skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Părintele Dominique despre copaci și pădure

 

Ai observat căt de schimbătoare este natura primavara? Anotimpul trezirii, al schimbărilor…Chiar și marea vălurește pe neașteptate și apoi se calmează. Noi înșine suntem cuprinși de o liniște neobișnuită.
Am vrea să fim departe, dar nu știm unde; am vrea sa fim diferiti, fără să știm cum.
Chiar și copacii își înfing rădăcinile în pământ cu toată forța lor, încercând să afle scopul pentru care au crescut.
Cine știe să comunice cu ei și este în stare să îi înțeleagă, descoperă adevărul și credința care îi susține.
De la copaci învățăm să dorim numai ceea ce ni se dă și să luptăm cu furtunile anotimpurilor.
Eu îmi petrec multe ore sub cireș. Mă învăța cum să îndeplinesc datoria care mi-a fost dată pe acest pământ de către Dumnezeu, îmi amintește scurgerea timpului.
Un călugar tibetan bătrân, pe care l-am cunoscut cu mulți ani în urmă, mi-a povestit că atunci cand era trist, se plimba prin păduri până ce găsea aceea forță misterioasă, care, punându-i stăpânire pe minte, îl readucea la seninătate.
Avea o mare venerație pentru copaci și definea pădurile drept „locuri de rugăciune”.
Trăia în contact cu natura, săpa terenul, curăța copacii de ramurile uscate, și, toamna, aprindea focuri pentru a arde frunzele uscate.
Era convins că și copacii vorbeau; de fapt, odată, s-a oprit îndelung să asculte povestirea unui fag bătrân.
„Cine știe să îi asculte, spunea el, descoperă multe adevaruri…”
A te ruga este ca și cum ai părăsi pământul pentru cateva clipe.

Text: Romano BATTAGLIA – O inimă curată

Comentarii (11)
 1. Nu numai copacii, dar toate plantele au ceva de spus !

  Eu am cateva flori care, cand apar si ma apropii de ele, incep sa raspandeasca parfumul lor caracteristic ; cred ca ma recunosc si stiu ca le iubesc !

  Au fost facute studii in acest sens :
  Intr-o camera unde pe o masa erau cateva ghivece cu plante, au intrat pe rand 6 persoane ; una dintre ele a distrus o planta ;
  Apoi fiecare planta a fost conectata la un aparat de genul detectorului de minciuni, care de fapt inregistreaza emotiile persoanelor conectate ;
  Au intrat din nou pe rand aceleasi persoane, si cand cel care distrusese planta a intrat in incapere, toate acele detectoarelor au sarit si au inceput sa se agite puternic ;
  Plantele il recunoscusera si erau speriate !

   
 2. ”De la copaci învățăm să dorim numai ceea ce ni se dă și să luptăm cu furtunile anotimpurilor.” Cat de adevarat este! Copacii si natura parca si-ar cunoaste menirea. Ei sunt tot iubire, asa cum suntem si noi… iubire care a luat o forma. Omul ca frate cu natura. Da, ea a ramas in daruire frateasca, noi nu. Natura respecta ordinea divina in care a venit, limitata fiind, a ramas la contemplarea plina de bucurie a Celui ce i-a dat viata. Omul insa… cireasa de pe tortul Creatiei… samanta care a cazut in solul inimii lui in multe cazuri nu a ,,murit” pentru a creste falnic, in lumina calda a Iubirii, cu bratele intinse catre cer… si astfel menirea omului nu se ridica nici la inaltimea unei tufe. Da, de la falnicii copaci am invatat ca nu imi apartin mie, ci Celui ce mi-a dat viata. Ca in inima mea a fost pusa o scanteie de Iubire care ma face sa cresc pana ajung cu mainile la El. De la ei am invatat ca viata nu inseamna nemiscare, iar anotimpurile, cu toate ,,vicisitudinile” nu sunt pentru a ma distruge sau micsora, ci pentru a creste si mai mult, in tot acest timp ramanand in linistea si pacea acelei parti din mine care ,,vede” toate schimbarile. De la padure am invatat ca fiecare are masura lui si nu exista comparatie intre niciuna dintre forme. Poate ca eu sunt iarba de pe sol, dar am crescut frumos potrivit dat-ului meu. Nu vreau sa fiu stejar :), caci as fi o iarba nefericita. Mai cred ca inima libera a omului este un dar esential care in functie de cum intelege si alege, ii va asigura omului locul in care lipseste viata sau in care traieste Viata adevarata. Atunci, care e menirea omului ?

