limite ..Pentru a reusi acest lucru …trebuie sa-ti permiti ..sa fii vulnerabil …la situatiile ivite …Credinta in pericol ..te va duce chiar acolo…5-Facand acest lucru ,inseamna ca ai ajuns la concluzia ,ca singurul lucru care iti poate face rau esti Tu….si ca detii Cheia ..tuturor usilor care vor apare in viata ….6-Libertatea aceasta este premiul castigat pentru ca ai avut incredere in Intuitiile tale ..In ce ti-a dictat Sufletul tau …7-Ai ales sa traiesti in Prezent ..AICI si ACUM…7-Ai realizat …ca tu esti Infinitul …permantand ..Fiintei tale …sa infloreasca ..pentru ca Acum ..nu mai exista Limite si control ..pentru fiinta noua care esti …Iubirea si Libertatea ..de acum vor fi …calauza ..Drumului ..pe care ..il vei urma …mai departe ………Cred ca Batranul ..a descoperit si el ..aceste ..Miracole ..pe care a reusit si sa le aplice in viata sa …netanand cont …ca ..din cauze ..numai de al stiute ..a ajuns …sa cerseasca …Dar …nu l-au impiedecat sa duca o viata ..frumoasa ..plina de Intelepciune …si …sa incerce sa daruiasca ..mai departe ..ce a primit …Copilul…in inocenta lui ..a inteles f bine …invatamintele Batranului …Concluzia ..numai un suflet ..pur ..fara ..influenta ..negativa din exterior …poate intelege …partea frumoasa a lucrurilor ….. ….Multumesc din suflet tuturor care mi-au daruit aceste clipe minunate …MIHAELEI BALACEANU …tie RAZVAN..FIL:EI DE LUMINA …si celor care citesc aceste randuri …Va daruiesc …o imbratisare …sincera ..calda ..plina de iubire …Recunostinta pentru toate lucrurile bune din viata mea … :)

   
 5. Pentru a crea o pilda, autoarea a ales acest personaj, care traieste printer oameni, in oras, deci o comunitate.Dar , de fapt cine sunt adevaratii intelepti ? Nu oare cei retarsi din lumea bogatiilor, din tumultul citadin…?! .Nu sunt cei retrasi in manastiri, schituri, in asceza , in mijlocul naturii !? O sa gasiti vreodata un intelep in randul bogatilor? Tare greu, daca nu imposibil….In mare parte bogatia …, bogatia mare , nemasurabila se obtine pe cai nu tocmai ortodoxe, ori acesti indivizi nu au timp de meditatie, de asi arata intelpciunea si mai ales iubirea pentru cei din jur. Personajul din povestea noastra nu e un cersetor, in adevaratul sau sens. O spune si el de fapt.
  El se simte bine in natura , in lumina si caldura soarelui, la umbra unui salcam inflorit a doua oara din acel an…., iar ceea ce a primit a daruit celui care intr-adevar cersea…orbul de la capatul parcului!!! Importan e , pana la urma , mesajul acestei povesti…nu similitudinile cu preceptele religioase sau proletaro-comunistoide…….asa cum incerca cineva mai sus sa ne convinga. In ultima instant si asta e o parere personala si trebuie luata ca atare. NAMASTE !!!!

   
  1. Nu vreau sa conving pe nimeni de nimic,totusi prea multe astfel de pilde (vorba lui Teo) incep cu personaje demne de mila (chiar daca numai in prima insanta, aici).Din start ,autorul (oricare ar fi) te invita intr-o atmosfera sordida in care e sigur ca inima ta va lacrima,te impresoara cu emotii de compatimire izvorate din mila,ca,mai apoi sa-ti serveasca „pastila” de intelepciune.Eu m-am saturat de astfel de incipituri !Da,poate au fost gustate in vremurile trecute cand emotionalul putea fi „gadilat” foarte usor pentru creerea armosferei dorite,dar astazi sunt…rasuflate.Si izolarea,retragerea din societate nu mai este o cale acum.Multi o practicau fiindca era „la moda”,(exceptandu-i pe foarte putinii autentici),dar frustrarile pe care le traiau nu i-au ajutat pe prea multi sa ajunga intelepti,fiind obsedati de ceea ce le lipsea.Trezirea la care asistam nu a mai avut loc niciodata pe pamant ca in zilele noastre,iar cei ce o realizeaza nu mai au nevoie sa se izoleze,din contra.
   Daca scrutezi sursa comuna a multor pilde asemenea celei de fata (excluzand, pentru patrunderea intentiei cu care se creaza atmosfera,invatatura data),nu ai cum sa nu observi ca se doreste a fi prins intr-un gen de suferinta emotionala si totusi…ce placere ne faceau inteleptele povestile cu zane,imparati si imparatese….!!

