skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cele nouă muze

 

Poate unii au uitat, poate alții nu au știut niciodată, dar e minunat când aruncăm o privire asupra muzelor.

Muzele erau fiicele lui Zeus și ale lui Mnemosyne și sunt patroanele artelor.
Pausanias credea că au existat două generații de muze. Inițial, muzele erau 3 la număr și se numeau Melete (muza sănătății) Mneme (muza memoriei) și Aoide (muza cântecului). Hesiod a fost cel care a stabilit numărul lor la 9 și le-a dat fiecăreia un nume cunoscut, dar funcția lor nu a fost determinată decât mult mai târziu.
Muzele trăiau în munții Helicon, aveau voci frumoase și cântecele lor erau atât de frumoase încât, într-o zi muntele s-a umflat atât de mult de plăcere încât a ajuns la cer. Pegasus, cu o lovitură de copită l-a ajutat să revină la forma inițială. Muzele erau asociate cu Apollo, zeul Muzicii și al Artelor. Cele 9 muze ale mitologiei grecesti sunt:

Clio

Muza poeziei epice si a istoriei. Este adesea reprezentata stand asezata sau in picioare, incununata cu lauri si cu o carte in mana.
01_Clio
Statuia lui Clio muza istoriei si a poeziei epice

Thalia

Muza comediei. Este reprezentata ca o tanara incoronata cu iedera care tine intr-o mana un toiag si in cealalta o masca.
02_Thalia
Statuia Thaliei muza comediei

Erato

Muza poeziei erotice. Imbracata intr-o rochie foarte larga, tine in mana o lira sau o harpa.
03_erato
Statuia lui Erato muza poeziei erotice

Euterpe

Muza poeziei lirice este reprezentata in statuetele epocii romane cu un flaut simplu sau dublu, instrument al cultului dionisiac, deoarece, initial, a fost zeita bucuriei si a placerii.
04_Euterpe
Statuia lui Euterpe muza poeziei lirice

Polyhymnia

Muza retoricii, stapanea imnurile si reprezenta capacitatea de a invata si de a-si aduce aminte. Mai tarziu in Imperiul Roman a fost zeita mimei. Adesea este infatisat intr-o pozitie meditativa sprijinindu-se cu bratele pe un suport.
05_Polyhymnia
Statuia Polyhymniei muza retoricii

Calliope

Cea mai proeminenta dintre muzelor, a fost stapana poeziei epica si uneori a elocventei. Este adesea reprezentata incununata cu lauri, tinand in maini un stilou sau un sul de papirus.
06_Calliope
Statuia lui Calliope muza poeziei epice

Terpsichore

Muza dansului si a corului. Este reprezentata cu o lira in mana.
07_Terpsichore
Statuia lui Terpsichore muza dansului

Urania

Muza astronomiei si a geometriei. Este infatisata invesmantata in albastru si incoronata cu stele. Uneori, inconjurata de sfere si cu o busola in mana.
08_Urania
Statuia Uraniei muza astronomiei

Melpomene

Numele sau inseamna „cantareata” in limba greaca. Initial divinitate a cantecului, mai tarziu a devenit muza tragediei. Este reprezentata cu o coroana de frunze de vita de vie si cu o masca in mana.
09_Melpomene
Statuia lui Melpomene muza tragediei

Comentarii (29)
 1. Imi permit sa adaug si eu cateva date , din cele stranse in arhiva mea de net:
  In mitologia greacă, cele nouă muze, nouă surori,sunt fiicele lui Zeus şi ale Mnemosinei – personificarea Memoriei. După alte tradiţii, muzele sunt fiicele Harmoniei – fiica zeului Ares şi a zeiţei Afrodita. Erau cîntăreţele care îl înseninau şi îl înveseleau pe Zeus şi pe ceilalţi zei cu corul lor, condus de însuşi Apollo, care cînta şi din liră pentru a le ritma dansurile.
  Au participat, de pilda, in aceasta calitate, la nunta Harmoniei cu Cadmus, la cea a lui Thetys cu Peleus.
  S-au nascut in Thracia, anume in Pieria (de unde si denumirea pe care o purtau de Pierides).
  Muzele traiau in padurile umbroase ale muntilor Heliconului si ale Parnasului.
  Aveau voci frumoase si cantecele lor erau atat de minunate incat, intr-o zi muntele s-a umflat atat de mult de placere incat a ajuns la cer. Pegasus, cu o lovitura de copita l-a ajutat sa revina la forma initiala. Muzele erau asociate cu Apollo, zeul Muzicii si al Artelor.
  Poetii Homer, Hesiod, Pindar afirmau ca muzele erau atotstiutoare,datorita simbolului mamei lor Mnemosyne, zeita memoriei.
  In mitologia romana muzele purtau numele de Camene.
  Hesiod le preamăreşte faptele binefăcătoare,căci muzele îi sfătuiesc şi îi conving pe regi să fie buni şi drepţi, să potolească discordiile şi să aducă pace între oameni. Iar cîntăreţul (mai spune Hesiod), orice cîntăreţ – care este servitorul muzelor prin definiţie – îi face pe oameni să uite de griji şi de necazuri. Primul cîntec pe care l-au cîntat muzele a fost acela în care au preamărit victoria zeilor asupra titanilor, adică triumful ordinei asupra haosului.

  P.S.- Fie ca aceste minunate plasmuiri ale mitologiei sa aduca pacea , muzica si frumusetea in sufletele oamenilor de azi si de maine ! NAMASTE !!

   
 2. Bărbatul este artist, femeia este Arta însăşi: bărbatul este sculptor, femeia este Sculptura; bărbatul este pictor, femeia este Pictura; bărbatul este istoric, femeia este Istoria; bărbatul este compozitor, femeia este Muzica; bărbatul este coregraf, femeia este Dansul; bărbatul este dramaturg, femeia este Comedia, Drama şi Tragedia; bărbatul este poet, femeia este însăşi Poezia. – George Budoi Pace ,Armonie si multa iubire ! :)

   
  1. Se vede treaba ca pe noi barbatii ne-au „parasit” muzele!
   Am ramas cu „munca” in timp ce Voi frumoaselor va scaldati in „glorie” incununate cu „lauri”!

    
 3. Dragii mei cu bucurie constat ca se armonizeaza mesajul lui Razvan cu comentariile care au devenit personale si pur si simplu superbe. Multumesc – pentru o pagina frumoasa intr-o zi ploioasa – vijelioasa. Cu drag si cu respect.

   
 4. Frumoase file de lumina, Razvan felicitari pentru subiectele frumoase, de asemenea frumos este si comentariul lui Gabriel.Din cate am mai citit si eu, muzele erau sursa de inspiratie pentru zeii Olimpului, fiind si foarte inteligente si atatstiutoare pe langa calitatile de a canta si a iubi arta.

