skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Semnează pentru Roșia Montană!

 

Dragi prieteni,

Parlamentul ar putea aproba în curând un proiect de lege neconstiuțional care legalizeaza un adevărat dezastru ecologic în Roșia Montană. Politicienii sunt deja șocați de mobilizarea masivă a cetățenilor împotriva proiectului. Haideți să le arătăm căt de mulți suntem! Semnează acum și cere Parlamentului să respingă proiectul de lege:

E un moment decisiv, în care trebuie să acționăm pentru a salva frumusețea și bogăția munților și satelor Transilvaniei. Parlamentul României va dezbate în perioada următoare proiectul de lege care dă undă verde mineritului cu cianuri la Roșia Montană. Haideți să le arătăm aleșilor noștri că vocea noastră nu mai poate fi ignorată — să nu lăsăm o întreagă regiune a României să cadă pradă unei catastrofe ecologice ce se poate transforma într-un adevărat coșmar național!

Protestatarii spun că mina ar putea contamina pânza de apă freatică din toată regiunea, iar dacă barajul va ceda, așa cum s-a întâmplat la Baia Mare în 2000, ar putea contamina Dunărea și Marea Neagră. O companie canadiană deține peste 80% din acțiuni, deci după ce aurul va fi extras, România va rămâne cu o zonă devastată și nici nu va fi mult mai bogată de pe urma exploatării. Iar dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege, aceasta va fi o uriașă dovadă de desconsiderare a voinței cetățenilor, care au rămas consecvenți împotriva proiectului, în ciuda campaniilor de marketing în valoare de milioane de dolari ale companiei miniere.

Ministerul Justiției le dă dreptate zecilor de mii de protestatari, considerând proiectul neconstituțional. Ca urmare a presiunilor din partea societății civile, prim-ministrul Ponta, care a aprobat proiectul de lege în Guvern, declară acum că va vota împotriva acestuia în Parlament. Haideți să le arătăm aleșilor noștri că vocea noastră nu mai poate fi ignorată! Împreună îi putem convinge să respingă acest atac împotriva naturii și a statului de drept. Nu mai avem mult timp la dispoziție. Parlamentul tocmai a intrat în sesiunea de toamnă și dezbaterea ar putea avea loc curând:

http://www.avaaz.org/ro/save_rosia_montana/?brJABab&v=28999

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în toată țara pentru a se opune proiectului, ridicând corturi în Piața Universității pentru a protesta împotriva deciziei. Legea nu ridică probleme doar în ce privește protecția mediului: sătenilor le vor fi preluate cu forța proprietățile și vor fi dați afară din propriile lor gospodării. Legea propusă s-ar putea sustrage anumitor reglementări în vigoare și ar suspenda prevederile altor legi și ale Constituției sub pretextul că proiectul este „de utilitate publică şi interes naţional deosebit”. Aceast proiect de lege și parcursul lui pâna în momentul actual creează un precedent periculos și reprezintă o dovadă clară că legile din România pot fi schimbate după plac de marile corporații miniere.

Pe perioada exploatării vor fi create doar 900 de locuri de muncă, iar pe termen lung prezența cianurilor va distruge aproape complet potențialul de dezvoltare economică a zonei. Iar Guvernul ignoră rezoluția Uniunii Europene care cere statelor UE să nu sprijine proiecte de minerit cu cianuri până la instituirea unei interdicții pentru această metodă în Europa.

Roșia Montană și viitorul nostru ar putea fi vândute unei corporații miniere de către proprii noștri guvernanți. Nu ne putem permite să pierdem această bătălie. Semnează petiția și trimite vestea mai departe:

http://www.avaaz.org/ro/save_rosia_montana/?brJABab&v=28999

Comunitatea Avaaz și-a unit forțele în numeroase rânduri pentru e proteja natura, statul de drept și a câștiga bătăii importante în țări din toată lumea. Uniți, putem salva Roșia Montană!

