skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Esop şi ospăţul

 

Stăpânul îi ceru lui Esop să pregătescă pentru un ospăţ cele mai bune mâncăruri. Esop folosi pentru pregătirea tuturor felurilor numai carne de limbă, de vită şi de păsări. Stăpânul se înfurie şi îi aminti că i-a cerut să pregătească ce e mai bun.

Esop răspunse că nimic nu e mai bun ca limba. Ea rosteşte laude şi vorbe frumoase, versuri şi cântece care îi desfată pe ascultători. Nemaiavând ce spune, stăpânul îi ceru ca, pentru ospăţul de a doua zi, să pregătească cele mai rele mâncăruri.

Esop pregăti toate felurile tot din limbă. Furios, stăpânul îi spuse că abia zisese că limba e cel mai bun lucru. Esop răspunse că limba e şi cel mai rău lucru, căci cu ea se rostesc minciuni şi vorbe grele. Stăpânul râse, îi dădu dreptate şi îl iertă.

Morala: Fiecare lucru are şi părţi bune şi părţi rele.

Comentarii (7)
 1. Si rostim cuvinte!
  Cuvantul este sfarsitul creatiei si inceputul materializarii,pentru ca atunci cand exprimam prin vorba ceea ce gandim, procesul de gandire a ajuns la final.Ce important este sa gasesti cuvantul potrivit cu gandul tau.
  Daca ar fi sa adun cuvinte ce as aduna?.As aduna cuvinte spuse frumos, cuvinte smulse din inima, cuvinte adancite in tristete sau bucurie. Cuvinte lungi,serpuind ,cuvinte scurte scanteind.
  Le-as aduna de fiecare data cand ma definesc,le-as aduna de fiecare data cand sunetul lor ar spune mai mult decat ceea ce sunt.Le-as aduna in soapta sau raspicate,l-as aduna duioase sau remodelate . Nimic nu este mai personal ca si cuvintele rostite.Daca le-as lua, as fura si o parte din persoana care le rosteste.Si daca stam sa ne gandim cate cuvinte adunam ,cate cuvinte furam, de-a lungul vietii.Cuvinte de la mama,cuvinte de la tata, cuvinte de la prieteni,cuvinte de la cunoscuti.Cuvinte de la indragostiti si cuvinte de la necunoscuti.Cuvinte.Si ele ne definesc pana la sfarsit,ele ne spun cine suntem.

   
 2. Si cand te gandesti ca limba este doar „porta vocea ” creierului . Si cand te gandesti cat de gustos este un „creier pane ” (bineinteles ca nu de om ) ….ma intreb oare daca limba este buna sau rea sau ….doar ESTE ? Folosind aceste puncte , puncte mi-am reamintit de cel care deborda de atata bucurie in comentarii , dar care a fost amutit de ….”degetele mari ” indreptate in jos. Salutari Dane ! Te imbratisez si va imbratisez.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top