   
 5. Cele noua muze au fost … zece…
  Primele trei muze superioare care alcătuiesc cosmogonia sau fizică cerească sunt:
  1. Urania – astronomia şi astrologia;
  2. Polymnia – ştiinţa sufletelor din viaţa de dincolo şi arta divinaţiei !
  3. Melpomene – ştiinţa vieţii şi a morţii, a transfigurării şi a reîncarnării;
  Umanul caracterizat de: medicina, magie, morala e patronat de:
  4. Caliope
  5. Clio
  6. Euterpe
  Următoarele trei muze reprezintand fizica pământească (pietre, plante, animale) sunt:
  7. Tersihore
  8. Erata
  9. Thalia
  Cele noua muze reprezintă puterile divine structurate in cosmos om si pamant, adică Universul!
  Dar aceste puteri divine sunt însufleţite de cea de-a zecea muză,
  10. Hestia – care reprezintă focul divin, suflarea de viaţă, energia creatoare.
  Şi uite aşa s-a alcătuit decada sacră a muzelor asa cum arata si pictura de la inceputul articolului !

   
 6. Draga Otilia Hestia este zeita olimpiana, prima fiica a lui Cronos si a Rheei parinti titani – este zeita caminului si a focului sfant – Hestia reprezinta centru religios al locuintei divine. Ea si-a pastrat virginitatea si nu a jucat nici un rol in legende. Este considerata un principiul abstract – centrul religios al familiei, focului vesnic ce asigura hrana si caldura. Simbolizeaza si apara vatra. Simbol de stabilitate si continuitate. Aparitie descrisa foarte simplu. Cu drag.

   
  1. Sunt impresionata de comentariile doamnelor Luiza Bratu si Otilia si le rog frumos sa-mi spuna de ce totusi tabloul cuprinde 10 reprezentari ale muzelor , daca ele totusi sunt 9 ! Multumesc !

    
 7. Draga Maria – figura centrala cu lauri in par este zeul Apollo – zeul muzicii si al artelor. Deci este un el – zeu, inconjurat de ele – muzele. Observa diferentele de imbracaminte cat si faptul ca el are si o tolba cu arc si sageti in spate si o constitutie mai corpolenta. Simplu. Cu drag.

   
 8. Draga Luiza,
  E posibil sa ma insel – poate ca sunt 9 muze – inmod sigur asa spuneau gecii. Confuzia mea provine de la un articol despre Pitagora pe care l-am citit cu multi ani in urma (parca prin anii 90?). Se spunea in acel articol ca in templul muzelor – construit de Pitagora – statuile muzelor erau dispuse in cercuri concentrice (cate 3 pe fiecare cerc) si in centru era plasata Hestia cu o mana indreptata spre cer si cealalta ocrotind o vatra de foc. Mai aflasem despre Hestia Vesta din cartea lui Dumitru Balasa „De la Zamolxe la Iisus Hristos” ca ar fi condus ca regina pe stramosii dacilor si ca ea a fost autoarea primului cod de legi cunoscut pana in prezent – „Legile frumoase” (Beleaginele). Ea ar fi devenit dupa moarte zeita si ar fi fost „imprumutata” (ca zeitate) si de greci (spun unii). Sigur ca grecii au lasat dovezi in timp ce dacii nu…. Mie mi s-a parut interesanta in special structurarea muzelor in cele 3 grupe (simbolizand cerul, omul si pamantul – omul care face legatura intre cer si pamant, poate) toate trei fiind dispuse in jurul aceleia care face legatura cu Creatorul.
  Cu drag,
  Otilia

   
 9. Draga Otilia confuziile tale sunt teoretic grave – practic nu si am sa iti explic de ce. Faci o confuzie majora intre mitologia greaca si mitologia daco-tracica. Dacia Felix din punct de vedere spiritual era condusa de Marea Preoteasa si cele douasprezece preotese albe. Da se puteau aseza si concentric daca voiau dar ele actionau preponderent in cerc in care, in mijloc era Marea Preoteasa care facea toate invocatiile de protectie. Marea Preoteasa era si pastratoarea Focului Sfant – al Focului din vatra ce insemna stabilitatea, hrana, caldura, lumina, protectia. Se spune ca preotesele puteau intra si iesi din Foc pentru a se intalni cu Invatatorii de la inceputurile neamurilor Tatal Cer si Mama Pamant. Sunt multe similitudini dar sunt complet diferite. Diferenta este ca la noi Preotesele aveau o viata normala de familie fiind casatorite cu cei mai buni razboinici sau mestesugari. De aceea se numea si Dacia Felix pentru bogatiile ei reale si pentru ca totul se obtinea in urma meritelor personale cat si activitatilor pentru obste si toti erau bogati si fericiti cum nu au existat alte popoare. Se pare ca suntem prima populatie civilizata atestata care ne confera drepturi patrimoniale asupra intregii Europe si a unei parti din Asia. Asa ca realizati de ce ne-au distrus istoria si atestarile ? Pentru ca fiind cei mai vechi putem cere recunoastere patrimoniala si atunci celelalte popoare ne sunt subordonate pentru ca ele au castigat teritorii in teritoriul nostru al primilor ocupanti – deci conform tuturor legilor avem intaietate si drept de a cere despagubiri de folosinta a terenului si foloase necuvenite ? Orice popor are aceste date de la o anumita data dar nu mai vechi, noi avem categoric mai vechi dar sunt la Vatican cele care nu au fost distruse sau sunt in colectii particulare sau in Depozitele Pentagonului. Daca americanii sau rusii ne-ar ocupa teritoriul si Romania s-ar numi provincia Romania apartinand statului Rusia sau SUA imediat ar apare si drepturile patrimoniale majore si refacerea teritoriului. Dar asa suntem tinuti in prosteala si manipulare crestina sa nu ridicam capul si sa nu punem intrebari ca deranjam stapanii lumii care pentru teritorii si resurse nu conteaza cat au ucis si tin populatia supusa cu crestinism – eu il numesc cretinism in masa si pot sa si justific dar alta data. Dacia a inceput caderea dupa venirea si ascensiunea politica, diplomatica si religioasa a lui Deceneu. Pe de-o parte a fost premarit si recunoscut de romani si scrierile despre el au ramas firesc deoarece era omul care le-a deschis Dacia si le-a asigurat victoria. Incepea o perioda istorica in care femeile trebuiau scoase din viata sociala , economica, politica si religioasa. Femeile dace ca si preotesele toate erau foarte frumoase, harnice dar mai ales razboinice. Toate cetatile aveau denumiri feminine si Preotese protectoare. Cum sa accepte Roma in expansiune ca Marea Preoteasa sfida cu argumente dorintele Romei. Se pare ca inaite de cele doua razboaie, Dacia se afla in cele mai bune relatii comerciale cu Roma si se vizitau reciproc – vorbeau chiar si aceeasi limba. Romanii de frunte se antrenau si invatau in centrele mestesugaresti sau de razboi dace. Cele mai importante centre de afaceri erau aici pe teritoriul Daciei aici fiind si centrele de comert cu aur, grane, carne de vita si oaie, peste, vin, miere de albine, lana si blana, tesaturi de in si borangic, piele :imbracaminte si incaltaminte, vase de lut si chiar si arme. Comertul era organizat si preturile negociate de Preotese care actionau ca niste adevarate femei de afaceri. Cine mintea sau fura si-o fura rau de tot de obicei pe loc asa incat nimeni nu avea curajul sa le infrunte. Marea Preoteasa era sotia Regelui si avea rolul de a pastra echibrele intre social si familial ocupandu-se de multe activitati sociale legate de grija fata de copiii fara parinti, de batrani, de educatia permanenta si de mentinerea starii de sanatate a populatiei. Era si principalul vraci (medic) cat si legatura cu zeii protectori parintii spirituali Tatal Cer si Mama Pamant. Reprezenta insasi esenta si spiritul Daciei – dar si Marele Lup Alb cel ce face de straja la hotare. Asa ca intelegeti de ce au distrus cei ce ne-au cucerit fie si partial toate aceste izvoare. Dar intotdeauna se mai pastreaza documente si vestigii in colectii particulare si in arhivele marilor biserici. Uneori cineva are acces si uite asa mai aflam si noi. Dar memoria s-a pastrat in povesti si povestiri, traditii si obiceiuri, toate spuse si transmise din generatie in generatie pana la noi, care ne distrugem singuri batranii si radacinile. Poate mai sunt. Cei ce aveti rude si batrani in tara mergeti si vorbiti cu ei si readuceti-le la lumina transmitandu-le mai departe urmasilor vostrii – este vocea sangelui nemuritor ce este si in voi.

