skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

O primire meritată

 

Un ţăran, om bun la suflet, avea obiceiul să spună tuturor:
– Vedeţi cum e lumea asta? Cei mari au de toate şi sunt primiţi oriunde cu mare pompă, în timp ce pe noi, cei simpli, nimeni nu ne bagă în seamă. Cum de este posibil aşa ceva, cum de se poate una ca asta? Vom ajunge noi pe lumea cealaltă şi vom vedea cum o fi şi acolo…
Azi aşa, mâine aşa, până când, omul nostru a visat, într-o noapte, ceva nemaipomenit: se făcea că murise şi ajunsese la Poarta Raiului. Acolo, ce să vezi, veselie multă, îngeri adunaţi să-l întâmpline pe noul sosit, bucurie mare! Omului nu-i venea să-şi creadă ochilor. Atâtea pregătiri doar pentru el, un simplu creştin. Oricum, era fericit că urma să intre în rai, nici n-ar fi sperat şi la o asemenea primire. Dar, când să intre pe poarta aceea minunată, înconjurat de tot acel alai, un înger se apropie de ţăranul nostru şi îi spuse:
– Omule, nu poţi intra pe aici, du-te ceva mai încolo şi vei găsi o portiţă mai mică, păzită de un înger. Intră pe acolo şi, mai târziu, ne vom revedea în grădinile minunate ale Raiului.
– Atunci pentru cine sunt toate aceste pregătiri? a mai întrebat omul mirat.
– Ei, aşteptăm pe un boier care a murit odată cu tine şi care, din clipă în clipă, trebuie să ajungă aici. Pentru venirea lui este sărbătoare şi ne pregătim să-l întâmplinăm cum se cuvine.
– Bine, îngerule, dar cum se poate una ca asta? Cât am trăit în lume, am văzut nedreptăţi multe, dar şi aici, cum de e cu putinţă? De ce el, fiindcă este boier, trebuie primit cu atâta fast? Contează că el are bogăţii şi eu nu?
– Omule, pentru a te mântui nu contează ce ai avut, fie că ai fost sărac, fie bogat, ci ceea ce ai făcut cu tot ce Dumnezeu ţi-a dăruit. Dacă ai fost sărac şi ai ştiut să împarţi şi celorlalţi din puţinul de care ai avut parte, te vei mântui negreşit. Dacă ai fost bogat, cu atât mai mult ai fi putut dărui cu drag celor mai necăjiţi decât tine. Fie că eşti sărac sau bogat, important este să rămâi om.
– Dar atunci, dacă şi eu şi boierul vom intra în rai, pentru ce este venirea lui aşa o sărbătoare?
– Omule, creştini ca tine, vin aici în fiecare zi, cu miile şi sunt bine primiţi cu toţii. Dar un boier de când n-a mai ajuns şi aici, în rai…
Sărac sau bogat, oricine poate fi bun şi darnic, din atât cât are. Cel bogat, însă, cu atât mai mult ar trebui să dea milostenie. Şi fiecare din noi este bogat, în felul său, căci oricând putem găsi pe cineva mai sărman decât noi, pe care să îl ajutăm. Dacă vom fi egoişti şi zgârciţi, ce folos vom avea? Cine a văzut vreodată un om rău sau zgârcit care să fie fericit?

Autor necunoscut

 

 

A-aparut-File-de-Lumina

Comentarii (73)
 1. Au fost de-a lungul timpului pe aici povesti cu iz fin de sensibilitate, simboluri superbe, atingeri indirecte de morala si revelatii, finaluri wow, de-ti era mai mare dragul sa le pui in rama. Si continuai sa visezi inca mult timp dupa ce le citeai.
  Astazi, draguta povata, insa destul de lunga inutil. Putea fi rezumata la vreo 3-4 randuri, cu ultima replica a ingerului ca cireasa de pe tort.
  Apoi explicatia de la final… ca pentru blonde :D Scuze, dar mie mi se pare pedagogie pentru gradinita si clasa pregatitoare, sec. XVIII-XIX.
  Dar hai, merge inghesuita asa, intr-o marti fara pretentii.
  Mult soare va doresc tuturor :)

   
  1. Nu fii, terrian……. :)
   Povestioara, are, izul ei fin, de sensibilitate si atingere de morala.
   Poate ca ziua martiana, este de vina. Cu influentele ei de foc si pragmatism…..mai putin predispusa visatului.
   Nu este posibil?…..Eh, nu…….
   Excelenta, sa-ti fie ziua.

    
   1. Draga ella, imi place atat de mult sa fiu terrian, ca asta inseamna sa fiu om! Nu vreau in ruptul capului sa fiu pleiadian, martian, oriorian, rahat-ian sau alti „ieni”. Imi place sa exist! Imi place sa incerc si sa gresesc. Urasc sa am mereu dreptate, ma plictiseste! IMI PLACE SA EXIST!

     
    1. Clement …ai dreptate ..Omul ar trebui sa fie multumit cu ceea ce are …Multi gresesc in ,, a pofti ,, ceva mai sus ..si ..viata lor se transforma intr-un cosmar …Apoi tot ei se plang …
     Dar nu mai spune niciodata …Nu-mi place sa fiu aia ..sau aia … A nu visa …nu vei reusi niciodata sa-ti faci un viitor mai frumos .. Si pentru …ca …intamplator …
     Da , se poate mult mai mult decat puteti gandi ! Este normal sa nu crezi in anumite lucruri ..pana nu traiesti tu experienta … Cand toata viata ta ..a insemnat acele lucruri..este cu totul o alta poveste .. Nimeni nu poate trai viata altcuiva ! Ma intrb atunci cum poti judeca pe altul ? …Simple ganduri .. Am vazut ca s-au cam ,, incins ,, comentatorii pe aici ,,si ..mai pun si eu cateva ,, lemne ,, pe foc .. Si asa .. ce aveam eu de facut … Cred ca , nu voi mai intra pe Fila ..cand imi voi propune sa fac ceva .. Ma corupeti ! O seara frumoasa ! :)

      
     1. Rosa, nu cred ca ar trebui neaparat sa ne multumim cu ce avem sau unde suntem. Putem aspira catre mai mult, mai bine, mai luminos etc. E ok sa ai scopuri si idealuri inalte. Dar ai dreptate ca nu e bine sa le urmaresti ca maniacul, obsesiv, sa-ti fie frica sa gresesti! In halul asta practic ajungi sa-ti fie frica de tine insuti/insati!
      E ok sa te impiedici si sa cazi, sa te ridici si sa continui, sa cazi iar si sa te ridici iar! Cred ca asa incepi sa devi prieten cu tine insuti/insati! E bine sa incerci. E bine sa gresesti. E bine sa reusesti. Nu-ti fie teama. Toti prietenii te sustin si te incurajeaza! Hai ca se poate! :) O seara minunata, Rosa.

       
     2. In concluzie : Omul isi va rezolva toate ,, problemele ,, numai atunci cand va reusi sa se cunoasca in adevaratul sens al cuvantului … Cand va intelege ca viata lui nu depinde de nimeni si nimic din exteriorul lui …se va iubi atat de mult , incat va gasi intotdeauna o rezolvare ca sa-i fie lui bine . Cand pui multa , multa iubire in orice lucru nu se naste decat o alta iubire …Deci .. Iubirea este , totul … :)

       
    2. Am omis .. Clement .. A EXISTA …Inseamna mult mai mult .. Este de ajuns , sa ,, vezi ,, o alta posibilitate si atunci ..iti vei schimba gandirea .. Toate la timpul lor ..Bucura-te din toata fiinta ta pentru clipa in care esti .. :)

      
    3. Tinand cont ca antonimul cuvantului Iubire este Ura , iar al cuvantului Mereu este Vreodata (Niciodata ) consider ca rezulta in „traducere libera ” ca afirmatia ta :” Urasc sa am mereu dreptate ” = ” Iubesc sa nu am vreodata (niciodata ) dreptate ” . Fii Tu Insati ….cu sau fara Ura !

