skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Sfaturile medicale ale unui celebru oncolog

 

Reflecţiile oncologului brazilian Drauzio Varella.

DEFINIȚII:
Vârsta a Treia începe oficial la 60 de ani şi se presupune că se termină la 80, dar nu este un consens.
Vârsta a Patra sau Bătrâneţea începe la 80 de ani şi se termina la 90.
Longevitatea începe la 90 şi se termină când mori.

BĂTRÂNEȚE SĂNĂTOASĂ
Nimeni nu este sănătos după 50 de ani. Sănătoşi sunt tinerii; bătrânii au mereu una sau mai multe indispoziţii care sunt proprii vârstei.
Despre ce este vorba atunci, este de a îmbătrâni sănătos, adică, cu indispoziţiile controlate şi fără complicaţii.

GENETICA
Dacă vrei să ştii cât vei trăi şi cum vei ajunge la vârsta asta, uită-te şi aminteşte-ţi de părinţii tăi. Moştenirea genetică este fundamentală pentru a stabili un pronostic al vieţii. Cine a avut cancer sau infarct înainte de 60 de ani îl va transmite prin gene copiilor lor, pentru că aceştia vor avea mai mari probabilităţi să dezvolte aceleaşi boli. Logic, dezvoltarea unei boli cronice implică prezenţa multor factori, dar genetica este doar unul din ele.

NU EXISTĂ ATAC GRATUIT
“Suntem ceea ce mâncăm” spun naturiştii şi nu le lipseşte dreptatea. Dacă în afară de genetica defavorabilă îţi mai pui şi 3-4 linguriţe de zahăr la fiecare cafea pe care o bei, savurezi toate pieile de pui fript şi te răsfeţi cu şorici de porc ca aperitiv la sfârşit de săptămână, ţi-ai transformat arterele în canale înfundate. Adică, nu vei avea bună circulaţie, bună oxigenare, ceea ce va echivala cu moartea celulară, sau altfel spus, îmbătrânire accelerată sau prematură.
În consecinţă, dacă vrei să ai o bătrâneţe sănătoasă, începând de la 50 de ani ai grijă de alimentaţia ta şi nu mai mânca “chimicale”, nu mai face excese de grăsime. Un bun mic dejun, un prânz bun şi o cină uşoară sunt cheia pentru echilibrul tău interior.

TRĂIASCĂ ÎNGHIȚITURA
Partenera cu dieta este băutura. Înlătură toate băuturile gazoase, astea le pot bea tinerii şi cu măsură, noi nu. Toate aceste lichide au carbonat de sodiu, zahăr şi cofeină. La vârsta noastră aceste substanţe biciuiesc pancreasul şi ficatul până le distrug. Bea mai bine limonadă, sucuri. Până şi berea este de preferat că se face cu apă fiartă, are componente naturale şi nu are sodiu
Pe de altă parte este destulă evidenţă clinică care demonstrează că un consum moderat de alcool după 50 de ani îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi are trei efecte clare: vasodilatator coronarian, diminuează colesterolul şi este un sedativ moderat. La tine acasă şi când nu ai nevoie sa şofezi, ia o înghiţitură. Licorile cele mai recomandate sunt whisky-ul, vinul roşu şi o ţuica pură.
În loc să iei o nitroglicerină pentru a dilata arterele, sau statine pentru a scădea colesterolul, sau valium pentru a te calma, reuşeşti toate astea cu o bună înghiţitură. Si dacă o faci în compania persoanelor pe care le iubeşti, efectul se dublează. Acum bine, doar o atenţionare: consum moderat înseamnă unul sau două pahare, pentru că dacă îţi petreci astfel toată ziua, efectul este exact invers şi te vei omorî mai repede decât îţi imaginezi.

DEASEMENEA NU TREBUIE SĂ FII RIGUROS
Asta vrea să spună că toate aceste reguli sunt bune, dar fără să exagerezi şi mai ales fără să dogmatizezi. Dacă faci un grătar pentru familia ta sau prieteni, nu veni cu “eu nu mănânc cârnaţi pentru că sunt foarte graşi” sau “medicul meu mi-a spus să nu beau mai mult de două pahare şi gata”.
Nimic nu poate înlocui bucuria şi plăcerea de a împărtăşi cu cei care te iubesc; nu există grăsime sau pahar care nu se pot metaboliza într-o seară bună de distracţie. Mecanismele de compensaţie ale corpului nostru sunt încă, puţin cunoscute, dar se întâmplă aşa: dacă te distrezi cu adevărat, “păcatul mortal” dietetic se transformă în “păcat care se iartă”.

NIMENI NU ÎMI VA LUA PLĂCEREA DE DANSATOR
Asta este absolut sigur, pentru că tot ce mănânci şi bei îţi vor lăsa urme şi ca portretul de Dorian Gray, corpul tău va arăta ca la bătrâneţe. Nopţile de petrecere, atacurile, excesele de toate tipurile vor face viaţa de bătrân foarte dizgraţioasă. Şi nu numai ţie, ci şi familiei tale.