   
 3. Buna ziua.
  Care este menirea omului,intrebi tu Daniela.Nu cred ca trebuie sa ne cautam menirea.Copacii nu cred ca se intreaba care-i menirea lor.In simpla lor existenta se afla si menirea.In existenta fiecarei fiinte exista si menirea….menirea,pur si simplu,de a exista.Chiar azi dimineata incercam sa meditez la aceasta menire:de a exista.De a exista intr-un trup fizic.Daca putem intelege ca noi existam indiferent in care forma ne manifestam , eu cred ca ne-am gasit menirea.Eu petrec multe clipe sub un nuc,un nuc destul de batran,poate mai batran ca mine,mai intelept,pentru ca el sigur nu se framanta sa-si gaseasca menirea chiar daca si el traieste intr-o forma fizica.Mi-ar place sa cunosc limbajul copacilor,dar nu sunt prea avansata spiritual ca sa-i inteleg,desi imi plac copacii.Cel mai mult imi plac copacii singuratici.Eu sunt o fiinta singuratica,desi ma zbat sa-mi duc existenta printre alte fiinte ca mine,precum copacii,orice fiinta.Copacii…in vremurile actuale copacii sufera mult de la aceste fiinte ce-si spun oameni.Daca incepi sa intelegi existenta ta ca find vesnica si continua,poti invata multe de la Natura.Am trait multi ani printre americani…sunt unii care cred ca tot ce exista in Natura a fost lasat sa foloseasca omul,sub orice forma.Cand fiinta umana va intelege ca acesta nu este un adevar valabil pentru om si pentru nimeni alt cineva,invatand de la un copac….atunci ne putem considera urcand o panta de ascensiune in evolutia noastra.Pana atunci…invata de la un copac !
  Sa aveti o zi buna,azi si-n totdeauna,Sefora

   
 4. 1-O Inima Curata ,strabate Cerul si Iadul ,fara Teama ,pentru ca , stie ca Bunatatea si Iubirea implementate ,adanc in Interiorul ei , Sunt mai Puternice decat toate Rautatile Lumii…O Inima Curata ,pe cat de Fragila este atunci cand iti Daruieste iubirea …devine ca o stanca.. …cand cineva din afara ei incearca sa-i infiga sageti otravitoare …Pana si veninul aruncat , il Transforma in Margaritarele Iubirii …
  2- Rugaciunea
  “Rugati-va neincetat” ne spunea Apostolul Pavel, caci rugaciunea este izvorul si forma cea mai intima a vietii noastre. “Intra in camara ta si inchide usa, roaga-te Tatalui tau, Care este in acest loc tainic”,
  3-.Copacul-
  • simbol al visului ( M .Eminescu)
  • mijlocitorul ideal dintre cer şi pămînt (G. Vieru)
  • Copacul care ne uneşte (N. Esinencu)
  • Dublu vegetal omului şi jertfă ( Moromeţii de Marin Preda)
  • Copacul întors- fiinţă umană in viziunea lui N. Stănescu
  • Plopul – emblema unei aventuri banale (M. Eminescu)
  • simbol al visului ( M .Eminescu)
  • mijlocitorul ideal dintre cer şi pămînt (G. Vieru)
  • Copacul care ne uneşte (N. Esinencu)
  • Dublu vegetal omului şi jertfă ( Moromeţii de Marin Preda)
  • Copacul întors- fiinţă umană in viziunea lui N. Stănescu
  • Plopul – emblema unei aventuri banale (M. Eminescu)
  Din punct de vedere simbolistic si mitologic ,Arborele :
  – Evoca intreg simbolismul verticalitatii,ca arborele lui Leornado da Vinci .
  -Moarte si Regenerare ,fac referire la arborii foiosi ,carora in fiecare an le cad si le cresc din nou frunzele .Mircea Eliade distinge sapte intrepretari principale ,care se articuleaza toate in jurul ideii de Cosmos viu ,in continua Regenerare .
  -Inlesneste comunicarea intre cele trei niveluri ale cosmosului : cel Subteran,Suprafata pamantului si Inaltul
  -Are caracterul unui centru …ceea ce face ca Arborele Lumii sa fie Sinonim cu Axa Lumii ……
  – Arborii reprezintă, ca şi peştii apelor, conţinuturile vii ale inconştientului…..Arborii ascund Secrete ale Istoriei si Naturii …Ati auzit de Frasinul cu trei radacini ,cu trei surse de apa ,din Muntii Orastiei ? Mi-e ,jena sa va spun …Eu ..astazi am aflat ….Si Povestea ar putea continua la nesfarsit …Sa iubim Copacii ..si ..sa invatam sa le ascultam povestile …Cred ..ca am afla multe lucruri care ne-ar putea schimba viata … O poveste frumoasa care m-a facut sa-mi reamintesc …Sa Iubim Copacii ! Am ,Copacul meu ..care m-a iubit atat de mult incat a avut ambitia sa ajunga pana la etajul 3 ..sa-mi sopteasca in fiecare Clipa ..Cat de mult ma iubeste Neconditionat .. :) Va Imbratisez :) Multumesc ! pentru aceasta minunata poveste !