      
     1. Batrane Dan …Am fost si sunt Eu insami , de cand ma stiu … Din aceasta cauza am avut meru ,, probleme ,, in sensul ca am suferit f mult . Cauza nu a fost ca am vrut sa am mereu dreptate , ci , nu reuseam sa fiu eu insami fara a suferi … Timpul a trecut … Toate aceste ,, neplaceri ,, s-au rezolvat de la sine … Atunci cand am reusit sa ma cunosc si sa ma iubesc cu adevarat … Atunci cand am inteles ca nu depind de nimeni si nimic pentru a fi fericita ..Atunci cand mi-am descoperit menirea mea aici pe pamant …Si timpul pare ca s-a dizolvat , pentru ca nu mai ma intereseaza ce se intampla in exteriorul meu .. In fiecare zi descopar multe lucruri noi despre mine .. clipa de clipa .secunda cu secunda …Ma transform si ma schimb odata cu Totul ..in acelas ritm ..Nu mai exista Eu si Tu ..Suntem cu totii UNU ..E fantastic , acest mod de A Fi ..
      Pentru mine , fiecare zi este un nou inceput … o alta fericire .. o alta vibratie a manifestarii iubirii :)
      Mi-am adus aminte de Sefora .. Lasa Dex-ul .. Spune-ne tu , Cum simti viata ? :)

       
     2. Batrane, Batrane, ma omori cu zile cu DEX-ul ala, de parca-i Sfanta Scriptura. Nu, scuze, nici pe aceea nu o citezi atat de des. :D „DEX-ul spune aia”, „DEX-ul spune ailalta”… Dar tu? Tu ce spui? Tu ce parere ai?

       
     3. Parerea mea ,draga Clement ,o gasesti in josul paginii ,printre raspunsurile din „Extemporalul ” dat de Rosa.Fii Tu Insuti …Viu !

       
     4. Batranule de zile ( este unul din numele pe care o anumita scoala, i-l atribuie Divinitatii ), uite ca indemnul tau, daca nu este complet, are fel si fel de interpretari.
      ”Fii tu insuti” , este un indemn scornit de unul care a reusit sa fie el insusi. Si vazand beneficiile acestei stari, a facut indemnul , popular.
      Fii tu insuti, fii cel Divin, este indemnul complet.
      Altfel, uite, oamenii interpreteaza ca au fost ei insisi…..si-au avut numai probleme din cauza asta.
      Rezolvarea tuturor problemelor, este vazuta ca sursa de probleme.
      Daca ii spun unui hot, ”prietene, lasa prostiile si fii tu insuti”, o sa-mi raspunda ca este el insusi din ce in ce mai mult, din moment ce incasarile-i cresc.
      Nu.
      Indemnul corect, este ” Fii tu insuti, Cel Divin”. Chiar daca unii folosesc varianta prescurtata.
      Sigur, ca stii acest lucru, insa pentru separarea garului de neghina, trebuie corect exprimat acest indemn.
      Cum, sa fii tu insuti, si sa ai problemee si multe suferinte?
      Este ca un indemn la suferinta…..incomplet enuntat si incomplet inteles.
      Iarta-mi observatia. Nu vreau sa aiba efectul pe care nu-l doresxc. Este tarziu , sunt putin obosita si nu stiu daca m-am concentrat destul de bine, in mesaj
      Fii tu insuti…..fii Divin

       
     5. Draga Ella . Oare Divinitatea ne-a inzestrat Intamplator cu Liberul Arbitru ? . Personal consider ca Nu . Asadar pentru ce vrei sa intervii in Liberul Arbitru al unui Om ? . Alegerea consider ca este a fiecaruia , in a Decide in ce „Echipa ” vrea sa „joace ” Meciul Vietii lui : In Echipa Sinelui Inalt ( al carui „capitan de echipa este Divinitatea) sau in Echipa Sinelui Fals ( al carei „capitan de echipa ” este Propriul lui EGO Superdezvoltat ). Si oricum oricat de bine formulat este un Indemn consider ca …..tot noi alegem ce „nuanta „sa-i dam . Noapte linistita .

       
    4. Frumos…..bravo….unul din ”ieni”, m-a impresionat de-a binelea.
     Cand te simti bine ca n-ai dreptate, pentru ca urasti sa ai…..ai oricum.
     Felul in care vedem lucrurile si ne exprimam, este nivelul de dreptate al fiecaruia,
     Cand te plictisesti, ai de-asemenea dreptate. Dreptatea , nu trebuie sa ti-o acorde cineva, sau s-o castigi.
     Cand ai deschis gura, ai dreptate.
     Apropo…..terrian, inseamna latura animalica a omului. Constiinta limitata , la asta.
     Seara buna, ”ianule”….oricare din ele ai vrea tu sa fii….

      
     1. :D Am inteles de la inceput ce ai vrut sa spui prin terrian, insa eu am dus lucrurile un pic mai departe :) si in definitiv „latura animalica” e ceva bun, animalele sunt muuuult mai nobile decat fiinta umana acum, in secolul XXI. Ele nu si-au pierdut „legaturile invizibile”. Oricine are un animal de casa iti poate confirma. :) O seara minunata.

       
  2. Clement…
   Nu toti autorii necunoscuti sunt atat de buni maestrii in a descrie si ilustra o anumita idee. Mi s-a parut dragut ca in aceasta scurta scriere sunt atinse doua concepte interesante ce merita puse in discutie.
   Primul ar fi de ce prea putini oameni bogati sunt dispusi sa fie oameni buni. Iar al doilea si care mi se pare cel mai demn de a fi subliniat se refera la sablonul nostru de gandire si la modul in care ne imaginam viata de apoi sau viata spirituala. Surprizele pot fi mari atunci cand suntem limitati in gandire.
   Intr-adevar concluziile din finalul textului sunt extrem de simplist expuse, dar au si ele farmecul lor.
   Sper ca urmatoarele texte sa fie mai placute.
   O zi miminata!