PIERDERILE
Principala nenorocire pentru un bătrân este singurătatea. Obişnuit este că perechile nu ajung la bătrâneţe împreună; întotdeauna cineva se duce primul, cu tot ceea ce dezechilibrează statu quo care susţinea componentele perechii. Văduvul sau văduva încep să fie o greutate pentru familia lui.
Recomandarea mea personală este să încercaţi să nu pierdeţi – atât timp cât aveţi luciditate – controlul vieţii voastre. Asta înseamnă, de exemplu: eu decid când şi cu cine ies, ce mănânc, cum mă îmbrac, pe cine sun, la ce oră mă culc, ce citesc, cu ce mă distrez, ce cumpăr, unde trăiesc, etc. Pentru că, atunci când nu poţi face toate astea, te vei transforma într-un om greu de suportat, un bolovan pentru viaţa celorlalţi.

SUFICIENT
Nu mai am timp, lucrul mă cheamă şi am scris asta într-o mică pauză de 30 de minute. Sper ca să vă fie de folos.

Autor text: Drauzio Varella

ACTUALIZARE: Conform http://drauziovarella.com.br/envelhecimento/nobel-de-medicina-2009/ Drauzio Varella este detinator al Premiului Nobel. In schimb, nu figureaza in arhiva acestui prestigios premiu. Concluzia este ca nu e detinatorul unui Nobel. Multumim cititoarei care ne-a semnalat acest lucru.

Comentarii (8)
 1. Nichita Stanescu -VARSTA DE AUR A DRAGOSTEI

  Mâinile mele sunt îndrăgostite,
  vai, gura mea iubeşte,
  şi iată, m-am trezit
  că lucrurile sunt atât de aproape de mine,
  încât abia pot merge printre ele
  fără să mă rănesc.

  E un sentiment dulce acesta,
  de trezire, de visare,
  şi iată-mă fără să dorm,
  aievia văd zeii de fildeş,
  îi iau în mână şi
  îi înşurubez râzând, în lună,
  ca pe nişte mânere sculptate,
  cum trebuie că erau pe vremuri,
  împodobite, roţile de cârmă ale corăbiilor.

  Jupiter e galben, şi Hera
  cea minunată e argintie.
  Izbesc cu stânca-n roată şi ea se urneşte.
  E un dans iubito, al sentimentelor,
  zeiţe-ale aerului, dintre noi doi.
  Şi eu, cu pânzele sufletului
  umflate de dor,
  te caut pretutindeni, şi lucrurile vin
  tot mai aproape,
  şi pieptul mi-l strâng şi mă dor. …………..Concluzia : :) Reteta magica : IUBESTE ,IUBESTE ,IUBESTE …incepand de LUNI…ca sa-ti mearga bine toata saptamana …. Iubirea ….diminueaza ….imbatranirea … :) :) :) Bafta !

   
 2. Sunt interesante reflectiile insa va rog sa corectati titlul. Drauzio Varella nu a castigat nici un premiu Nobel in medicina.
  Doamne ajuta.

   
  1. Multumim, am modificat. Foarte multe site-uri il prezinta ca detinator la premiului Nobel, totusi el nu a castigat acest premiu.

    
 3. Pentru putin. Intr-adevar, am observat si eu. Probabil au tradus gresit de pe site-ul lui unde sunt prezentate informatii despre telomeraza, cea pentru care a fost luat premiul Nobel in 2009 insa nu de catre el. Sanatate.

   
 4. Buna ziua.
  Nu este necesar sa aiba premiul Nobel.Sfaturile sunt foarte frumoase si de suflet.
  Nu toti cei ce au premiul Nobel sunt oameni ale caror sfaturi ar fi bune de urmat.
  Sa aveti o zi buna si multa sanatate,Sefora

   
 5. „Doamne ,Tu Stii chiar mai bine decat mine , ca am inceput sa imbatranesc. Te rog ,Fereste-ma sa devin prea plicticos in vorbire ,crezand ca eu am solutia cea mai buna pentru toate problemele din toate discutiile. Nu ma Lasa sa cred ca este datoria mea sa ma amestec in toate situatiile tuturor cunoscutilor.Invata-ma Sfanta Lectie ca s-ar putea sa ma mai insel si eu .Fa-ma intelept , dar nu acru ; saritor .dar nu dominant ; demn dar nu arogant ,caci as vrea , Doamne , sa-mi pot pastra macar cativa prieteni pana la Capat „…se ruga un batran.

   
 6. Ca bine le mai zici,Batrane…… Stai linistit, te asigur ca macar un prieten ai castigat langa tine.Eu cel putin mereu iti urmaresc comentariile,iar daca cumva lipsesti prea mult incep deja sa imi fac probleme. pace,lumina si multa iubire la toti.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top