skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Drumul Viselor

 

 

Omul poartă cu sine toate darurile vieții, numai că, în loc să le cultive, le risipește în zările speranțelor deșarte. Sufletul se hranește cu speranță, însa crește doar din împliniri.

Omul și muntele se aseamană prin aspirația lor către cer. Numai că muntele e cu un pas înainte. Și, în plus, el înalță cu sine, întreaga lume a Pământului.

În lume nu contează ce ești, ci numai ceea ce faci și faptul că ești ceea ce ești.

De n-am avea Cerul deasupra și Pământul sub picioare, ne-am simți striviți în greutatea infinitului.

Că uităm de ceilalți nu e o pagubă atât de mare , căci ei sunt mulți și se va găsi cineva să ne aducă aminte. Dar când uităm de noi înșine, cine oare o va mai face?

Înainte de a deveni fluture, omida trebuie să-și dorească aripi, să fie pregătită pentru măreția zborului și mai ales să deteste suficient de mult, faptul de a se târî mereu.

Cea mai mare parte a vieții ne-o petrecem alergând. Iar în scurtele răgazuri de popas, suntem prea obosiți ca să ne putem gândi încotro alergăm.

Visul și strădania sunt părinții oricărei împliniri. Fără vis, împlinirea ne este doar un copil nedorit, aruncat de sufletul omului și lăsat pe drumurile pustiite ale sorții. Fără strădanie, rămâne simpla sămânță spulberată în zările speranței deșarte.

Fiecare astru are sclipirea lui. Dar omul încă nu și-a regăsit-o pe a sa. Stelele au fost lăsate drept călăuză pentru corăbieri; dar pământenii înca mai folosesc opaițul.

Timpul trece peste viața omului precum norii pe bolta cerului. Numai că în urma lor străluceste Soarele, pe cand în urma Timpului cel mai adesea rămâne umbra amintirilor și prea arareori licărirea slabă a cate unei împliniri.

De ce schimbarea lumii se produce atât de încet?

Pentru că avem mulți cercetători, dar puțini descoperitori; pentru că avem mulți preoți, dar nici un Dumnezeu; pentru că avem multe școli, dar puțină educație; pentru că avem nenumărate legi, dar dreptatea nu mai sălășluiește printre noi; pentru că avem tot mai mulți copii și tot mai puțini părinți; pentru că avem multă cunoaștere, dar prea puține înțelegere; pentru că deși avem farmacii și spitale, suntem bolnavi; avem case tot mai mari și familii tot mai mici; pentru că avem poduri peste munți și văi, dar nici o punte peste prăpastiile din ființele noastre; pentru că trupurile noastre sunt mai aproape ca niciodată, dar sufletele au înghețat în depărtari nemărginite; pentru că ne luminăm orașele în miez de noapte, dar întunericul s-a așternut peste conștiințele noastre însingurate.

Oamenii prezentului au ajuns precum vitele de povară: poartă hamuri de aur și mănâncă din iesle argintate, atâta timp cât trag la carul regelui; iar când nu mai au putere, sunt aruncate la fel ca și cele mai netrebnice creaturi. Astăzi, hamurile și ieslea se numesc ambiții sociale și, comform unora se numeste profit.

În loc de a urmării sensul vieții, noi urmărim bunăstarea materială, iar afișarea ei ostentativă e singurul mod al recunoașterii sociale. Rezultatul este o lume în care deșertăciunea se ia la întrecere cu absurdul, iar lupta o câștigă întotdeauna, tragicul.

Am ales bunastarea pe credit și am pierdut libertatea persoanei noastre, am pierdut libertatea țării noastre.

Absența sensului vieții duce la închiderea omului într-un prezent rectiliniu, fără viitor, fără perspectivă care transformă viața într-un interval de timp nedeterminat între doua date, a nașterii și a sfârșitului.

Valul crizelor din zilele noastre sunt doar consecințe ale crizei propriei noastre conștiințe.

Soluția se află în inimile și mințile noastre și o vom găsi, atunci când vom refuza să mai fim scalvii unor iluzii inutile.