    
 2. ……..Salut voios si luminos dragii mei luminosi…. Multumim pentru un nou articol minunat…
  …. Atat Bogatia cat si Saracia sunt niste stari …. Atat timp cat ai ceva de daruit vei fi tot timpul bogat…
  ….Iar de daruit , ei bine , intotdeauna vei avea ceva de daruit ….Sarac nu esti decat in momentul in
  care tu crezi ca nu mai ai nimic de daruit …. Nimeni nu e mai sarac decat un astfel de om…. Va fi
  intotdeauna ceva de daruit … E o vreme in care daruiesti din ceea ce ai … dar… va veni o vreme
  cand daruiesti din ceea ce esti … Poti incuraja oamenii , poti ridica oamenii , poti darui Bucurie in
  jurul tau …. Nu banii te fac bogat …Interiorul tau te face bogat … Emotiile pe care le porti in inima ta ,
  gandurile care le porti in mintea ta …. Cred ca in ambele situatii si cand ai bani si cand nu ai conteaza
  omul care esti tu … Felul tau de a fi …. Nu banii aduc fericirea … Tu iti creezi starea de fericire ….Atunci
  ce fac banii ? …. Ei bine , banii creeaza optiuni … Poti sa faci mai multe pentru tine si pentru cei din jurul
  tau …. Si pentru asta va trebui sa stii ce sa faci atunci cand ii ai …Si asta depinde de cum esti tu construit
  pe dinauntru ….. Banii sunt doar un instrument … Poti construi case , biserici , spitale , poti ajuta in jurul
  tau …. Dar , vedeti , sunt si oameni care se gandesc doar la ei si asta nu e bine … Cred ca intre a fi bogat
  si a avea o viata bogata as alege ultima varianta …. Sa ai o viata frumoasa , cu prieteni in jurul tau , sa ai
  relatii frumoase cu semenii tai … Sa poti calatori , sa poti ajuta …. Sunt multe lucruri care le poti face cu
  bani …. Dar sunt multe lucruri pe care nu le vei putea face cu bani … Starea de Bucurie , starea de Fericire
  nu le vei putea cumpara cu bani … Exista lucruri care sunt cu adevarat nepretuite … Sanatatea , Bucuria ,
  Dragostea … Vedeti , exista Bunuri si exista Valori …. Bunurile le poti cumpara cu bani …. Dar cand vine
  vorba de Valori …. Care este diferenta intre Pret si Valoare ? … Ei bine , Pretul are Valoare … dar ….Valoarea
  nu are Pret …. Valoarea e nepretuita …. E foarte bine sa ai Valori in Viata ta … E bine sa traiesti cu semnificatie…
  ….. E bine sa te gandesti cam cum o sa si aduca aminte lumea de tine dupa ce nu vei mai fi …. Cred ca e
  important sa ne gandim la asta ….Pe de alta parte mai cred ca fiecare ar trebui sa ne reconsideram ideea sau
  ideile despre bani … Daca vei avea intotdeauna o parere proasta despre bani s ar putea sa nu ii dobandesti
  niciodata … Pentru toti va recomand cu multa caldura o carte … Pe mine m a ajutat mult … Se numeste
  Cadranul Banilor si este scrisa de un domn pe nume Robert Kiyosaki … Este o carte exceptionala care te poate
  ajuta enorm … Exista oameni care au bani dar nu sunt fericiti si exista oameni care nu au multi bani si sunt
  fericiti …. Exista oameni de valoare si intre cei cu multi bani si intre cei cu putini bani … Pentru ca Valoarea
  nu este data de cantitatea de bani pe care o ai la un moment dat … ci…. de omul care esti in fiecare Clipa a
  Vietii tale ….Va iubesc dragii mei luminosi …. Si …. Va doresc numai bine ! ….

   
 3. Recunosc ca si eu am fost pusa putin in incurcatura de subiectul zilei de azi…
  Mi-am zis ca nu-i bai … oricum finalul il stabilim noi.. :) :) .
  Asa ca savuram cafeaua amara la prima ora, putina muzica pe fundal (maestre un link a la Pharell Williams – HAPPY ceva exotic Jamaican)
  Mai stam si noi la o sueta, asa intre fete… ii invitam si pe baieti pentru atmosfera…in timp ce se coace placinta-n cuptor. :)
  Sa aveti o zi minunata!
  :D

   
 4. Buna sa va fie ziua dragilor ,ca veni vorba de a avea bogatii sau a nu avea ….ieri am fost cu fetita mea la un consult o.r.l. ,s-a mai impus si o investigatie …in situatii din acestea iti iei niste masuri si mai pui un banut in geanta …ai /n-ai, dai…ma gandeam : cat o sa coste consultatia daca am si trimitere ,cat investigatia ,se elibereaza chitanta,nu se elibereaza ?!…oare sa amintesc ca in urma cu 12 ani am adoptat fetita de la un centru …poate-poate obtin o reducere,bunavointa,compasiune ?!…ei,dar mi-am zis in gand : cum o fi ,o fi ,numai sa -i fie bine copilei …ceva este ,deocamdata trebuie urmat un tratament timp de o luna de zile,apoi la control,apoi mai vedem …cred ca Dumnezeu stie ce-i este de folos copilului meu si va savarsi lucrarea care e necesara …cu siguranta va fi BINE !…insa de fapt aici voiam sa ajung …la faptul ca desi de o bucata buna de timp traiesc intr-o instabilitate financiara ,ca multi semeni dealtfel,am avut de unde sa fac o plata fara chitanta …asa sa-i fie de folos si unei doctorite aflata la inceput de drum care mai are inca multe plati de facut si dumneai la randu-i…m-am simtit bogata si onorata …si-apoi analiza finala este intre mine si Dumnezeu ,nu a fost niciodata intre mine si ceilalti din jurul meu …ma intreb inca cand omul este fiul omului si cand este fiul lui Dumnezeu ?!….recunosc ca pentru o clipita m-am pierdut in desavarsire ,ceea ce va doresc si voua,dragilor …o clipita … va doresc o clipita de desavarsire din toata inima ! Cu drag,respect,admiratie si infinita iubire….

   
  1. Consider ca influenta Gratiei Divine ai Simtit-o cu Adevarat in aceasta Situatie si nu numai in aceasta . Am sa-ti fac o Recomandare (neascultand , recunosc , Recomandarea cuiva de a incerca sa ajut doar cand mi se Cere ) . Cauta pe Google : „Cauzele Spirituale ” ale bolii fetitei tale . Fii Tu Insati !

    
  2. Multa sanatate copilei dvs.!
   Aveti un mod extrem de bun si de frumos de a privi viata. Va multumesc ca il impartasiti cu noi.
   O seara minunata!

    
 5. Citind am gandit ca la urma ,prin poarta modesta ,omul nostru va ajunge in rai ; pe cand celalalt va avea parte de focul iadului !Astfel avea o noima povestioara !

   
 6. ………Saracia nu este o virtute …. Nu e ceva pentru care o sa ajungi in gradinile raiului …
  ….Inca mai sunt oameni care gandesc asa …. Din tot ceea ce ai primit trebuie sa daruiesti …
  ….Toate calitatile cu care ai fost inzestrat trebuie sa le folosesti ca sa faci bine in jurul tau …
  ….Pobabil cel mai maret scop pentru fiecare ar fi sa i serveasca pe cei din jurul sau … Sa
  ajute …. Binele aproapelui tau este in stransa legatura cu binele tau … Sa reusesti sa pui
  binele aproapelui tau mai presus decat binele tau inseamna sa te autodepasesti…. Inseamna
  ca in acel moment ai trecut la un alt nivel… Inteligenta pe care o ai , Viziunea pe care ai primit o
  nu trebuie sa cresca mandria din tine … Ele trebuie folosite pentru a i ridica pe semenii tai …
  ….. Ridicandu i pe ei , de fapt , te ridici pe tine … Probabil cel mai bogat om e cel care a ajutat
  cel mai mult , cel care a reusit sa aline suferinta semenilor lui , cel care a reusit sa i ridice , sa i
  faca mai buni , cel care prin felul lui de a fi le a oferit un exemplu …. Va iubesc ….

   
 7. Foarte buna pilda , eu cunosteam varianta povestita de un Papa, iar „boierul” era cardinal.
  Amandoua variantele sunt foarte sugestive.

   
 8. Domnule Dan daca din ceea ce ai primit „trebuie” sa daruiesti n-o vei face niciodata. Viziunea pe care ai primit-o iti va aduce si mandrie fireasca asa ca nu „trebuie” sa ti-o inhibi, pentru ca natural o vei avea si asta te va motiva pe mai departe – mandria in sens de bun simt si bucuria lucrului sau a faptei bine facute. Darurile tale nu „trebuie” folosite pentru ai ridica pe semenii tai, pentru ca fiecare alege sa faca ce vrea, iar cea ce tie ti se pare ca este bine, pentru altul e un flit Ajuta pe cel ce iti cere ajutor daca si el lucreaza impreuna cu tine la binele sau altfel este timp pierdut si ti-l faci si dusman pe deasupra. Ajutorul fiecare ii intelege ca se manifesta diferit de ceea ce crezi tu. Ti-o spun din experienta. Si in general nimic nu „trebuie”. Trebuie e valabil pentru tine, pentru mine, in relatia cu noi insine nu in relatia cu ceilalti. Si apoi fiecare este responsabil in propria viata de deciziile pe care le ia si suporta consecintele. A ajuta pe cineva din ceea ce stii si vrei ca sa bine si persoana care cere ajutorul, isi aduce contributia atat cat poate, pentru a fi multumita de rezultate. EX: are nevoie de sapat in gradina – ok daca vrei si iti place o ajuti dar participa si el/ea la sapat sau la o activitate conexa la fel de necesara. – are nevoie de ajutor la o lucrare pentru o anumita operatiune – de acord dar in acelasi timp el/ea face alte operatiuni conexe. s.a.m.d. Ajutor inseamna a face ceva impreuna pentru cineva care are o nevoie. Ca o faci gratis sau contra unui serviciu sau contra cost asta este o optiune personala. Darurile cu care te nasti te ajuta sa iti clarifici activitatile din care sa traiesti si sa faci acele activitati cu daruire si pasiune in folosul personal si al celor ce se pot bucura sau folosi de calitatile tale. Teoretic iti pui la dispozitie Darurile contra cost daca din ele iti castigi existenta. Practic, tu decizi. Asa ca fiecare este responsabil pentru el in relatia cu ceilalti si modul cum isi traieste si valorifica timpul de viata. Aceast comentariu a fost o parere nu un sfat. Cu respect.