   
  1. Exista vreo sursa care sa ateste aceste afirmatii?
   Istoric vorbind, bazandu-ne pe dovezi si descoperiri concrete exista doar cateva (vreo trei daca nu ma insel) reprezentari ale unui chip de femeie gasite pe teritoriul Romaniei ce au fost legate de zeita Bendis. Plecand de la presupunerea ca intr-adevar acele chipuri o reprezentau intr-adevar pe zeita Bendis si ca obiectele nu erau ajunse pe teritoriul nostru in urma unor schimburi comerciale s-ar putea spune ca zeta Bendis era comuna si Dacilor. De aici si pana la descrierile cu lux de amanunte pe care ni le oferiti e cale lunga. Este adevarat ca aceasta poveste are sursa intr-un blog al domnului Nicolici, de unde a fost preluat de toata lumea. Totusi, domnia sa nu a spus niciodata ca s-ar baza pe vreun document sau pe vreo descoperire arheologica atunci cand a scris aceasta frumoasa poveste.
   Prin urmare, as fi extrem de interesat daca exista vreo atestare istorica care sa sustina intreaga poveste. Marturisesc ca eu nu am gasit asa ceva.
   Multumesc.

    
 10. Draga Razvan eu sunt un fan al postului de televiziune History care din cand in cand reia si acesta tema mai mult sau mai putin direct legata si de alte comentarii privind Imperiul Roman cu precadere. De asemenea au fost emisiuni legate de modul cum s-a imprastiat crestinismul in intreaga lume si cum a plecat unindu-se cu interesele politice. si de faptul ca a preluat foarte multe elemente din manifestarile spirituale ale getilor considerati cei mai intelepti dintre traci, cunoscut fiind ca de fapt, spiritualitatea era raspandita si cultivata de femei si preotese. Culmea cele care au ajutat in primii ani la dezvoltarea crestinismului au fost excluse si marginalizate cand s-a hotarat ca in Biblie sa fie trecuti epistolele a patru apostoli tarzii si a nici unei femei. – care si ele au fost considerate ca apostoli si au scris la randul lor epistole mult mai apropiate ca data de timpurile in care a trait si a provaduit Isus, Au mai fost emisiuni legate de puterea femeilor si decaderea acestora in perioada inainte si dupa crestinism cat si scrieri pastrate la Vatican si Biserica Rusa si Muzeul de Istorie considerate secrete dar care dupa 1990 au inceput a se permite accesul la studierea lor. Practic analizand comparativ mai multe emisiuni cat si povestirile din copilarie spuse de bunici sau de prietenii acestora , am facut legaturile. Mai mult citind scrierile anticilor pe diferite alte teme istorice pe alocuri sunt mentionate si preotesele si ceea ce faceau ele. Sunt cercetatori care au studiat si originile crucii si raspandirea acestora cat si a elementelor de folclor comune si a simbolurilor vietii la popoarele vechi. Mai sunt studii filologice privind familia si radacinile cuvintelor in Europa si Asia cat si localitati in care se vorbeste aproape romaneste – localitati care au atestari ca origine si limba scrisa de cca 2500 de ani si chiar mai vechi. Apar din ce in ce mai multe emisiuni pe aceste teme si au venit si cercetatori din alte tari pentru studii diverse care apoi pun cat mai multe intrebari in emisiuni de profil preluate de acest post History. Au fost si emisiuni legate de deschiderea si permiterea studierii unor documente scrise pe suluri de piele care cuprind informatii despre scolile existene in Dacia Felix salvate ca si o parte din Biblioteca din Alexandria cu care acestea colaborau si faceau schimb de informatii. Am asistat si la cateva prezentari sustinute cu ocazia Seminariilor de dacologie sustinute de Dl.Dr. Napoleon Savescu. Am avut discutii pe aceste teme si cu Dl.Prof Hadrian Daicoviciu. Exista si teoriile domnului Prof. Nicolae Densusianu. Am cunoscut si alti istorici de-a lungul timpului care au avut colaborari cu Muzeul de Istorie si colectii vechi. Am calatorit si am stat printre localnici ca sa aflu mai multe si de multe ori m-am intrebat de ce nu dorim sa ne aflam adevarurile care ne sunt furate ? De ce istoricii nostrii pentru un pumn de arginti ne ingropa istoria in loc sa ne-o redea ? Mai am cateva surse dar le voi dezvalui numai cu acceptul respectivelor persoane care nu sunt in Romania si nu se ocupa cu tehnici ezoterice – sunt oameni de stiinta dar …. mai bine sa asteptam sa isi publice lucrarile singuri. Ciudat dar nu il cunosc pe Dl. Nicolici si nu stiu ce a postat (voi citi dupa ce termin ce scriu acum) . Eu am facut legaturile dintre comentariile istorice disparate ca tema dar apartinand aceleiasi perioade si zone geografice. Personal stiu o parte din povestile locale care unii cel putin acum cativa ani le mai stiau. Mai este si un Domn Vasile care este ghid in zona Cetatilor Dacice si el mai stie cateva legende – a venit si la Bucuresti la niste seri culturale pe teme dacice. Stiu si multe SF-uri dar ma abtin a le comenta. Pentru mine istoria este o pasiune ca sa inteleg care ne sunt valorile spirituale adevarate si identitatea nationala. Si am vazut ca adevarurile le discuti neoficial cu istorici care nu se incumeta sa scrie ce cunosc din diverse motive. Noroc cu strainii care vin sa studieze si sa isi publice lucrarile atrasi de vre-o tema. Si noroc cu History care sunt destul de neutrii in prezentari si au foarte multi invitati in diferite domenii asa incat temele sunt dezbatute sub toate aspectele si ce este cel mai important, au acces la documente oriunde in lume. Una dintre afirmatiile mele in comentariul anterior are la baza o informatie neoficiala dar care probabil va fi publicata cat de curand – tine de autor. Stiu ca sunt deschise santiere arheologice si se fac cercetari atat in Romania cat si in afara Romaniei dar accesul la informatii este foate limitat. Caut sa scriu din ceva ce nu afecteaza munca altora, dar sa mentin interesul viu pentru cercetare individuala a fiecarui om si de a isi studia si cunoaste propria familie si propriile radacini pentru a se echilibra in prezent si a gasi solutii pentru viitor. In familia mea se studiaza medicina traditionala dar si comertul din cele mai vechi timpuri. Asta sunt, jumatate economist jumatate vraci – dar mai mult in acest caz povestitor. Sunt aptitudini mostenite in gena care ma ajuta natural fara sa fac nici un efort special de a le intelege sau a le face. Asa cred ca fiecare dintre noi avem si asa ne putem adapta mai usor la toate aceste schimbari facand in final ceea ce ne place si ne produce satisfactii. De asemenea sa afli ca esti un neam puternic cu calitati si defecte – dar sa iti cunosti istoria reala sau cat mai departe in timp iti permit documentele. Faptul ca impotriva oricaror fenomene si evenimente istorice familia ta are radacini puternice te face sa iti abordezi cu alta tarie de caracter prezentul. Pentru mine si credintele bunicilor mi se par cele mai adevarate si care rezista timpului ca mod de gandire si manifestare in viata cotidiana in armonie cu umanitatea si natura firesca a lucrurilor si a vietii. Imi dau seama ca provin din timpuri imemorabile si le-am mai gasit si in alte culturi stravechi. Probabil daca fiecare natie ne-am relua credintele autentice am gasi si mai multe cai de solutionare pasnica, practica si coerenta a prezentului.
  Am citit blogul D-lui Alexandru Nicolici in legatura cu Fetele Albe dar nu are nimic comun cu ce am scris eu. Avem surse diferite si moduri de a prezenta ce stim.
  Intradevar zeita sau regina Bendis a condus cu o mana forte in perioada istorica considerata matriarhat si considerata apoi Marea Preoteasa Hesta sau Vesta dar aici am eu personal dubii deoarece despre Hestia -Vesta se stia ca nu este casatorita – iar Marea Preoteasa era cunoscuta ca fiind sotia Regelui. In povestirile locale se spune ca isi alegea in timpul vietii pe cea care o va inlocui si o pregatea pentru ai urma ei cand la un moment dat Marea Preoteasa facea pasul trecerii in lumea zeilor nevazuti protectori. Personal astept cu interes mai multe clarificari istorice dar am cautat sa spun si povestea cat mai sumar si de bun simt sublinind calitatile femeilor dace si ale preoteselor un exemplu de organizare eficienta intr-o perioada istorica care ulterior ne-a fost insusita sau furata de alte popoare – greci si romani. Si cine stie poate ca ne vom netezi si drumurile de acces si intretinerea monumentelor istorice devenind bogati din punerea in valoare sub toate aspectele a propriei istorii milenare. Cu respect.

