skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Bogatii si saracii

 

Demult, cu sute de ani in urma, a trait un rege puternic si intelept. Intr-o zi, plimbandu-se prin curtea palatului sau, a auzit, dincolo de ziduri, pe cineva care plangea. A dat imediat porunca sa fie deschise portile si a iesit sa vada ce se intamplase. Nu-si putea crede ochilor … Daca in palatul sau, toti oamenii erau multumiti si aveau de toate, acum vedea, insa, ca la porti erau adunati oameni nevoiasi, ce intindeau mana pentru o bucata de paine. Chiar langa zid, era un copil ce plangea. Cand regele l-a intrebat ce i s-a intamplat, copilul i-a raspuns ca parintii sai sunt bolnavi si el nu are bani nici de hrana si nici de doctorii. In timpul acesta, in jurul regelui s-a strans o multime de oameni nevoiasi, unul mai amarat decat celalalt, fiecare incercand sa-si spuna pasul. Maniat de aceasta situatie pe care sfetnicii i-o ascunsesera, regele s-a intors in palat si i-a chemat pe toti bogatasii la el. Cand acestia s-au adunat in sala tronului, le-a spus:
– Voi sunteti cei mai bogati oameni din regatul meu. Aveti atata avere incat ati putea sa va construiti fiecare cate o casa numai din aur. Dar daca v-ati uita si in jurul vostru, ati vedea ca sunt oameni care mor de foame, care o duc rau, fiindca voi nu va ingrijiti de treburile cetatii. Afara este plin de oameni ce vor sa munceasca pentru o paine, dar voi ii refuzati. Doar de voi insiva depinde ca acesti oameni sa o duca mai bine. Puteti sa ii ajutati si va poruncesc sa o faceti!
Dupa cateva zile, regele a vazut ca nimic nu se schimbase. Chemandu-i iarasi la el pe cei mai bogati dintre supusii sai, le-a spus:
– Vad ca nu aveti suflet! Cum de nu va e mila de cei ce se lupta cu greutatile, zi de zi ?! Daca nu o faceti voi, atunci o s-o fac eu! Iata ce poruncesc: de azi inainte, pentru fiecare sarac mort de foame, in regatul meu, va fi omorat si un bogatas! De maine, ne vom intalni in fiecare seara si, daca aflu ca, peste zi, un om a murit de foame la mine-n cetate, atunci sortii vor decide care dintre voi va fi executat. Pentru ca voi insiva va faceti vinovati de moartea acelui om, caci l-ati fi putut ajuta, dar n-ati facut-o. Ne vedem maine seara!
Se spune ca, de a doua zi, nimeni nu a mai murit de foame in regatul acela!

Comentarii (2)
 1. – Un suflet cântăreşte infinit mai mult decât un regat, un imperiu, uneori mai mult decât specia umană.’’ – Jules Michelet
  – Omul cu suflet mare e bogat, cel cu suflet mic este sărac.( proverb romanesc )
  Va doresc ,o seara de marti binecuvantata ! :)

   
 2. :) Gândul zilei de marţi 29 decembrie 2015
  „Sunteți singuri în camera voastră, și între acești patru pereți sunteți separați fizic, la distanță de întreaga lume. Puteți depăși însă, cu ajutorul gândului, limitele acestei încăperi pentru a vă întinde într-un spațiu din ce în ce mai vast: casa voastră, orașul vostru, din care face parte și ca sa voastră. Apoi, conștientizați că orașul vostru face parte dintr-o regiune, această regiune, dintr-o țară, această țară, dintr-un continent, iar acest continent aparține pământului. Obișnuiți-vă să faceți acest exercițiu. Iar pământul face parte din planetele sistemullui solar. La rândul său, sistemul solar face parte dintr-o galaxie, iar această galaxie este o părticică din cosmos… Este ceva măreț, sunteți singuri în cameră, și în același timp în cosmos!
  De ce să vă limitați dacă sunteți o ființă cosmică? Vă puteți deschide sufletul, spunându-vă că aveți de înfăptuit niște lucrări cosmice… Este de ajuns numai să vă schimbați punctul de vedere și să conștientizați că, trăind în univers, sunteți legați de el.”
  Omraam Mikhaël Aïvanhov

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top