   
  1. …… Ceea ce am scris este ceea ce simt … Ceea ce consider eu …De fiecare data cand spun ” trebuie ”
   o spun pentru ca in acel moment imi spun si mie … Probabil ca experientele pe care le am trait , mediul in care
   ne am invartit , cartile pe care le am citit – ne au condus la anumite concluzii in care credem cu putere …
   …. Opiniile dvs . sunt cele mai bune pentru dvs. pentru ca sunt ale dvs….. La fel si in cazul meu …
   ….. Eu cred cu putere in ceea ce scriu , cred in ceea ce spun …. Dar punctul meu de vedere nu am pretentia
   ca este cel mai bun … E perspectiva mea … Eu nu o sa ma contrazic cu dvs. , nu o sa va dau sfaturi si nici nu
   o sa va corectez …. Fiecare are dreptul la o parere …. Sper din tot sufletul ca ceea ce am scris sa ajute pe cineva…
   …. Daca va fi cineva pentru care ceea ce am scris a fost bun inseamna ca a meritat …. Multa Bucurie ! ….

    
  2. Deoarece am „prostul obicei” de a ma ma stradui sa lamuresc chestiunile care nu imi sunt clare , in loc sa fac Presupuneri , te rog respectuos sa-mi raspunzi la intrebarea : Bunica ta ajuta doar cand i se cerea ajutorul si persoana ajutata participa Activ la „operatiune ” ?. Nelamurirea mea vine de la comentariul tau de ieri : ” Bunica mea spunea ca este fericita pentru ca :- a putut ajuta oameni si s-a simtit bogata ca a avut stiinta cum, cand nu avea nimic la dispozitie decat dorinta de a face bine ” . Fii Tu Insuti !

    
 9. – Nu poti sa obtii totul decat daca esti gata sa ramai cu mainile goale ! – Octavian Paler
  Regaseste-ti Pacea si Iubirea inauntrul inimii tale ! :)

   
 10. Buna ziua.
  Dimineata facusem un comentariu dar s-a pierdut si consideram ca probabil ceea ce am scris,sau forma in care am comentat,nu trebuia sa ajunga a fi citit.Dar acum,deschizand din nou File de Lumina,mi-a picat ochii pe un comentariu de pe o alta postare a cuiva interesat de modalittea de apreciere a comentariilor.
  Subiectul micutei povestiri de azi ne poate determina sa gandim un pic la modul cum ne traim vietile avand si o oarecare siguranta ca dupa moartea fizica vom fi rasplatiti cum se cuvine.Dar pana la moartea fizica ne traim viata aici pe pamant unde ni se ofera prilejul sa facem fapte bune si asa cum deseori ne indeamna Batranul Dan,sa nu avem neaparat asteptari ca vom fi si raspaltiti.Dar a aplica in viata aceste concepte sau invataturi spirituale necesita o munca cu tine insati dincolo de a astepta sa fii rasplatit dupa moartea fizica.La a teoretiza ne pricep multi,la a scrie despre concepte spirituale deasemenea vad ca se pricep multi,dar la modul cum traim si cum aplicam aceste concepte si invataturi nu avem de unde sti ce si cum face fiecare.A scrie un comentariu si a astepta sa vezi cum a fost apreciat ma duce pe mine cu gandul ca intradevar scriem aici ca sa ne facem de lucru.
  Unele comentarii de pe aici deseori ma intristeaza pentru ca imi dau seama ca multi isi ascund adevarata fata dupa cuvinte mari si indraznesc sa spun ca unii comentatori nici macar nu s-au confruntat cu probleme majore existentiale.
  O seara buna tuturor,Sefora

   
  1. …….. Buna seara doamna Sefora ….. Am citit si eu comentariul dvs….Din punctul meu de
   vedere (…. care este doar un punct de vedere…. ) cred ca ati tras niste concluzii pripite ….
   …. Mai mult de atat nu voi comenta …. E mai bine asa ….O seara frumoasa ! ….

    
  2. Buna seara,

   Fiecare are drumul lui in viata, incercarile lui, gandurile lui, trairile lui si inteligenta lui.
   In realitatea mea eu sunt singur. Ceilalti sunt doar o oglindire a lor prin retina ochiului meu, un zumzet preluat de ciocanelul si scarita din urechea mea… si asa mai departe cu toate simturile mele. Apoi toate acestea se aduna ca niste impulsuri electrice trimise catre creierul meu. El le interpreteaza cum stie el mai bine.
   Deci? Ce sunt ceilalti pentru mine? Un ghem de impulsuri electrice…
   Cum ma pot pronunta eu fata de ei? Eu traiesc doar in realitatea mea, creata mie de ceea ce sunt, inima si minte, corp si suflet. Prin urmare, ca sa ma ingrijorez sau sa estimez prin ce a trecut unul sau altul mi se pare pe cat de inutil, pe atat de improbabil in a reusi vreodata.
   Poate unul se simte bine daca este apreciat de ceilalti, poate altul vrea sa-si arate cultura folosind citate, sau poate altul ne explica zi de zi cum este cu viata pe Pamant ca la niste copii din clasa a doua de pe alta planeta ce nu au vazut niciodata ce se intampla pe aici. Fiecare are in inima sa un motiv pentru care se comporta asa. Sa-l lasam sa si-l traiasca atata vreme cat nu-i deranjeaza pe ceilalti.
   Poate a semnala o problema tehnica inseamna doar atat si nimic mai mult. Eu nu stiu. Eu vreau doar sa va pun la dispozitie pixurile si creioanele si evident hartia pe care sa scrieti tot ceea ce considerati ca inimile voastre doresc sa impartaseasca cu altii. Evident, exista niste limite, stim bine ca nu orice este permis.

    
   1. Consider ca tot ce ai spus , „scurt si la obiect ” se poate rezuma in doua cuvinte : Legea Permisiunii .Namaste !

     
  3. „Presupunerea este Mama Esecului „…..spunea cineva . Fii Tu Insuti …..chiar daca vei avea Asteptari sau vei face Presupuneri in continuare !

