skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Care este cea mai bună religie?

 

Iată un scurt dialog între Leonardo Boff, un teolog brazilian și Dalai Lama.
Leonardo este unul dintre renovatorii Teologiei Libertății.

Într-o discuție despre religie și libertate avută cu Dalai Lama, puțin provocator, i-am pus o întrebare, care mi se părea foarte importantă:

– Sfinția Voastră, care religie considerați că este cea mai bună?

Credeam că va raspunde:  Budismul tibetan  sau  Religiile orientale cu mult mai vechi decât creștinismul.

Dalai Lama s-a oprit, mi-a surâs și, privindu-mă drept în ochi… M-a surprins, căci se simțea provocarea din întrebarea mea.

Mi-a răspuns:

Cea mai bună religie este cea care te apropie de Dumnezeu. Este cea care face din tine, o persoană mai bună.

Puțin surprins de răspunsul său plin de înțelepciune, l-am întrebat din nou:

– Ce ne face sa fim mai buni?

El a răspuns:

Tot ceea ce nu ne lasă indiferenți la suferința aproapelui
și ne face sa fim mai sensibili,
mai detașați,
mai amabili,
mai umani,
mai responsabili,
mai corecți și cinstiți.
Religia care-ți oferă și-ți recomandă toate acestea, este cea mai bună religie.

Câteva momente am ramas gânditor.

Eram uimit, încântat și mai sunt și astazi, meditând la răspunsul său irefutabil și plin de înțelepciune:
– Prietene, nu mă interesează de ce religie ești și dacă ești credincios sau nu…
Pentru mine, este important felul cum te porți cu ceilalți, cu ai tăi, colegii de serviciu, prietenii tăi și în general cu toată lumea.
Amintește-ți că universul este influențat de acțiunile și de gândurile noastre.
Legea acțiunii și reacțiunii nu se referă numai la fizică. Ea se aplică și la relațiile umane.
Dacă faci bine în jurul tău, ți se va răspunde cu aceiași monedă. Dacă te porți incorect, cu răutate, se va întoarce împotriva ta.
Cea ce ne spuneau bunicii este adevărat. Vei primi întotdeauna ceea ce le dorești celorlalti. A fi fericit nu este mâna destinului, esta mai degrabă consecința opțiunilor tale de a te comporta față de cei din jur.

La urmă a mai adăugat:
Ia seama la gândurile tale, căci ele vor deveni Cuvinte.
Ia seama la cuvintele tale, căci ele vor deveni Acțiuni.
Ia sema la acțiunile tale, caci ele vor deveni Obiceiuri.
Ia seama la obiceiurile tale, căci ele îți vor modela Caracterul.
Ia seama la caracterul tau, caci el îți va condiționa Destinul,
Iar destinul va fi Viața ta…

…și…

Nu există religie mai mare ca Adevărul.

Comentarii (23)
 1. Religia este o însumare de învățături,reguli și dogme.Acestea se pot regăsi și în alte instituții care se ocupă de modelarea morală a caracterului omului.
  Credința,este acea stare lăuntrică care schimbă,și face dintr-un gunoi,o perlă.În cine,?… Cândva,Dl.Isus a
  întrebat pe ucenicii Săi:”Voi nu vă duceți?(după ce unii din ucenici îl părăsise-ră).Dar Petru a răspuns;”La cine să ne ducem Doamne?Tu ai cuvintele vieții veșnice”.(Ioan 6(67,68).”Eu,sunt calea,adevărul și viața” a spus Dl.Isus.

   
 2. Am fost si eu placut surprinsa de raspunsul lui Dalai Lama, am simti cumva interior intelepciunea sa. Religia care te poate apropia de Dumnezeu….care te face mai uman, mai iubitor, plin de compasiune….Multumesc !