    
   1. Cu toata Recunostinta si Aprecierea adresata in comentariul meu de mai jos Tuturor celor ce isi astern Simtamintele in comentarii , iti comunic faptul ca personal , desi am citit de cateva ori povestioara (iarasi , fiecare poate crede ce vrea despre „obiceiul ” de a reciti ) , nu m-am regasit Emotional in vreuna din starile aratate de tine . Scuze ,dar nici daca m-as forta , n-as reusi . Asa ca rugamintea este sa nu mai ,Generalizezi Simtamintele celorlalti cititori si comentatori . Chestia cu Trezirea , ce sa-ti spun , observ o preocupare spre Spiritualitate a din ce in ce mai multor oameni ,insa observ si faptul ca majoritatea spera sa ia dimineata „o Pastila de Intelepciune ” si gata ….Intelepciunea le pulseaza continuu pana la final in vene . Ce sa-i faci , comoditatea si „alte preocupari importante ce nu suporta amanare ‘ care intra „in sange ” au efecte si in zona aceasta . Toate cele aratate sunt considerente personale ,din viata de zi cu zi a mea si …atat.Divinitatea din mine imbratiseaza Divinitatea din Tine.

     
    1. Si inca Ceva : consider ca ” A fi in Lume dar …sa nu-i Apartii ‘ este o stare Minunata (asa ca nu e nevoie de Izolare sau de Parasire a Lumii) . Insa cum se Realizeaza aceasta ….e un „Talc ” al Povestii Adevarate a Vietii Fiecaruia . Noapte Buna .

      
   2. Scuzati-ma,…dar chiar sunt de acord cu ambele comentarii ale dvs.Va apreciez gandirea,sinceritatea si curajul. Si in plus,eu as mai spune ceva:BANII INSEAMNA TIMP.Cand „bogatia” materiala te sustine si te ajuta sa te desprinzi de conditia de „sclav” al unui job consumator de timp si energie (fizica,mentala,spirituala),abia atunci iti poti gasi pacea si capacitatea interioara pentru a evolua pe calea spirituala.Bineinteles ca povestile cu saraci bla,bla,bla…raman doar povesti.Si de unde a aparut ideea ca toti „bogatii”si-au acumulat bogatia pe cai necinstite? Asta este gandirea paguboasa a romanului,pe care o transmitem si copiilor nostri, voit sau nu.
    E adevarat ca de multe ori uitam de „bogatiile” cu care ne-a inzestrat Dumnezeu si ar trebui sa fim mai constienti si mai recunoscatori,dar e cale lunga pana la filozofiile astea ieftine.

     
   3. Ai dreptate, Lucica,…
    Felicitari, gandesti sanatos,…
    Iti cer eu scuze, in numele celor care isi ascund subtil veninul, in spatele ” parerilor personale si a pseudo- Namaste-urilor”,…
    Ii spun lui Gabriel, ca exista intelepti bogati, mai multi decat isi poate el inchipui.
    Doar ca ei se inspira din Legendele Olimpului, de exemplu, …mai degraba decat din pilde ce sustin lipsa de orice fel.
    Toate cele bune, tuturor,…

