skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Lucrurile importante

 

Un profesor de filosofie stătea în fața clasei, având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare, gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf, i-a întrebat pe studenți dacã borcanul este plin și aceștia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele, pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenți dacă borcanul era plin, iar acestia au fost de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip, pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot, borcanul. I-a întrebat din nou pe studenti cum stătea treaba, iar aceștia au răspuns în cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedrã douã cești cu cafea, pe care a turnat-o în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studentii au râs.

-Acum, a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit, aș dori să înțelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră. Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sănătatea, prietenii și pasiunile voastre și că dacă totul ar fi pierdut în afarã de acestea, viața voastră ar fi tot plină.

Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi, serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte. Dacă veți începe cu nisipul, a continuat el, nu veți mai avea unde să puneți mingile de golf și pietricelele. La fel și în viață, dacă îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acordã atenție lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ți controale medicale periodic, ieși cu familia în oraș la cină, joacă golf, vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine știe ce dispozitiv. Ai, în primul rând grijă de mingile de golf, ele contează cu adevãrat. Stabilește-ți prioritățile, restul e doar nisip.

Unul dintre studenti a ridicat mâna, interesându-se ce reprezentau cele două cãni cu cafea.

Profesorul a zâmbit:
-Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viața ta, e loc întotdeauna pentru două căni cu cafea, împreună cu un prieten.

Autor text: necunoscut

 

“Trepte spre Cer”

 de Răzvan Șerbu

 

Comentarii (9)
 1. Frumoasa filozofare. Este perfect adevarat. In viata nu stim pretui ce este cel mai important pentru noi, deoarece pur si simplu nu avem timp sa vedem. Nu avem timp sa ne dam seama de el. Asa am fost crscuti de mici. Serviciul, cariera… Acestea sunt cele mai importante, deoarece aduce partea materiala, necesara bunastarii noastre. Ne aduce painea cea de toate zilele. Te dedici trup si suflet pentru asta. Iar seara cand ajungi acasa, abia mai ai timp pentru gatit, spalat si altele. Dar peste ani, cand ajungi la o varsta si ramai fara serviciu, si nu te mai angajeaza nimeni… , atunci ai timp sa reflectezi…., abia atunci iti dai seama ca ai pierdut ceva mult mai important in viata, decat „cariera”. Ai pierdut mingile de golf. Nu ai avut niciodata timpul necesar pentru copii tai, familia ta, sanatatea ta. In viata totul trebuie luat in ordinea prioritatilor. Dar sa-ti dai seama ce este cel mai important pentru tine. De-am avea Intelepciunea sa alegam corect. Din pacate si Intelepciunea vine odata cu varsta. Multumesc Razvan, pentru articolul de astazi. E bine sa reflectam asupra lui. O zi buna tuturor.

   
 2. :D Eu o stiam cu doua beri, in loc de doua cafele :D Ei, ce sa-i faci, asa suntem noi, barbatii… totul se termina cu bere pana la refuz :D

   
 3. …da, nostima si cu talc demonstratia fiind vizuala, mult mai buna decat o simpla expunere pe aceeasi tema.

   
 4. In contextul FILEI DE LUMINA de ieri, ca „delfin” as turna la sfarsit ……MIR (ulei de masline special pregatit cu mirodenii ,in al carui continut sa fie macar UN STROP DE DIVINITATE , ulei ce nu poate fi ‘diluat ” cu nimic si a carui „mireasma a DIVINITATII” sa ne aduca inotdeauna aminte de DIVINITATEA din noi, mireasma ce nu poata fi modificata de nimeni si nimic ……….Pace , armonie si bucurie

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top