Autor text: necunoscut

Comentarii (39)
 1. Incerc sa inteleg atat cat pot… lumea mea se desfasoara in functie de gandurile mele… daca vreau profit, conform tendintelor intime, voi fi alaturi de oamenii pentru care banul e ratiunea de a trai… asa va arata lumea mea. Daca lumea mea e gandita altfel, asa o si experimentez: impreuna cu cautatorii de adevar. Ceea ce simt, si se poate sa ma insel, este ca mai mult ca niciodata constiinta umana inregistreaza o evolutie fara precedent, atat ca nivel al constiintei de sine, dar mai ales prin amploare, numar, masa. Intentionez sa traiesc intr-o lume a armoniei, a ajutorului reciproc, a frumusetii… incep cu mine si nu ma intereseaza cand tot pamantul va fi trai cu zambetul pe fata, afara din ciclul suferintei… pasul meu e foarte mic, insa l-am facut si calatoria a inceput. Am de invatat mult, insa imi place mult pozitia de elev… fiecare om sau experienta sunt profesorii mei… am tacut :THANK-YOU:

   
  1. Felicitari, draga Daniela, pentru acest pas mic pentru tine, dar mare pentru omenire; incet dar sigur, construim o lume a armoniei si frumusetii, cum spui atat de frumos si orice schimbare incepe cu noi, nu sa asteptam de la altii schimbarea, asa cum ne-am obisnuit,

    
 2. ,, Moare cate putin cine se transforma in sclavul
  obisnuintei, urmand in fiecare zi aceleasi traiectorii;
  cine nu-si schimba existenta;
  cine nu risca sa construiasca ceva nou;
  cine nu vorbeste cu oamenii pe care nu-i cunoaste.

  Moare cate putin cine-si face din televiziune un guru.

  Moare cate putin cine evita pasiunea,
  cine prefera negrul pe alb si punctele pe “i” in locul unui
  vartej de emotii, acele emotii care invata ochii
  sa staluceasca, oftatul sa surada si care elibereaza
  sentimentele inimii.

  Moare cate putin cine nu pleaca atunci cand este nefericit in lucrul sau;
  cine nu risca certul pentru incert pentru a-si indeplini un vis;
  cine nu-si permite macar o data in viata sa nu asculte sfaturile “responsabile”.

  Moare cate putin cine nu calatoreste;
  cine nu citeste;
  cine nu asculta muzica;
  cine nu cauta harul din el insusi.

  Moare cate putin cine-si distruge dragostea;
  cine nu se lasa ajutat.

  Moare cate putin cine-si petrece zilele plangandu-si de mila si
  detestand ploaia care nu mai inceteaza.

  Moare cate putin cine abandoneaza un proiect inainte de a-l fi inceput;
  cine nu intreaba de frica sa nu se faca de ras si
  cine nu raspunde chiar daca cunoaste intrebarea.

  Evitam moartea cate putin, amintindu-ne intotdeauna ca
  “a fi viu” cere un efort mult mai mare decat simplul fapt de a respira.

  Doar rabdarea cuminte ne va face sa cucerim o fericire splendida.
  Totul depinde de cum o traim…

  Daca va fi sa te infierbanti, infierbanta-te la soare
  Daca va fi sa inseli, inseala-ti stomacul
  Daca va fi sa plangi, plange de bucurie
  Daca va fi sa minti, minte in privinta varstei tale
  Daca va fi sa furi, fura o sarutare
  Daca va fi sa pierzi, pierde-ti frica
  Daca va fi sa simti foame, simte foame de iubire
  Daca va fi sa doresti sa fii fericit, doreste-ti asta in fiecare zi…,,

  – Pablo Neruda…………………………………………………………..

  Cine ne impiedica sa visam ?…Ni s-au pus lacate …peste tot …lacate la cultura …lacate la scoli..lacate la LIBERTATE …lacate …lacate …Ar trebui sa visezi numai lacate …dar …la vise …nimeni nu a reusit …sa ne puna lacate …Traim intr-o lume ireala …pentru ca noi ne dorim acest lucru …Viseaza …ca-ti castigi LIBERTATEA …Iubeste …nu doar in vis …Elibereaza-ti sentimentele ..Tipa ..Urla …Vibreaza …Plangi ..Razi ..Bucura-te ….Da-le drumul sa zboare .IUBESTE CU PASIUNE …. …TRAIESTE CU PASIUNE … …FII LIBER ….FII.. PASAREA CERULUI . ..FII…IARBA ….FII…FLOARE…FII…TRILIUL PASARELELOR…. …FII….. IUBIRE ……RAZVAN …MULTUMESC …pentru aceste minunate clipe …Mi-au ajuns la suflet……VA IMBRATISEZ CU IUBIRE …Nu visez !…E… REAL … :) EMOTIILE NOASTRE SUNT REALE …. LUMEA ASTA ESTE IREALA ….