   
  1. Da, bine spus, budismul este probabil cea mai toleranta religie universale din toate. Celelalte, adica crestinism, mozaica, mahomedana, cam sufera de fanatism si frica de concurenta, adica „Nu esti cu noi atunci esti pagan sau Satana !” :) … Eh, atat pot ei, de aceea au fost si proiectate in fond, sa controleze masele abrutizate din acele timpuri dandu-le in schimb abc-ul spiritualitatii adica al moralei de baza: nu ucide, nu fura, nu invidia, etc… In schimb iti controlau si ce mananci, ce gandesti, ce faci in pat si tot asa.
   Amuzant este ca desi religiile erau proiectate pentru acele timpuri, pentru o constiinta a umanitatii mult mai scazuta ca acum, chiar si acum sunt cateva miliarde de suflete care nu viseaza altceva decat sa se alinieze la credintele de atunci!
   Ati observat ca in numele religiilor crestine, mozaice, mahomedane s-au dat in istorie mii de razboaie cu miliarde de morti, in timp ce in numele budismului nu s-a dat niciodata niciun razboi ?! Cei ce stiu cat de cat ceva istorie universala stiu ca am dreptate … Monarhii orientali erau educati de mici prin buddism sa nu se foloseasca de Dzeu in scopurile lor de cucerire, egoiste in fond. La astialalti din celelalte religii, care mai de care rege/presedinte/general zbiera catre trupe „Dzeu este de partea noastra si-l va zdrobi de inamic!” :)
   Interesant, nu? Ma innebunesc dupa cazurile de ipocrizie in grup, mai ales la nivel spiritual :)

    
 3. Cred ca cel mai important este sa incercam sa ne intelegem unii pe altii,dovada ca stau langa tine si incerc sa tesustin in momentele dficile ,pe care toti le avam mai devreme sau mai tarziu .Deci este mult adevar si intelepciune in .spusele lui Dalai Lama .

   
  1. M-ai trimis cu gandul la cercetatorii care studiaza comportamentul… furnicilor, de exemplu. Ei observa timp indelungat modul lor de manifestare… daca sari cu eticheta si cu credinta ca stii despre ce e vorba nu mai apuci sa cunosti pe nimeni si nimic. Suntem la fel… acelasi potential, atat cu +, cat si cu minus. Daca am modestia necesara de a-mi observa reactiile, fara sa ma judec, se poate sa ajung sa ma cunosc destul de bine si sa traiesc in pace cu toti si toate. Dalai Lama exilat a facut din noi toti tara lui…

    
 4. Domnul Burciu nu se dezminte…Tema era una , iar dansul o tine cu cu citatele din Biblie…Stim ce este „Religia” As fi vrut din partea dvs. sa comentati excelentul raspuns al acestui mare intelept al „LUMIII” cel numit Dalai Lama !!!! Personl, cred ca nu va multumit acest raspuns…!? Cat priveste afirmatia ca „…transforma un gunoi …in perla” Cred ca aceasta idee „alchimista” , nu e prea fericita! Oamenii, indifferent cat de rai ar fi, nu pot fi categorisiti…”gunoaie”! E o parere personala si poate fi contrazisa , dar…..NAMASTE !!!

   
 5. Consider ca aceasta Intalnire , Reprezinta o Adevarata Lectie de Viata , pentru Toti Cei ce nu sunt doar ,” Trecatori grabiti” prin Aceasta Viata , Sclavi ai Orgoliilor , al Indoctrinarilor (de orice fel ) , ai Iresponsabilitatii Asumarii gandurilor , cuvintelor ,faptelor si consecintele acestora. Orgoliul teologului a vrut sa „testeze ” orgoliul Inteleptului (doar orgoliul „Cere ” Comparatia ).
  A primit din partea Inteleptului, un Zambet Detasat ce Emana Armonia cu Tot si Toate ,si Cuvinte ce Emanau Iubirea pentru Divinitatea din Inima Sa ( „in traducere libera” = Iubirea de Sine , ce consider ca nu are legatura cu Infatuarea , cum o privesc unii oameni ) si…..pentru Tot si Toate precum si Indrumari ce nu tin cont de nationalitate , religie , culoarea pielii , scoala absolvita , diplomele obtinute , functia avuta ,contul in banca samd . Ca Fiinte ce Suntem cu Totii , Putem Simti si Trai Adevarul ,atunci cand Suntem Preocupati Continuu de El . Va imbratisez cu pace ,acceptare si bucurie.

