skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Magia cărților

 

Ce se întâmplă, dacă visul din copilărie nu devine realitate? În încercarea de a se acomoda la noua ei viață din Statele Unite, Lisa Bu a apelat la cărți, pentru a-și extinde mintea și a-și croi o nouă cale. Ea ne împărtășește abordarea personală unică a cititului, în acest discurs personal despre magia cărților.

Am vrut să devin gimnastă si m-am antrenat timp de 2 ani, în Hunan, China, în anii ’70. În clasa întâi, statul a vrut să mă transfere într-o școală pentru atleți, plătindu-mi toate cheltuielile. Dar tigroaica de mama a spus „nu”. Părinții vroiau să mă fac inginer, ca ei. După ce au supraviețuit Revoluției Culturale, erau convinși că există o singură cale sigură spre fericire: o slujbă sigură și bine plătită. Nu contează dacă îți place ce faci sau nu.

Dar visul meu era să devino interpretă de operă chineză. Aici sunt eu, cântând la pianul meu imaginar. Un interpret de operă trebuie să înceapă de mic să învețe acrobații, așa că am făcut tot posibilul să urmez o școală de operă. Chiar i-am scris directorului școlii și prezentatorului unei emisiuni radio. Dar niciun adult nu agrea ideea. Niciunul nu credea că vorbesc serios. Mă sprijineau doar prietenii, dar ei erau copii la fel de neputincioși ca mine. Așa că, la 15 ani știam că eram prea în vârsta să mai pot învăța asta. Visul nu se va transforma în realitate. Mi-era teamă că pentru toată viața voi putea spera cel mult la un fel de fericire de mâna a doua.

Dar asta e atât de nedrept. Deci, eram pornită să-mi găsesc o altă vocație. Nu era nimeni să mă îndrume? În regulă. Am apelat la cărți.

Mi-am satisfăcut setea de sfat părintesc, prin cartea scrisă de o familie de scriitori și muzicieni: „Corespondența în familia lui Fou Lei”

M-am regăsit în rolul femeii independente, atunci când tradiția confucianistă cerea supunere.[„Jane Eyre”]

Și am învățat să fiu eficientă din această carte.[„Cheaper by the Dozen”]

M-am decis să studiez în străinătate, după ce am citit aceste cărți.

[„Opera completă a lui Sanmao” (Echo Chan)] [„Lecțiile istoriei” de Nan Huaijin]

Am venit în SUA în 1995 și cu ce cărți am început? Desigur, cu cele interzise în China. „Pământul cel bun” e despre viața la țară în China. Nu corespund propagandei. Ia-o! Biblia e interesantă, dar ciudată. E pentru alte vremuri. Dar a cincea poruncă mi-a dat o epifanie: „Să îți cinstești părinții.” „Să-i cinstești” – mi-am zis –„e atât de diferit și sună cu mult mai binedecât să-i asculți.” A devenit mijlocul prin care am reușit să ies din capcana de vină confucianistă și să-mi refac relația cu părinții.

Întâlnirea cu o altă cultură m-a făcut, de-asemenea, să încep să citesc comparativ. Acest lucru oferă o mare înțelegere. De exemplu, am zis prima dată că această hartă e aiurea, pentru că elevii chinezi cresc având în față această hartă. Niciodată nu mi-aș fi închipuit că China nu trebuie să fie neapărat buricul Pământului. O hartă de fapt poartă viziunea cuiva.  De fapt, lectura comparativă nu-i un lucru nou. E o practică standard în lumea academică. Există chiar domenii de cercetare, cum ar fi religie sau literatură comparativă.

Prin comparație și punere în antiteză, învățații capătă o înțelegere profundă a unei teme. M-am gândit: bine, dacă cititul comparativ funcționează în cercetare, de ce n-ar face-o și în viața de zi cu zi? Așa că am început să citesc cărți în tandem. Pot fi despre persoane – [„Benjamin Franklin”, de Walter Isaacson] [„John Adams”, de David McCullough] – implicate în același eveniment sau despre prieteni ce-și împărtășesc experiența. [„Personal History”, de Katharine Graham] [„The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life”, de Alice Schroeder] De-asemenea, compar aceleași întâmplări în genuri diferite – (Râsete) [Biblia: versiunea Regelui James] [„Mielul”, de Chrisopher Moore] – sau povestiri similare din culturi diferite, așa cum a făcut Joseph Campbell, în minunata sa carte. [„Puterea mitului” de Joseph Campbell] De exemplu, și Isus, și Buddha au învins trei tentații. Pentru Isus, tentațiile sunt economice, politice și spirituale. Pentru Buddha, toate sunt psihologice: plăcere, frică și responsabilitate socială – interesant.