   
   1. Multumesc ! RAZVAN..nu am stiut …Cred ca nu am ,,pacatuit,,atat de mult … :) …Iti doresc ,la fel o zi …senina ..in sufletul tau …

     
 3. Adevarat- crudul adevar, de multe ori uitam si sa visam sau visele noastre sunt pline de cosmaruri… DAR – TOTUL ESTE IN CONTUA MISCARE SI TRASFORMARE ! Lucrul cu tine insuti este foarte greu, dar…NU NE DAM BATUTI !!! ASA ! SIC !

   
 4. Ca si in viata sociala care este cea pe care majoritatea inconstienta vrea s-o perfectioneze,hamurile de aur si ieslea din argint se folosesc adesea si pe calea spirituala.Acestea nu fac decat sa schimbe decorul fizic si sa induca in eroare constiinte neavizate.In aceasta linie se inscriu:betisoare si uleiuri parfumate,lumini artificiale,diferite straie (cum ar fi odajdiile),pozitii impuse ale corpului,diferiti pretinsi guru,mantre,yantre,tantre,mudre,repetitii,afirmatii,meditatii dirijate,rugaciuni,penitente,posturi,curatari energetice si…lista continua.Toate acestea sunt productii ale mintii omenesti limitate care nu fac altceva decat maresc distanta dintre personalitatea omeneasca si profunzimea divina din om.Nu dauneaza,dar stagneaza.Merg pentru inceput,dau omului o noua perspectiva,dar ,la un moment dat e musai sa treaca mai departe abandonand toate aceste „carje”Ocupat cu aceste practici,pe care trebuie sa le tina minte,omul isi exerseaza abilitatile mintii,insa pentru cunoastere e necesara trecerea dincolo de ea.Sunt cautatori care considera o virtute sa batatoreasca mereu aceleasi cai si devenind obisnuinte,deja intra in caruselul „mintii maimuta”.Numai dincolo de minte TE REGASESTI ,prin increderea in SINELE PROPRIU,mergand pe „propriile picioare”,dar mersul sa fie doar in stil propriu fara a baga „pasi” imprumutati.Sa aveti CLARITATE !

   
  1. Aceste carje ajuta mult. E ca si cum ai avea un ciocan la indemana. Chiar daca ai mana puternica de ce sa bati cuiul cu pumnul cand poti folosi ciocanul?
   Eu mai eficient. :)
   O seara minunata!

    
   1. De acord,pentru inceput.Cand realizezi ca toata puterea e in Tine,cuiul te asculta.La astfel de manifestari duce Marea Schimbare despre care vorbim si pe care o infaptuim in aceste momente unice („la sfarsitul timpurilor”-nontimpul si nonspatiul din Acum-„veti face toti ce fac eu,ba mai mult decat atat”).Nu e doar o poveste.Deja sunt oameni pe planeta care realizeaza totul prin ei insisi,fara nici o unealta (pot accesa chiar si internetul,fara a fi in fata calculatorului,sau telefonului,fara ajutorul a nimic dinafara,pot vedea si auzi ce se discuta la mii de km.,primesc informatii din Inteligenta divina inexistente in nici o carte de pe pamant,pot lua legatura cu entitati care nu sunt in corp fizic etc.) .Toate aceste si inca multe altele le-au realizat avand incredere doar in ei insisi si abandonand orice „carja”.”Imparatia cerurilor e in voi”,insemnand ca toata informatia a orice exista in interiorul propriu si,Divinul dinauntru poate comanda la alegere oricarei energii sa-l serveasca si enrgiile abia asteapta comanda Creatorului lor.Asta se petrece,cum spuneai,cand Divinul cu Umanul fac un TOT ,fuzioneaza.E manifestarea Noii Ere.

     
 5. Tot văd că se bate apa în piuă,cu -încrederea în sine-.Oare,cine sunt eu ca să-mi pun toate speranțele în mine? Sunt atâta de vulnerabil la păcat,încât ar fi de groază să-mi fiu eu însumi etalonul.Această gândire este rodul mândriei,al infatuării sau al ocultismului.Nu vreau să zic mai mult.
  D-zeu,spune;Ps.84(5)”Ferice de ce ce-și pun încrederea în Tine…”,și vers.4,”Ferice de cei ce locuiesc în casa Ta,…”,și,de altfel,toată Biblia indică această soluție.Cea mai deplorabilă soartă a omului este când îl ignoră pe D-zeu și devine el însuși dumnezeul lui.

