skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

De ce plânge Moș Crăciun

 

Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, am avut un musafir neobișnuit. Iată cum s-a întâmplat. Tocmai îmi terminasem treburile gospodărești specifice pregătirilor de Crăciun și mă pregăteam să mă duc la culcare, când am auzit un zgomot ce venea din fața casei. Am deschis ușa holului și, spre uriașa mea surprindere, era Moș Crăciun în persoană, care abia se vedea în spatele unui brad frumos. Și-a pus degetul la gură, semn să nu strig.
– Ce faci aici?, ma pregăteam să îl întreb.
Cuvintele mi s-au oprit în gât, când am văzut că avea lacrimi în ochi. Alura veselă, cu care suntem obișnuiți să îl vedem pe Moș Crăciun, dispăruse.
Apoi el mi-a spus, simplu și convingător: “Învață-i pe copii!”

Eram contrariată. Ce vroia să spună cu aceste cuvinte? El mi-a anticipat întrebarea și, cu o mișcare rapidă, a scos un sac mic de jucării din spatele bradului adus de el.
În timp ce eu stăteam acolo, complet uluită, Moș Crăciun mi-a repetat:

– Învață-i pe copii! Învață-i, învățați-i adevarata semnificație a Crăciunului, cea veche. care acum s-a uitat cu desăvârșire! Prea puțini copii din ziua de azi știu cu adevărat ce înseamnă Crăciunul…

Moș Crăciun s-a întins spre sacul său și a scos de acolo o coroană verde de brad proaspăt.

– Învățați-i pe copii că verdele proaspăt al bradului de Crăciun rămâne așa, verde, tot anul, simbolizând speranța omenirii, ce nu piere niciodată. Toate acele bradului sunt îndreptate spre exterior, adică spre Cer, semn al simbolului că gândurile omului se îndreaptă toate, cu speranță, spre divinitate.

A scos apoi din sac o stea strălucitoare, pe care a pus-o în vârful bradului.

– Învață-i pe copii că steaua se pune în vârf de brad, ca simbol al promisiunilor pe care noi, oamenii, le-am făcut – către noi înșine și către semenii noștri – și pe care ni le reamintim, privind-o, exact asa cum Dumnezeu a promis să salveze lumea, iar steaua e simbol că El s-a ținut de cuvânt.

Apoi a scos din sac o lumânare frumoasă de Crăciun, din cele cu care suntem obișnuiți sa ornăm casa, în seara de Ajun.

– Învățați-i pe copii că lumânările simbolizează faptul că Iisus a luminat lumea prin nașterea Sa pe acest Pământ și, când vedem o flacără arzând de Crăciun, să ne reamintim că este un simbol al Luminii prin care El ne arată drumul prin întuneric.

Încă o dată s-a aplecat spre sacul lui și a scos globuri roșii.

– Învață-i pe copii că globurile roșii care ornează bradul simbolizează natura eternă a iubirii. Adevarata iubire supraviețuiește mereu. Iubirea este ca un glob de afecțiune, iar ea strălucește de Crăciun, precum globurile în bradul frumos împodobit.

Apoi Moșul a scos din sac un ornament decorativ cu poza lui.

– Învață-i pe copii că Moș Crăciun simbolizează generozitatea și binele pe care îl simțim pe durata lunii decembrie, atunci când dăruim și le aducem bucurie oamenilor.

A scos apoi o frunză din planta sfântă a Crăciunului.

– Învață-i pe copii că planta aceasta sfântă semnifică nemurirea. Ea reprezintă coroana de spini purtată de Iisus, iar bobițele roșii ale plantei reprezintă picături de sânge varsate de El.”

Apoi, a scos din sac un cadou impachetat frumos și a spus:

– Învață-i pe copii că Dumnezeu a iubit atat de mult oamenii și lumea, încât ni l-a dăruit pe singurul său Fiu, exact în ziua de Crăciun, atunci când s-a născut Iisus. Să-I mulțumim în fiecare an, de Crăciun, lui Dumnezeu pentru acest dar neprețuit. Învață-i pe copii că magii cei înțelepți s-au închinat în fața pruncului sfânt și i-au dăruit aur, smirnă și tămâie. Și noi trebuie să facem cadouri, în același spirit ca magii înțelepți.

Când a scos din sacul său un îngeraș simbol, de agățat în brad, a completat, oftând:

– Învață-i pe copii că îngerii au fost cei care au vestit, cu trompetele lor, vestea minunată a nașterii Mântuitorului.