Cu speranță și determinare,

Bissan, Doina și întreaga echipă Avaaz

MAI MULTE INFORMAȚII:

Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roșia Montană și o trimite Parlamentului
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Guvernul+a+aprobat+legea+ce+permite+exploatarea+la+Rosia+Montana

Străin în România: Roșia Montană, lucrul ce mă revoltă cel mai tare
http://www.ziare.com/social/romani/strain-in-romania-rosia-montana-lucrul-ce-ma-revolta-cel-mai-tare-1241079

CNN, despre Roșia Montană: După primăvara arabă și vara turcească, vine toamna românească
http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cnn-despre-rosia-montana-dupa-primavara-araba-si-vara-turceasca-vine-toamna-romaneasca-93400/

Ministerul Justiţiei le dă dreptate protestatarilor: Legea Distrugerii Roşia Montana este neconstituţională
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ministerul-justitiei-le-da-dreptate-protestatarilor-legea-distrugerii-rosia-montana-este-neconstitutionala-vezi-documentul-oficicial-vocea-strazii-mai-tare-decat-vocea-lui-ponta-gabriel-s-a-pra-97495.html

Comentarii (22)
 1. Am ajuns in situatia in care nu stiu ce e mai bine !!!! Vad protestele din Piata Universitatii, dar vad si aud strigatele de disperare ale celor care traiesc acolo si din ce e acolo , respective din Rosia Montana! Cine are dreptate ???? Personal cred ca , daca legea mult discutata si contractile incheiate ar avea prevederi clare d.p.d.v. , al perioadei acordate exploatarii, al ecologizarii exploatarii si zonei respective, …daca redeventele ce vor revenii statului roman vor fi profitabile Romaniei, atunci ar trebui sa se aprobe exploatarea aurului din Rosia Montana!
  Oamenii de acolo nu au o alta sursa de trai si nici alte posibilitati de a asigura existent lor si a familiilor acestor mineri! E usor sa ceri , de aici din Bucuresti, sa nu se faca nimic la Rosia Montana, pentru ca nu traiesti acolo, dar nu vor sa-i inteleaga si sa-i asculte pe cei din Rosia Montana!
  Iti poti asuma terminare psihica si fizica a acelor oameni? Acei oameni care sunt tot romani de-ai nostril???Personal,… NU !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  De acea eu, NU voi semna aceasta petitie , pana nu am toate aceste date ! Dumneavoastra …dupa intelegerea si sufletul fiecaruia !!!

   
  1. In plus, daca nu s-ar folosi cianuri, care sa distruga intreaga zona si sa o faca nelocuibila pentru sute de ani, atunci nimeni nu ar avea nimic cu ei.
   Este adevarat ca pentru 900 de angajati si familiile lor un venit din minerit ar fi binevenit, dar oare merita?
   Fiecare decide daca semneaza sau nu, dupa cum crede ce cuvinta.

    
  2. LOCURI de munca se pot crea si altfel decat cu proiecte care distrug. Iar calificarea pentru diverse meserii se poate face rapid, in cateva luni. Asa ca nu e o problema ca „asta stiu sa faca minerii de acolo…minerit”. Doar nu trebuie formati ca medici, ca sa le trebuiasca multi ani.
   Sunt fonduri europene care pot fi accesate pentru alte tipuri de proiecte, De ce trebuie musai sa lucreze oamenii din zona Rosia Montana fix la un astfel de proiect?! Adica ce??? Ne-a pierit ireversibil imaginatia??? Vorba lui Eminescu in „Doina”…”muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta in poarta”.
   Daca nu au capacitate manageriala sa faca ceva mai bun, atunci sa lase loc altora, cei care….
   Si in medicina, si in alte domenii, un principiu fundamental este „mai intai, sa nu dauneze”. Bietii oameni de acolo nu isi dau seama ce ii asteapta si ca se poate altfel… Iar altii se „joaca” cu acesti oameni aflati sub presiunea imprejurarilor create tot de cei care au putere asupra lor, putere de decizie in general.

    
 2. Daca contractul este „SECRET” …nu se stie ce se prevede, apropo de modul de exploatare, despre celelalte metale rare…etc.
  Sunt prea multe intrebari la care nu avem raspunsuri !?Sa zicem ca zona va fi nelocuibila! De acord! Dar daca nu se da de munca acelor „900” de oameni, zona va mai fi locuita??? Poate cativa ghizi turistici si ceva intretinatori ai galeriilor ce vor putea fi vizitate ? Si asta e o intrebare ?