   
  1. „Oare,cine sunt eu ca să-mi pun toate speranțele în mine?”
   Ce poate fi mai real si mai adevarat decat propria persoana? In cine ati dori sa va puneti sperantele? Daca va nasteati intr-un trib din mijlocul junglei amazoniene ce se rugau la zeul apei ce faceati?
   Dumnezeu este unic, dar este in sufletul nostru, acolo este cuibul lui si se numeste iubire.
   Daca gasesti iubirea, atunci il gasesti pe Dumnezeu. Daca tot ce simti, ce faci ce gandesti si ce vorbesti le faci din dragoste atunci esti perfect, esti un sfant si nu poti gresi. Indiferent ce carte sfanta ai sau ce religie esti, daca mergi cu iubirea in inima si in tot ce faci, atunci mergi spre Dumnezeu.
   Stiu ca nu sunteti de acord cu acest mod de a privi lumea, si religia in special, dar imi exprim punctul de vedere.
   Niciodata n-o sa pot intelege de ce unele religii sunt atat de exclusiviste si sustin ca ele detin adevarul absolut si toti ceilalti sunt pagani, eretici, necredinciosi etc.
   Daca Dumnezeu este unul singur atunci nu-si poate abandona copii in bratele unor farisei.
   Ma bucur ca dvs. Biblia v-a dat toate raspunsurile, mie mi-a dat mai multe intrebari.
   O seara minunata!

    
   1. Răzvane,tot adevărul comentariului tău,se află în rândul al patrulea;”D-zeu este unic,dar se află în sufletul nostru,…”Eu cred că,ar fi corect,în locul conjuncției-dar-,să se folosească-dacă-,și atunci totul este corect.Dacă D-zeul tău(fiindcă asta este religia ta)este un idol(icoană,amuletă,crucifix,etc.,),atunci,atâta iubire și bucurie vei avea în suflet,cât are acel obiect căruia te închini.Este adevărat că sunt oameni,care fiind stăpâniți de sentimente și emoții cred că acestea sunt reale,dar trebuie spus,că sentimentele și emoțiile noastre sunt pasagere,dar Duhul Sfânt al lui D-zeu este etern.Un verset dintr-un Psalm spune;”Chiar dacă ar trebui să trec prin valea umbrei morții,nu mă tem de nici un rău;căci Tu ești cu mine”.Și musulmanii zic că au pe D-zeu(Alah),și după cum zici tu,că nu contează ce religie,atunci trebuie să accepți cu bucurie cruzimea care este făcută în numele lui Alah.Când o să-L descoperi cu adevărat pe ADEVĂRATUL D-ZEU,atunci o să și înțelegi de ce ”unele religii”nu cred decât în D-zeul Bibliei,așa cum se revelează El acolo.Când omul va ajunge să recunoască că ,”În păcat m-a născut mama mea(cum spune psalmistul)”,și că”Inima omului este nespus de înșelătoare și de dejnădăjduit de rea.Cine poate să o cunoască?”(Profetul Ieremia),atunci,va striga din toată inima;DOAMNE,AI MILĂ DE MINE PĂCĂTOSUL!,și va primi Duhul Sfânt de la D-zeu.Restul de credințe personale sau inventate,interpretări,sunt superstiții,obiceiuri sau ocultism curat.
    Dragă Răzvane,dacă din citirea Bibliei tu ai numai întrebări și răspunsuri nu ai găsit,eu te rog să citești Biblia și cu inima,nu numai cu mintea.Este firesc ca omul să aibe întrebări,necunoscute pe care mintea lui(mai cu seamă la începători)nu le poate pătrunde.Și eu am avut întrebări cu grămada.Cum prindeam un predicator,nu mai scăpa de mine cu întrebările.Însă,întrebările erau sincere,din dorința de a-L cunoaște pe D-zeu,nu tedențioase,sau sarcastice.Cineva a spus(și bine a zis),că dacă intenția ta este să înțelegi Biblia în totalitate,să fii sigur că vei deveni ATEU.Eu,și acum am întrebării tot mai multe,și caut să mă documentez din cercetări și studii din scrierile multor erudiți în Scriptură.Dealtfel,asta este și o școală în a găsi prospețimea Bibliei tot mereu,și mereu.
    P.S. Nu ai răspuns dacă ești mulțumit de răspunsul dat cu privire la dacă cred că există Diavol.
    E bine să fim optimiști,curajoși,să nu ne plângem de milă,să fim perseverenți,etc,aste sunt lucrui naturale,firești.Dar când este vorba de destinul,speranța sau modelul nostru,trebuie să fie D-zeu,prin Domnul Cristos,care a lăsat exeplul Lui pe pământ pentru a duce o viață tot mai sfântă ca a Lui(nu desăvârșită,fiindcă la om este cu neputință)
    Cu respect,Ion Burciu.