Dacă știi o limbă străină, e de-asemenea distractiv să-ți citești cărțile favorite, în două limbi. [Thomas Merton: „Calea lui Chuang Tzu”] [Alan Watts: „Tao: Calea cursului de apă”] Am constatat că nu m-am pierdut în traduceri și că am mult de câștigat. De exemplu, prin traduceri am aflat că „fericire” în chineză, ad litteram se zice „bucurie rapidă”. Uff! „Mireasă” în chineză, ad litteram înseamnă „mamă nouă”. Ohh!

Cărțile îmi sunt portalul magic de conectare cu persoane din trecut și prezent. Știu că niciodată nu voi mai fi singură sau neputincioasă. Mi s-a destrămat un vis, dar asta e nimic, în comparație cu suferința multora. Am ajuns să cred că a deveni realitate nu e singurul scop al unui vis. Cel mai important scop al său este să ne conecteze cu tărâmul din care vine visul, pasiunea, fericirea. Chiar și un vis destrămat poate face asta.

Așa că, datorită cărților sunt unde sunt, fericită, trăind din nou cu scop și claritate, de cele mai multe ori. Deci, cărțile să fie totdeauna cu voi.

Mulțumesc.

Comentarii (15)
 1. …Imi aduc aminte cu nostalgie de anii copilariei ..Am fost si sunt pasionata de carti …Lumea cartilor e Lumea mea Magica .. pot fi Orice … si Oriunde …Traiesc toate starile si emotiile personajelor ..Cred ca acest lucru este un har de la Dumnezeu …Am inceput cu cele de dragoste …De cate ori nu am plans ..decate ori nu traiam povesti de iubire … :) Incetul cu incetul ..am incercat sa-mi pun intrebari ..despre viata ..De ce m-am nascut aici ? ..Care e scopul meu ? A fost o perioada ..cand am citit mai putin ..Timpul nu-mi permitea …Citeam numai ce-mi era necesar …Aceasta a fost cauza …tuturor Suferintelor mele ..Lipsa Cunoasterii de Sine ….. ..A trebuit sa ,,gust ,,din toate placerile si Suferintele Lumii ..Sunt pasii necesari , pentru a putea …merge mai departe …spre Infinit …Doamne ..Cat de mult Iubesc Acum Tot Trecutul meu ,cu Bune si cu Rele …Am in fata mea o Lume Magica ..care in fiecare zi imi arata cate ceva din Misterele ei …Cata Fericire ! ..Cata Impacare de Sine !….Cata Recunostinta ! …pentru acea Forta Divina care mi-a fost alaturi ..si m-a ajutat sa depasesc acele momente dificile ..A Trai Constient ..te aduce la aceasta stare ..Daca ar fi sa o descriu in culori ..cred ca nici Curcubeul ..nu ar reusi sa-si dezvauie …Nuantele …Daca nu citesti niciodata nu poti afla Cine esti tu cu adevarat ? Daca nu Iubesti cu Adevarat nu ai nici o sansa sa declansezi Butonul Cunoasterii …A Iubi este o Binecuvantare …Dar niciodata nu vei ajunge sa Iubesti Neconditionat ..daca nu te Iubesti mai intai pe Tine Insuti ..Si daca mai ai si norocul ..de un ajutor ….Totul merge de la Sine … Multumesc ! Tuturor celor care m-au ajutat si ma ajuta in Evolutia mea Spirituala……… RAZVAN ,FILEI DE LUMINA …… Orice lucru marunt …daca il patrunzi cu sufletul si gandul ..se poate transforma in Ceva maret …Acesta a fost ,,impactul ,,pe care l-am avut in urma vizionarii acestu filmulet ..Cat despre visul copilariei mele ..sunt sigura ca va deveni realitate …. O zi Minunata ! :)

