skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Un sat cu multe flori

 

Zalpie, un sat secular din sud-estul Poloniei, un loc în care o tradiție minunată s-a născut acum un secol. O femeie a început să-și picteze casa. A zis adio culorilor tene și plictisitoare moștenite de-a lungul sutelor de generații și a decis că poate să trăiască într-un mediu mai frumos, un mediu plin de viață și de culoare.

Nimeni nu știe exact cum a început totul, însă legenda locală specifică faptul că o sobă din casa unei femei scotea fum și murdărise pereții în câteva puncte. Acele puncte au devenit flori. În acea vreme, culorile nu erau atât de bune și de rezistente ca în zilele noastre, ci mai degrabă, erau doar seva unor plante. Astfel, operația de înfrumusețare a caselor se desfășura anual. Dacă la început a fost vorba de o singură casă, în scurt timp, unul câte unul, noi și noi săteni au intrat în această horă minunată a florilor. Casele se transformau pe rând. Astăzi până și cotețele, hambarele, sau chiar fântânile sunt pictate. Există pictori care se ocupă de aducerea culorii în viața celor din sat.

De la desenele simple cu flori schițate rudimentar pe pereți, astăzi s-a ajuns la desene extrem de sofisticate, în culori pastelate. Fiecare dintre locuitori se ia la întrecere cu ceilalți în arta decorării propriei case. O întrecere prin care toată lumea câștigă deoarece fiecare trăiește într-un loc mai frumos și mai minunat decât înainte.

Zalipie a devenit cunoscut datorită aceste tradiții și este vizitat de foarte mulți turiști, chiar Ministerul de Externe al Poloniei popularizează pe Internet fotografii uimitoare din acest sat.

Din anul 1948 se organizează o competiție anuală de pictură – Malowana Chata – în care se întrec cele mai frumoase case. La originea lui, acest festival-concurs a avut ca scop revenirea morală în urma ororilor războiului.

Una dintre cele mai înfocate susținătoare a acestui obicei a fost Felicja Curyłowa (1904 – 1974) care și-a decorat fiecare colțișor de perete cu minunate flori. Casa ei a devenit muzeu și este păstrată ca o dovadă vie a artei folclorice din sat.

În final, vă invit să vedeți câteva fotografii din acest sat minunat.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

14

15

16

17

18

19

20

21

22

Comentarii (7)
  1. …. Salut voios si luminos dragii mei luminosi ! …. Superb acest sat cu multe , multe flori ! …
    … Faptul ca s au gandit sa faca asta , faptul ca au facut asta …. este grozav ! … Bravo lor ! …
    … Frumos … Foarte frumos ! … Florile aduc Bucurie , florile aduc Veselie , florile aduc o minunata
    stare de Bine …. Fericiti acei ce deseneaza sau picteaza flori ! … Fericiti acei ce stiu sa se bucure de
    frumusetea lor ! … Fericiti acei ce se pot entuziasma de parfumul lor ! …. Oameni buni care aveti
    gradini cu flori … ma bucur pentru voi ! …. Bucurati va de florile din Viata voastra ! … Bucurati va de Viata ! …
    …. Va iubesc dragii mei luminosi … Si … Va doresc numai Bine ! ….

     
  2. 1-Fiecare floare este un suflet deschizându-se către natură.- Gerald de Nerval
    2-Trandafirul nu întreabă „de ce?”; el înfloreşte „pentru că înfloreşte”, şi nu ţine cont de el însuşi, sau dacă cineva îl priveşte.- Angelus Silesius
    3-“Florile creeaza cele mai fermecatoare geometrii : cercuri precum soarele , ovaluri , conuri, spirale si o varietate de excentricitati triunghiulare care , vazute printr-o lupa par a fi o friza liliputana a unor siluete psihedelice.”- Duane Michals
    4-“Daca nu ai fost niciodata cutremurat pana in adancurile sufletului de o floare deschisa in primavara , poate ca sufletul tau nu va cunoaste nicicand inflorirea.”- Audra Foveo –
    5-“In gradina mea exista un mare spatiu rezervat sentimentelor.Gradina mea cu flori este in acelasi timp gradina mea cu ganduri si vise .Gandurile cresc la fel de libere precum florile , iar visele la fel de frumoase.” Abram L. Urban –
    6-“Iubesti trandafirii –la fel si eu.As vrea Ca trandafirii sa cada din cer , la fel cum ning Dintr-o tufa pe care o scuturi.De ce nu ? Apoi toata valea va fi roza si alba Si gingasa sub pasii nostri.Trandafirii ar cadea la fel de usor Precum penele , mirosind delicat ; si ar fi ca si cum Am
    dormi si ne-am trezi in acelasi timp.” – George Eliot
    “Dragostea este singura floare care creste si infloreste fara ajutorul vreunui anotimp.”.. Oare cine ne opreste sa iubim ?
    https://www.youtube.com/watch?v=W2xELDdqJ3s
    Va iubesc ! :)

     
  3. Din toate pozele se poate vedea ca peretii caselor sunt impodobiti la interior nu numai cu flori, dar si cu icoane.
    Sa fie oare vreo coincidenta?

     
  4. Absolut fascinant . Superb ! De aceea Polonia e Polonia . Extrem de putine sate romanesti poarta in ele atata bogatie de culoare , de bucurie , de viata . Privind la altii putem realiza cat de „mioritici” suntem . Trist .

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top