   
  1. Am amuțit… nu mă gândeam că avem aceleași preocupări și daruri :). Așa văd și simt și eu… altfel evolua umanitatea dacă femeia ar fi fost considerată inima, iar bărbatul ar fi rămas capul. Împreună, în acest fel, familia și prin extensie,familia omenească ar fi arătat altfel. „Tăcerea este mormântul pe care-l săpăm neamului nostru” este citatul preferat al Școlii Focul Sacru (că tot ați amintit de Școlile Daciei Felix). Frumos! O zi frumoasă să avem toți! Cu dragoste, Daniela

    
  2. Multumesc pentru clarificari. O singura observatie am de facut in acest moment. Biblioteca din Alexandria la care faceti referire a ars si toate documentele pe care le continea au fost iremediabil pierdute. Depre restul afirmatiilor nu pot comenta intrucat nu cunosc acele persoane sau acele emisiuni la care faceti referire.

    
 11. Iti multumesc, draga Luiza, pentru toate aceste clarificari care, iti spun sincer, mi-au mers la inima. Eu nu am atatea date si sunt tare multumita ca ni le-ai oferit, dar simt istoria … cu inima. La inceput nu am inteles de ce eram asa de trista si nemultumita la orele de istorie in care aflam unde cand si cum s-a format poporul roman. Acum stiu si simt ca adevarul adevarat e departe de informatia adoptata ca oficiala. Constat din ce in ce mai des ca traim o mare farsa si ma tot intreb: de ce? Mai stiu ca nimic nu e intamplator. Asta inseamna ca toate au o cauza si un scop. Asta inseamna ca viata intoarce catre noi acele „oglinzi” de care avem nevoie. Eu una sunt tentata sa nu ma plang de faptul ca am fost calcati in picioare, ca ni s-a furat istoria, ca se incearca in permanenta sa ni se franga urma de demnitate pe care o mai avem, ca nu suntem un popor liber… E bine isa sa le cunoastem si sa le analizam cu sinceritate. Probabil ca avem datiorii carmice de platit pe care nici macar nu le constientizam (ca popor). Probabil ca in programul nostru de viata exista toate acestea… Probabil… Sunt convinsa insa ca totul depinde de noi. Schimbarea ar trebui sa se produca mai intai in fiecare dintre noi pentru ca atingand acea masa critica sa se transfere in mod durabil la nivel de natie. Imi cer scuze ca am divagat de la subiect dar, ce sa-i faci daca asa m-au inspirat „muzele” :)) Cu bine si pe curand.