    
   1. Gand la gand cu bucurie ! :)
    Sincronicitate sau nu … ne-am dat amandoi parerea despre acelas lucru.. …:)
    Exista o explicatie ! :)

     
    1. Nu facem vreo Presupunere care ar fi acea explicatie . Consider ca important este Sa Fim Noi Insine !

      
  4. Draga Sefora ,
   … tin sa te anunt : Este primul comentariu pe care l-am citit in adevaratul sens al cuvantului…Nu-mi pun intrebarea ,De ce ? …
   Daca l-am ,, disecat ,, ….inseamna ca asa trebuia …
   La inceput am intampinat dificultati in a te intelege …Dar …am avut rabdare si am ajuns acolo unde trebuia …
   1- …,, dar la modul cum traim si cum aplicam aceste concepte si invataturi nu avem de unde sti ce si cum face fiecare.
   A scrie un comentariu si a astepta sa vezi cum a fost apreciat ma duce pe mine cu gandul ca intr-adevar scriem aici ca sa ne facem de lucru.,,
   PAREREA MEA –
   1-Ai dreptate …De multe ori mi-am pus si eu aceasta intrebare …Si pentru a nu face ce , altul face …
   Am cautat o alta modalitate .. In prezent ….lucrez , la asta …
   Cat despre :
   2- ,, Unele comentarii de pe aici deseori ma intristeaza pentru ca imi dau seama ca multi isi ascund adevarata fata dupa cuvinte mari si indraznesc sa spun ca unii comentatori nici macar nu s-au confruntat cu probleme majore existentiale.,,
   PAREREA MEA :
   2-Oare de ce nu -ti rezolvi toate intrebarile pe care ti le pui in viata ?
   In situatia de fata …Nu mai da cu presupusul ..Intreaba -te… Pe tine , Pe mine , Pe el ,ea …etc ..Sunt sigura ca vei primi raspunsuri …
   FILE DE LUMINA …EXISTA …nu pentru a ne intrista pe noi ..ci pentru A NE DESCOPERI …
   Te rog sa nu intrepretezi gresit intentia mea …
   Si …pentru ca fac si eu parte dintre acesti comentatori , voi incerca sa-ti raspund la doua ,, presupuneri ,,
   1- ,,….. multi isi ascund adevarata fata dupa cuvinte mari ,
   1- NU MA INCADREZ :)
   2- ,, unii comentatori nici macar nu s-au confruntat cu probleme majore existentiale ,,
   2- TOTI CREDEM CA NOI AM FOST CEI MAI OROPSITI IN ACEASTA VIATA !
   Asa am crezut si eu mult timp ..pana …am inteles ca nu este chiar asa …M-am uitat dincolo ,de ,,perdea ,,…si …
   Te imbratisez ! :) … Poate am reusit sa-ti raspund …la unele ,,presupuneri ,,..Nu-mi place sa te vad trista ! :)
   As sta mai mult de ,, vorba ,, …dar …am multe de facut ..si ..timpul zboara … :)

    
  5. Seara buna, draga Sefora……
   Multumesc, pentru cartile recomandate. Am vazut acum ceva vreme si un documentar pe acea tema.
   O seara frumoasa in continuare.

    
   1. Ella draga,vreau sa-ti spun ca in momentul in care am citit ca vei pleca in Tanzania,am simtit un val de afectiune pentru dumneata.Sa ai parte de ceea ce-ti doresti cu adevarat,Sefora

     
    1. Multumesc….multumesc, draga mea……
     Vreau sa-ti spun, ca din punctul meu de vedere, in comentariul din aceasta fila, ai fost tu insuti.’
     Tu insuti, centrata pe sufletul tau, vreau sa spun. Caci se cam joaca lumea cu acest ”insuti”.
     Nu-i prima data cand observ asta,in ceea ce te priveste, insa este prima oara cand o spun.
     Te-as ruga, caci mi-ar face mare placere sa mai schimbam pareri, sa-mi comunici, cred ca numai prin intermediul lui Razvan, mailul tau.
     Daca esti de acord, il rugam pe Razvan sa ne ajute.
     K?
     O seara minunata, iti doresc…..si tuturor de asemenea.

      
     1. Buna sa-ti fie inima,sa stii ca mi-ai facut o mare bucurie.Sunt incantata sa schimbam pareri si iata adresa mea de e-mail: […]
      cu permisiunea lui Razvan,bineinteles si-i multumesc frumos.
      O seara buna,Sefora

       
    2. Multumesc….
     Ar fi trebuit sa mi-o transmita Razvan pe mail, cu permisiunea ta.
     Nu este prea ok, sa ne criem adresele aici.
     Vorba lui domn profesor….incalcite-s caile internetului. pana la urma, este un lucru intim, mail-ul cuiva.
     Am notat adresa.
     Daca poate Razvan, il rog sa o stearga din comentariul tau.
     Ii multumesc.

      
     1. Ai dreptate.
      ROG PE TOTI CEI CARE DORESC SA-SI TRANSMITA ADRESELE DE EMAIL SA NU LE PUBLICE IN COMENTARII.
      ESTE EXTREM DE PERICULOS.
      SPAMMERII ABIA ASTEAPTA (si ei sunt doar varful aisbergului).
      O seara minunata!

       
     2. Multumesc, Razvan….
      Vezi ce repede am invatat?,….Am luat din start de bun, invataturile tale in materie de net.
      Asta insemna, sa fii un bun, elev.
      Ia aminte….. :)

       
 11. De foarte mult timp ,nu am mai intervenit asa de des la comentarii . Insa ,in aceasta seara am am „comis-o „din nou. Revenind la Fila de Lumina de azi ,consider ca initial , Comportamentul Omului bun la suflet ne arata ce inseamna Insusirea cu Nesat a dogmelor si „invataturilor”. Insa intr-o noapte (noaptea se pare ca „sufletelul nostru ” pleaca la „plimbarica prin Univers ” -cum ne spune si Scarlat Demetrescu in „Din Tainele Vietii si ale Universului”) Gratia Divina s-a manifestat in Vis si i-a adus „Corecturile ” de rigoare. Consider ca important este ca Omul bun sa fii Constientizat Lectia. Intamplator (dar oare e ceva intamplator ) ,mai devreme ce credeti ca era la radio ? ” Batrana ” Emisiune – Noapte Buna Copii (ca tot spunea cineva ca povestirea cu talcuri de azi e pentru prescolari si copii de gradinita ) care mi-a readus „mireasma ” Inocentei Copilariei . Multumesc Divinitatii si Ingerului Pazitor pentru Tot si Toate . Fiti Voi Insiva !

   
 12. Un „Extemporal ” fulgerator mi-ai dat draga Rosa . Am sa raspund . Dupa ce am „frecventat ” Cursurile de zi ale Scolii Suferintei (trupesti -accidente si boli) , mentale (deziluzii .pierderi) si sufletesti (rani ) si dupa Sustinerea Examenului de Diploma intitulat : „Evadarea din Iadul Mintii Mele ” am trecut la Scoala Invataturii si Intelepciunii si totodata si la Scola Iubirii , Cursuri pe care le frecventez concomitent zilnic avand continuu si ore de Aplicatii practice (pe parcursul zilelor – in Viata de Zi cu Zi ) . Dupa ce am reusit sa-mi temperez Ego-ul , dupa ce am Acceptat ce nu puteam schimba , dupa ce am Reusit sa Iert Totul ,dupa ce am Simtit ca in noi avem Scanteia Divina , dupa ce nu am mai am avut Frica de Moarte si nu numai de Ea , dupa ce am inceput sa ma Iubesc pe mine insumi si apoi Tot si Toate , dupa ce am Simtit cu Adevarat ca Exista Ceva Dincolo de Noi , dupa ce am avut Certitudinea ca suntem Creatoriii propriei Vieti , dupa ce nu am mai dat Vina pe nimeni si pe Nimic pentru Nereusitele mele Asumandu-mi Totala Responsabilitatea pentru gandurile si faptele mele am constatat ca Iubesc Viata si ca Viata Ma iubeste pe mine . Si inca Ceva : am Certitudinea ca Toti Oamenii sunt Minunati insa ….nu toti au Curajul sa isi Faca Timp sa Descopere Asta si isi lasa Mintea de Maimuta sa „se joace cu Viata Lor „.Fii Tu Insuti !

