Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae este una dintre cele mai așteptate sărbători creștine. Sfântul Nicolae a fost asimilat ca ocrotitor al familiei, care aduce daruri pentru copii în funcție de cum s-au comportat aceștia în perioada de peste an, o nuieluşă sau cadouri. De ziua de Sfântul Nicolae sunt legate și tradiții și obiceiuri.
Moş Nicolae e o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creştin numele şi data de celebrare a Sfântul Nicolae, care a fost un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinţei în Iisus. El a fost recunoscut ca sfânt începând din secolul al XVI-lea. Deci, Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea.
Sfântul Ierarh Nicolae este, probabil, cel mai cunoscut şi mai iubit sfânt al Bisericii noastre, şi nu numai. Popularitatea de care el se bucură se datorează în primul rând generozităţii sale faţă de cei săraci şi nevoiaşi. El este ocrotitorul prin excelenţă al marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, şcolarilor, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţi la judecată. Tot el este protectorul celor care fac comerţ pe mare, motiv pentru care, de exemplu, chipul său a fost aşezat pe stema Camerei de Comerţ din Bari. Redactarea unei „Vieţi“ a Sfântului Ierarh Nicolae, în sensul pe care astăzi îl are cuvântul biografie, este aproape imposibilă. Acest lucru este cauzat în primul rând de faptul că unica „Viaţă“ a Sfântului, alcătuită în secolul al IV-lea sau al V-lea, şi despre care aminteşte preotul Eustratie din Constantinopol (cca 580), s-a pierdut. Din această operă s-au salvat doar două relatări: prima, în care se aminteşte de eliberarea miraculoasă a trei locuitori nevinovaţi din Mira, iar a doua, în care se vorbeşte despre eliberarea a trei comandanţi din armata lui Constantin, condamnaţi la moarte pe nedrept. (conform crestinortodox.ro)
Cadouri de SFÂNTUL NICOLAE
Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată la faţă. Este o uşurare, dar şi o mare teamă pentru cei mici. Dacă Moş Crăciun le cere să le spună o poezie sau un cântecel şi îi întreabă direct dacă au fost sau nu cuminţi, pe Moş Nicolae nu trebuie să-l încânte în niciun fel.
În religia ortodoxă, SFÂNTUL NICOLAE a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
În tradiţia creştină, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Se spune că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.
Potrivit legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment in cadrul caruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde a rămas şi cutuma că cei obraznici sa primeasca o nuielusa de la Moș Nicolae.
Sfântul Nicolae a ştiut însă că după ceartă se cere şi mângâiere. De aceea, el le-a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi.
Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice început la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.
Despre Sân-Nicoară se mai spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac, că ajută văduvele şi orfanii, dar şi fetele sărace la măritat. Tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori, apără soldaţii pe timp de război şi de aceea este invocat în timpul luptelor. În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este unul dintre cei mai populari sfinţi. O legendă ardeleană spune că Sân-Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.
Mesaje de SFÂNTUL NICOLAE
Iată câteva dintre cele mai întâlnite mesaje și urări care se fac cu această ocazie la noi în țară (conform Adevarul.ro).
„Dacă continui să fii supărat, Moş Nicolae nu-ţi va aduce nimic… Înnoieşte-ţi sufletul tău bun, aşa cum îl ştiu eu şi trăieşte câteva momente de fericire şi mulţumire… şi uită-te în ghetuţe… ai să găseşti un gând bun de la mine… Te sărut!”
„În ultimii ani, Moş Nicolae a venit la mine cu… dragoste şi speranţă… El ştie că nu sufăr dacă nu vine încărcat cu daruri pentru cizmuliţele mele. Sunt norocoasă doar să ştiu că el există şi că îi face pe apropiaţii mei fericiţi. Tu eşti unul dintre ei? L-am trimis aseară pe moş la ţine, să-ţi sufle în ureche fericirea. ..”
„Printre fulgi de nea imaginari m-am strecurat aseară la tine în căsuţă, să-ţi laş un dar simbolic acolo în ghetuţă, dar te-am văzut dormind şi atunci ţi-am lăsat un pupic dulce pe obraz”.
„De Moş Nicolae este momentul în care ceea ce ne dorim devine realitate! Dacă eşti sănătos, fericit, înconjurat de cei dragi, atunci Moş Niculae a venit deja”.
„Cremă de pantofi, perie de lustruit, ghete noi. Păcat că nu ai fost cuminte! Mulţumeşte-te cu mine!”
„Surpriză! Anul acesta Moş Nicolae nu ţi-a adus mai nimic. Doar pe mine, un suflet rătăcit şi singur, ce aşteaptă doar un semn pentru a arăta ce are mai bun şi cald în suflet”.
„Mi-am pus cizmuliţele la geama, te aştept! Vrei să fii tu Moş Nicolae anul asta? Hai, te rog!”