     
    1. Isus nu era deloc sarac din punct de vedere material si nu-si obtinuse bunastarea prin cai…neortodoxe (ca nu luase nastere ortodoxia-sic !) .Exemple de intelepti ce au trait indestulati sunt multe.Aspectul „lipsa” prezent cu preponderenta in realitatea oamenilor sugereaza inducerea ideii de saracie si in ceea ce priveste devenirea spirituala.Ca rezultat, progresul va fi inobservabil,oricat s-ar stradui.Omul nu realizeaza cum lucreaza energiile si mentine in jurul sau (este imbracat in) aceasta energie-calau care-l duce din rau in mai rau si cand i se prezinta alta varianta se simte amenintat ca ar fi pus in situatia de „a se dezbraca” de obisnuinta de a fi un dusman al abundentei (de fapt tot acea energie pe care a hranit-o cu „capra vecinului”il conduce).Isi pierde timpul cu a critica,condamna,invidia,dusmani,etc… pe cei ce au abundenta si apoi se mira de ce traiesc in saracie.Cand toata atentia omului e pusa pe a condamna abundenta,aceasta nu va putea nicicand sa isi faca loc in viata sa.Orice ar vrea sa creeze ,va avea ca rezultat ceva pe care el si-l va critica,adica nereusita.Pana nu va invata sa aprecieze bunastarea,nu o va avea si,din experienta vorbesc, E MULT MAI LINISTITOARE DECAT CRITICA EI.

      
     1. Atata timp cat prin axioma ”ce semeni aia culegi”,…oamenii inca inteleg ca ceva din afara lor, le dicteaza destinul, tot atata timp, isi vor permite sa se joace cu viata lor.
      Ca si cum tu ai pune in gradina ta, usturoi,…si a inventat Universul o entitate care face sa-ti iasa porumb,…
      La naiba,…
      N-at exista o gluma mai proasta ca asta, in toata creatia.
      Pana una alta, fiecare este suveran ( ori are liber arbitru), cum s-ar spune,…pe ceea ce el hotaraste sa-i ocupe constiinta.
      Numai de bine,…

       
     2. In cazul in care acest comentariu mi se adreseaza , te asigur ca ai gresit „adrisantul” . Daca ai fi citit un pic , cu mai multa atentie fraza :” consider ca Bogat este……………..bogatii materiale s.a ) ai fi realizat imediat ca nu condamn bunastarea .Iar atunci cand ” iti faci timp „sa te Bucuri de ea e si mai bine . Asa ca , scuze , dar nu condamn Bunastarea , de altfel nu ma uit „peste gard ” la Bunastarea cuiva , chiar ma bucur cand o am si eu . ….asa ca undeva vorba unui contemporan ” exista o explicatie ” …..poate , pentru „neatentia ” Ta (dar nu-i problema mea sa o gasesc ).Sa auzim de ….Bunastare.

       
    2. Ei bine , daca e necesar imi cer EU scuze, desi comentariul meu nu avea nicio intentie de a jigni si mai mult sa contina „subtil venin”.
     Am reactionat de fapt la aprecierea ca as fi eu si ceilalti cititori ai „Filelor de Lumina” mai emotivi in fata unor astfel de povesti fiind indoctrinati de educatia „proletaro-comunistoida” conform sloganului „mai bine sarac si curat….” Ori in fata acestor comentarii nu m-am simtit chiar confortabil ( ca sa nu spun altfel…) Ori cum ii cer scuze stimatei Lucica si aparatoarei dreptatii dumneaiei stimata Ginny, asigurand ca voi fi mai atent la comentariile mele viitoare ( dac le voi mai face !) !

      
     1. Nu e necesar sa-ti ceri scuze… te rog sa nu fii atent la comentarii, sa scrii asa cum simti si sa sa ne bucuri in continuare sufletul cu ale tale cuvinte.
      Multumesc!

       
     2. Nu este nici o rusine, sa recunosti , ca ai gresit,…dar este grav sa persisti in propria greseala si astfel sa faci , cu incapatanare sa triumfe raul.
      Mesajul, este impersonal,…fara adrisant, adica,…
      Daca o stare de bine, urmeaza recunoasterii greselii, esti pe calea buna,…
      Scuza, este forma prin care se recunoaste o greseala,…
      Nici nu-l ridici in slavi pe cel caruia ii adresezi scuza,…nici nu te cobori pe tine in infern.
      Respect,…doar despre asta este vorba,…
      Numai de bine, tuturor,…

       
 6. Iertare ! Sunt un pic gripat si nu prea am fost atent la tastare literelor…Scuze, dar sper sa se inteleaga totusi ce am scris, asa ca nu mai reiau textul meu!

