skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Sfântul Andrei – Apostolul românilor

 

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.

Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume – Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.

Sfantul Andrei – ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : „Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20).

Cand mai este Andrei mentionat in Scriptura?

Scriptura il descopera pe Andrei la inmultirea painilor si a pestilor (Ioan 6, 8-9) si dupa invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, ii spune lui Hristos ca niste elini, veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, doresc sa-L vada (Ioan 12, 20 – 22).

Unde a vestit Sfantul Andrei invatatura lui Hristos?

Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. In Istoria bisericeasca, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: „Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia”. Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX) sustin si ele ipoteza misiunii Sf. Andrei in Scitia. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata si de scriitori bisericesti. De exemplu, calugarul Epifanie (sec. VIII), in „Viata Sfantului Apostol Andrei”, afirma ca intre popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane mentioneaza ca Andrei „a predicat in Pont, Tracia si Scitia”. Dupa un alt izvor, pastrat in acelasi Sinaxar, Sfantul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul sau Amplias, pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an la 30 octombrie. Probabil este Amplias cel amintit de Sfantul Apostol Pavel in epistola catre Romani (16, 8). Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos in tara noastra.

Moastele din Patras

Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Desi noua ne este cunoscuta traditia care afirma ca Apostolul Andrei a murit pe o cruce in forma de X, se sustine ca aceasta traditie dateaza din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaste data martirizarii. Unii istorici il fixeaza in timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii 64-67, altii in vremea persecutiilor initiate de Domitian (81-96).

In anul 357, moastele Sfantului Andrei au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfintirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moastele Sfantului Andrei in Italia, in catedrala din Amalfi, in timpul Cruciadei a IV-a. In anul 1462, in vremea papei Pius al II-lea, capul Sfantului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus in Catedrala din Patras, in biserica cu hramul Sfantul Andrei.

Pestera Sfantului Andrei

Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.

Sfantul Andrei – Ocrotitorul Romaniei

Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Apostol Andrei !

de Adrian Cocosila (crestinortodox.ro)

Comentarii (3)
  1. Pentru a nu rata pe toti sarbatoritii acestei zile , mai jos sunt cateva nume derivate din numele Andrei . Semnificatia numelui , vine din greaca si inseamna: barbatie, curaj. ……………………………………………..
    Andreea , Andra , Andrada , Andraș , Andrus , Andruța , Andreas , Andrias , Andries , Adi ,Andi ,Andu ,Andru , Andreiu ,Edra ,Endre , Deia ,Deea …..
    De ziua ta iti daruiesc un :) si..inca unul …
    LA MULTI ANI ! :)

     
  2. Buna ziua tuturor……..Trebuie sa spun de la inceput ca nu pot crede in toate aceste povesti frumoase, de ce? eu sunt mai putin increzatoare in povesti deoarece nu mai am varsta la care cred in povesti.Citesc permanent Biblia adica Cuvantul lui Dumnezeu inspirat unor oameni alesi de Dumnezeu, sigur ca s-ar putea spune dar si acestea sunt povesti,legende asa cum multi sustin.Pot sa raspund acestora ca nu sunt povesti.Biblia este scrisa de 40 de oameni ,intr-o perioada de 1600 de ani,majoritatea nu s-au intalnit niciodata unii cu altii si cu toate acestea intreaga Biblie este caracterizata printr-o armonie uimitoare avand o tema centrala.Este exacta din punct de vedere istoric in sensul ca acesti scriitori ai Bibliei au fost sinceri si au consemnat atat greselile personale,cat si pe cele ale natiunii lor,pe cand istoricii de multe ori nu vorbesc despre infrangeri numai despre victoriile obtinute.Mai pot spune ca profetiile sunt demne de incredere.Daca cineva este curios poate citi la Isaia cap.13 cu versetul 17 la 22,pentru cei ce nu au posibilitatea sa verifice le pot spune ca este vorba despre distrugerea anticului oras Babilon din apropierea Bagdadului capitala Iracului de azi, aflate la 80 de km unul de altul.Biblia vorbeste nu numai cum avea sa fie cucerit , ci si de catre cine avea sa fie cucerit (Cirus regele mezilor).Isaia capitolul 45 cu versetul 1 la 3 apoi avea sa nu mai fie locuit,marturie stau ruinele lui.As mai pune o intrebare celor ce-mi pot raspunde :nu pot intelege cum noi romanii am fost increstinati de Apostolul Andrei si suntem ortodoxi iar romanii de catre fratele lui, Apostolul Petru si sunt catolici (,acesti doi Apostoli au trait si invatat in acelasi timp de la Invatatorul lor si al nostru Isus Cristos) Stiu imi veti raspunde:crestinismul s-a despartit in anul 1054(daca nu gresesc ).Insa n-am sa pot intelege decat daca se va recunoaste ca nu pot fi mai multe cai (cum de altfel sunt multe,toti se numesc crestini) decat doua,una ingusta si duce la viata ( putini sunt cei ce o gasesc) si alta lata ( si multi sunt cei ce intra pe ea, care va duce la moarte)Deci sa cautam calea cea ingusta daca vrem sa traim,sa fim placuti celui ce ne-a invatat,sa nu ne lasam indusi in eroare sa studiem Cuvantul lui Dumnezeu de aceea ne-a fost lasat pentru ca sa nu credem orice ni se spune,acesta-i etalonul nostru sau oglinda in care trebuie sa ne uitam pentru a sti ce trebuie sa facem si unde sa facem schimbari pentru a fi placuti celui ce ne-a creat,celui ce are toata puterea si nu se schimba niciodata.Sa aveti o zi buna !

     
  3. Ferit-a sfantul! :) Pana la Dumnezeu, te mananca sfintii ! :)
    …………………………………………….
    Fa din fiecare zi o sarbatoare…Exista atatea motive pentru care sa zambesti, sa te bucuri, sa iti deschizi inima….
    :) Gand de seara
    „Mi-e foarte dor, foarte dor de frumos și de bun. E un dor care doare, doare chiar fizic. Doare până la lacrimi.” – Oana Pellea
    O noapte binecuvantata ! :)

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top