   
  1. Sa ma bag si eu aici la inceput :)) ca am cam lipsit. Bine v-am regasit. Rhoda ai scris foarte frumos totul..mi-ai adus aminte de mine..care si eu la randul meu nu am avut cea mai „la moda” copilarie..pana la 20 de ai inca nu incepusem sa ma caut si deja aveam o gramda de nedumeriri si curiozitati despre experientele mele mai putin normale si pe care nu le-a inteles nimeni din familie..dar acum cum ziceai si u..sunt norocos ca am avut parte de toate cele, ca nu am acceptat primul raspuns la o intrebare si am cautat mai in profunzime (in carti in multe cazuri)…Cred ca am mai vazut acest show de la Ted..si l-am citit acum cu placere..suntem norocosi ca am fost inzestrati cu empatia.. Legat de ieri..nu stiu cati a-ti citit „SHOUD 9: Cum sa traiesti – ADAMUS”, eu am facut-o si spre uimirea mea, tinand cond ca de luni la prima ora intrasem intr-o stare de agitatie interioara puternica in sensul ca simteam ca trebuie sa fac ceva si nu stiam ce :|, spre norocul meu..ca aici vine vorba se scop..am citit articolul ce a inceput chiar dinainte sa-l termin sa risipeasca toata agitatia si INDOIALA ce o simteam. Am tinut cont si de lectia de baza si am incercat sa mi-o implementez cat am reusit de bine si, si dupa nici 24 de ore totul a devenit o joaca constienta in care totul era, eu eram, vedeam, intelegeam fara interpretare sau judecata si ma jucam la randul meu cu tot fara nici o retinere..cel putin pana mi-am speriat batranul caine ce s-a suparat pe mine si mi-a luat o ora sa-l impac..nu stiam ca tine la suparare:))tot in joaca am adus si impacarea..in afara de faza asta ce nu e fara scop, totul a fost foarte armonios in ciuda multor factori(cei mai importanti sunt ca au existat certuri prin familie si la mine veneau pe rand sa se descarce, lucru ce nu m-a afectat deloc pt ca am avut ochii deschisi)..asa ca nu o mai lungesc.. va invit la citit daca nu a-ti facut-o deja.
   http://www.shaumbra-in-hd.ro/shouduri/adamus/seria_libertatii/seria_libertatii_09.html

    
   1. Radu ,Bine ai revenit ! Multumesc pentru aprecieri …Nu am citit inca ,,SHOUD 9-ADAMUS,, dar cu prima ocazie o voi face .Momentan nu-mi permite timpul … Apreciez faptul ca te simti bine aici cu noi .pe FILE DE LUMINA ….Am citit cu mare placere cele scrise ..O zi Minunata …O imbratisare batranului caine ..ca sa nu mai fie suparat :)

     
   2. Buna Radu, si eu urmaresc shoud-urile lui St Germain iar ultimul vorbeste despre asumarea unui rol, in acest caz cel de maestru propriu, atragand astfel energiile corespunzatoare, altfel daca tot umbli dupa un guru sau altul te vezi student si atargi energii tipice de student, evident. Remarca mea este ca se potriveste numai unor suflete deja „trezite”, care stiu sa inteleaga asemenea concept, altfel te inneci intr-un ego de „maestru” neavand nici intelegerea si nici mijloacele respective si risti s-o sfarsesti detul de rau…
    A, daca insa esti cu adevarat un suflet trezit, desigur ca ceea ce a spus iti foloseste mult.

     
    1. E dificil sa gasesti confirmarea ce te ajuta sa ti dai seama daca esti student sau maestru. In lumea exterioara e dificil sa gasesti aceasta confirmare. In ultimele zile, de cand am inceput sa atrag alte energii, de maestru, am intampinat multe obstacole in lumea fizica. Dar le-am privit ca pe oportunitati de evolutie, noi intelegeri si schimbarea modului in care ma privesc pe mine insumi. Ca sa dau un exemplu de obstacol o sa-l precizez pe cel mai important ce m-a afectat fizic si acela find intoxicarea cu ierbicid. Pentru ca am o perspectiva ampla despre refacere fizica, nu am apelat la un tratament medicamentos, ci m-am axat pe meditatie, comunicarea cu celulele prin intermediul inimii si incredere in puterea mea interioara (am aflat intregul proces al acelei substante toxice din experienta celulara). In 48 de ore am fost mai bine ca inainte de incident. Nici asta nu o sa o privesc ca pe o confirmare. Cred ca confirmarea a venit atunci cand am reusit sa ating armonia. Mai am multe de invatat, sunt sigur, dar nu renunt la acest drum pt ca e singurul ce ma ajuta sa simt ca traiesc. Daca vrei sa-mi vorbesti despre tine..as vrea sa stiu si experienta ta in aceasta treaba.
     Multumesc pentru parerea ta. O zi placuta iti doresc!