„Sper ca sărbătoarea Sfîntului Nicolae să fie semnalul unui nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire şi mai ales… multă dragoste!”
„Începând cu 6 decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă oamenii sunt mai buni, mai frumoşi, mai înţelepţi şi fac o gesturi minunate faţă de cei dragi şi nu numai.Fie ca această perioadă să îţi aducă şi ţie multe zâmbete frumoase de la oamenii din jurul tău şi să poţi împărtăşi tot ce ai tu mai bun cu ei”.
„Lustruieşte-ţi ghetele şi după… mergi la culcare! Nu contează că eşti singură… Moş Nicolae va veni şi îţi va pune în ghetuţe doar zâmbete şi voie bună… să le împarţi apoi în stînga şi în dreapta:) Şi eu o să vreau un zîmbet! Să-mi păstrezi unul!”
„Cu ocazia sfântului Nicolae îţi doresc multă sănătate, fericire şi nu în ultimul rând multă bucurie în viaţă!!!Să fii iubit şi să ai parte numai de lucruri frumoase!”
„Pentru soţul meu iubit
Şi Nicolae numit
Azi în zi de sărbătoare
Eu îi fac caldă urare”.
„Sufletul tau sa vibreze in armonie si pace, iubirea sa te primeasca in bratele-i pline de caldura si duiosie, iar norocul sa te urmeze oriunde. La multi ani, de Sf. Nicolae!”
„La Multi Ani fericiti, cu multa sanatate, lumina si impliniri si, mai ales, sa ne ajute Dumnezeu in toate!”
„Iti urez La multi ani si fie ca Sfantul Nicolae sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si linistea interioara”.
„La multi ani si voiosie, Domnul alaturi de tine sa fie, Bucurii sa-ti daruiasca Nimic sa nu-ti lipseasca!”
„Sper ca sarbatoarea Sfantului Nicolae sa fie semnalul unui nou inceput, sa ai parte de un drum presarat cu bucurii, impliniri, sanatate, fericire si mai ales… multa dragoste!”
„La multi ani, plini de fericire si impliniri. Sa te pupe norocul si sa ai numai zambete si soare in calea ta”.
„Sper ca Sarbatorile de Iarna, in special cea de Sf. Nicolae, sa ne aduca lumina si fericire, intelepciune si speranta si sa ne faca mai buni, sa ne ajute sa daruim tot ce avem mai bun familiei, prietenilor si celor apropiati, dar si celor in nevoie!”
SFÂNTUL NICOLAE, MESAJE SFÂNTUL NICOLAE. „Azi, de Mos Nicolae imi doresc tot ce e mai bun pentru tine. Iti doresc ca aceasta perioada sa iti aduca multa zambete frumoase de la oamenii din jurul tau si sa poti impartasi tot ce ai tu mai bun cu ei. Lumina in suflet si multa fericire!”
„Sa traiti, sa infloriti,
Si intotdeauna sa fiti cuminti,
Cadouri multe sa primiti,
In papuceii lustruiti!”
„Iti urez La Multi Ani si fie ca Sfantul Nicolae sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si linistea interioara”.
„Ho,ho,ho – aţi fost cuminţi dragii moşului? Aţi curăţat cizmuliţele frumos, le-aţi parfumat (ca să nu leşine moşul) şi le-aţi pus la uşă? Ia să spuneţi acum – cine a fost cuminte şi a primit cadouri şi cine nu?”
„Sper ca Mos Nicolae sa-ti umple ghetutele cu tot ceea ce ti-ai dorit!”
„La Multi Ani cu ocazia zilei de Sfantul Nicolae!”
„A venit Mos Nicolae! La Multi Ani!”
„Ho, ho, ho! Nu stiu ce cadouri iti va aduce Mos Nicolae, dar eu iti trimit o multime de imbratisari si ganduri calduroase!”
„Cu ocazia Santului Nicolae va doresc sa aveti parte de un Mos Nicolae generos si momente pline de bucurie cu cei dragi!”
„Bucuria lumii toata, zi de zi-n usa sa-ti bata, bunul Mos Nicolae sa-ti dea, tot ce iti doresti si ai vrea!”
„Iti doresc ca de Sfantul Nicolae sa ti se implineasca o parte din vise, celelalte sa ti le implineasca Mos Craciun!”
„Abia astept sa vina Mos Nicolae, vreau sa imi aduca foarte multe cadouri. Sa nu ne aduca nuieluse ca am fost cuminti tot anul… te iubesc Mos Nicolae!”
„Crede in ceea ce te poate face fericit! E doar o traditie care a trezit sentimente de bucurie in sufletul tau inca de la primul Mos Nicolae. Gandeste-te ca este acelasi care are grija sa vina la tine de fiecare data. La multi ani!”
„Cizmulite lustruite il asteapta la fereastra! Haide, fugi si ii deschide, vine bucuria noastra!”