   
 12. Draga Razvan acum nu am probe fizice sa imi sustin afirmatia. Pot doar sa iti spun sa ai putina rabdare. History este un canal de televizuine care se prinde datorita RCS-RDS – eu il urmaresc de ani de zile de cand a aparut. Am cautat sa inteleg de ce istoricii nostri „mai copti” nu scriu nimic sau mai nimic dar sunt tineri absolventi ai unor universitati straine care au curaj inteligenta si sunt apolitici.Datorita calitatilor lor si meritelor in cercetare sunt admisi in diferite locuri inchise accesului sau studiului public datorita implicatiilor. Probabil a sosit timpul scadentelor si al scoaterii la iveala a unor secrete bine pastrate. Inca nu stiu cum vor fi folosite si pentru cine. Orice adevar istoric depinde cum este nuantat poate fi interpretat pro sau contra. Dar stiu ca lumea se schimba si se deschid usi ferecate. Daca este sa imi ceri parerea mea – eu cred ca douamii de ani de cand patriarhatul a ajuns la conducere lumea a dus-o mult mai rau. Atestarile de peste doua mii de ani in urma, in orice civilizatie – a fost civilizatie – si a fost matriarhat – a fost evolutie si tehnologie, a fost educatie si a fost o economie functionala. Cand fortele s-au schimbat au inceput razboaiele si toate decalajele si implicatiile sociale. Chiar si Biblia a fost folosita pentru a umili si ingenunchia femeia. Ciudat toata natura este armonica si rolul femeii si femininului in orice specie este clar respectat si determinant. Viata se sustine si protejeaza prin feminin. Uita-te in natura, la absolut orice specie vrei si vei observa acesta cu ochiul liber fara alte cunostinte. Familia umana este baza de perpetuare si intretinere a speciei umane. Femeia este direct responsabila de trei generatii: a ei si partenerului ei de viata, a parintilor care imbatranesc si a copiilor ce se nasc. Ea este cea care tine familia, asigura pregatirea hranei, igiena si educatiea, traditiile si obiceiurile, cea care ingrijeste de sanatatea fiecaruia si mai mult inca – isi aduce contribuitia financiara sau in munci obstesti fata de familie si comunitate. Dar tot ea este cea care asigura si nivelul de spiritualitate in familie. Cand te nasti fata ai foarte multe de invatat – chiar si natura ne-a facut astfel. Fetele merg mai repede, gandesc mai repede, sunt mai creative si precoce, sunt curioase, sunt inovative, sunt dispuse la orice sacrificii pentru a fi placute si se descurca in situatii limita chiar daca niciodata nu au mai intalnit acele evenimente. O femeie adulta invata mai mult decat un barbat si se instruieste zilnic atunci cand are o cariera, apoi vine acasa unde este luata de proaspata si trebuie sa faca fata nevoilor tuturor membrilor familiei de la activitati casnice la cele de psiholog de serviciu pentru toti si cand toata familia este linistitita si adormita sa aiba un timp pentru ea sau sa ii acode si sotului un program artistic. A doua zi ea trebuie sa fie fresh, sa se trezeasca inaintea tuturor sa le asigure o plecare cu de toate asigurate membrilor familiei si sa ajunga la locul de munca placuta, frumoasa, tonica, creativa si sa accepte toate aberatiile unui sef frustrat. Din pacate femeile sunt umilite fiind obligate sa isi mutileze corpul pentru a face placere unor dobitoci pe ideea de imagine dar si pentru ca societatea manipuleaza impotriva sanatatii acest fenomen. Subtil daca distrugi femeile din toate punctele de vedere , distrugi specia. Simplu ,introduci criterii aberante, sisteme de valori false dar ambalate frumos, distrugi familiile, educatia si dorinta de informare permanenta, distrugi sanatatea cu fel de fel de vaccinuri si produse de slabit, increderea in sine prin promovarea de non valori si jigniri sau comportamente aberante sustinute de parteneri de viata sau de profesie. Femeile sunt dependente de mediu si de modul cum sunt vazute ,si acceptate de societate. Religia insasi daca o citesti cu creierii deschisi vezi ca umileste crunt femeile si vedeti ce au facut reprezentantii biserici de-a lungul istoriei, femeilor – cate au ars pe rug si ce suferinte au indurat numai ca urmare a faptului ca si-au sustinut parerile sau au refuzat niste animale imbracate in sutana. Preoti si calugari misogini sau curvari ordinari abunda in toate vremurile si in toate cronicile istorice. Si guru actuali se bazeaza pe sex pentru ca asta fac, umilesc femeile pentru ca nu sunt in stare sa satisfaca nici macar una. Iar din pacate barbatii acum sunt mai preocupati de sex decat de problemele reale economice actuale care necesita prezenta tuturor in a contribui la mentinerea unei vieti sanatoase din toate punctele de vedere. Viata exista impreuna si femeile si barbatii au rolul lor bine determinat si creat de natura. Nu ne putem inlocui si nu putem gandi in capul celuilat. Daca un barbat pleaca ca nu suporta greutatile – femeile isi duc toate greutatile zilnice si copiii dupa ele indiferent cum si rezista. O femeie pentru familia ei, in special pentru copii face orice pentru ca mai presus de ea si nevoile ei sunt copiii care trebuie sa fie hraniti, imbracati, educati. Sunt si femei care isi abandoneaza copii – dar sunt foarte rare si au motive temeinice gandind ca asa poate copiii lor au o alta sansa mai buna decat cea pe care ea le-o poate oferii. Personal condamn femeile care aduc pe lume plozi cat incape pentru ca sunt bolnave psihic atat ele cat si partenerul in conditiile in care nici pentru ei nu au minimul necesar de trai si nici o sursa de venit decat ajutorul social.. Sa stai cu piciorele in sus la dispozitia unui animal nu insemna ca esti femeie si el barbat al speciei umane – pana si maimutele nu se inmultesc aberant. Iar in natura puii debili fizic sunt din start victime si nu rezista vietii. Sunt chiar eliminati de proprii parinti. In viata, in natura, se transmite gena cea mai puternica si mai apta de viata nu aberatiile . Asa s-au si conservat caracteristicile speciei si chiar au evoluat si adaptat la toate modificarile climatice sau de mediu georgrafic. Este timpul schimbarii si echilibrarii raportului de forte – altfel ne autoeliminam. Ce aberatii s-au realizat in ultimii 100 de ani trebuie sa inceteze si sa intram intr-o normalitate a speciei si a starii de sanatate firesca din toate punctele de vedere, fizica, economica, sociala, politica, educativa si a relatiilor. Astfel ne vom salva si pe noi si planeta de la toate greselile pe care le-am facut nerespecand legea vietii si a naturii , a acestei planete foarte iubitoare si toleranta. Pentru planeta, specia umana poate sa nici nu fie -ar insemna un respiro pentru celelalte specii care isi vad linistite de cursul firesc al vietii respectand legile nescrise ale planetei si convietuind impreuna in armonie in ritm cu anotimpurile. In orgoliul lui nemasurat – omul se autodistruge si foloseste culmea stiinta impotriva lui. Cred ca asta s-a mai intamplat candva in istoria antica dupa cum arata ruinele – deci am evoluat pana cand nu am respectat legile naturii si brusc – am disparut si am reluat ciclurile evolutiei – poate le vom relua pana invatam sa convietuim in armonie cu noi insine si cu intreaga viata a planetei. De aceea eu studiez istoria ca o pasiune ca si stiintele naturii – mi se par foarte strans legate. Daca inteleg aceste fenomene reale stiu cum sa traiesc si sa ma adaptez dinamic la prezent si sa fiu sanatoasa din toate punctele de vedere eu si toti cei din preajma mea. Chiar nu trebuie sa repet greselile trecutului daca vreau sa evoluez si trebuie sa ma educ continuu pe ceva ce este contemporan cu mine si imi ofera solutii reale , viabile, practice si la indemana. Asa cum am mai scris fiecare problema actuala are o multime de solutii potentiale a fi rezolvate avand cheia in insasi problema. Asta inteleg eu prin spiritualitate si evolutie. Si de asemenea daca e sa ma intrebi cred ca daca ne comportam inteligent si integru vom beneficia si de alte avantaje bonus date de natura sau energiile reale ale acestei materne planete. Am putea pleca de la un exemplu de traire chiar de aici din Romania – nu au spus anticii ca de aici va incepe Perioada de Aur a omenirii. Si eu cred, deoarce aici s-au pastrat familiile, traditiile, obbiceiurile si repsectul pentru pamant, educatie si viata cum rara se intampla in alte zone georgrafice. Poate ca strainii nu stiu dar acesta este real Aurul nostru. Aici sunt gurile de rai, mancarea care tasneste din pamant si are forma , gust , culoare, viata si tot ceea ce ne inconjoara si nu este alterat de timp si chimizat aberant. Noi inca suntem o specie umana autentica si avem intr-o zona geografica toate grupele de sange si RH- negativ mai mult decat in alte zone – deci ce avem in sange ? Cine suntem de fapt, de ce familile regale isi trimit aici sub orice forma reprezentantii pentru a-si cumpara pamant si roadele pamantului, de ce vin aici pentru ape sau bai de sare sau namol ? Ce are acest pamant viu de fapt si noi nu vedem pentru ca ni se pare normal sa il batjocorim ?De ce romanii erau cei mai rezistenti fizic si unii dintre cei mai frumosi oameni atat barbati cat si femei ? De ce multe bone erau romance la familii aristocrate pentru a intarii sanatea si puterea copiilor ? De ce noi ne tratam cu plante si eram sanatosi si longevivi – iar acum ne-au adus medicamente si suntem bolnavi morti ? Cine are interes de o Romanie fara romani ? Sunt multe semne de intrebare dar exista si o lege a locului care ii apara pe cei ce doresc sa o cunoasca si ea se numeste legea bunului simt, respectului si echilibrului. Se gaseste si se invata din natura – se ofera gratuit si se asigura satisfactie pe termen lung si garantie ca este oricand libera la dispozitie. Iti trebuie ochi sa vada, urechi sa auda si dorinta de a stii si intelege cu ratiune in realitate in timpul prezent, acceptand unicitatea si manifestarile vietii coerente ale celorlalte specii contemporane care nu fac greseli fata de sine si specie. Acestea sunt secretele mele. Cu drag si cu respect.