   
 5. Povata : „Cine stie sa il asculte ,descopera multe adevaruri …..” consider ca este demna de urmat si in relatiile inter-umane . De multe ori oamenii , doar Aud ….dar Nu Asculta . Este o mare diferenta intre aceste verbe……..cu Consecintele de rigoare , in funtie de Alegerea facuta ………

   
 6. Una din legile universului e aceea de a nu face rau unei persoane nici macar cu gandul. Cand cineva gandeste ca se poate intampla ceva rau lui insusi sau altcuiva, el atrage toate nenorocirile asupra destinatarului si cu cat acestea sunt reprezentate in mod real, cu atat mai mare e raul pe care il provoaca. Nu raspundeti raului cu rau sau ocarei cu ocara, ci dimpotriva binecuvantati. Cand binecuvantam dam si primim in acelasi timp. Oferind pace si iubire, acestea se intorc la noi insutit. Nu se raspunde la ura si la rautate cu rautate, ci cu ganduri de iubire si lumina, chiar daca ne vine greu s-o facem.
  Cuvantul este puterea prin care noi creem sau distrugem.
  Cuvantul este darul care vine direct de la Dumnezeu.
  Faceti in asa fel incat din gura voastra sa iasa doar cuvinte care zidesc si nu doboara,cuvinte care intaresc si nu darama,cuvinte care imbarbateaza si nu demoralizeaza persoanele pe care le veti intalnii pe drumul vietii !
  Va doresc sa aveti parte de o noapte racoroasa ! :-*

   
   1. La început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu.
    El era la început cu Dumnezeu.
    -Evanghelia dupa Ioan cap.1 versetul 1-2

     
 7. Fara a avea vreun Gand , de a intra in vreo polemica pe aceasta tema , (Prietenii , stiu de ce ! ) , dupa citirea indrumarii : ” A te ruga este ca si cum ai parasi Pamantul ” (pe care am trecut-o in caietelul meu ) m-am intrebat : Oare la Inceput …nu a fost.Gandul (Informatia ,Vibratia samd) …ce abia apoi s-a transformat in Cuvant ?

   
  1. Cu toata smerenia fata de acest aspect, scriu ceva, asa ca intre prieteni-frati… Gandurile si le cunoaste doar Dumnezeu in Sinea Lui…cand apare Cuvintul apare si forma, toate formele… pana atunci Nemanifestatul ramane asa… Creatia/Cuvantul lui Dumnezeu este viata vesnica pentru ca nu exista nicio diferenta intre Gand si Cuvant… la noi, oamenii, exista de multe ori diferente mari intre gandurile noastre si cuvinte, respectiv fapte… atunci cand gandurile mele vor fi in acord perfect cu Creatorul, atunci cuvintele mele vor fi ziditoare, constructive… am incercat :) Multumesc!

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top