skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro
Media și Manipularea

Media și manipularea

 

Atenție la știrile sosite pe canalele media!

Orice jurnalist știe că obiectivitate absolută nu există. Indiferent de știre, indiferent de domeniu, indiferent de informația recepționată și apoi transmisă mai departe către public, întotdeauna va exista ceva sau cineva care va altera acea știre, astfel încât odată trecută prin filtrul redacției, inevitabil, va fi o știre subiectivă. Acesta este și motivul pentru care adevăratele redacții profesioniste prezintă mai multe variante ale aceleiași știri, venite, dacă se poate, direct de la părțile care se află în contradicție sau în conflict. Faptul că la noi acest lucru nu se respectă, este cu totul altceva, reprezintă pur și simplu o încălcare flagrantă a deontologiei jurnalistice.

Pe de altă parte, canalele media au nevoie de bani, ele fac profit pe seama numărului de oameni care le privesc. Pentru a ține captivi un număr cat mai mare de persoane folosesc o tehnică simplă și eficientă – spaima. Majoritatea televiziunilor cultivă la modul nevoalat spaima, frica și tot ceea ce este mai rău în om. Din punct de vedere primordial, omul are o dorință naturală de a supraviețui. Astfel, la aflarea unei vești care induce frica, el dorește să afle cât mai multe, să se informeze cât mai bine, pentru ca să se poată feri de evenimentul tragic sau de unul asemănător. Toată presa, indiferent că e vorba de cea scrisa sau audio-vizuală, știe de mult timp rețeta succesului – cultivarea fricilor prin orice mijloace, accentuarea până la grotesc a oricărei laturi negative, la orice subiect.

Vă provoc să urmăriți o emisiune de știri sau una de analiză a unui „expert în toate” de la principalele canale TV. Scrieți pe o hârtie informațiile brute transmise de omul acela și la sfârșitul emisiunii, când veți fi revoltați, enervați sau înfricoșați, citiți ce ați scris pe hârtie. Apoi, înlocuiți numele persoanei care a fost „victima” acelui comentator cu una din familie. Veți observa cum dintr-o dată toate datele problemei se schimbă.

Țin minte că prin noiembrie m-a sunat cineva din familie ca să dau imediat pe un post TV. Acolo era vorba de venirea iernii și de cât de grea va fi iarna 2017-2018. De obicei, nu privesc asemenea emisiuni, însă, dacă am fost rugat, mi-am călcat pe inimă și am făcut acest lucru. Spectacolul de pe „sticlă” m-a lăsat perplex. Titluri panicarde cu „Cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani !” sau „În următoarele minute prezentăm prognoza catastrofală pentru iarna acestui an!” se plimbau pe ecran în timp ce un individ (foarte cunoscut și apreciat de unii) striga prin platou că va fi nenorocire. Adusese câțiva invitați care, mai cu jumătate de gură îi țineau isonul. Apoi, a venit o doamnă de la INMH. Aceasta spunea că da, o să vină iarna cu temperaturi normale (pentru aceasta perioadă a anului)… Între timp, maimuțoiul o întrerupea: „stați să vedem imagini din 2005, din 2…. când zăpada a fost mai înaltă decât casa”, „Uitați stimați telespectatori cum se luptă oamenii cu nămeții. Este urgie!” Și pe ecran apăreau imaginile din anii trecuți în care stratul de zăpadă era extrem de gros. Timp de o oră și jumătate circul a continuat în același ton. Evident, dacă doamna de la INMH nu le-a ținut partea, oamenii postului au continuat de capul lor.

Acesta este jurnalismul coborât în mocirlă și dus până la cea mai de jos treaptă posibilă. Pentru a ne elibera de poverile care media ni le pune pe umeri și să nu devenim dependenți de ei, cea mai simplă variantă este să căutăm doar emisiunile educative, emisiunile pozitive, și cele care ne fac să visăm, nu cele care ne aduc coșmarurile în case. Internetul este plin cu lucruri frumoase, grila de programe este suficient de generoasă și posturile de radio sunt suficient de numeroase pentru a găsi fără efort acele lucruri care ne fac să zâmbim.

Comentarii (7)
 1. Pentru contracararea permanentelor tentative de manipulare din media tv exista totusi dintotdeauna … telecomanda!
  In principiu, daca nu vreau sa fiu sau sa ma las manipulat, nici nu am cum sa fiu victima acestui ‘proces’.
  Din pacate insa manipularea nu tine decit la cei cu un anumit IQ, de o anumita ‘educatie’ si ‘cool’_t-ura, cu un anume fel comportamental de relationare si integrare in societate si, in fond si la urma urmei, tine doar de calitatea general umana … a turmei!
  Iar cei care sint ‘speciaisti’ in rating si trafic media cunosc la perfectie toate ‘subtilitatile’ umorale ale comportamentului ‘anarhic’ uman si folosesc din plin absolut toate ‘metehnele’ naturii umane…