     
    1. Coranul are doar cateva referiri la razboiul sfant impotriva necredinciosilor. Aceste referiri au fost exacerbate de anumiti „ganditori” ai acestei religii.
     O mare parte a musulmanilor vad in religia lor una a iubirii, dar mai exista si ramura militanta ce este extrem de bogata, cu ramificatii pana in casa regala din Arabia Saudita. Aceasta ramura considera jihadul ca pe o datorie.
     Deci, nici la ei situatia nu este prea clara.
     Referitor la comentariul dvs. Sentimentele si emotiile sunt reale. Daca spunem ca nu sunt reale pentru ca sunt pasagere e ca si cum am spune ca masina nu este reala pentru ca se deplaseaza.
     Imi spuneti „atunci cand o sa-l descopar pe Adevaratul Dumnezeu”… eu l-am descoperit doar ca il vad diferit fata de cum il vedeti dvs.
     Spre exemplu, eu nu voi recunoaste niciodata ca m-am nascut in pacat. Eu m-am nascut in iubire, din iubire si pentru iubire. M-am nascut cu Dumnezeu in mine asa cum s-a nascut orice om de pe acest pamant indiferent in ce religie crede.
     Apoi de ce sa aibe Dumnezeu mila de mine? Eu sunt copilul lui si el ma iubeste, asa cum il iubesc si eu pe El. Ce treaba are mila cu dragostea?
     Nu sunt cersetor! Eu sunt mandru ca sunt copilul Lui!
     Trebuie sa recunoasteti ca acest mod de gandire era caracteristic vremurilor in care oamenii se posternau la picioarele „unsilor lui Dumnezeu”, adica ai vremelnicilor regi sau imparati.
     La intrebarea despre Diavol v-am raspuns si v-am mai pus o intrebare acolo.

      
     1. Pentru dragul domn, I Burciu,…
      insa micul meu comentariu se pliaza bine pe ce a scris Razvan.
      Cruzimile, D-le Burciu, nu sunt inspirate de Tatal tuturor.
      Ar fi o teribila eroare sa se creada astfel
      Tatal perfect sa instige la crima?
      Hm,…
      Razboiul sfant, este o alegorie ca toate alegoriile din cartile oricarui curent religios.
      Acest razboi, este unul si doar unul,…si-l poarta fiecare cu sine insusi.
      Necredinciosii ce trebuiesc invinsi, sunt toate aspectele naturii inferioare ale omului, care a hotarat sa se schimbe .
      Satanice, numite de unii,…
      Niciodata, biblia ori alta carte sacra, nu va putea fi inteleasa ad litteram.
      Insa interpretata asa, da nastere la cele mai teribile erori.
      Si ceea ce vedem, spune totul de la sine.
      De ce, sunt toate cartile sacre, alegorice?
      Pentru ca in spatele intelegerii lor, sta adevarata intelepciune, si putere. Mai multa decat isi poate imagina un om.
      Da-i prostului puterea si-ai sa vezi ce face cu ea, zice o vorba.
      Cu doar o infima parte din puterea ce i se cuvine, omul prost, a-ntors deja luma cu susu-l in jos.

