skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Povestea Gruşenkăi

 

A fost odată ca niciodată o femeie rea şi amarnică la suflet. Şi femeia aceea a făcut umbră pământului şi, împlinindu-i-se sorocul, a murit. Şi murind n-a lăsat după ea nicio faptă bună. Dracii au pus atunci gheara pe ea şi au aruncat-o în iazul de foc. Iar îngerul ei păzitor sta pe mal şi-şi tot frământa mintea: „Oare ce faptă bună o fi săvârşit în viaţa ei?” Şi, aducându-şi aminte, se duce el şi-i spune lui Dumnezeu:
– A smuls din grădină un fir de ceapă şi l-a dat de pomană, a miluit o biată femeie săracă.
– Ia firul cela de ceapă, zise Dumnezeu, şi dă-i-l să se agaţe de el şi pe urmă caută s-o tragi afară. Dacă izbuteşti s-o scapi, să vină aici, în Rai, iar dacă s-o rupe firul de ceapă, să rămână unde se află acum.
Îngerul a coborât degrabă în Iad şi a zis, întinzându-i firul de ceapă:
– Apucă-te vârtos de el, femeie, şi eu am să te scot afară. Şi a început să tragă binişor de fir până ce a scos-o aproape toată din Iad. Dar ce să vezi: ceilalţi osândiţi, când au prins de veste că îngerul vrea s-o scape, s-au agăţat şi ei de ea, să-i tragă şi pe ei afară. Scorpia de femeie însă, haină cum era la suflet, a început să dea din picioare şi să urle:
– Pe mine vrea să mă scoată, nu pe voi, ceapa-i a mea, nu a voastră!
Nici nu a apucat să termine şi firul de ceapă s-a rupt. Femeia a căzut în Iad şi arde şi acum în focurile Gheneei.

Fraţii Karamazov – F.M. Dostoievski

Comentarii (6)
 1. Mare om și Dostoievski… a surprins această latură omenească. Cred că și cei întunecați au o ierarhie, după cantitatea de rău din ei, și se miră foarte când văd un om mai rău decât unii dintre ei. Scrie undeva că de răspunzi cu bine celui rău își adună cărbuni încinși de-asupra capului, poate chiar se autoaprinde și piere pentru că doar răutatea este hrana lui. Iubirea arde de aceea focul distruge ceea ce nu ești. Și cum nimic nu se pierde, data viitoare ieși și tu și îl lași și pe alții să se salveze. O zi frumoasă!

   
 2. Reţeta pentru viaţă:

  1 cană de gânduri curate,
  1 cană de fapte bune,
  1 cană de respect pentru ceilalţi,
  3 căni de iertare,
  2 căni de greşeli bine bătute.

  Amestecă bine şi adaugă lacrimi de bucurie, durere şi simpatie pentru ceilalţi.
  Toarnă patru căni de rugăciuni şi credinţă, ca să faci celelalte ingrediente mai uşoare şi să ridici plămădeala la cele mai înalte culmi de trăire creştină. După ce torni toată compoziţia în viaţa de zi cu zi, coace bine la căldura bunătăţii umane.
  Serveşte cu un zâmbet şi cu multă dragoste. Am gasit aceasta reteta pe internet ,cred ca daca vom tine cont de tot ce scrie aici ,sigur nu vom ajunge sa-i tinem de urat ,,mamei ,,Grusenka :) O poveste simpla dar plina de invataminte .Multumesc ! Va doresc o zi Minunata in continuare ! :)

   
 3. Consider ca cei rai si amarnici la Suflet sunt niste oameni Suferinzi. Sunt oameni ai caror „droguri zilnice ” sunt : Invidia , Ura , Neiertarea , Resentimentele , Egoismul , Lacomia , ORgoliul , Frica de Moarte , Mandria , Dispretul , Violenta sa. Si totusi ….Dumnezeu (Divinitatea ) Iubeste pe Toti oamenii buni sau …mai putin buni.

   
  1. De acord total! Dumnezeu Tatăl își iubește toți copii la fel de mult și îi așteaptă să-și manifeste atributele cu care i-a înzestrat… mi-ai reamintit, și am discutat cu cineva astăzi, ce bucurie este peste tot când fiul risipitor se întoarce Acasă… ce festin… ce e sus este și jos, așa se bucură părinții și pe aici :). Daniela

    
 4. blablabla, …. voi si cu biserica, tot cu frica inainte, sa speriati lumea cu iadul si raiul…. epoca de piatra s-a dus bre tataie!

   
  1. Cultura si credinta sunt doua lucruri care au ceva in comun si anume iti lipsesc tie, draga Dan.
   Pentru informarea ta Fratii Karamazov nu sunt personaje biblice si Inalt Prea Sfintia Sa Dostoievski a ridicat un mare templu in… literatura universala. Inainte sa iti arati intoleranta fata de credinta altora, mai bine ai mai citi cate o carte, dar din cele care nu contin Asi, Popi Juveti si Dame. Crede-ma… ajuta mult in viata.
   Sa ai parte de zile cultivate!

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top