Deodată, am auzit un sunet cristalin și curat, scos de un clopoțel, iar Moș Crăciun a luat din sacul său ultimul simbol și anume, clopoțelul auriu.

– Învață-i pe copii că, precum oaia rătăcită care a fost găsită cu ajutorul sunetului de clopoțel, la fel acest sunet îi va reuni pe oameni în jurul său. Clopoțelul simbolizează îndrumarea, ghidarea și reîntoarcerea acasă, la matcă, la suflet.

Moș Crăciun s-a uitat la bradul împodobit și chipul i s-a luminat. S-a uitat spre mine și i-am întrezărit din nou sclipirea în ochi.

El spuse:

– Ține minte și transmite-le tuturor părinților să îi invețe pe copiii lor adevărata semnificație a sărbătorii Crăciunului – aceea a naşterii Domnului Iisus Christos – și să nu mai fiu eu pus mereu în centrul atenției, pentru ca eu am fost creat ca un simbol pentru a le reaminti oamenilor, an de an, prin tot ce aduce atmosfera acestei luni, să Îl purtăm în inimă, în gând, în vorbe și în fapte, pe Cel de la care totul a început cândva.
Stați puțin departe de agitația orașului ca să îi mulțumiți pentru toate binecuvântările pe care vi le-a dăruit. Unii dintre voi sunt norocoși că pot sărbători încă un Crăciun frumos, alături de familie și prieteni, în timp ce alți oameni, care s-au bucurat anul trecut de Crăciun, nu au reușit să ajungă și la acesta. Fiți recunoscători, mulțumiți și numărați-vă motivele de bucurie din viața voastră , în seara sfântă de Crăciun. Dăruiți și nu vă mai enervați pentru toate motivele care vă solicită în aceste zile. Bucurați-vă că aveți pentru cine pregăti, alerga, împărți.

În timp ce Moșul vorbea cu o voce blândă și șoptită, eu mă uitam la bradul împodobit și la lumânare, iar cand am întors capul să-l mai văd o dată… disparuse…
Multumesc, Moș Crăciun… Nu voi uita niciodată și îți promit că îi voi învăța pe copii.

Crăciun fericit!

Sursa: http://sfatulparintilor.ro/43290/povestea-de-craciun-pentru-suflet-de-ce-plange-mos-craciun/

Comentarii (25)
  1. Multumesc mult, draga Razvan, nu numai pentru „filele de lumina” dar si pentru ca faci posibila interactiunea si comunicarea intre atat de multe suflete in fiecare zi.
    Va urez tuturor sa infloriti si sa invadati universul cu iubire, inundati strazile cu bunatate si ningeti peste toata lumea numai fericire. Gatiti la sarbatoarea Nasterii Domnului mancare de credinta si inchinati cupe de bucurie cu toti prietenii si ingerii. Indestulati-va cu dragoste si oferiti-o tuturor. :)
    Sa puneti inceput bun anului puntru sanatatea sufletului. Un Craciun minunat.

     
    1. Meritul comunicarii este al celor care doresc sa-si dezvaluie bucuria gandurilor si sa o ofere si celorlalti.
      Cuvintele tale sunt minunate.
      Multumesc!
      Sarbatori fericite!

       
  2. Minunat mesajul, multumesc din suflet celor ce ne amintesc de adevaratele valori in viata, iar mai ales cand ai copii langa tine si esti dator sa le arati adevaratele valori, nu cadourile materiale, ci pe cele spirituale, de fapt noi toti suntem copii, chiar daca purtam chipuri mai mature, in suflet suntem copiii Lui, iar aceasta perioada ne aminteste acest lucru minunat, Craciun binecuvantat !!!!!!!!!!

     
    1. Multumesc!
      Trebuie ca inima de copil sa o scoatem la vedere si sa reinventam fericirea plina de dragoste si de naivitatea si inocenta unui copil.
      Sarbatori fericite!

       
  3. Emotionanta povestire intr-adevar, si sunt absolut de acord cu lectiile morale ce ar trebui predate copiilor.
    Mare pacat insa ca elementul principal cum ca ar fi o sarbatoare crestina ce-l reprezinta pe Christos este profund neadevarata.
    Pentru ce-i interesati, Craciunul este o sarbatoare pagana, extrem de veche, de peste 6-7000 de ani. Termenul Craciun exista numai in limba romana, Christmas din engleza este forma data de biserica prin confiscarea sarbatorii acum vreo 500 de ani…

