skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro
Sagrada Familia – Minunea în Construcție De 100 De Ani

Sagrada Familia – minunea în construcție de 100 de ani

 

Este una dintre cele mai impresionante biserici din lume și cel mai vizitat obiectiv din Barcelona. La Sagrada Familia, capodopera arhitectului catalan Antonio Gaudi, se află încă în construcție deși proiectul a fost inițiat acum mai bine de 100 de ani, în 1882, și va fi terminată în anul 2026.

Oficial, La Sagrada Familia ar trebui terminată în anul 2026, când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Antonio Gaudi. Arhitectul catalan a supervizat construcția basilicii timp de 40 de ani, însă la data morții sale doar unul singur dintre turnurile basilicii fusese ridicat. Din 1926, proiectul a fost continuat după planurile arhitectului.

În 1936, în timpul Războiului Civil Spaniol, basilica a fost atacată, iar atelierul în care erau păstrate schițele și planurile realizate de Gaudi a fost distrus. Acestea au fost reconstituite din alte surse, dar dispariția originalelor a iscat controverse, căci mulți susțin acum că Sagrada Familia, atunci când va fi terminată, nu va arăta așa cum și-ar fi dorit creatorul ei.

Gaudi a glumit odată spunând că Dumnezeul, clientul său, nu se grăbește să-și vadă basilica terminată. Arhitectul, care și-a dedicat peste patru decenii din viață acestui proiect, credea că Sagrada Familia este misiunea sa divină. Gaudi a murit la vârsta de 74 de ani în 1926 în urma unui accident – a fost lovit de un tramvai. Îmbrăcat în haine sărace și fără documente, Gaudi nu a fost recunoscut, ci luat drept un cerșetor, și nu i s-au acordat îngrijiri medicale imediate. A murit la trei zile după accident și a fost înmormântat în cripta basilicii sale.

La Sagrada Familia are opt turnuri acum, însă la finalul proiectul basilica va avea 18 turle, dintre care cea mai înaltă va avea 170 de metri înălțime. Cele 12 turle mici simbolizează apostolii lui Iisus, patru dintre ele îi reprezintă pe autorii Evangheliilor, iar cele două turle mari îi reprezintă pe Iisus și Fecioara Maria.

Gaudi a fost întrebat odată de ce depune atâta efort și timp în realizarea unor turle atât de elaborate din moment ce nimeni nu le va putea admira de sus. Arhitectul a răspuns că „Îngerii le vor vedea.”

(sursa: https://www.historia.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top