   
  1. Da , Batrane Dan… Viata este o scoala continua .. Depinde numai de noi daca reusim sa descoperim ,, codul ,, acela secret … care sa ne deschida larg usile spre Miracolul Vietii : Iubirea …Cand descoperi Iubirea ai Totul : Pacea , Armonia , Fericirea se nasc din iubire.. Ma bucur tare mult cand o persoana poate spune cu inima deschisa ca a reusit ..Poate …reusita ta , a mea , a altuia ..va fi dovada ca … Se poate …
   Daca … Ne vom face timp pentru noi … Sa ne cunoastem .. Multumesc ! :) Noapte buna ! :)

    
 13. Da Batrane Dan bunica mea ajuta pe cei ce ii cereau ajutorul si participau si ei la propria insanatosire. Nu bunica ii vindeca – bunica ii invata pe ei sa se vindece – despre tehnicile ei pot scrie o carte. Bunica spunea ca cine are nevoie de ajutor simte ca este depasit de aceea situatie si solicita cuiva in care are incredere sa il ajute in a termina ceea ce a inceput sau ceea ce intr-o unitate de timp nu poate fizic termina. Ca sa fie multumit, nu te pune pe tine sa ii faci treaba, lucreaza impreuna cu tine. In situatia afectiunilor indiferent de care, bunica statea de vorba ca sa isi dea seama care este cauza reala a afectiunii care se manifesta si sa il constintizeze pe om ca este coautor al cauzelor, in asa fel incat invatand pasi spre insanatosire sa nu repete cauzele care au dus la aparitia afectiunii. Asa ca insanatosirea era un proces de recunostere, asumare si colaborare in a se vindeca. Acesta era din punct de vedere al bunicii ajutorul. In cazurile grave ce necesitau interventii majore bunica cerea ajutorul unui medic in care avea incredere sau a unui farmacist care sa ii pregateasca acea potiune de care avea nevoie. Plantele le cumpara de la prietenii ei de la munte care stiau cand si cum, sa le culeaga si sa le usuce. Mierea si produsele derivate le lua numai de la anumiti apicultori. Ajutorarea insemna ca fiecare isi face treaba bine si se recomandau unii pe ceilalti. Inainte vreme nimeni nu se baga in seama si avea pareri peste cel ce se pricepea intr-un domeniu. Iar cel ce facea o treaba isi asuma raspunderea sub toate aspectele – consecinte fizice sau juridice. Iar vremurile erau dure si aspre incat nu stai de unde ti se scurtau zilele daca greseai. Acum stam la taclale si ne dam cu parerea si vorbim vorbe. Bunicii mei nu vorbeau mult – dar vorbeau ce trebuie sa auda cel ce avea nevoie sa stie. Chibiti au fost intotdeauna care sa despice firul in patru sa vada unde pica – pe aceia indiferent cine erau, bunica ii lasa sa vorbesca. Mintea nemuncita are timp de fabulatii. La cate poate debita o minte ……
  Si bunica era mandra ca este pamanteana deoarece aici s-a nascut ca o fiica a acestui pamant si si-a acceptat evolutia firesca de la copil la femeie in varsta cu demnitate asumandu-si modificarile inerente ale corpului sau. De asemenea toata viata ei a fost autodidacta in special in tot ceea ce a aparut in medicina sau orice scriere despre oameni. Din vasta experienta pe care o avea, stia sa poarte un dialog despre orice manifestare umana plecand de la efecte la cauze pe fiecare persoana in parte. Asa incat atunci cand cineva generaliza il oprea si ii spunea ca bate campii. Si si-a permis asta fata de multi medici sau specialisti care ulterior pe caz concret i-au dat dreptate ei. Diagnosticul ei era mai complet si metodele ei de vindecare mai rapide, usor de inteles si aplicat. Si bunica respecta si trata orice persoana acordandu-i maxima atentie si dedicare in asa fel incat oricat de destept sau de prost ar fi fost tot intelegea ce se intampla cu el/ea si ce are de facut. Bunica nu avea portofoliu si nu era platita cum sunt azi multi incompetenti cu diploma. Aparent era o femeie obisnuita care locuia intr-o casa cu o curte frumoasa plina de flori si care era vizitata de cunostinte si care isi vizita cunostintele. Ca ea au fost foarte multe femei si barbati in Romania si datorita lor celor multi si necunoscuti au fost multi oameni sanatosi care si-au trait viata normal atat cat le-a permis vremurile. Bunica aprecia cunoasterea si nu dadea doi bani pe diplome. Citea un om ce stie cu adevarat punand doar doua trei intrebari sau punandu-l sa faca ceva banal. Cei ce incepeau cu religii, vraji, texte le multumea de vizita si isi gasea ceva de lucru util. Cu Parintele Arsenie Boca aveau o relatie speciala, el de altfel a studiat medicina si discutiile intre ei erau punctuale. Bunicii au respectat toate religiile si au stat de vorba cu orice reprezentant religios in special daca perosana care avea o afectiune cerea ajutorul sau prezenta duhovnicului sau. Metodele bunicii nu contraveneau nici unei religii asa incat fiecare era impacat din toate punctele de vedere. Bunicii respectau orice casa si regulile caselor unde intrau si cereau acelasi lucru din partea celor ce le calca pragul. Asa incat daca bunica dadea afara din curte pe cineva pentru lipsa de respect nu prea mai avea curajul sa mai vina a doua oara daca nu isi revizuia comportamentul. Pentru cei ce au intrat cu bocancii trimisi de diversi pe diferite teme pentru a distruge – au distrus dar n-au aflat nimic si n-au gasit nimic. Toate erau la vedere dar pentru cine are ochi si stie ce inseamna valoare. Valorile erau chiar ei, nu bunurile lor obisnuite.
  Batrane Dan sper ca ti-am raspuns cat mai complet, daca nu, voi reveni cu clarificari. Bunica este subiectul meu preferat pentru ca a fost un model de viata pentru mine. Si sunt convinsa ca sunt multi cititori anonimi care din descrierile mele isi recunosc mamele sau bunicile. Cu drag

   
  1. Multumesc . Sunt total de acord cu Participarea bolnavului la insanatosire , insa tot ieri spuneai in continuare :” -ca a avut si a putut din tot ce avea ,sa poata imparti fie chiar si o felie de paine uscata „. Adica oferea o „coaja de paine ” doar in schimbul unei cereri urmata de un serviciu efectuat de „primitor” ? . In cazul unui raspuns ,”ne auzim maine” . deoarece simt nevoia de odihna pentru a-mi putea exercita odihnit si cu placere maine, activitatea cotidiana in aceasta Minunata Tara -ROMANIA (OM IN RAI ) . Noapte buna.

    
 14. Ce inseamna oare sa fii bun?Se spune ca binele si raul exista doar in mintea noastra…Ca ,ce e bine pt. noi nu e bine ,intotdeauna,si pt. celalalt…Nu prea indraznesc sa intru in vorba ,deoarece vad ca multi considera ca detin adevarul ABSOLUT……Dar,am avut ocazia sa cunosc oameni buni,e adevarat,nu multi…Este cineva in preajma mea care face binele ,fara sa se gindeasca la asta…Pt. ca asa simte ,pt. ca asa s-a nascut…Nici pomeneala sa se gindeasca la faptul ca face bine sau nu…Nu face un tirg ,am facut bine ,astept locul in rai…
  O doamna mai in virsta, trecuta de 85 de ani ,isi face multe planuri cum sa faca binele…dar cind era putin mai tinara nici nu voia sa auda de asa ceva…desi a avea o situatie materiala f. buna.Acum doreste un loc caldut,dar necajitul care a locuit linga ea ,stie mai bine ca nici nu voia sa stie de el…
  Bine ca s-a trezit si la virsta aceasta,nu ne intereseaza ,de fapt, de ce face binele…BINE ca il face…!!!!Dar …asa cum spune si istorioara de la inceput,exista ,poate ,mai multe usi…
  E adevarat ,ca prin carti scrie ca e bine sa -ti oferi ajutorul ,numai daca iti este cerut…am citit si am auzit spus de muuulti….Nu stiu daca e adevarat si nici nu as vrea sa confirm sau sa infirm…asta e parerea unora…Dar sunt situatii si situatii…….Bineinteles ca nu trebuie sa sufoci pe altcineva .DAR daca vezi ca „moare” de foame.ca ingheata la propriu de frig vecinul tau ,ca nu au incaltari copiii lui .,ca nu pot sa traiasca cit de cit decent …poti sta cu miinile in sin??? Asta e…Parerea mea …

   
  1. Va rog sa indrazniti sa intrati in vorba. Nimeni nu detine adevarul absolut.
   Bunatatea omului vine din inima. Daca iti asculti inima si te lasi condus de iubire si de compasiune, atunci esti un om bun. Vei reusi cu siguranta sa faci binele acolo unde este nevoie. De la caz la caz.
   O seara minunata!