    Mai interesant este ca se pare ca aceasta sarbatoare a Craciunului este originara din zona Transilvaniei, desigur pe atunci nu avea acest nume acum 7000 de ani … Vracii populatiei pre-dacice din zona aflasera prin meditatii si legatura cu spiritele inaltate ca vascul este planta suprema ce poate salva viata oamenilor ce sufera de bolile specifice vietii de atunci printre care si scorbutul …. Ca atare, in linistea serii din pragul cate unei case din micile asezari de atunci, stapanul acesteia vedea in lumina serii apropiindu-se silueta binecunoscuta a vraciului carand din greu in spate un sac, plin cu craci de stejar acoperite cu vasc … si i-au spus Mos Craciun (cel ce cara craci) ! Atunci cand ajungea la ei in casa el era salvatorul, caci la propriu le salva viata tratandu-i si oridecate ori puteau dadeau si o mica petrecere pentru el.
    Doar in imba romana termenul Craciun inca si-a pastrat semnificatia originala de peste multe mii de ani…

     
    1. Craciunul este un simbol ce reprezinta multe lucruri. Poate, originea difera, dar are o importanta atat de mare?
      Noi ne bucuram pe ceea ce reprezinta Craciunul pentru fiecare dintre noi.
      Sarbatori pline de bucurie, si va multumim pentru fiecare comentariu si fiecare idee ce o impartasiti cu noi!

       
  4. LA MULTI ANI ! SARBATORI FERICITE! Multumesc pentru toate cuvintele frumoase pe care ni le trimiti .

     
  5. Craciun fericit tuturor ! Sanatate,bucurii si liniste sufleteasca !
    Dragilor,va multumesc ptr tot ceea ce primesc de la voi !

     
  6. Craciun fericit,linistit,cu lumina in suflet,bucurie,veselie si armonie in casa.Frumoasa povestea,emotionanta si educativa.Multumesc pt.toate materialele primite,sa va dea Dumnezeu putere in continuare si sa va continuati activitatea si in 2013.LA MULTI ANI

     
    1. Multumesc pentru gandurile pline de bucurie pe care ni le trimiteti.
      Va doresc lumina si speranta.
      Sarbatori fericite!

       
  7. E frumoasa povestea, dar as spune ca ‘Dumnezeu a iubit atat de mult oamenii si lumea incat a daruit pe UNUL din fii Lui ‘ ca model pentru omul corect. Noi toti suntem fii Bunului si fratii lui Iisus. El e fratele mai mare care ne este model, cel care ne arata ce suntem noi cu adevarat si ce putem fi. Avem libertatea data de Dumnezeu de a alege sa fim sau nu. Dar Iisus ne asteapta sa ne invete, daca ne dorim aceasta. El e fratele mai mare care vrea de la noi recunostinta pentru ce ne invata si nu veneratie. Veneratia sa o indreptam catre Dumnezeu, care este creatorul.
    Nasterea lui Iisus sarbatorita in fiecare an, eu consider ca ne aduce aminte de originile noastre divine, de forta din noi ce ne face partasi la creatie si asta implica responsabilitatea noastra de a pastra esentialul la lumina pentru a-l descoperi tuturor.
    Craciun cu pace si lumina!

     
  8. COPII INVATA FOARTE USOR SI CU BUCURIE ATUNCI CAND LE PLACE CEVA. Consider ca mai complicata devine ASIMILAREA INVATATURII SPIRITUALE pentru oamenii condusi in VIATA doar de MINTE si a sa ” creatie ” numita EGO. Dar vorba unei reclame de acum vreo 20 de ani : DACA VREI CU ADEVARAT …POTI ! . SIMTITI CRACIUNUL CU INIMA !. Pace si bucurie

     
    1. Cand ai mintea plina de invataturi, de cutume sociale, de percepte si de obiceiuri, e foarte greu sa accepti ca iubirea este simpla si vine din inima, fiind bucatica ta divina si sensul adevarat al Creatorului.
      Sarbatori fericite!

       
  9. Craciun fericit, tuturor! Sa aveti casa plina, colindatori in prag, cadouri sub brad, belsug pe masa! Sa va bucurati de Sarbatori alaturi de toti cei dragi!

     
  10. Desi urarile mele vin mai tarziu si eu va doresc tuturor celor care se ocupa de „FILE DE LUMINA” si tuturor celor ce citesc aceste mesaje ,sa fiti sanatosi Dumnezeu sa va umple casa si sufletul de iubire,lumina si dragoste . Sa fiti binecuvantati ,pentru tot ce mi-ati trimis si pentru ajutorul acordat pentru a ma redescoperii pe mine.VA MULTUMESC SI SA O TINETI TOT ASA.CU MULT DRAG

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top