      
 2. Buna ziua.
  Eu am avut si am o sete continua de a citi.Nimic nu ma satisface ca o carte a carui subiect ma atrage.Nu citesc orice,dar nici nu resping o carte din considerente nejustificate.Intotdeauna am spus ca daca un om vrea sa invete ceva poate invata din orice gen de literatura,de la beletristica pana la carti document,filozofie ori tehnica,desi cartile tehnice ,recunosc le abordez mai rar.Dar pentru a invata notiuni si concepte pentru o viata si o gandire sanatoasa,poti invata din orice fel de carte.Am avut o perioada cand am fost atrasa spre carti spirituale,filozofie sau/si ezoterice care sa-mi dezvaluie cum are loc desfasurarea vietii pe pamant,in planul fizic.Citind astfel de carti am simtit ca nu ma mai interesau romanele de beletristica convinsa fiind ca prezinta viata mult prea fals,tinandu-ne intr-o lume iluzorie.Cam dupa ce au trecut 10 ani citind numai literatura serioasa si intelegand existenta intr-un mod ,dupa parerea mea,mai corect si prin faptul ca nu-mi mai permit financiar [am cheltuit o groaza de bani pe literatura,cum ii spun eu,serioasa,in Romania fiind,doar prin comanda mi le obtineam] am rarit acumularea de noi cunostinte.Dar nevoia de cunoastere,de absobtie de noi informatii,de a sti in continuare si,mai ales,de a intelege viata conducandu-ma spre adevar….poate adevarul meu,nu-mi da pace si,cum spuneam,nemai permitandu-mi financiar,am trecut iar la literatura beletristica.De data asta frecventand biblioteca oraseneasca.Nu-mi ofera cine stie ce,dar considerand ca eu merg pe ideea ca inveti din orice fel de carte,citesc,citesc si citesc.Acum,aceste carti,romane,nu ma atrag prin subiectul frivol,ci mai de graba sunt atenta printre randuri,observand constructia caracterelor si ceia ce dezvaluie scenariile ce fac referire la lumea noastra nebuna in goana dupa senzational,avere si putere.
  Am scris cam mult,dar vreau sa spun tuturor ca lumea cartilor este intradevar magica si nu as renunta la carte infavoarea televizorului sau a acestor noi metode de a te sustrage de la a cunoaste viata asa cum se desfasoara ea cu adevarat.Numai cartea te trimite in realul in care traim si ne zbatem sa existam.Doar cartea iti va spune cum sa alungi pliciseala si iti va umple golul imens ce se casca in constiinta noastra datorita noilor metode de raspandire a informatiilor pentru ca aceste metode au un efect secundar greu de corectat.
  Sa auzim de bine si dati atentie nevoii de cunoastere citind,citind, citind.Sefora

   
  1. …. cartile au importanta lor, caci intr-o viata nu putem trai 1000 de vieti si incercam astfel sa le „gustam” citind carti ce descriu alte vieti. Problema este ca dincolo de o anumita limita nu mai ajungem sa ne traim viata si ajungem niste soareci de biblioteca care isi rateaza propria viata …. Ce traiesti tu insuti este adevarata cale de a-ti indeplini destinul, caci de aceea facem umbra pamantului pe planetuta asta. Ca sa nu mai zic ca o carte nu reprezinta o alta viatatraita in direct asa cum isi inchipuie multi cititori impatimiti, ci filtrata prin mintea si sentimentele autorului, iar cand acesta este de un nivel mai scazut decat tine ce crezi ca ti se intampla ?? :)

    
 3. A Citi nu inseamna ,a Acumula cat mai multe Cunostinte din carti ..A citi ..inseamna ..ati Regasi Cunostintele pierdute la nastere …intr-un numar… fara… numar de carti citite ..Am venit pe Pamant , fiecare , cu o Misiune …pe care Dumnezeu a ,,scris-o ,,in Sufletul fiecaruia …….Unii reusesc s-o descopere mai devreme ,altii maI tarziu…sau poate niciodata ….Cand ne traim viata fara a afla Cine suntem noi cu adevarat…Cand ne traim viata Sub valoarea capacitatilor noastre reale si randamentul este pe masura ….Una e sa muncesti cu Draga inima ..sa-ti placa ceea ce faci ..si alta e sa muncesti sa treaca timpul…Cand muncesti cu Sufletul …cand iubesti cu sufletul …rezultatul este mult mai aproape de Perfectiune .. …Si de aici …urmeaza multe Schimbari care apar in viata noastra ….In concluzie …esti viu ..fiind deja mort … sau pur si simplu Traiesti .. Este alegerea fiecaruia cum doreste sa traiasca … :)