   
  1. Imi face placere sa adaug ceva la gandurile tale, care ma pupolueaza si pe mine, Batrane Dan! Iubirea de Sine, atat de controversata, este o cheie. Razvan, spunea odata ca iubirea de Sine este egala cu iubirea de Dumnezeu. Am citit, am luat la cunostinta si m-a atins. Oare am inteles eu gresit? ,, Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!”: adica nici mai mult, nici mai putin, dar daca pentru mine n-am sau nu sunt Iubire, tie ce ti-oi da? Noroc ca mi-am dat seama ca iubirea nu a inceput cu mine, dar nici cu mine nu se sfarseste :)). O seara luminoasa! Daniela

    
   1. ….Fiecare cu …Norocul Lui ( al Ei ) ….si o vorba din ‘batrani ” zice : Norocul si-l mai Face si Omul ( si nu este o „vorba „-n vant ) . Fiecare , intelege ce Vrea in fiecare Moment din Viata Sa . Oricum este …fix Alegerea Lui ( a Ei ) ce Atitudine Adopta fata de Tot si Toate si fata de El (sau Ea) insusi (insasi). Am adaugat toate acestea ,cu aceeasi placere si bucurie pe care le Simt fata de Divinitatea din Tot si Toate si fata de Divinitatea din mine insumi . Consider ca Suntem cu Totii Fiinte Minunate in care Pulseaza Divinitatea . Si inca Ceva : Oare Iubirea Trebuie sa aiba inceput sau sfarsit , sa Fie doar pentru Ceva sau Cineva ? Oare nu cumva , Iubirea doar , Este si Se Manifesta prin noi ….sau doar Este si ” e tinuta in frau ” de Mintea de Maimuta , de Orgolii , dogme ,samd ? . Te imbratisez cu Iubire.

     
 6. Cea mai buna religie dragi prieteni este religia lui Isus religie pe care a aratat-o cat timp a trait pe pamant

   
  1. Ceea ce a aratat in fapte Iisus este complet, nimeni nu spune ceva in plus, insa tot El a spus sa-i dam cezarului ce-i al cezarului. Dalai Lama a adus si invata pacea intre oameni. O fi o greseala sa vezi faptele bune si sa te bucuri? In modul de a exista al unor oameni cunoscuti de mine l-am recunoscut pe El, iar ei se declarau atei. In concluzie, de cand e seria asta de lume ea a crezut in ce a vrut, altfel nu era necesara aparitia Lui. ,,Lasati Copii sa vina la mine”, si nu dati palme copiilor si trimiteti-i la mine. Numai Dumnezeu stie de ce exista toate, iar eu invat sa raman in Iubire indiferent de circumstante. Daca eu ,,ating” cu ceva pe cineva, prin ceea ce sunt, sigur nu eu am stabilit aceasta. Si daca rezultatul fiirii mele nu este Iubire desavarsita, a fost, este si va fi altceva :)

    
 7. „Eusunt Calea Adevarul si Viata. NIMENI nu poate ajunge la Tatal decat prin mine” a spus IIsus. Deci de ce mai cautam Calea ? care e Adevar(ata) religie?/ Daca cei ce ati auzit de Iisus , mai cautati inca Adevarul, inseamna ca nu vedeti „Padurea din cauza Copacilor”. Deschideti ochii si veti vedea, Nu mai cautati Adevarul in alta parte , cand El este langa noi.

   
  1. Multumim pt. respunsul corect, dar incomplet.
   Si Coranul spune ca musulmanii au religia cea dreapta, si Tora ii calauzeste pe evrei, etc.
   Deci? Ce facem? Pornim acum un razboi sfant impotriva celorlalti?
   Apoi, daca tot avem munitie sfanta poate ar fi bine sa pornim impotriva catolicilor, protestantilor si a tuturor celor care nu sunt la fel ca noi.
   Asta sa fie solutia?