   
  1. Multa Bogatie a trupului – adica Sanatate iti urez. Recomandare (nu sfat ) ce a dat rezultate in multe cazuri. Biosept -antibiotic natural .Sa auzim de bine !

    
 7. Recunostinta si Apreciere pentru autoarea acestei povestiri cu talcuri .Apreciere si recunostinta lui Razvan pentru inspiratia de a crea aceste File de Lumina. Recunostinta si Apreciere celor ce isi trec Simtirile in comerntarii ( nu numai azi ). As sublinia doar cateva talcuri (considerente personale ) :
  – nu stie decat autoarea Cine era Batranul pe care Lumea il categorisea dupa haine iar Sufletul de copil l-a categorisit dupa Inima
  -toti copii sunt Frumosi ,insa pe parcursul vietii doar unii raman Oameni Frumosi .
  -consider ca Bogat este Cel „ce-si face Timp ” pentru a se Bucura de Bogatiile Sale ( sanatatea trupeasca , sufleteasca si mintala ,bogatii spirituale , bogatii materiale sa )
  – unul din indemnurile Batranului este : Sa ne Iubim pe noi Insine si sa ne Bucuram de Tot si Toate
  -a-ti transforma Dorinta ( exemplu aici -cumpararea unui leagan) in Preferinta (exemplu aici – Daruirea banilor celor nevoiasi} , consider ca este o „Alchimie ” ce nu dauneaza deloc Cautatorilor Comorii ….numita Fericire. Va imbratisez si hai sa ascultam melodia „Au innebunit salcamii ” interpretata de un Om Frumos -Tudor Gheorghe

   
 8. Stimata Lucica! Nu te obliga nimeni sa citesti astfel de povesti „rasuflate” ….. Si ferindu-te de ele vei fi mult mai actuala si realista ! Pai NU??????
  Personal cred ( s-ar putea sa nu am dreptate…) ca ai o daza cam mare de pesimism, pe undeva niste frustrari si de aici , poate , si aceasta reactie. Desi ai dreptate in unele privinte, nu refuza, inca, povestile cu zane si feti frumosi, chiar daca varsta iti spune altceva !! Sa ne pastram totusi inima de copil, sufletul cat mai curat si iubitor …., sa nu refuzam inca povestile, mai ales cele care au si o morala ( valabila oricand…)!!!

   
 9. Dupa cate stiu eu,fiecare din noi are dreptul la o opinie personala,vis-a vis de postarile lui Razvan;unele ii „aprind” atat de mult pe unii din noi ,cititorii,incat,”uitam de ce-am venit”.In loc sa ne spunem punctele de vedere vis-a-vis de articol,incercam,unii, sa-i incadram pe comentatori in anumite categorii.Se disipeaza din esenta.Pacat !Da,si eu am divagat,dar unele comentarii m-au intristat.O zi buna,zi de zi!

   
  1. Si eu ii multumesc lui Razvan de fiecare data pentru postari si o fac si acum .El nu asteapta un anume gen de comentarii.Gasesc faptul ca sunt pareri diverse ,nu are cum il intrista pentru ca de aici ies mai multe la iveala.Nu cred ca i-ar placea un cor de aprobatori ,de lugu-lugu tra-la-la,ceea ce nici nu are aici.In ceea ce ma priveste,o spun inca o data,nu ma afecteaza de nici un fel aprobarile,sau dezaprobarile mesajelor mele;le iau drept ceea ce sunt,puncte de vedere personale si inca o data,referirile mele vizeaza generalitati,nu personalizari,constatari proprii cu privire la realitatea umana actuala si la Schimbare.Categoria in care eu incadrez comentatorii de pe aceaste file este :comentatori.Chiar daca ei ar crede ca-mi adreseaza jigniri (ceea ce nu e cazul),nu sunt ale mele,ci tot ale lor.Am trecut tristetea la…vagi amintiri.

