Cele trei ediții
Tetsugen, un aspirant zen, a luat o mare hotărâre: să tipărească 7.000 de exemplare din toate sutra-ele care până atunci nu erau disponibile decât în limba chineză.
El a călătorit de-a lungul şi de-a latul Japoniei pentru a strânge fonduri pentru proiectul său. Au existat oameni bogaţi care i-au oferit chiar câte o sută de monede de aur, dar cel mai mult a adunat bănuţi aproape lipsiţi de valoare de la ţărani. Indiferent de suma primită, Tetsugen îşi exprima recunoştinţa cu aceeaşi solemnitate.
După zece ani de călătorie, el a strâns în sfârşit suma necesară proiectului său. Chiar atunci, fluviul Uji şi-a ieşit din matcă, şi mii de oameni au rămas fără adăpost. Tetsugen a cheltuit toţi banii strânşi cu atâta trudă pentru a-i ajuta pe aceşti oameni sărmani.
Apoi a început din nou să strângă fonduri. Au trecut din nou câţiva ani până când a reuşit să strângă întreaga sumă. Chiar atunci s-a declanşat însă o epidemie, care a făcut o grămadă de victime, iar Tetsugen a cheltuit din nou toţi banii pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.
Şi-a început din nou călătoria prin ţară, şi 20 de ani mai târziu, visul său de a tipări scripturile în limba japoneză s-a împlinit în sfârşit.
Maşina pe care a fost tipărită prima ediţie a sutra-elor este păstrată ca piesă de muzeu la mânăstirea Obaku din Kyoto. Japonezii le spun copiilor lor că Tetsugen a tipărit în realitate trei ediţii ale sutra-elor, din care primele două sunt invizibile şi sunt mult superioare celei de-a treia.
1- ,,Daca ai un vis ,Trezeste-te si Urmeaza-l ,, .2- Orice vis poate deveni Realitate ,indiferent de cat timp va fi necesar ,important este sa nu renunti niciodata ,oricate piedici se vor ivi . 3-Viitorul apartine celor care cred in frumusetea Viselor lor – E.Roosevelt 4- Nu visa Lucruri marunte ,pentru ca ele nu au Puterea sa miste inimile oamenilor J.W. von Goethe 5-Viata este o succesiune de vise .Ambitia mea este sa fiu un visator constient ,atat – S. Vivekanada 6- Avem nevoie de oameni care pot visa lucruri inexistente -J. Kennedy 8- Fiecare ar trebui sa contribuie la realizarea unui vis maret ..nu conteaza cu cat contribui …,conteaza gestul si multumirea sufleteasca ca ai partcipat si tu …. O poveste plina de intelepciune ….Chiar mi-a placut … Multumesc ! Razvan …O zi Minunata …Poate astazi este o zi Importanta pentru Cineva ..Poate astazi un vis a devenit Realitate …O Viata fara Vise ..nu ar avea nici un farmec … Poate eu visez mai mult …Poate asa imi place ..E imposibil dintre atatea Vise …sa nu mi se indeplineasca cateva
In mod sigur ca primele doua „editii imaginare”, una cu ocazia inundatiilor, iar a doua cu ocazia declansarii epidemiei, au fost de un real ajutor, salvand mii de vieti omenesti. Asadar au fost mult mai importane si mai superioare, decat seria tiparita. Cinste Marelui Maestru Tetsugen ! Pe cand editia sutrelor, efectiv tiparita, cea reala, „a treia”, seria vizibila sa spunem asa, nu se stie daca, si cate vieti omenesti a salvat. Multumesc, Razvan !
Iubire si Pace in inimile Tuturor va doresc !
Consider ca in aceasta Fila de Lumina , avem un Exemplu de Nonatasament , fata de o dorinta (vis) – tiparirea Sutrelor . De asemenea ni se arata Consecintele minunate ale nonatasamentului -Transformarea dorintelor in …Preferinte .Minunate .pentru mine comentariile ,Rhoda-ei si Lola-ei ,carora le multumesc.
…. o istorioara concisa si percutanta in stilul celor culese de obicei de de Mello !
Interesant este din ce punct de vedere privesti istorioara.
De exemplu, dpdv uman, a salva imediat vieti omenesti si intr-un interval scurt este ceva clar, concret, faptic si numarabil, pe cand a darui posteritatii si viitorilor cititori versuri/sutre religioase frumoase da bine, iti asigura un loc in istoria sa zicem intelectuala/culturala a tarii si poate aduce pe drumul cel bun niscaiva suflete … sau nu. Oricum, pentru un om obisnuit nu este ceva faptic ale carui rezultate sunt palpabile intr-un timp scurt. Deci clar mai bine dai banii sa ajuti nevoiasi si bolnavi, si din acest punct de vedere spun japonezii ce spun.
Daca insa privim lucrurile de la o frecventa superioara, este prea putin interesant ca s-au salvat trupurile unuia sau altuia, si asa trupurile sunt doar o haina pentru suflet ce se tot schimba. Se pune problemea daca sufletele salvate si cei din jur ce au vazut gestul au invatat ceva din asta … poate da, poate nu. Au zis mersi, unii poate au simtit recunostinta si mai departe poate unii au ajutat la randul lor pe altii, si doar aceia se poate afirma ca au invatat ceva. Deci vorbim de un rezultat pe termen scurt si numarabil, poate cateva mii sau zeci de mii de suflete ce au invatat ceva.
In schimb cartea cu respectivele sutre, pe care le presupunem ca aveau valoare si deci aduc niste mesaje noi ce pot inalta sufletele, devin o sursa perena si permanenta de mesaje divine pe termen mediu si lung, poate in eternitate, si pot schimba sufletele unui popor, poate ale populatiei unui continent, poate mai mult, si vorbim atunci de milioane si miliarde de suflete …
In fond, este o tipica problema de decizie ca atunci cand vrei sa faci o investitie, pe de o parte pe termen scurt si culegi imediat rezultatele dar sunt limitate, sau o faci pe termen lung si ai rabdare sa astepti rezultatele grandioase.
Bun, Tetsugen le-a facut pe toate, acesta-i cazul ideal, asa incat la el se pune problema cate suflete puteau sa aiba acces la sutre si sa devina mai constiente daca alegea sa le tipareasca cu 30-40 ani mai devreme.
Sa nu uitam niciodata, dragii mei, ca suntem mai mult de 100 de maimute pe acest glob, asa incat, toate comentariile nu fac decat sa ne multumeasca o stare de necunoastere momentana, si sa nemultumeasca o serie de participanti tacuti la impartasirea stirii, aflati in alte stadii ale analizei intelectuale. Mai bine asteptam, putin cate putin, cate mai putem astepta, pentru a percepe altfel realitatea, fie ea si plina de detaliile frumos masluite ale istoriei transmise prin diversele si… diversisofisticatele canale de informare ale prezentului.