    
   1. La modul general, ”cea mai buna religie”, sunt toate religiile.
    Nu cred ca un sistem religios, poate avea ca fundament, reguli morale inferioare altui sistem religios.
    Regulile morale si de comportament uman, au caracter Universal.
    Raspunsul lui Lama, nu exclude nici un sistem religios.
    Din punct de vedere individual , cel al cautatorului,…cea mai buna religie este cea care ii reveleaza Adevarul.
    Adevarul care il elibereaza.
    Greu de presupus, ca un cautator ajunge la aceasta revelatie, urmanad invataturile unei singure dogme.
    Sansele sunt mici, daca nu gaseste un invatator competent, in dogma pe care o urmeaza.
    Majoritatea cautatorilor, sunt solitari.
    Autodidacti.
    Din toate dogmele ei extrag ceea ce li se potriveste si la final se poate spune ca revelatia Adevarului, a venit pe calea unei dogmei personale.
    Pot exista dogme personale, individuale, altele decat cele oficiale?
    De ce nu?,…din moment ce unica dogma, este Universala, si tot ce se cheama ”oficial” nu reprezinta decat interpretari ale acestei unice dogme, sub forma de doctrine?…
    Cerra,… de Iisus, nu trebuie doar sa auzi, ca sa nu mai cauti Adevarul..
    Trebuie sa-l cunosti.
    Toate cele bune,…

     
   2. numai cei care nu sunt cu Dumnezeu pornesc razboaie pe tema religiei!
    La sfarsitul articolului editorul, a scris: Nu există religie mai mare ca Adevărul.
    Adevarat! Insa Adevarul este doar Unul, sau niciunul! Mai multe adevaruri inseamna niciun adevar! (Petre Tutea).

     
 8. Asa este cum spui Dan , Dumnezeu ne-a lasat liberul arbitru ,noi suntem cei care alegem,bine sau mai putin bine , avem aceasta libertate si ne este permis totul ,deci ne alegem singuri soaarta.;chiar si atunci cand ramanem pasivi . O conferinta la nivel inalt cu un singur participant . si imi place cum se spune ” daca crezi si nu exista Dumnezeu nu pierzi nimic ,esti doar om demn ;daca nu crezi si exist a ,atunci ai pierdut totul .

   
 9. Aci unde traiesc de oleaca de vreme, cele mai frecvente rugaciuni sunt ” la ilaha illAllah” si „aum namah Shivaya”. Cele mai des folosite, am spus.
  Paranteza: Cati dintre voi au auzit o slujba ortodoxa in ARABA?
  E o lume pestrita, complexa si care reuseste sa se miste cadentat indiferent de formula pe care o utilizeaza fiecare in a se adresa Divinului.
  In lumea ultra-ortodoxa dintre Carpati, fostul meu socru a refuzat sa utilizeze niste tamaie pe care i-o adusesem de-aici fiindca pe cutie scria cu „serpisori” bakhur.
  In lumea de sub minaret, am cativa colegi musulmani, unul budhist thailandez, doi hindusi de diferite orientari, cativa crestini catolici, unul ortodox (roman de-al nostru), cativa crestini copti si asta la o enumerare succinta. Muncim impreuna, petrecem impreuna, vorbim, ne acceptam si ne respectam. Doar atat va rog, pe cei care aveti senzatia ca stiti raspunsul la cestiunea in discutie, sa va intrebati daca, in locul in care traiti, ati putea face sa fie posibila o asemenea convietuire fericita. Doar intrebarea asta, in mod onest si autocritic.
  Pe de alta parte, cata vreme CREZI intr-un oricum-i-ai-spune-pe-nume Divin, esti „institutionalizat” intr-o forma sau alta de „credinta oficiala”.
  Momentul in care incetezi de a mai crede e marcat de senzatia coplesitoare de A STI. Eu nu cred ca la mine in curte e ziua. Eu STIU asta, tot ce posed imi spune si ma informeaza ca e ziua, nu am nevoie de niciun bob de credinta. O relatie personala cu Divinitatea iti asigura exact ce spunea Dalai Lama: transformarea. Credinta, in ecuatia asta, lipseste cu totul. Cat despre citatele din orice asa-numita „carte sfanta”, eu, care am crescut sub umbra neagra a Turnului, nu, multumesc, ma opun vehement argumentelor „circulare”. Aveti amabilitatea sa le tineti pentru cei lipsiti de logica elementara, va rog!