   
  1. He, he, daca nu ar folosi cianuri, crezi ca nu ar striga atat guvernul cat si compania in gura mare ca nu e adevarat?
   Apropos, patronul Gold Corporation este anchetat pentru mite de milioane de dolari. A oferit in Chile mita guvernantilor si totul a decurs in felul urmator:
   1. a cumparat un zacamant de cupru cu 250 milioane dolari.
   2. peste un timp, a revandut jumatate din acel zacamant statului chilian cu 2,5 miliarde dolari.
   He, he, asa afaceri sa tot faci!
   Povestea e publica, o poti gasi pe net. Ca sa stim cine este investitorul strategic.
   Referitor la ce spui despre cei 900 de oameni, eu nu pot fi de acord. Cine munceste poate trai si fara afaceri de genul acesta.
   Stiu ca sunt multe zone in care saracia e mare, dar se poate face turism, se pot face diverse obiecte traditionale care se pot vinde, se pot creste animale si multe altele. Acum exista si fonduri de la UE. Daca iti pui toata energia in directia asta poti sa-ti faci chiar si o pensiune cu fonduri nerambursabile.
   Sa-ti spuna Batranul Dan ce inseamna sa o iei de la zero cand ti-e lumea mai draga.
   Uite ce fac altii cu minele lor: http://www.butchartgardens.com/
   Poate nu crezi, dar aici a fost o mina falimentara. Acum este o minune vizitata de milioane de turisti anual. Cand am fost acolo erau peste 5.000 de masini in parcare! Si era intr-o zi obisnuita. Deci, se poate.

    
   1. Pentru lamuriri suplimentare : pe parcursul comentariilor mele , am aratat episoade din viata mea , in care am fost nevoit sa o ” iau de la
    zero ” atat dpdv social , financiar cat si datorita sanatatii. Nu o sa le mai reiau , pentru ca am constatat ca repovestirea lor chiar imi daunau sanatatii . Ce am facut : mi-am asumat totala Responsabilitate a gandurilor si actiunilor precum si a rezultatelor lor , cu Credinta si Curaj am cautat solutii oneste (nu de „invarteala ” ) si le-am aplicat .Si inca ceva , nu am asteptat sa ” pice para malaiata ” .

     
 3. Diferenta intre o zona nelocuibila, nu numai pentru oameni, ca urmare a afectarii ecosistemului si o zona ”nelocuibila”, din punct de vedere al conditiilor modeste de trai, este o diferenta atat de mare, incat nu-ti trebuie mai mult de un neuron in stare de functionare, ca sa poti face diferenta.
  Insa se pare ca creierul uman, poate sa functioneze si cu mai putin de un neuron. Altfel, de unde tot apar intrebarile stupide?

   
  1. Stimata doamna Ella,
   Va rog sa incetati cu atacurile la persoana. Este adevarat ca dvs. aveti o parere diferita dar puteti sa v-o expuneti intr-un mod prin care sa nu jigniti alte persoane.
   Sincer, eu nu cred ca eu am dreptate sau ca Gabriel are dreptate, dar fiecare dintre noi are dreptul sa-si spuna parerea.
   Argumentul ridicat de dvs. adica zona nelocuila din cauza afectarii ecosistemului versus nelocuibila din cauza saraciei este perfect valabil si va multumesc pentru acest punct de vedere.

    
   1. Domnii mei,
    Nu-i nici un atac la nici o persoana.
    Iq-uul unui individ, nu este generat de ceea ce cred altii despre acel individ. Ci de capacitatea de rationament pe care un individ o are in fata unei probleme date. Ori un grup de indivizi,…si nu mai extind explicatia, caci stiti despre ce este vorba.
    Comentariul meu, nu se referea la cel la care s-a asezat musca pe caciula.
    Ci la incapacitatea generala, de a ne gestiona viata, atunci cand avem ocazia sa o facem. Chiar daca datele problemei sunt atat de clare.
    Imi cer scuze insa, ca nu am detaliat comentariul meu.

