Jocul oportunităților

 

Se povestește că în urmă cu mulți ani, atunci când Africa devenise ținta preferată a exploratorilor și fiecare aventurier dorea să vadă un om negru, să doarmă sub cerul înstelat și să simtă fiorul unui leu din savană, atunci doi prieteni buni din Anglia au hotărât să-și încerce norocul în noile ținuturi.
Amândoi crescuseră în același oraș și aveau chiar aceeași meserie. Fiecare dintre ei avea câte un magazin e încălțăminte, unul în vest iar celălalt în estul orașului.
Lăsându-și soțiile acasă s-au îmbarcat pe unul dintre vasele marinei regale care-i putea duce mai aproape de destinația mult visată.
Astăzi nu mai putem a ști miile de pericole și de întâmplări ce li s-au așternut în față, știm doar că au reușit să-și îndeplinească visul și să ajungă în inima Africii, în zone unde europenii abia călcaseră până atunci, iar omul alb era necunoscut pentru mulți dintre localnici.
Cei doi prieteni au cercetat cu atenție întreaga zonă și când s-au întors în primul port au trimis mesaje către soțiile lor care rămăseseră în Anglia ca să le supravegheze afacerile.

Primul negustor a scris:

Draga mea Jane,
Află că sunt bine sănătos și prietenul meu îmi este alături. Am intrat adânc în junglă, am pășit pe urmele elefanților prin savană, am cunoscut mulți oameni din triburi mari și din triburi mici.
Din păcate, călătoria mea a fost în zadar. Nimeni nu poartă aici pantofi sau vreun fel de încălțăminte. Nu există o piață pentru produsele mele.
Ma voi întoarce în curând la tine.
Te sarut,
Sotul tău…

Scrisoarea prietenului era oarecum diferită:

Draga mea Helen,
Sunt fericit și încântat că am făcut această călătorie aici în inima Africii. Prietenul meu este cu mine și mulțumim cerului că suntem amândoi sănătoși și în putere. Am călătorit mult, am ieșit din port și ne-am avântat adânc în inima necunoscutului. Am întâlnit mulți oameni minunați, și ghici ce… nimeni nu avea pantofi.
Îți dai seama ce oportunitate incredibilă este aici?
Te rog trimite toată marfa de care dispui, direct aici la mine, o voi aștepta cu nerăbdare.
Te sarut,
Sotul tău…

Orice provocare se poate transforma într-o oportunitate dacă știi să o privești cu încredere și chibzuință.

Autor text: Răzvan
Adaptare după o idee sosită la redacție