    
   1. Draga Lucica, sunt de acord cu tine cu ce spui despre „cheile” de control introduse de guvernantii acestei lumi prin religii in sufletele maselor nestiutoare, manipulandu-le emotiile in principal … gen „te-ai nascut pacatos”, sau „doar daca esti sarac poti fi de-la lui D-zeu”, iti recomanda sa-i iubesti pe ceilalti dar iti induc sa nu te iubesti pe tine, sau ca suntem niste „viermi” in fata unui Dzeu fioros si razbunator ca in vechiul testament si de care este bine sa-ti fie teama, dihotomia cer-iad, inger-demon si tot asa, numai chestii care-ti baga frica in oase si te fac sa te simti separat de ceilalti si aservit bisericilor si guvernantilor.
    Din propria experienta insa as spune ca dupa cateva mii de ani de religii si indoctrinare, aceste controale sunt prea adanc inradacinate si au creat tipare fundamentale in subconstientul colectiv, de separare intre noi, ce caracterizeaza dimensiunea a 3-a in care suntem … dar din care relativ curand vom iesi :), cu consecintele de rigoare desigur. Oricum, as spune ca situatia generala la nivel mondial se radicalizeaza pe zice-trece.
    Traim vremuri interesante, nimic de zis :)

     
    1. Tocmai din cauza acelei prea adanci inradacinari,nici nu mai sunt observate.Sunt luate ca ceva „normal”,obisnuit si o mare,mare proportie din omenire traieste in continuare cu ele.Sub aceeasi obladuire ,de obicei lumea a inteles ca a fi „spiritual” inseamna a zambi (desi de multe ori fortat),a vorbi de lumina,de iubire ,a fi bun,dragut,a lauda …ceea ce incadreaza „discipolii” in New Age,care e o dezechilibrare in lumina.Adevaratul echilibru este de a uni lumina cu intunericu fiindca…Dumnezeu E TOTT CE ESTE.Dezechilibrul in lumina face oamenii lunateci,aerieni,prefacuti a fi buni,mininaaaati,dragalasi,asteptand un mantuitor sa cada din cer si sa le dea mura-n gura…ceea ce este o pomadare a suferintelor interne care stau sa bubuie de ingramadite ce sunt si…in cele din urma rabufnesc intr-un fel, sau altul.

      
     1. Prejudecatile cultuvate, sunt o forta,…
      Doar cu o adevarata tarie de caracter, poti iesi de sub dominatia lor,…
      Este natural ca omul sa vrea sa fie mai bun,…mai nobil,… sa faca lucruri demne de a fi apreciate,…iubite.
      Este ca o dorinta intuitiva a fiecaruia de a face asta.
      Ne-am nascut, cu dorinta asta intuitiva, de a progresa in a fi mai buni.
      Asta este, evolutia spirituala. Nimic altceva.
      Necesita insa, schimbarea de prejudecati si de caracter, implicit.
      Greu.
      Nu imposibil, insa greu.
      Cu atat mai greu cu cat mai dai si de oameni care iti icurajeaza slabiciunile de caracter.
      Sa nu-ti ceri scuze, sa nu respecti,…chestii de-astea. Elementare pentru oricine vorbeste de spiritualitate.
      Cel mic, il sustine pe cel mic,…cel mare, pe cel mare,…
      Avea misticul de Mark Twain o maxima,…
      „Omenii mici, iti omoara ambitiile,…intotdeauna, fac asta. Doar oamenii mari, te pot face sa te simti cu adevarat mare”.
      Era un mistic.
      Stia bine cum stau lucrurile cu psihicul omenesc.
      Numai de bine, tuturor,…

       
  2. Draga Gina , recomandarea Batranului Dan este sa nu te intristezi (tristetea dauneaza grav sanatatii – Nu Este Gluma !!!!!). O vorba din „batrani ” spune : ” Atatea bordeie …atatea obiceie ” . Si inca Ceva , consider ca Fiecare isi exprima in comentariu Starea in care se afla , asa ca Este Minunat Tot Ce Se Intampla . Consider ca Toate ce se intampla sunt Lectii de Viata , asa ca Totul e Minunat dpdv al batranului Dan si poate….si al altora. Sa auzim de….Bucurie

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top