     
    1. Tocmai, ca datele nu sunt atat de clare. Intr-adevar stim ce zic adeptii (printre care ma numar si eu) interzicerii exploatarii. Pe de alta parte crearea de locuri de munca, despagubirea celor care traiesc acolo cu sume pe care nici nu le-au visat pentru gospodariile lor, incasarea de venituri la buget ar putea fi considerate partile pozitive.
     Intre cele doua parti: guvernul Romaniei si compania miniera exista un contrect secret. Deci… situatia nu este atat de clara pentru un observator. Prin urmare, referirea la IQ nu are nicio legatura cu ceea ce discutam.
     Evident daca ascultam parerile unei singure parti, situatia este clara precum cristalul, dar trebuie ascultate si argumentele partii adverse. Apoi poti constata ca negrul nu este chiar negru si nici albul nu e chiar atat de alb.
     Capacitatea de rationament pe care un individ o are in fata unei probleme date nu poate include si pe cei care se retrag si nu vor sa traga concluzii, pana nu au mai multe date la dispozitie.

     Tin sa va dezamagesc spunand ca este un atac la persoana, intrucat comentariul dvs. face un paralelism intre zonele nelocuibile, ca raspuns la comentariul lui Gabriel si apoi se refera la numarul de neuroni ai persoanei respective…
     Daca parerea mea conteaza, atunci cred ca cel mai elegant gest pe care a-ti putea sa-l faceti, este acela de a va cere scuze.
     Sa aveti o zi minunata!

      
     1. Categoric, parerea dvs. conteaza. Va multumesc,pentru aceasta.
      Scuzele d-lui Gabriel sunt acceptate si la randul meu ii adresez scuzele de rigoare.
      Din nefericire sau nu, soarta acestui minunat popor, cam tot de capacitatea lui de discernamant va atarna. Ca-i spunem IQ ori altfel. Indiferent cat de mult vom scuza deciziile eronate de lipsa de informatii amanuntite .Informatiile de regula apar in urma unei decizii transante a opiniei publice. care nu-i doar o opinie pulblica ci un act al suveranitatii.
      Comentariul meu, venea intr-adevar ca raspuns la cel al d-lui Gabriel. Insa batea mai sus.
      Noapte senina.

       
 4. Doamna ELLA
  Eu am purtat o discutie civilizata , asa ca sper ca o sa va cereti SCUZE !!!!!!!!!!
  Nu stiu cati neuroni am eu, dar ma intreb …dumneavoastra ce parere aveti …cati sunt in capsorul dvs. Am incetat sa mai comentez! Semnati fara nicio urma de gand pentru cei ce mor de foame din 30 septembrie …

   
  1. Stimate domnule Gabriel,
   Am observat ca ati avut de suportat un atac la persoana, insa, va rog sa nu raspundeti cu aceeasi moneda.
   Va multumesc!

    
   1. Corect Razvan! Imi cer scuze! Am reactionat pripit sub impulsul ….nu cred ca mai trebui explicat ! Inca odata scuze fata de doamna ELLA si fata de toti cei ce urmaresc acest site . Evident si fata de tine stimate Razvan !

     
 5. Stiu toate acestea Razvan , dar nu stiu ce e in acest contract al Romaniei si …pana atunci am rezerve. Dar asta nu ma impiedica sa nu ma gandesc la acele 900 de familii, ba chiar ma oblige simtamintele mele umnitare . Poate gresesc, dar spun ca am , inca, mari rezerve !

   
  1. Da, situatia este complexa, dar nu cred ca e corect ca sa distrugi ceva pentru a obtine beneficii de moment. Nu stiu cat va dura exploatarea, probabil 5-10 ani. Ce ne facem dupa aceea?

    
 6. Consider ca Editorialul intitulat ” Memoria aurului ” , scris cu Inima de Acest Mesager al Divinitatii – Doamna Maria Timuc , e binevenit in aceasta Fila de Lumina.
  Va este dor de vocea lui Florian Pitis (un pios omagiu ii adresez in gand) ? Atunci va invit sa o reascultati alaturi de vocea lui Victor Socaciu in melodia Nucul – interpretata in memoria lui Vali Sterian (un pios omagiu ii adresez si lui in gand) .