  Personal cred ca am intrat deja in era prefabricarii intentionate a stirilor, a fake news-urilor cu ‘buna’ stiinta si f. rea intentie, asa ca mai mult ca sigur ca ar trebui si in domeniul asta sa inceapa sa functioneze o autoritate care sa ‘amendeze’ drastic minciunile fabricate, proliferate, rostogolite si ‘bagate’ cu precizia si efectul unei adevarate ‘picaturi chinezesti’ in subconstientul … inconstientilor ce stau 24/24 cu televizoarele deschise!
  Asta si pt. ca asociatia aia asa-zisa a jurnalistilor romani a esuat ea insasi lamentabil in a-si face ordine in propria ograda … deontologica.
  Jurnalistii onesti, verticali, de calitate si de calibru uman renunta (de ce?) tot mai mult la implicarea directa in socialul contondent, rezumindu-se doar la … turnul lor de fildes din editoarialele de unde peroreaza ca din amvon adresindu-se unui auditoriu aflat la un cu totul alt nivel decit al … majoritatii djuvariene!
  In Romania de astazi nu numai ca a disparut minimul bun simt, da’ breslele profesionale s-au transformat (nepenalizate in vreun fel de public sau de lege) in adevarate gasti, clanuri, caste sau chiar grupuri infractionale puse doar pe capatuiala si a caror singure si unice interese ramase nu mai sint decit cele legate de protejarea reciproca a … potailor haitei!!!
  Aidoma sindicatelor profesorilor, a asociatiei magistratilor si chiar a colegiului medicilor…

  Intr-o tara in care un primar de sector isi ia in mod absolut inimaginabil titlul de … doctor chiar mai inainte de a-si lua BAC-ul, intr-o tara in care un Mengele mai mic care a taiat – sorry! – penisul unui pacient crezind ca e … testicolul ce trebuia extirpat fiind dupa ceva ani repus in ‘drepturile’ sale profesionale si in aceeasi tara in care unui stupid care se urca la volan fara carnet de conduere i se da in regin de urgenta … 10 luni de detentie cu executare in timp ce un mega-nimeni media tv nu face nici macar o singura si de puscarie pt. ca practic a asasinat cu jeep-anul personal 3(trei) oameni perfect nevinovati pe o sosea, ei bine, in tara asta minunata numita Romania, ce pretentii sa mai avem ca legea chiar ar mai putea fi vreodata LEGE si ca…

  …”Applicanda ad fingulos eadem lex omnium hominum” ?

  Nuuu?!?…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1minciuna.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1durere.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1ingrijorat.gif
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif

   
 2. Îmi aduc aminte că în primele luni din 1990, deci în zilele libertății mult dorite, m-am abonat la aproape toate ziarele nou apărute, în foamea legitimă de a citi această presă liberă, nepolitizată, reală, corectă, cinstită, credeam eu, …dar vai !!!!
  Speranțe deșarte. Am reziliat toate abonamentele, câteva le-am plasat altor amici sau colegi de muncă. Și de atunci …singurele publicații pe care le cumpăr sunt din rebus și sudoku, dar rebus serios, nu integramele aiuristice de doi lei.
  Pe net sunt câteva publicații de știri onlyne, pe care le-am mai ”frunzărit ” și așa cum spui Răzvane, găsesc niște titluri alarmiste, de spaimă, îngrozitoare, iar când curios intri să le citești afli niște știri de râsul curcilor…Și asta numai pentru a te face să le deschizi, așa că m-am învățat minte și nu mai cad în astfel de capcane…Interesant e să citești comentariile celor care deschid aceste site-uri, să vezi ce aprecieri se fac, ba mai vezi și comentarii de mahala, ce reflectă clar gradul de cultură al celor ce fac comentariile…, iar autorii acelor materiale, jurnaliștii respectivi nu se simt deloc deranjați…QED….http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif

   
 3. http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1ingrijorat.gif
  Multi am avut inimaginabila naivitate in decembrie ’89 ca, in sfirsit, Romania asta va fi si altfel decit au facut-o cotropitorii vietilor noastre…
  Al vietilor da’ nu si al sufletelor!
  Si cit de amarnic ne-am inselat…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1plans.gif
  Si ce capete in gura, suturi in fund si bite pe spinare ne tot luam din 13-15 iunie ’90 incoace si tot nu ne vin mintile la cap.
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1neandhertal.gif
  Daca le-am avut vreodata…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1febra.gif
  Paradoxul halucinant este ca Romania este fundamental aceeasi, aproape blocata in vechiul ‘proiect’, nitel fardat europeneeste de catre noii stapini, chiar fii si nepotii ‘descalecatorilor’ din ’45 care au pus definitiv gheara pe tzara…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif
  Un principiu bine cunoscut din chimie spune ca unei rectii reversibile ii trebuie tot atita timp sa se desfasore intr-un sens cit si in celalalat.
  Deci cine crede ca Romania se poate debarasa de metehnele, apucaturile si ultimele urme de comunism mai devreme de 50-60 de ani, cred sincer ca e un om trist, muribund sufleteste…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1rau.gifhttp://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1durere.gifhttp://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1nervos.gif
  Oricum eu mi-am dat deja comanda pt. propria piatra funerara.
  Iar daca o sa vedeti vreodata, undeva, scrise sub un nume cuvintele … „Naiv de la un capat la altul”, atunci sa stiti ca acolo locuiesc eu…
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1ssshh.gifhttp://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet.gifhttp://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1somn.gif

   
 4. http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif
  Foarte interesant baieti, felul in care ati ales sa combateti/contracarati negativitatea manipulatorie din jurul nostru!
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1surpriza.gif

  Eu vreau sa va spun doar atat:
  http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gifhttp://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/pupat.gif

   
    1. Daca nu te multumeste sa imparti cele 3 emoticoane, te rog sa ti.l alegi pe care iti place/ convine cel mai mult si al tau va fi. Sau ale tale.
     http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gifhttp://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1bucurie.gif

      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top