skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Norocul și ghinionul

 

Era odata un țăran chinez, foarte sărac, dar deștept. Care își  lucra din greu pământul împreună cu fiul său. Într-o zi fiul îi spuse:

– Tată, ce ghinion, calul nu a venit la muncă astăzi.

– Pentru ce numești asta ghinion? răspunse tatăl. Să vedem ce ne aduce ziua de mâine.

După câteva zile calul reveni însoțit de o minunată iapă sălbatică.

– Tată, ce noroc pe noi! exclamă fiul. Calul nostru ne-a mai adus un ajutor.

– De ce numești tu asta noroc? răspunse tatăl. Să așteptăm să vedem ce ne aduce ziua de mâine.

Câteva zile mai târziu, fiul vru să încalece calul cel nou dar, acesta, neobișnuit cu asta, se împotrivi și-l trânti la pământ.

Fiul își rupse un picior.

– Tată, ce ghinion! Mi-am rupt piciorul!

– De ce numești asta ghinion? Să vedem ce ne aduce ziua de mâine!

Baiatul nu era convins de filozofia tatălui și plângea în patul său. Câteva zile mai târziu, trecură prin sat trimiși ai regelui în căutare de tineri pe care să-i ducă la război. În casa bătrânului țăran, văzura doar un tânăr cu piciorul rupt și îl lăsară în pace.

Tânărul înțelese atunci că nu trebuie să consideri ca absolute nici ghinionul, nici norocul, ci trebuie să-i dai răgaz timpului, ca să vezi dacă un lucru este bun sau rău…

MORALA acestui vechi sfat chinezesc este că viața are atâtea întorsături, iar în evoluția ei poate fi atât de imprevizibilă, încât răul poate deveni bine, iar binele, rău…

Text: din folclorul chinez

Text pus la dispoziția dvs. de Editura For You

Comentarii (16)
 1. Adevarat ,am observat de multe ori cand ni se intampla ceva rau aproape imediat ne dam seama ca a fost cu un scop bun,vorba romanului dupa ploaie vine soare Vreau sa trec usor orice obstacol .

   
  1. Fiecare problema are cate o rezolvare si ghinionul nu este neaparat ghinion, dar nici norocul nu este mereu ceea ce pare a fi.
   O zi minunata!

    
 2. Multumesc mult pentru mesajele zilnice! Sunt un instrument puternic de energizare pentru ziua in curs!

  De fapt, raul si binele nici nu exista, sunt proiectii fanteziste ale mintii noastre. Totul doar este, tine de noi sa ne lasam in aceasta Voie Divina!

  Cu mult drag tuturor,
  Alex

   
 3. Frumoasă pildă. „Răul” e rău şi „binele” e bine, doar prin prisma personală prin care privim. În afara acesteia, e doar Realitate, aşa cum este.

   
 4. Binele si raul coexista impreuna. Acolo unde exista bine, exista si rau. Si unde exista rau, exista si bine. Nu exista unul fara de altul. Fara rau , nu constientizam binele. Trebuie sa le apreciem pe amandoua la fel. Trebuie sa le acceptam pe amanndoua, ca facand parte din viata noastra, incercand sa descoperim mesajele din fiecare. Atat raul, cat si binele vor sa ne transmita ceva. Nu exista intamplator, nu vin in viata noastra fara un motiv. Trebuie, doar sa vedem De Ce….Multumesc pentru articol.
  O zi buna Tuturor.

   
 5. Dimineata ,pe la ora 7 cand am citit FILA DE LUMINA de azi ,am intentionat sa-mi scriu parerea ,inainte sa plec spre o localitate de la munte cu o masina , pentru rezolvarea unor chestiuni de servici ,impreuna cu inca 3 persoane . Parca CINEVA „mi-a soptit la ureche” : ” nu scrie acum , scrie cand te intorci” . Peste cateva ore AM INTELES MESAJUL si consider ca l-am primit de la INGERUL meu PAZITOR.Consider aceasta dupa ce peste cateva ore ne-am rasturnat pe o parte cu masina in sant , intr-o curba acoperita cu zapada batatorita , dupa ce s-a intrat in derapaj . Toti patru suntem intr-o stare bunicica (eu ma aflam pe bancheta din spate ,dreapta). Ghinion ca ne-am rasturnat , noroc ca am scapat cu bine toti patru , ghinion ca masina s-a cam sifonat si a „plecat” pe platforma unei masini de interventie , noroc pentru ca era o masina robusta si s-au declansat airbag-urile laterale , ghinion ca masina nu mai avea casco , noroc pentru faptul ca fiecare dintre cei patru a invatat cate ceva din aceasta intamplare ,Eu personal am invatat „Lectia purtarii centurii de siguranta ” si nu numai……….MULTUMESC INGERULUI PAZITOR SI DIVINITATII pentru mine si pentru ceilalti trei! . Pace ,armonie si bucurie

   
  1. Batrane Dan, nu stiu de ce dar am impresia ca intamplarile legate de accident nu se termina astazi, si efectele acestui accident vor mai aparea si in viitor.
   Ma bucur ca sunteti bine cu totii.
   Zile minunate sa aveti!

    
 6. …exact as asi este , orice are urmari si nimic nu este absolut. Multumesc si Dumnezeu sa ne ajute, orice rau inspre bine.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top