   
 7. Buna ziua tuturor , simt adiere de ADEVAR si de DREPTARE ,simt dor si ajutor de la STRAMOSI si mai simt BINECUVANTAREA BUNULUI DUMNEZEU catre popor si catre tara !
  ACUM este TIMPUL pentru apararea ROSIEI MONTANA .In curand va veni TIMPUL pentru a apara tara din fata cotropitorilor care fura curent si gaz … E-on… urmatorul pe lista . Verificati-va informatiile despre E-on ,CITITI FACTURILE CU ATENTIE, schimbati contractele astfel incat sa se plateasca lunar numai ceea ce se consuma in mod efectiv, verificati indexul contorului pe factura de regularizare cu indexul real al contorului,reanalizati conventia de consum ,sa reanalizam cu TOTII daca ne mai putem permite sa platin taxa de cogenerare,certificate verzi si alte taxe impuse de cei investiti sa ne conduca sau sa ne jecmaneasca …sa aratam si sa demonstral lumii la fel de pasnic,la fel de frumos si de nobil cine sunt cei care trebuie sa stea la INTUNERIC ,la RACOARE si fara ZACAMINTELE NATURALE ale GETO-DACILOR ! PACE TUTUROR !

   
 8. Se stie ca aceasta companie a aruncat cu bani in stanga si in dreapta.mituind atat oamenii locului cat si pe politicieni si ziaristi…De ce? daca proiectul este atat de „curat” de ce a fost nevoe de aruncarea acestor bani??…Multi smecheri bat moneda pe novoile bastinasilor dar Rosia Montana nu este numai a lor! este a intregii natii! Pericolele care vor veni de acolo vor afecta intreaga tara! Si ultimul atu si cel mai important este faptul ca acest aur a fost exploatat de mii de ani fara inalte tehnologii pe baza de cianuri iar scuza ca noi nu detinem aceste tehnologii este foarte puierila! Asta intereseaza statul roman? sa faca o exploatare rapida din care sa castige 6% si 94% sa plece din tara? De ce? Ca sa se imbogateasca o sleatha de nemernici care se intrec unii pe altii in a se fali cu proprietatile pe care le detin? Da! statul are nevoe de acest aur dar el sa apartina in totalitate Romaniei. Exploatarea se poate face si cu mijloace „rudimentare”,nu e nici-o graba, In ultimul timp au aparut amenintari din partea acestei corporatii cu despagubiri de 2-4 miliarde de $ pe care va trebui sa le plateasca statu roman. Nu! nu este adevarat! Pericolul vine tot din partea lor dar nu pentru noi ci pentru toti cei care au fost mituiti si sunt trecuti pe lista pe care corporatia o va publica in caz de esec!

   
 9. Cand ma adresez cu ,, Buna ZIUA TUTUROR ,, ,va rog sa intelegeti ca ma adresez cu toata inima ,din tot sufletul TUTUROR celor care acceseaza acest site ,as vrea sa inlocuiesc acest cuvant cu un termen in limba sfanta romaneasca, deci sa inlocuiesc termenul ,,site,, cu termenul ,, acest sublim mesaj ,,…as dori sa intelegeti ca personal, in adancul sufletului meu aceasta URARE BINECUVANTATA vine sa consfinteasca ceea ce simt si traiesc cu adevarat in acord cu INTREAGA CREATIE si cu PLANUL DIVIN care nu se poate implini decat in stare de PACE !!!… ,,Fericiti facatorii de PACE ,aceia FIII Lui DUMNEZEU se vor chema ! ,,… Oricat ne-am incrancena, fara ADEVARATA PACE nimic nu se va implini !…Avem Sfanta Datorie sa facem dovada ca suntem FIII Lui DUMNEZEU indiferent de contextul abordat ,constienti de faptul ca lucrurile se intampla cand li s-a implinit CEASUL cand le-a venit TIMPUL iar modesta mea perceptia spune ca acest moment s-a apropiat , …deci ,,Sa fie al Cezarului ce este al Cezarului si a Lui DUMNEZEU ce este a Lui DUMNEZEU! ,, …ce-ar putea sa mai faca intunecatii .. sa ne omoare …dar asta n-ar zori decat trecerea in DESAVARSIRE …sunt intr-o situatie pe care specialistii in sah-mat ar numi-o ,,SAH-MAT ,, .DOAMNE AJUTA !
  NAMASTE ! PACE TUTUROR !

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top