      Toate cele bune si mult succes pe cale,…

       
     2. Sentimentele și emoțiile sunt pasagere,efemere,și dependente de circumstanțe.Și în popor este o zicală;”Când îi dai,îi fată vaca,iar când îi ceri înapoi,îi moare vițelul”.Dragă Răzvane,sunt exemple trăite real de noi.Acum omul te pupă,ca mai apoi să te scuipe.Am văzut pe cineva,care la o predică în care se vorbea despre grozăvia păcatului,și despre plata pe care a suportat-o Dl.Isus pentru păcatele noastre,care plângea în hohot și cerea iertare și promisiunea de a-L urma pe Dl.Isus toată viața ei.După cum nu te-am văzut pe tine la Adunare(Biserica pocăiților),așa nu am mai văzut-o nici pe ea.
      Dacă zici că ai citit Biblia,ai fi reținut faptul că după căderea în păcat a omului,în mod ereditar toți oameni au în genele lor,sămânța distructivă a păcatului.Singurul născut pe pământul acesta fără păcat,este Dl.Isus Cristos.Eu nu spun această teorie că sunt eu deștept,ci eu susțin ce scrie D-zeu în Biblie;”Nu este nici unul neprihănit,nici unul măcar,căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui D-zeu”Romani cap.3,vers.10 și 23.Dar oare tu nu simți acele porniri rele în anumite situații?Masi spune un verset(nu mai dau locul,fiindcă ai zis că să nu-mi mai argumentez afirmațiile cu versete),că,”Cine zice că nu are păcat,Îl face mincinos pe D-zeu”.
      La naștere,avem Duhul de viață al Lui D-zeu.Ca să devii Copil al lui D-zeu,trebuie îndeplinită o condiție(nu am ce face trebuie să mă folosesc de Biblie,fiindcă eu nu am nici o autoritate),”A venit la ai Săi(adică la poporul evreu),și ai Săi nu L-au primit.Dar,tuturor celo care L-au primit,adică acelora care cred în numele Său,L-ea dat dreptul să devină,COPII AI LUI D-ZEU.Născuți nu din sânge,nici din voia firi lor,nici din boia cuiva,ci,DIN DUMNEZEU.
      Eu,nu sunt mândru că sunt copil al lui D-ze,ci,sunt fericit.Faptul că tu sincer spui că-L iubești pe D-zeu,este minunat,dar să nu-L uiți pe Fiul Său,Dl.Isus Cristos,fiindcă,”Există un singur D-zeu,și un singur mijlocitor între D-zeu și om,OMUL ISUS CRISTOS,care S-a dat ca jertfă de ispășire pentru noi toți”.Faptul că alte religii au ca mijlocitor un om care este mort(i se cunoste mormânul),dovedește și manifestările acestor oameni,(nu mai zic mai mult..).Dl.Isus,a zis;”Eu sunt lumina lumii.Cine crede în mine,are viața veșnică…”.Așa,că,dragul meu Răzvan,nu poți spune că ești copil al lui D-ze,fără a-L avea pe Dl.Cristos,ca Domn și Mântuitor(El a murit,a plătit plata păcatului tău(chiar dacă tu crezi că nu-l ai).El acum este viu în cer(că doar ai zis;”Cristos a înviat”)și dă putere din Duhul Său(care l-a răspândit pe pământ la Rusalii),tuturor fraților Săi.
      Dacă ne numim creștini,și nu citim Noul Testament,rătăcim în propriele noastre păreri și închipuiri.De ce să aibe D-zeu milă de noi? Poate am să-ți răspund altă dată.Dar dacă citești cu atenție ce ți-am scris,vei înțelege.n concluzie,;”NIMIC FĂRĂ D-ZEU TATĂL,ȘI A FIULUI SĂU,DL.ISUS HRISTOS!”
      Cu respect și dragoste pentru toți prietenii Filei de lumină.

       
     3. Referitor la sentimente eu m-am referit la ce ati spus dvs in comentariul anterior „Este adevărat că sunt oameni,care fiind stăpâniți de sentimente și emoții cred că acestea sunt reale”. – Nu am sustinut niciodata ca nu sunt efemere, ci am zis doar ca sunt cat se poate de reale.
      V-am mai spus ca sunt in total dezacord cu ideea de nastere cu „samanta pacatului”.
      Dvs. argumentati prin ceea ce scrie Dumnezeu in Biblie. Aici eu am o a doua problema, intrucat Biblia a fost scrisa de oameni nu de Dumnezeu.
      Nu a fost scrisa nici macar de Isus, adica de intemeietorul religiei crestine. Si ca lucrurile sa fie si mai indepartate de samanta divina cei care au scris manuscrisele „aprobate” de un for bisericesc nu numai ca nu au fost apropiatii lui Isus, dar nici macar nu au cunoscut pe vreunul dintre apropiatii acestuia, intrucat s-au nascut la peste 100 de ani distanta. Deci… un fel de telefonul fara fir la care mai am un grup de oameni ce decid ce soapta se aproba.
      Daca as avea puterea sa ma deplasez in timp, precum in filmele SF, eu as lua Biblia si i-as pune-o in fata Domnului Isus Cristos. Tare curios as fi ce ar spune El cand ar citi-o.
      Apoi mai am o problema (mai ales in Vechiul Testament) in care Dumnezeu este prezentat ca avand caracteristici extrem de ciudate, razbunator, insetat de sange, favorizandu-i pe unii in defavoarea altora, etc.
      Cum sa mi-l imaginez eu pe Dumnezeu ca ar fi capabil ca sa trimita Potopul pe capul copiilor Lui? Eu, cu dragostea mea de parinte, niciodata nu as face ceva care sa-i dauneze cat de putin copilului meu, indiferent cat de pacatos ar fi el. Si, in mod axiomatic, eu niciodata nu voi fi capabil sa iubesc asa de mult precum iubeste El.
      Sincer, faptele unui asemenea Dumnezeu ma inspaimanta. Este clar ca aceste fapte nu au nicio legatura cu Dumnezeul pe care-L cunosc eu. Acela e Iubire, Dreptate, Adevar.
      Referitor la venirea lui Isus pentru mantuirea noastra, e o alta discutie ce nu doresc sa o pornesc.
      O zi frumoasa!