    
 15. Multumesc celui care mi-a indrumat pasii catre aceste „file” .
  Cu fiecare zi sunt mai bogata…. multumesc ca existati sa pot simti asta!
  „Dacă vrei să arunci o privire în interiorul sufletului uman şi să ajungi să cunoşti un om, nu te obosi să analizezi felul în care tace, în care vorbeşte, în care plânge, să vezi cât de mult îl mişcă ideile nobile. Vei avea rezultate mult mai bune dacă îl priveşti râzând. Un om care râde din suflet e un om bun.” Dostoievsk
  O zi minunata !

   
 16. Da Batrane Dan. Cand pleca de acasa mai ales cand stia ca va fi plecata una sau doua zile isi lua la ea cate o paine pe care si-o masura cat sa mance, ca nu se bazeze ca va manca ceva la cei ce va ajunge. Uneori oamenii la care ajungeau erau atat de saraci incat bucata ei de paine care pe drum se usca, era tot ce aveau toti de mancare. Asa ca in primul rand ii dadea ceva sa manance si sa bea apa si apoi vedea ce poate fi facut sa il ajute. Din ceea ce primea de la oameni drept multumire pentru binele facut,, De obicei erau ceea ce oamenii puteau sa ii dea, fara a se da peste cap si fara ca serviciu ei sa fie conditionat de primirea a ceva. Dar oamenii ii dadeau fructe, faina, malai, poate o gaina, oua. Din ceea ce primea si se intampla sa ajunga cu ele acasa (daca deja nu le impartea pe drum) isi pastra strictul necesar acasa pentru vre-o doua zile sau le transforma in ceva util – paine, gem (in special daca fructele se depreciau putin si nu arunca fructele cu vre-o pata – arunca pata dar salva fructul) si ajuta niste familii pentru care avea un deosebit respect. Cei care au adapostit in casele lor batrani sau copii fara parinti. Bunica nu le ducea doar mancare, bunica ii invata sa citesca,, sa faca putina gospodarie, in asa fel incat fiecare sa isi aduca aportul in ceea ce stie pentru a-si castiga „bucata de paine”. Si ii invata sa se ajute intre ei cum sa se spele, sa isi faca ordine, sa isi asume responsabilitati. in asa fel incat sa fie independenti in viata si interdependenti in cadrul gospodariei in care locuiau.
  In casa ei au trecut si au trait mai mult sau mai putin, multe familii sau rude. Legea era ordinea si curatenia cat si respectul reciproc si neamestecul unii in treburile altora sau in produsele altora. Se mai intampla. Bunica nu era supraveghetor – le spunea de la inceput regulile casei si care sunt conditiile in care pot locui impreuna. Nu au sperit-o nici un „macho cu neamul lui cu tot” – asa au venit, asa au plecat. Bunica spunea ca esti om cu cine e om iar vitele cu chip uman se trateaza ca pe vite. Binele inseamna sa faci acele fapte cu care si tu te simti bine, nu sa te umplii de paduchi ca asa se simt bine altii – e fix problema lor dar pe teritoriul lor. Bunica nu ajuta cersetori deoarece asta o considera o profesie foarte bine platita – o lene si o imputiciune pentru a se folosi si manipula oameni. Un om are demnitate – oricat de greu ii e, isi va cauta sa faca ceva sa faca util pentru a avea un castig sau un loc unde sa stea si sa se ingrijeasca. Folosea ca explicatie si pilda cu Isus si vindecarea orbului – acum ca vedea trebuia sa munceasca , nu mai primea pomana asa ca mai bine orb decat sa puna mana pe munca. E valabil si azi. In timpul razboiului sau a foametei multi oameni erau pribegi si bunica din a putut si a stiut a ajutat. Daca ar fi sa scriu de cate ori si-a riscat pielea pentru a ajuta oameni, pentru ca pentru ea nu exstau rusi, nemti,legionari, comunisti – pentru ea existau oameni. Si nu vorbea nimic de la unul la altul. Ajtuta cu vindecarea unei rani, cu gasirea si datul de hrana. A invatat copii sa citesca si sa scrie pentru a putea sa isi gasesca mai tarziu locuri de munca sau sa inceapa o ucenicie. Asta le-a facut voluntar. Un timp a avut niste prietene cu care mergea apoi cand au fost arestate fiecare a spus ce a vrut si s-au acuzat intre ele. Bunica a tacut si a simulat slabiciune fizica dar nici un sunet despre ele sau ceea ce faceau. Atunci a invatat pentru o viata ca daca vrei sa faci un bine sa o sti doar tu. Cine vede si intelege e optiunea lui/ei cine nu, nu-i nevoie. Bunica nu permitea si nu raspundea la intrebari care priveau alte persoane decat cele de fata. Ea spunea – comunicarea noastra are un sens daca este intre noi si despre noi – cu mine nu ai ce discuta despre x, nu este problema mea , nu accept acesta discutie. Daca se insista se ridica si pleca. Alta era discutia daca cineva ii spunea despre cineva care avea nevoie de vre-un ajutor dar si atunci era prudenta, viata o invatase. Cand vremurile s-au mai linistit bunica si-a vazut de treburile ei obisnuite in gospodarie invatand tinere care veneau la ea in vizita gospodarie si ceea ce a spunea ea ” arta si stiinta de a fi sotie, mama, gospodina si femeie”. De asemenea bunica invata femeile sa isi indeplinesca obligatiile conjugale fara a face atatia copiii. Sa isi responsabilizeze sotul fata de hranirea si imbracarea copiilor in asa fel incat sa nu se impuieze fara responsabilitate fata de ei si fata de copiii lor. A educat multe familii si i-a invatat ca si ei sa educe mai departe prin propriu exemplu. Fiecare copil inseamna o raspundere sociala nu doar familiala. Dar acesta este deja alt subiect. A fost si iubita si barfita dar nu o deranja – cine nu are ce face latra la luna ca poate poate il baga cineva in seama. Si gura lumii doar pamatul o astupa, asa ca fiecare face ce vrea si traieste cu propria constiinta – daca o are.
  Daca mai ai intrebari iti voi scrie.

   
  1. Multumesc pentru efortul depus . Ca un „scolar ” sarguincios la scolile aratate in Extemporalul primit de la Rosa , imi pun intrebarea : Oare pentru un Om (bunica ta) care a ajuns la un asemenea Nivel de Altruism , deci de Iubire pentru Oameni sa mai existe o cat de mica Atitudine de Dispetuiire a oamenilor calificandu-i drept „vite ” ? . Fii Tu Insuti !……iti ureaza o „vita” ( ma consider asa pentru ca sunt nascut in zodia Taurului , desi DEX-ul face referire doar la boi si vaci ) Si inca Ceva ; consider ca si vitele au sufletel . Consider ca trecerea de la „X-„si la vite s-a facut foarte usor ……….. Sper ca ai Simtul Umorului ….daca nu …..Asta E……

    
   1. Batrane, de zile…..
    Vitele….sunt animale sacre in Orient.
    Orient ce este sursa spiritualitatii, in Occident.
    Las-o asa….la ”X-si”….ca nu esti singur in categoria asta, nedefinta, inca. Fiind inca nedefinita, sa speram, ca e de bine.
    Ca uneori, gura pacatosului, adevar, graieste.
    Sa nu se supere Luiza, caci este iubita.
    O seara minunata.