   
  1. Multe dintre afirmatiile tale sunt cel putin discutabile, ca sa nu spun de-a dreptul false.
   Din pacate, timpul nu-mi permite sa o analizez pe fiecare in parte. Discutia ar fi mult mai lunga pe fiecare in parte. Ceea ce intrezaresc la tine este o suparare continua, un necaz. Intreaba-te in sinea ta daca tot ceea ce sustii nu este oarecum o influienta a faptului ca esti femeie „O femeie adulta invata mai mult decat un barbat” – pe ce te bazezi cand spui asta?. In plus, nici nationalismul exacerbat nu a adus vreodata folos nimanui (decat eventual celor care au pornit razboaie pe principiul ca noi suntem mai cu mot si toti ceilalti trebuie sa ni se supuna).
   Ca sa iau doar la intamplare cateva dintre intrebarile din final:
   Cine suntem de fapt, de ce familile regale isi trimit aici sub orice forma reprezentantii pentru a-si cumpara pamant si roadele pamantului, de ce vin aici pentru ape sau bai de sare sau namol ? – Familiile regale – de fapt e vorba doar despre cea a Angliei care a venit aici intrucat se inrudeste cu propria noastra familie regala si Romania a avut parte de-a lungul timpului de un puternic lobby la nivel regal.
   De ce romanii erau cei mai rezistenti fizic si unii dintre cei mai frumosi oameni atat barbati cat si femei ? – Cine spune acest lucru? Pe ce ne bazam? Rezistenti la ce? La munca, la frig, la caldura, la alergare, la ce? Frumusetea este un concept care s-a schimbat dramatic de-a lungul secolelor deci la care frumusete ne referim?
   Hai sa ne vedem asa cum suntem. Nici nu am aparut de nicaieri ca niste caini de pripas cum suntem prezentati in unele locuri, nici nu suntem reancarnarile zeilor. Sa fim mandri ca suntem romani dar sa ne temem atat de cei ce denigreaza istoria noastra cat si de cei care preaslavesc realizari inchipuite. Calea de mijloc este intotdeauna cea mai buna.

    
 13. Draga Daniela am sa iti spun un secret – Focul Sacru arde liber in inima fiecarui roman sau copil nascut pe aceste meleaguri. Nu exista o scoala sa te invete – el exista in tine in aceeasi cantitate care este si in mine si in vecinu care plimba catelul afara dar nu este constient de el decat in clipa in care zambeste. Atunci focul se reaprinde singur si toate informatiile necesare pentru tine in acea zi sunt la purtator – doar asculta-te si traieste in realitate – ai toate informatiile de care ai nevoie in fiecare clipa a vietii tale – nu depinzi de nimeni si de nici o scola de spalat creierii ezoterica. Educatia insemna sa inveti continuu sa iti maresti universul cunoasterii pentru ca sa beneficiezi de cat mai multe informatii. Intr-o cescuta intra un pic de apa, intr-o cada mai multa, intr-o piscina…..acestea sunt limitate dar ce te impiedica sa inveti permanent sa fi o mare de cunoastere traind viata plenar impreuna cu cei dragi ?Te asigur ca minunatul tau creier stie foarte bine sa trieze informatiile si sa se mentina sanatos si el si tu. Asta nu insemna doar sa inveti cu cartea in mana. Viata insasi cu fiecare gest si eveniment cotidian este o scoala , nimic nu faci de doua ori la fel chiar daca te stradui – ceva e diferit. Fiecare om este diferit si supus fie ca accepta si recunoaste sau nu – schimbarii. Daca vrei sa cheltui bani fa-o macar cu satisfactii maxime si calatoreste cat mai mult in cat mai multe si variate locuri pentru a-ti umple sufletul de viata asa cum este. Si cand nu mai poti temporar – scrie. Azi eu, maine tu, poimaine Razvan – desi ordinea este inversa real – noi putem schimba fiecare viata noastra, a celor dragi, a tarii, a tuturor cei ce vor sa se descopere pe ei insisi intregi , frumosi si sanatosi din toate punctele de vedere. Repet noi oamenii din Romania care simt si traiesc cu adevarat indiferent de conditiile economice suntem Aurul acestei tari. Japonezii sunt mult inaintea noastra pentru ca ei traiesc aceste adevaruri – la ei in management prima valoare a unei societati sunt oamenii, calitatile lor morale, eductionale, spirituale si profesionale. Ei traiesc in armonie cu toate generatiile si specificul national, cu ordinea, respectul, educatia si igiena autoimpuse, cu natura sub toate formele de manifestare respectand legile vietii si ale mamei pamant. Si sunt a treia putere economica mondiala. Fara cuvinte – exista. Cu drag.