       
    2. Domnule,…
     Adevarul fiecaruia, ( al fiecarui cititor) este direct proportionl cu cat poate el decripta din mesajul pe care-l citeste.
     Asta este la fel de valabil in cazul comentariilor prietenilor de aici, pe decat este de valabil cand citim texte sacre, mult mai profunde.
     Asa ca, este o datorie de onoare sa citesti un mesaj pana poti extrage din el, tot cuvantul care ti-a fost adresat.
     Nu adevarul din texte, este partial,…ci intelegrea cititorului.
     Asta este valabil pentru noi toti,…desigur.
     Insa pe nivele diferite de intelegere.
     Ce ramane de facut?,…
     Sa perseveram, desigur.
     Fiecare incercand sa-si largeasca mai mult intelegerea si sa acuze ( chiar daca nu cu rea intentie) mai putin pe cei al caror mesaj nu-l poate decripta.
     Altfel, mesajul lui Razvam este simplu si concret.
     In simplitate, in detalii, consta intelepciunea.
     Cunostintele generale, sunt cunostinte, vagi.
     Toate cele bune,…

      
     1. Am să dau răspuns lui Răzvan aici,fiindcă nu are la comentariu-răspuns-.
      1.-Răzvane,cât despre sentimente,am fost eu neclar în afirmație.
      2.-Cât despre lipsa de autoritate a manuscriselor(că le-a aprobat niște oameni care nici măcar nu au cunoscut direct evenimentele,etc.,),judecând firește,omenește,așa este.Dar dacă nu le acordăm atenția ca fiind o călăuzire a lui D-zeu,prin Duhul Sfânt ca aceste alegeri de manuscrise(făcute de acel conciliu)să fie norma de drept pentru călăuzirea credinței creștine,atunci ar fi fost un haos religios de neimaginat.Și mai este o problemă tehnică (să-i zicem);Oare de ce pe manuscrisele care atestă existența unor filozof(care au trăit cu mult înainte de Cristos),sau ,hai să-l luăm pe Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare(acum și sfânt)fiindcă ori nici nu există manuscrise,ori cei care au scris,nu au fost pe timpul acela,de ce pe acestea le credem,iar pe cele ale Bibliei ne facem atâtea probleme?
      Cât despre faptul că tu zici că D-zeu nu ar putea pedepsi pe copii Lui,fiindcă este iubire desăvârșită,și dai exemplu cu copii tăi,chiar tu ai acolo și expresia-și drept-.D-zeu a lăsat legi pentru oamenii creați de El(nu copii Lui,fiindcă am explicat ce este un copil al Lui,adică cum poți deveni ,),care a dorit să fie respectate(adică de fapt EL, să fie respectat),atenționând și asupra faptului că neascultare,aduce după ea,pedeapsa(și tu îi atenționezi,și chiar îndeplinești pedeapsa dacă copii tăi nu dă doi bani pe îndrumările tale).Faptul că D-zeu a pedepsit pe ”copii Lui”așa aspru,asta,pentru că D-zeu(cum ai spus)este drept și nu se lasă batjocorit.Pentru că tu ai dat ex.cu copii tăi,dar mai bine mă leg de ai mei(dacă ași fi avut),să ne imaginăm un păcat(o fărădelege extrem de gravă)cum ar fi,să zicem că unul dintre copii(la beție,sau mai știu eu,ce)ar viola pe mama sa și ar și omorâ-o.Tu nu-l pedepsești cu moartea?,pentru că îl iubești?Pe dealtă parte,cine sunt eu să judec pe D-zeu cum gestionează El mersul lumii acesteia?Tu ai scris odată(nu mai îmi amintesc titlul)despre niște oameni și o mare sumă de bani, care sau întâmplat niște chestiuni așa de absurde că nici prin cap nu-ți trecea cum au stat lucrurile de fapt(eu o știam în alt fel,dar aceeași temă).
      Trebuie să fie clar un lucru:Acest D-zeu aspru cu păcatul,a avut grijă,chiar dacă plata păcatului este moartea,să prevadă și salvarea veșnică prin credința în Domnul Isus Cristos,pe care l-A trimis pe pământ tocmai pentru a salva oamenii.Aceasta este dragostea Lui de care faci trimitere.”Atât de mult a iubit D-zeu lumea,încât a dat pe singurul său fiu,ca oricine crede în El,să nu piară ci să aibe Viața Veșnică”(Ioan cap.3 vers.16)Credința,în anumite aspecte,este irațională(omenește vorbind),fiindcă altfel am fi niște agnostici.Dacă am fi conștienți de rbdarea(dragostea)pe care a avut-o D-zeu fațăde noi de când ne-am născut,și nu ne-A făcut după păcatele noastre,am cădea cu fața la pământ și ne-am pocăi cu lacrimi amare.Eu,unul acum când Îl am pe D-zeu ca tată (prin primirea D-lui Isus în inima mea,fiindcă înainte nu era Tată ci numai Creator)îmi dau seama de aceste lucruri.Nu poți să-L înțelegi pe D-zeu până nu ești de aceeași esență cu El:Să dea D-zeu ca să ai acea credință sfântă(din El)nu rațională(firească)și atunci te vei rușina de felul de gândire pe care l-ai avut.Așa sunt eu acum,după ce am acea credință din D-zeu.
      Dragul meu,să nu te superi pe mine,fiindcă eu te iubesc și de aceea îți spun aceste lucruri,fiindcă doresc să fiu și cu tine în cer,după ce vom părăsi acest pământ.Cea mai dăunătoare gândire;că D-zeu este dragoste și nu va pedepsi păcatul să o schimbi,fiindcă este falsă,este de la Diavolul.