   
  1. Ca o completare:”CUNOASTE adevarul si el te va face liber” e un indemn care zideste.Ce impact ar fi avut „CREDE in adevar si el te va face liber”?Ce incredere ai in cineva care la intrebarea:”Cat fac 2+4?”,raspunde :”STIU,CUNOSC raspunsul,fac 6″ si in altul care raspunde:”aaa…CRED ca fac…6″ ?A crede inseamna a te indoi,a presupune,a avea dubii,deci a nu fi sigur.Multi …credinciosi se vor simti atinsi neplacut,dar si cel venerat de ei nu a folosit cuvantul „credinta”,ci „incredere” (nu va luati neaparat dupa traducerile manipulate de neantelegere,sau interes).”A crede” trimite inafara intr-o nebuloasa nesigura,pe cand „a avea incredere” implica participarea hotarata proprie,sustinuta de divinitatea launtrica pe care o traiesti personal.

    
 10. Nu există religie mai mare ca Adevărul. spune editorul..
  Adevarat! Insa Adevarul este Unul ! In lume sunt peste 10.000 de curente crestine si alte cateva mii necrestine! Doua adevaruri, niciun adevar!

   
 11. Domnule Bilbo Baggins esti de apreciat pentru ca sti cine esti tu. Esti de apreciat ca omenia si bunul simt din tine primeaza. Esti de apreciat ca ti-ai gasit locul tau si utilitatea pentru tine , famila ta si semeni. Ti-ai gasit forma de a fi tu insuti intr-o lume in care nu te-ai nascut dar traiesti si o respecti. Nu poti fi decat tu insuti – pentru ca altfel nu ai fi scris pe acest site. As minti daca as spune ca te inteleg pentru ca desi am calatorit foarte mult eu doar am fost in trecere nu am stat mai mult de cateva zile intr-un loc cu exceptia perioadei scurte cat am stat in Ardeal si nici atunci mai mult de cateva zile intr-o localitate. Pe vremea cat traiau bunicii am calatorit foarte mult cu ei si mergeam la prietenii lor din tara, prieteni care veneau si la noi, de asemenea veneau prieteni sau cunostinte de-ale lor din toate partile tarii sau ale pamantului. Cand eu am inceput sa calatoresc , de asemenea mi-am facut cunostinte din intrega lume. Cu unii am tinut legatura, cu altii nu, dar de la fiecare am avut ceva de invatat atat despre ei cat si despre mine. Acum cand nu mai calatoresc imi lipsesc aceste lucruri. Erau ca o gura proaspata de oxigen, erau altceva – iesirea din cotidian, o resetare, un mod de a afla cine sunt eu, de a-mi fi dor de acasa, de a aduce daruri acasa, de a mai invata ceva nou legat de oameni, obiceiuri, relatii, traditii, mancaruri, decoratiuni – fiecare familie unde am stat fiind unica si primindu-ma in sanul lor. Era o lume a mea in care eram si spectator si participant si de multe ori aveam impresia ca traiesc in mai multe lumi odata. De multe ori m-am intrebat de ce am primit un timp atatea daruri si apoi atata durere cand inca simteam ca am atat de multe lucruri de daruit si de invatat. Am trecut si prin momente cand m-am intrebat ce rost mai am si daca mai stiu cu adevarat sa fac ceva bun si util cand orice fac profesional teoretic e bun, practic nu se plateste … din ce sa imi castig existenta si de care sa am constiinta lucrului corect si sanatos facut ! Poate ca esti pe meleaguri straine dar poate ca tu si munca ta sunt respectate si ai constiinta lucrului corect si apreciat, facut de tine. Asta isi conserva macar constiinta propriei valori si stima de sine. Spiritualiatea inseamna constiinta propriei valori pe care o pui la dispozitia lumii si accepti ca inca ai de invatat si daruit pana cand va veni timpul sa pleci si asta o ai indiferent de credinta caruia te inchini. Cu respect.

   
 12. Cred ca cea mai buna religie e cea pe care daca o ai, nu te poate corupe nimic. Si doar o religie cu reguli foarte stricte poate sa isi tina oamenii in siguranta. Crestinismul e bun dar din cauza ca nu e mai sever, crestinii devin usor de corupt. DEci parera mea, cea mai buna religie este islamul.

   
  1. Si satanismul poate fi considerat o religie. Din punctul tau de vedere este una foste buna, exceptionala pe alocuri nu-i asa? Satanistii nu sunt corupti de religiile mai blânde…
   O zi minunata !

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top