   
  1. Frumos, draga Luiza, frumos punct de vedere. O intrebare totusi (fara rautate) ca replica la „Repet noi oamenii din Romania care simt si traiesc cu adevarat indiferent de conditiile economice suntem Aurul acestei tari.”
   Cum ramane cu cei care am plecat din Romania? Ne-am nascut acolo, am crescut acolo si apoi, din diferite motive, am emigrat. Noi ne-am pierdut „focul sacru care arde in inima fiecarui roman”?
   Noi nu mai suntem aurul Romaniei?
   Se poate stinge „focul sacru”?
   Se poate transforma aurul in noroi?
   Te intreb toate astea pentru ca toate comentariile tale sunt ok, patriotice, de bun simt si in general sunt de acord cu ele.
   Dar acum din punctul de vedere al romanilor ultra-patrioti, ramasi acasa, ma situez oficial de partea „tradatorilor”. Desi eu nu ma simt un tradator, asa sunt catalogat…
   Crede-ma, peste tot unde sunt intrebat de unde sunt, raspund cu mandrie ca sunt roman. Si ma cert cu oricine afirma rautati despre Romania. Am jumatate de biblioteca carti romanesti dar sunt integrat in societatea in care traiesc. Si nu as numi asta paradox, ci armonizare.
   Asa e in secolul XXI. Cine nu intelege asta si adopta atitudinea strutului (sa-si bage capul in nisip si sa nu vrea sa stie adevarul de afara) risca sa ramana un izolat in garsoniera lui, arborand steaguri tricolore din podea pana-n tavan, in timp ce afara, in strada, toata lumea e prietena cu toata lumea indiferent de origine.
   Deocamdata ma opresc aici, desi as putea scrie zeci de pagini pe subiectul asta.
   Scuze pentru interpelare si multumesc pentru atentie. O zi minunata.

    
 14. Draga Clement in primul rand ma bucur ca ai revenit printre noi. Cu simtul tau de observatie ma mir ca nu ai citit prima fraza.”Draga Daniela am sa iti spun un secret – Focul Sacru arde liber in inima fiecarui roman sau copil nascut pe aceste meleaguri.” Deci nu numai in romani cu cetatenie ci in orice om nascut aici pe aceste meleaguri indiferent de religie, natie, culoarea pielii. Focul Sacru nu este un stindard este o stare care o are oricine e viu. Am vrut sa subliniez ideea ca nu iti trebuiesc cursuri ezoterice pentru a-l simti. Doar il traiesti si il simti in tine ca arde cu intelepciunea mintii tale pastrata vesnic , neobosita, tanara, practica, utila. Acum este la moda cum apare un termen mai facem o scoala si mai incasam niste bani spunand un fapt cunoscut dar altfel ambalat si ii dam si o conotatie ezoterica. Dupa cum observi eu doresc ca fiecare om sa isi simta plenar constiinta propriei valori. Nu alta scoala, alta afacere si alt spalat pe creieri. Am mare incredere in intelepciunea noastra ancestrala pastrata in sangele nostru. Nu eu am cheile stiintei vietii ci fiecare in parte acolo unde e . Iar tara din care te tragi, te-ai nascut , indiferent unde ajungi pe lumea asta, o porti in sange. Pamantul tarii chiar e Sfant prin faptul ca e si al tau si al stramosilor tai si al copiilor si urmasilor tai. Nu e doar o vorba lasata de Stefan cel Mare. Este o realitate. Si nu numai pentru noi romanii ci si pentru alte popoare. Cand un francez plecat de doua generatii din Franta se intoarce chiar si intr-o vizita scurta e coplesit si stie si isi da sema ca stie mai multe decat vede – e ceva din el care se activeaza atunci. Asta este toti purtam in noi si ceva din magia, vibratia, vraja, acestui pamant. Este un fenomen normal si din punct de vedere biochimic. S-a studiat si in cercetare si medicina – efectele curative ale pamantului natal. Se pare ca se reseteza structura ADN-ului si se reactiveaza brusc sistemul imunitar. Asa ca ma bucur sa vorbim desi eu mi-am propus sa nu mai scriu atat si chiar sa iau o pauza pentru ca am cam monopolizat comentariile. Te imbratisez cu drag si iti doresc atatea bucurii cate picaturi de ploaie.

   
  1. Draga Luiza, multumesc pentru raspunsul tau „politically correct”. S-ar putea sa ai dreptate, nu contest.
   Totusi cunosc emigranti la a doua si a treia generatie care, cand au vizitat tara stramosilor lor (de unde emigrasera parintii lor cu ani in urma), nu au simtit nimic extraordinar. S-au simtit ca niste turisti in concediu. Au ridicat din umeri, au facut stanga-mprejur si s-au intors acasa.
   De asemenea cunosc romani care au venit aici de cativa ani si adora tara asta, spun ca atunci cand au pus piciorul in tara asta au simtit ca aici e locul lor. Se simt „acasa” si au invatat limba locala atat de repede si de natural incat suna exact ca nativii de aici, fara nici cel mai mic efort. Parca nici nu s-au adaptat, parca s-au intors „la radacini”. Desi ei se trag din familii de tarani romani… Nici nu stiu ce sa mai cred…
   Multumesc pentru urari, insa… ploaie? Poate la voi, ca aici ninge :D
   Te imbratisez si eu cu drag. :)

    
 15. Draga Razvan – totul este simplu si la indemana ta sa verifici afirmatiile mele. Legat de copiii evolutii si comportamente intreba orice medic pediatru cunosti. In privinta faptului ca femeile unele dintre ele invata permanent – este ca, toate femeile care suntem in functii de conducere sau implicate in vreun fel in sistemul economic sau juridic nu avem alta varianta. Zilnic apar monitoare si se schima reguli, norme, ordonante care ne afecteaza activitatea, iar cand ai si o functie de conducere intr-o companie mare e ceva firesc si natural. Daca citesti CV-ul unei CEO vei citi cateva pagini si inca ai sa vezi ca mai este inscrisa la un curs. Asta este realitatea nostra azi.Mai mult decat atat avem copii si trebuie sa raspundem la toate intrebarile – asa ca oricum invatam permanent. O mama trebuie sa stie tot ce e in casa, in afara casei, lucruri, preturi, evenimente,solutii, lectii, etc.
  In privinta familiilor regale – de curiozitate poate afli lista celor ce s-au tratat si inca importa produse realizate de institutul Ana Aslan cat si de la Gerovital – asta asa – sumar. Legat de bone si frumusete gasesti in cronicile de familie ale boierilor sau ale familiilor nobile care sunt in Franta, Anglia, Italia, Austria, Ungaria si chiar si in Suedia, Danemarca. Belgia dar daca ai timp si pasiune sa citesti lucruri mai putin importante azi. Nu cred ca suntem buricul lumii si am spus ceea ce au spus altii celebrii scriitori si filozofi care au insemnat ceva in epoca lor – vezi Sundar Sing, Herodot,Papa Ioana Paul al II lea si alti istorici din scrieri. Nu sunt de un nationalism exacerbat dar nici mai proasta ca media pe tara. E adevarat ca daca ar fi sa facem media ne-am cutremura de prostie – dar speram sa schimbam acest aspect. Dupa cum observi doar ceea ce nu pot sa iti dau sursa exacta nu insist, lasand timpul sa demonstreze afirmatiile mele. Restul le gasesti usor de la biologi, biochimisti, medici, istorici, sociologi si oameni de afaceri. Simplu – totul se verifica si acolo unde am spus ca este o povestire locala transmisa din generatii in generatii este ca si cum mi-ai cere autorul provebului X din folclor. Daca vrei sa pui sub semnul indoieli ce scriu, este perfect orice fraza se poate demonstra ca de fapt nici nu exista. Sigur se vor gasi argumente. Daca vrei sa scriu ce au spus altii nu mai apuc sa iti spun ce cred eu acum, si atunci nu va mai fi comentariul meu – va fi copy paste ceva care se potriveste dar nu prea se nimereste fiind adresat de fapt altui moment. Nu intru in polemica cu tine pentru ca sunt la tine acasa si regulile tale primeaza. Cred ca oricum am depasit spatiul unui comentator. Scuza-ma pentru timpul si spatiu ocupat. Cu respect.