   
 4. Am scotocit bibliotecile de stat ( ale scolilor, de cartier, etc…), bibliotecile rudelor , cunoscutilor, vecinilor, mai ales ale celor in varsta ( unde am gasit carti care nu au mai
  fost reeditate in anii de dupa 1950 si evident am cumparat f.f.f.f. multe. Anul trecut a trebuit sa usurez un pic biblioteca personala, pentru ca nu mai aveam loc sa ma invart prin casa ( toata viata mi-am dorit o casa mult mai incapatoare numai si numai pentru a avea spatiu pentru cartile mele…, dar n-am reusit, pana acum…). Astfel ca am umplut cateva cutii ( ambalaje de tv.) si le-am donat unor case de copii si aziluri de batrani, dar tot mai am cartile puse pe doua -trei randuri , pe orizontala si pe vertical. Toate aceste carti sunt citite si multe recitite . Sunt de toate genurile…, de la basmele copilariei, la cele specific tineretii, multe povesti de aventuri, SF, istorice, de dragoste, dar si multe documentare din toate zonele cunoasterii omenesti.chiar cu teme mitologice, religioase,.. si as vrea sa mai spun ceva ( fara a se considera ca ma laud..) dar parintii mei mi-au dezvoltat si spiritul de a avea grija fata de carte, …cum sa o citesc, cum sa pun semn de carte, sa imbrac cartea, etc si astfel am carti f. vechi, care arata ca si cum n-ar fi fost citite si rascitite! Am si acum reviste si almanahuri din anii interbelici si dupa , chiar cele ale copiilor ( Cravata rosie, Luminita, Arici Pogonici) , reviste ce le-am oferit copiilor si nepotilor mei… .Asta este de fapt diferenta dintre multi dintre noi si cei care sunt acum , tinerii de azi, care se rezuma la TV, net ( google) si cam atat…Bagaj minim de cunostinte atat de specialitate cat mai ales de cultura generala! Mare pacat…Si mare greseala o fac si cei care editeaza carti…din cauza preturilor lumea nu mai cumpara, prefera sa cumpere reviste , tabloide si alte cele…Cartea daca nu este disponibila si usor de procurat , va putrezi in rafturile librariilor, ca de frecventat bibliotecile ( cate or mai fi si ele…) nici vorba ! De unde timp? Ne trebuie timp pentru alte activitati..stitii dvs. de care…. !! Cartea a fost, este si va fi mijlocul de aducere de lumina, cultura , educatie pentru oamenii de toate varstele, dar … trebuie schimbat ceva… NAMASTE !!

   
 5. Draga Rosa sau Rodha,cum te numesti acum,este numai treaba ta ce consideri a citi….si,scuza-ma ,dar uneori imi pare ca prea bati campii….
  Sa ai o seara buna,Sefora

   
  1. Sefora …comentariile pe care le fac nu sunt facute pentru a raspunde altor comentarii …Ca bat campii sau nu …asta numai Dumnezeu stie …Sincer ..sunt gandurile mele ..asa cum imi vin ele pe moment ..Daca tu ai crezut altceva e problema ta …Din partea mea ..pentru mine toate comentariile exprima starea celui care le scrie ..si nu as incerca vreodata sa le judec ..Daca imi plac ..retin ..ce ma intereseaza daca nu ..nu ..si merg mai departe …Multumesc ! :)

    
 6. Romanul are o vorba care spune astfel-” Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti !”
  La fel de bine in acest context fiid vorba de carte asi putea spune:spune-mi ce citesti ca sa iti spun cine esti !

   
 7. Pentru a Simti cu Adevarat Magia Cartilor e nevoie Sa ne Facem Timp pentru a citi , in felul acesta invatand sa ne Gestionam singura Bogatie cu Adevarat a noastra -Timpul. . Consider , printre altele ca cititul si bineinteles Intelegerea si Simtirea a ceea ce citim ,ca ne ajuta sa ne antrenam mintea sa fie in prezentul Clipei .

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top