skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Jurnalul fericirii

 

Nicolae Steinhardt (n. 29 iulie 1912 – d. 30 martie 1989) a fost un autor, critic literar, diarist, eseist, jurist, publicist și scriitor român, originar din Pantelimon, județul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae, și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii, din care vă prezentăm un mic fragment.

Comentarii (9)
 1. :) Pentru nunta dintre mine şi Dumnezeu care se exprimă prin fiinţa mea, tot ce pot să fac este să fiu trează, să ascult în tăcerea minţii apropierea paşilor Lui. Orice gând de lumină pe care-l aleg onorează şi înfrumuseţează această stare de a fi. Mirele va veni când ştie el, eu doar sunt gata şi lucrez pro-viaţă. Am primit mesajul în care se spune că lada de zestre este o vale cât un hău între 2 munţi foarte înalţi în care substanţa omniprezentă este modestia, sau cum spun unii, smerenia. Multumesc, Nicolae! Mulţumesc, Răzvan!

   
 2. se pare ca noi, oamenii, nu prea invatam mare lucru cu trecerea timpului…starile si NErezolvarile lor sunt cam aceleasi… doar ca vorbim mai mult, mai multi si mai sofisticat despre ele, cam asta e tot ce s-a schimbat. O fi bine, o fi rau..???/

   
 3. cite cuvinte intelepte adunate in citeva rinduri !Sunt oameni care intr-o viata intreaga nu pot sintetiza atita credinta putere si adevar si sunt oameni binecuvintati de Dumnezeu sa te faca sa intelegi totul in trei cuvinte !

   
 4. Jurnalul Fericirii…“O lectură ziditoare de suflet” …Multumesc ! Razvan O seara cu Pace si Iubire ! :)

   
 5. Eu am fost fascinat citind Jurnalul Fericirii lui N. Steinhardt. El este unul din foarte rarii calugari romani care au fost si oameni de mare cultura si laica, nu numai religioasa. Steinhardt avea deci o privire de mare anvergura asupra aspectelor umane atat ale intelectului cat si ale si spiritului, in timp ce ceilalti intelectuali cunoasteau doar o latura. Ca sa nu mai zic ca el si trecuse prin inchisorile detinutilor politici si avea experienta aplicarii conceptelor religioase si ale regasirii de sine prin suferinta, nu statuse doar in seminarii si conferinte despre subiect ca atatia altii ….

  El reprezinta pentru mine in cel mai inalt grad conceptul de erou, si chiar si de maestru spiritual … sigur, este limitat de faptul ca nu a putut depasi dualitatea, dar nu este vina lui ci a religiei care nu i-a aratat alta cale. Oricum, cand ii evaluez nivelul de vibratie al sufletului il gasesc pe chakra 5, adica la nivel de apostol de-al lui Christos, ceea ce nu-i chiar de colo.
  Unul din citatele din filmulet care spune ” … daca dai altora lumina pe care nu o ai, o vei capata si tu” mi-a ramas in suflet. Despre acest suflet cu siguranta putem spune ca si-a indeplinit cu brio misiunea in aceasta viata…

   
 6. Va veni o vreme când toate animalele vor avea acte de identitate, cu specie, ordin, clasă şi încrengătură.-aforism de Valeriu Butulescu
  Oare Cand ? Pana Atunci :
  NICHITA STANESCU – A Cumpara Un Caine

  A venit îngerul si mi-a spus:
  – Nu vrei sa cumperi un câine?
  Eu nu am fost în stare sa-i raspund.
  Cuvintele pe care i le-as fi putut striga erau
  latratoare.
  – Nu vrei sa cumperi un câine?
  m-a întrebat îngerul, tinând în brate
  inima mea
  latratoare,
  dând din stânga ca dintr-o coada.
  – Nu vrei sa cumperi un câine?
  m-a întrebat îngerul
  în timp ce inima mea
  dadea din sânge ca dintr-o coada. Iubesc animalele ,si daca ar fi sa aleg intre ele si om ,nu stiu ce alegere as face ! Multumesc ,Razvan pentru aceste minunate fotografii…I-au placut si lui ,,bebe ,, al meu :) ( un motanel ,salvat din strada …sta pe birou si nu pierde nimic .. :) Va imbratisez cu mult drag ! :)

   
 7. Oare Constientizam la cata Informatie circula acum , cat de simplu ne-ar fi sa Gasim Caile spre Propria Noastra Fericire ? De ce nu prea ne „facem timp ” pentru aceastra „truda ” , fiecare isi poate da Raspunsul propriu. Pios omagiu si Recunostinta Autorului -Jurnalului Fericirii .

   
 8. Multumim pentru frantura din celebrul Jurnal al fericirii! Noi suntem romani, iar Steinhardt a fost evreu, dar oare cati ne putem apropia macar de credinta lui? Din pacate, nu multi! Sa citim cartea si sa o recitim, pentru ca ne poate fi si ghid in tumultoasa noastra viata! Si mai ales in credinta!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top