   
  1. Nu am negat ca o femeie in functie de conducere si nu numai acolo invata permanent. Te-am intrebat de ce crezi ca ea invata mai mult decat un barbat in aceeasi pozitie, pentru ca asta ai spus in comentariul tau. Despre copiii si celelalte activitati, nu am spus nimic pentru ca ai perfecta dreptate. Produsele de institutul Ana Aslan cat si de la Gerovital au o faima mondiala, dar cate capete incoronate folosesc produse Loreal, sau alte marci. Legat de bone, la noi veneau guvernante din Germania sau din Austro-Ungaria, la altii poate or fi fost din Romania.
   Evident ca legendele locale, transmise peste generatii au un sambure de adevar. Nicio legenda nu a aparut din senin.
   Nu-mi doresc nicio clipa sa spui ceea ce au spus altii, e minunat ca ne impartasesti ceea ce gandesti.
   Eu doar imi permit sa pun la indoiala cateva dintre afirmatiile tale, sper ca nu te supara acest lucru.
   Dupa cum se spunea in epoca comunista – acceptam orice critica, cu conditia sa fie o critica constructiva. :)
   Sa ai o zi minunata!

    
 16. Draga Clement daca in Romania ar fi conditiile economice si curatenia din Suedia, ordinea si respectul, sa vezi ce repede s-ar readapta aici – dar nevoia bat-o vina. Fiecare se simte „acasa” unde isi gaseste rostul si se simte respectat din cat mai multe puncte de vedere. Vrem sa traim frumos, decent,protejati de lege si cu perspectiva unei afirmari profesionale si a iti indeplinii visele. Acolo ai gasit sa faci ce iti place si sa fi corect retribuit avand si drepturi sociale firesti. Daca te-ai mai si indragostit de traditiile si folclorul lor sau de viata zilnica sau chiar de o suedeza – deja esti de al locului. Bunica mea spunea ca un om cand se naste el nu apartine numai familiei lui – el este un Dar pentru orasul lui, pentru tara lui, pentru continentul lui si chiar pentru lumea intreaga. Asa ca locul tau este acolo unde iti canta inima si te simti ACASA. Legat de sange si pamant sunt studii comparative facute de cercetatori rusi si care probabil vor deveni publice cat de curand daca deja se vorbeste la seminarii si intalniri medicale. Calde imbratisari si bucurii cati fulgi de nea in fiecare zi.

   
 17. Draga Razvan oricand o critica este bine venita pentru a clarifica lucrurile. Insemna ca ne pasa si chiar ne implicam si vrem sa stim cum, corect. Recunosc ca am acumulat multe informatii de-a lungul timpului pe care personal le-am verificat fiindca atunci mi s-au parut interesante. Iar acum as vrea sa va spun tot in cateva cuvinte. Si mai ales vreau ca cititorii sa isi caute singuri raspunsuri bazandu-se pe ei de a-si cauta cele mai bune informati si de a-si dezvolta cultura generala. Aceasta ii va ajuta sa nu mai fie manipulati de nimeni si sa isi asume deciziile si consecintele faptelor lor ca fiind singurii responsabili. Si viata fiecaruia va fi mai intreaga si mai plina de satisfactii din toate punctele de vedere. Cu respect

   
 18. Draga Luiza, nu pot sa nu observ ca bunica ta a devenit de ceva timp cel mai celebru personaj de pe aces site :D Ei ii sunt atribuite foarte multe vorbe de duh.
  Din pacate ajunge aproape deranjant acest obicei de a cita obsesiv un alt personaj (in cazul de fata, bunica). Mie mi se pare ca te cam ascunzi in spatele unor citate pe care i le atribui domniei sale. Adica, parca incercand sa dai legitimitate parerilor tale si sa le imbraci in intelepciune, o tot scoti la inaintare pe „bunica”.
  Ma rog, fiecare cu modul sau de a-si expune pararile. Acum ceva timp Batranul Dan vorbea despre sine insusi numai la persoana a treia (bine ca intre timp i-a trecut), iar tu acum iti expui parerile prin intermediul unui personaj „intelept” (bunica).
  Astept cu nerabdare sa ascult si din intelepciunea ta. Da, a ta insati! :)
  O seara minunata.

   
 19. Draga Clement tocmai pentru ca bunica mea a fost asa speciala scriu o carte despre ea care se va numi ” Dialoguri cu bunica”. Dar, iti multumesc ca mi-ai atras atentia .Am vrut sa subliniez ca cine n-au bunici, poate este de inteles ca nu stiu multe despre viata si sunt ca frunzele toamna in vant . Cine are bunici sa ii pretuiasca pentru ca au multe de invatat de la ei, sa traiasca in armonie toate generatiile. Am vrut sa subliniez si faptul ca medicina traditionala a fost de mii de ani mai eficienta decat actuala medicina alopata – vracii fiind responsabili fata de actul medical nu ca acum cand se moare pe capete in spitale cu diagnostice si tratamente gresite. Am vrut sa subliniez si constiinta de familie si responsabilitatile sotilor unii fata de altii si fata de proprii copii. Familia are anumite caracteristici uitate si ne miram ca toate au luat-o razna – dar educatia incepe in familie si toti sunt responsabili si apoi o traim in societate. Daca exista educatie si valori transmise de familie vezi Japonia, daca nu, vezi Romania azi. Dar totul se poate schimba daca in loc sa asteptam saltul cuantic si mila de la stat ne organizam pe principii sanatoase universal valabile pastrate in familie si transmise mai departe care se regasesc de altfel si studiind natura, noi insine. Stim sa scriem si sa citim deci putem face orice si avem (deocamdata) accesul liber la orice informatie. Simplu. Cum voi comenta ?… Vom trai si vom vedea. Tot ce e mai bun .

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top