skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Trei maeștri

 

Unul din primii împărați chinezi acum mai bine de 3000 de ani, pe nume Fu Hsi, extinsese mult granițele imperiului și se confrunta cu multe probleme atât interne cât și externe. Împăratul avea o serie de consilieri cu care discuta problemele, mari cărturari și guvernatori de mari provincii imperiale. La un moment dat unul din ei văzând multitudinea de probleme ce păreau fără soluție ce se tot adunau, îi spuse împăratului că ar trebui să încerce și soluții mai neobișnuite deoarece cele obișnuite nu mai dădeau rezultate. La întrebarea împăratului ce are în vedere consilierul, acesta i-a răspuns că în împărăție există mai mulți înalți maeștri spirituali cu diferite capacități uluitoare ce sălășluiau prin munți și alte locuri izolate, și că îi propune să îi aducă pe cei trei cei mai reputați dintre aceștia, pentru a vedea în ce măsură îl pot ajuta pe împărat. Fu Hsi este de acord iar consilierul revine într-o săptămână cu cei trei cei mai apropiați discipoli ai maeștrilor însă, maeștrii trimitând vorbă că ei nu se vor deplasa decât atunci când vor ști despre ce este vorba. Împăratul este de accord și cu această variantă și hotărăște să-i intervieze pe rând pe discipoli.

“Ce știe să facă maestrul tău?” îl întrebă împăratul pe discipolul primului mare maestru. “Maestrul meu poate cu o singura mișcare a mâinii să despartă apele unui lac în două, cu o altă mișcare a mâinii să facă un deal să dispară, să culce la pământ o pădure sau o armată oricît de mare, să facă să zboare prin aer o casă oricât de mare ..” spuse discipolul primului maestru. “Foarte interesant” spuse împăratul și îi spuse să aștepte decizia sa.

“Ce știe să facă maestrul tău?” îl intrebă împăratul pe discipolul celui de-al doilea mare maestru. “Maestrul meu poate să ghiceasca cu precizie viitorul oricărui om, în plus să cunoască trecutul oricărui om, să vadă de ce boli suferă, să îi spună cum îl influențează astrele, de cine și de ce să se ferească …” spuse discipolul celui de al doilea mare maestru. “Foarte interesant” spuse din nou împăratul și îi spuse și lui să astepte decizia sa.

“Ce știe să facă maestrul tău?” îl întrebă împăratul pe discipolul celui de-al treilea mare maestru. “Maestrul nostru ne învață cum doar să dormim atunci când dormim, cum doar să mâncăm atunci când mâncăm, cum doar să lucrăm atunci când lucrăm” spuse discipolul celui de al treilea mare maestru. “Și altceva nimic?” întrebă împăratul. “Nimic altceva” răspunse discipolul. Împăratul îi mulțumi și îl trimise și pe acesta să aștepte decizia sa.

Împăratul se gândi cu atenție la cele trei discutii pe care le avusese după care ceru servitorilor să-i aducă pe rând pe cei trei discipoli înapoi ca să le communice decizia sa.

“Maestrului tău spune-i sa fie gata să vină căci am de lucru pentru el” spuse împăratul dicipolului primului mare maestru. “Eu organizez regulat mari sărbători pentru populație cu diferite divertismente, și dacă vine și maestrul tău și face niște demonstrații cum spuneai, să culce doar cu o mișcare a mâinii păduri la pământ, să zboare obiecte mari prin aer, să despartă apa la lacuri în fața ochilor mulțimii și altele, asta o să-i entuziasmeze pe toți foarte mult și moralul va crește foarte mult în rândul poporului și asta va fi foarte bine pentru noi toți! Deci du-te și spune-i maestrului tău să se pregătească să vină la palat când îi comunic în curand data. Spune-i că atât cât cere ca răsplată eu atâta îi dau”. Discipolul plecă.

Împăratul îl primi pe discipolul celui de-al doilea mare maestru și îi spuse: “Maestrului tău spune-i să se pregătească să vină căci am de lucru pentru el. Vezi tu, eu primesc multe solii și ambasadori și dau petreceri pentru ei ca să strâng relațiile diplomatice cu alte țări. Toți ambasadorii aceștia sunt oameni foarte educați și subțiri, cărturari înalt școliți și le plac la nebunie chestiile astea cu astrologia, ghicitul cu precizie al viitorului, al trecutului, și ce ai mai spus că poate face maestrul tău. Deci du-te și spune-i maestrului tău să se pregătească să vină încoace, căci îi trimit curând vorbă asupra datei. Spune-i că atât cât cere ca răsplată eu atâta îi dau”. Discipolul plecă.

Împăratul îl primi în sfârșit și pe discipolul celui de-al treilea mare maestru și îi spuse: “Maestrului tău spune-i să vină imediat la palat, dau ordin să se pregătească o odaie lângă odaia mea! Vezi tu, am o grămadă de probleme care mă apasă permanent, tot timpul mă gândesc la inamicii care ne atacă hotarele din nord și vest, la seceta din sud unde deja au murit câteva mii de oameni, mai am o revoltă în centru și alta în vestul țării, la intrigile celor din palat care vor să-mi ia puterea, si tot așa nicio secundă nu reușesc să mă liniștesc. Când mănânc nu simt gustul hranei, când dorm nu reușesc niciodată să dorm adânc, nici măcar cu concubinele am ajuns să nu mă mai simt bine, mintea îmi vuiește tot timpul de gânduri. Vreau ca maestrul tău să mă învețe și pe mine cum v-a învățat și pe voi cum doar să dorm când dorm, doar să mănânc când mănânc și doar să lucrez când lucrez. Du-te în cea mai mare viteză și adu-l pe maestrul tău cu tine la mine. Oricât cere ca rasplată eu îi dau.”

Notă: Povestea de mai sus a fost trimisă la redactie de Claudiu (unul dintre cititorii nostri fideli) și reprezintă o repovestire a unei povestiri Zen. Mulțumim Claudiu, mai așteptăm.

Comentarii (2)
 1. Buna dimineata !
  In vacarmul si robotizarea in care traim ce bine ne ar prinde daca am sti sa ne intoarcem la a fi .Stiu ca depinde numai de noi si totusi nu o facem.
  O saptamana lina sa aveti si (am citit un articol in care se scria ca toate energiile vor fi pt noi si ni se vor implini dorintele) si sa vi se indeplineasca toate dorintele dv de bine!

   
  1. Cand suntem in postura de a fi, atunci multe lucruri nebanuite ni se arata.
   Cat despre dorinte… depinde de dorinte :)
   O zi minunata sa aveti!

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top