     
    1. Era vorba de vitele din Romania si de DEX-ul Limbii romane .Eu tot in Romania sunt nascut si traiesc . Daca si Luiza ne Iubeste oare mai are loc Supararea ? Daca nu….stii expresia cu : ” e fix problema ei „. Seara e precum ziua . Fii Tu Insati !

      
     1. Este iubita, Luiza….si de mine si de Tine….si nu numai.
      Acuma, ….ce face ea…..este valabil pentru oricine.
      Fix problema fiecaruia….cum bine zici.
      Eu zic, ca ne iubeste….insa nu stie ca asta face.
      O seara minunata.

       
 17. Buna dimineata.
  Va multumesc ca v-ati straduit , dand atentie la comentariul meu si mi-ati raspuns.Nu stiu daca ce voi spune va satisface pe toti ce-i ce au dat atentie comentariului meu,dar nu-i nici un bai.
  Va referiti la faptul ca din cuvintele mele reiese ca eu doar fac presupuneri….aveti dreptate si nici nu-mi permit altceva din moment ce nu va cunosc pe nici unul.Tot din cuvintele mele se poate intelege ca eu consider ca nu am cum va cunoaste numai din cuvintele asezate sub forma unui comentariu,mai ales ca unii nu lasa sa le scape nici un cuvant ce ar dezvalui ceva personal sau din viata proprie.Asa se explica si ca presupun ca unii poate nu s-au confruntat cu probleme cu adevarat existentiale.Sa intreb pe careva,despre a carui viata nu stiu nimic, „cum traiesti dumneata zilnic” as da impresia ca ma „bag unde nu-mi fierbe oala”.
  Natura acestui site [sau blog,ce-o fi,nu conteaza ] mi-a dat impresia ca ne indeamna sa vedem partea spirituala a vietii si cumva de aici sa facem conectie cu partea fizica si activitatile cotidiene.Dar de-a lungul anilor,de cand citesc carti pe subiecte spirituale,mi-a creat mie posibilitatea sa inteleg ca aceasta infuzie de invataturi spirituale a prilejuit multora sa-si ascunda adevarata gandire sau tendinte prin a replica cu invataturi minunate ce ne arata cum este caracterul uman.Dar tot aceste invataturi ne spun ca ceea ce ajunge omul sa exteriorizeze verbal este ceea ce ii apartine.
  Cat despre faptul ca am observat ca cineva a fost interesat de modalitatea de apreciere a comentariului ,nu am precizat persoana pentru ca nu m-a interesat persoana ci la modul general am facut observatia. Si aici am prilejul sa adaug pentru toti,care persoana este vizata personal de ceea ce spun eu la modul general,se vede.
  Sa auzim numai de bine,Sefora

   
   1. Multumes frumos pentru urare.Sa stii ca in general am zile minunate.Am depasit de mult faza omului care i se pare ca „it stay and doing nothing” inseamna a te plictisi sau a te complace in lene.Imi place sa stau si sa nu fac nimic si eventual sa-mi ajut mintea sa nu mai gandeasca la ce nu-i nevoie.
    Din toata inima iti doresc si eu zile bune si senine,Sefora

     
 18. E f frumoasa pilda si ne arata inca o data ca bogatia materiala poate hrani si bogatia spirituala si cea umana.
  Poti fi sarac din toate punctele de vedere,la fel cum poti fi si bogat.

   
 19. Buna ziua tuturor… Va multumesc pentru ca existati,ca va pasa ,ca-mi permiteti sa impartasesc secvente de trairi adevarate din viata personala.Sunt recunoscatoare pentru fiecare gest divin exprimat prin fiinta umana,pentru fiecare opinie pe care o apreciez ca fiind unica, generata de o perceptie unica, constienta fiind de unicitatea fiecarui individ ca unicat biologic care receptioneaza si emite in Univers,insotit permanent de Gratia Divina care ne inspira,ne ocroteste si face ca totul sa se infaptuiasca confom Planului Divin.Va multumesc inca o data dragilor si… sa FIM NOI INSINE ….ADEVARTI,FRUMOSI si LUMINOSI !… Cu TOTII !BINECUVANTATA FIE ACEASTA CLIPA !Cu drag,Gina

   
 20. Nu m-am gandit la saracie ca virtute ,m-am gandit doar la bunatate si intelegere !Au timp cei bogati pt asa ceva ?

   
 21. ……Draga M.A.R. , poate ca Viata te a facut sa vezi lucrurile asa … Sa stii ca exista si
  oameni bogati care sunt cu adevarat oameni buni , de calitate … Dar vezi , noi prin ceea
  ce am vazut pe la TV si prin ceea ce ne a fost inoculat de cei din jurul nostru ne am format
  anumite pareri… Anumite convingeri… Daca tu nu ai avut ocazia sa cunosti astfel de oameni
  nu inseamna ca ei nu exista … De obicei genul asta de oameni nu prea o sa ii vezi pe la TV
  …. Lor nu le place publicitatea …. Sunt oameni care ajuta cu foarte multi bani la construirea
  unor spitale sau centre pentru batrani sau alte cauze nobile… Si asta o fac fara a iesi pe vreun
  post TV ….. Nu ies in evidenta … Exista multi oameni bogati si pe dinauntru …. Oameni pe
  langa care e o placere sa stai pentru ca ai ce sa inveti …Iti doresc sa poti cunoaste astfel de
  oameni….O zi minunata….

   
  1. Of Dane, intr-adevar te plictisesti grav…
   Permite-mi cateva observatii (cu intentii bune, te asigur):
   1. Ai tendinta sa faci pe „lupul moralist” si sa te dai drept invatator. Adica „bai, astia, ia ascultati aici la mine…” si „ce noroc aveti voi cu mine, ca va explic eu cum sta treaba cu asta si ailalta…”
   2. Ai tendinta sa o iei personal si sa ataci imediat cand cineva isi exprima o idee, ca si cum te-ar ataca pe tine
   3. Ai tendinta sa ataci persoana si nu ideea exprimata (greseala umana, tipica pentru muritori).
   De ex. M.A.R. si-a expus o idee si apoi a pus o intrebare. Tu imediat ai reactionat ca si cum te-ai simtit vizat si ai atacat persoana, pe M.A.R. („Viata te a facut sa vezi lucrurile asa” si „Daca tu nu ai avut ocazia sa cunosti astfel de oameni nu inseamna ca ei nu exista”), apoi ii dai cu morala de parca esti inteleptul satului. Daca tot te-ai oferit sa raspunzi, nu puteai sa te rezumi la idee, la conceptul in cauza, care de altfel e singurul care conteaza?

    
   1. …… Dragul meu Clement , ma surprinde repeziciunea cu care ai observat raspunsul meu…
    Ceea ce spui tu despre mine socot mai degraba….. ca sunt valabile pentru tine … Tu
    esti cel care ataci de ficare data … Si cred ca nimeni nu a scapat netaxat de tine … De fapt
    cum vezi ceva care e diferit de ce gandesti tu inseamna ca nu e ok….. De fapt cel care
    reactioneaza esti chiar tu …. Eu i am vorbit fiecaruia pe un ton frumos si civilizat… Si am
    respectat opinia fiecaruia…. Nu am sarit pe nimeni , nu l am atacat …. Am cautat sa aduc niste
    lamuriri dar am facut o in termeni ok …. Acea doamna nici macar nu a apucat sa citeasca
    mesajul meu … Tu in schiimb ai si atacat … De altfel asta e stilul tau … Nu te mai obosi sa ma
    mai vanezi …. Nu are sens … Iti creste tensiunea si chiar nu are sens … Si asta crede ma va
    fi ultima oara cand iti mai raspund …. Iti doresc numai bine … Multumesc pentru toate cuvintele
    tale minunate …. Sa ai o zi frumoasa ….

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top