La Multi Ani ! Multa sanatate, bucurii si daruri multe cu ocazia sarbatorii Sf. Nicolae tuturor romanilor si familiilor acestora de oriunde ar fi.
La Multi Ani ! Tuturor celor ce poata numele de Nicolae, Nicoleta si toate derivatele din acestea cu multa sanatate si prosperitate.
La Multi Ani ! cu bucurii si impliniri tuturor celor ce realizeaza acest site si tuturor celor ce citesc sau comenteaza. Sa va fie viata plina de daruri si o zilnica sarbatoare. Cu drag si cu respect
…… Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. La Multi Ani tuturor Nicusorilor si Niculinelor ! …
…. Usurel , Mos Nicolae / Se strecoara in odaie … / … Si ne aduce n dar Iubire /
…. Sanatate , Fericire … / Pune n ghete dulciurici / Si imprastie sclipici ….
…………… Va iubesc dragii mei luminosi … Si … Va doresc numai Bine ! ….
Scrisoare catre Sf.Nicolae :”Draga Sf.NICOLAE, stiu ca sunt un pic cam mare, ca sa astept sa-mi pui in zori, bunatati in pantofiori. Insa tot te rog ceva: vreau sa pun inaintea ta, ghetele inimii mele, ca sa le umpli pe ele, cu daruri duhovnicesti, din camarile ceresti: bucurie si rabdare, pace, mila si iertare, blandete, nepizmuire, si bineanteles iubire. Si-as mai vrea sa-mi daruiesti, ca un milostiv ce esti, smerenie si credinta, nadejde si pocainta…
Aceasata este una dintre cele mai frumoase scrisori catre „mosul Nicolae” pe care le-am intalnit.
Multumim.
Sarbatori Fericite!
Spre deosebire de altele, aceasta sarbatoare se adreseaza cel mai mult tuturor, nu numai celor ce poarta acest nume.
Sigur ca urarile Voastre au fost calde si sincere pentru care se cuvin multumiri!
Totusi, mai ales ca a trecut o zi, ar trebui sa ne luam timp sa observam si fata neplacuta a acestui „sfant”: bataia, pedepsirea „ereticilor”!
Mai ales ca, asa cum se spune in postare, a fost mai „darnic” cu pedepsirea decat cu recompensele!
Urmau „dulciuri” si alte „daruri” supusilor care daca ramaneau in starea asta care apoi erau si „iertati”!
Simbolul nu a fost ales intamplator!
Populatia dinainte de „crestinizare” nu a fost tocmai cazuta din copac! Or fi avut destui „zei” pe care ii venerau cu diferite scopuri si ocazii!
Orice noua religie insa a inlocuit obiceiurile si credintele vechi cu alte noi!
Acest proces nu se face bland si cu „iubire”!
„Nuiaua” si „dulciurile” fac parte din arsenalul puterii dintotdeauna!
Munca aceasta de „convingere” a durat precis multe generatii!
Ea s-a desfasurat dupa un plan bine intocmit si consecvent aplicat.
Peste sarbatorile vedice ale primaverii s-a plantat „invierea”; „nasterea” a luat locul sarbatorilor „inceputului timpului”, cand ziua incepe sa creasca! Zeul Cronos, al timpului care era venerat cu acesta ocazie s-a transformat in Craciun, samd.
Americanii s-au scremut mai tare cu Santa Claus al lor!
Claus sau Klaus vine de la Nikolaus care la olandezi era mai intens (chiar si azi!) sarbatorit decat Craciunul si dupa ce i-au revizuit tinuta (fara toiag si cusma de episcop) l-au mutat la polul nord si la o data mai potrivita!
Ce vreau sa va invit e sa renuntati pentru totdeauna la NUIA!
Destule generatii am dus si dat mai departe acest program malefic!
Daunele sunt catastrofale! Indiferent cat de dragalas e impachetata aceasta practica a „pedepsirii”!
Nu e altceva decat unealta puterii de a ne tine intr-un tipar dat, de supunere si obedienta.
Pe langa asta traumatismele ce le producem copiilor sunt greu de vindecat si cel mai probabil le ducem cu noi in vietile viitoare reluand ciclul.
Nu trebuie de uitat ca fiecare copil, e incarnarea lui, a sufletului sau, nu a noastra”
El nu trebuie sa faca ca noi, nu trebuie sa faca ce nu am fost noi in stare!
El trebuie sa-si traiasca viata sa, sa lucreze la temele sale!
Ce putem si mai ales ce ar trebui sa facem e sa „traim” viata noastra cat mai frumos ca „exemplu”, etalon, inspiratie pentru copiii nostri!
Nu sa traiasca ei pentru noi si in caz contrar sa folosim „nuiaua”!
E vremea sa incheiem o data pentru totdeauna cu astfel de metode.
Inaltarea asta nu se face printr-un pas mare ci prin multi mai mici!