       
     2. Sa fie clar eu nu am spus ca Biblia este falsa sau ca nu are autoritate. Eu am spus doar ca este scrisa de oameni si oamenii au scris-o cum s-au priceput mai bine, in acele timpuri, cu acele cunostinte si a fost destinata contemporanilor.
      Cea mai mare tara a religiei si de fapt a unora dintre fanaticii religiosi este intransigenta si convingerea sincera ca cine nu gandeste ca ei este de partea Diavolului, deci trebuie starpit.
      In toate religiile este la fel, cu o singura diferenta notabila (budismul). Razboaiele religioase in care Dumnezeul meu este mai adevarat decat al tau, sau ca in cartea mea sfanta exista o referire ce-mi justifica jihadul au fost si raman o pata pe obrazul omenirii.
      Sfatul lui Isus este ca atunci cand primesti o palma sa intorci si celalalt obraz.
      Deci, El imi cere mie sa fac ce nu poate face nici Dumnezeu? (pentru ca evident, Dumnezeu cand se supara trimite potopul).
      Eu daca iubesc cu toata puterea sufletului meu pe fiecare om, fiecare animal, planta si fiecare atom din Univers, nu pot sa-i fac vreun rau nimanui, oricat de mult mi-ar fi gresit sau oricat de mult m-ar fi ranit.
      Daca mie imi vine sa-l lovesc, sa-l jignesc, inseamna ca eu nu sunt suficient de evoluat incat sa am atata iubire in mine incat sa pot sa-l accept asa cum este (nu vorbesc despre iertare, pentru ca iertarea este doar o mascarada intelectuala). E problema mea, pentru ca sunt imperfect.
      Eu consider ca oamenii care l-au pus pe Dumnezeu in acele ipostaze in povestile lor erau imperfecti si au considerat ca Dumnezeu este adeptul legii Talionului dinte pentru dinte. Dar, Dumnezeu este perfect prin definitie,
      El nu poate fi rau sau razbunator.
      Diferenta intre noi doi, este aceea ca eu pot sa accept ca celalalt are calea lui de a ajunge la Dumnezeu, care este diferita de a mea. Si nu numai ca accept acest lucru, ci il indemn sa-si urmeze propria cale si propria credinta, pentru ca este Adevarata in esenta ei si duce in acelasi loc in care duce oricare alta.
      Acum spiritualii ca sa-i fur exprimarea dragului de Claudiu au facut treptele si le-au dat denumiri 3D, 4D… 7D si asa mai departe pentru a masura evolutia spirituala a fiecarui suflet. Pot eu sa le spun ca gresesc? In Biblie nu scrie de 3D, nici in Coran, nici in celelalte carti sfinte. Deci, singurul argument care-mi ramane impotriva lor este acela ca cine nu e cu mine e impotriva lui Dumnezeu… Ups!
      Aici iar am o problema pentru ca daca acest lucru este adevarat atunci toti cei care au alta carte sfanta decat Biblia la baza, sunt inclusi in aceasta categorie, evident din punctul de vedere al celor care studiaza Tora, Coranul etc. eu sunt necredinciosul.
      Ar fi extrem de simplu pentru toata lumea, ca fiecare sa fie cu Dumnezeul lui. Totusi, ne lovim de faptul ca Dumnezeu e numai unul si fiecare si-l trage de partea lui. De mii de ani traim intr-o lume in care nimeni nu vrea sa dea Share la Dumnezeu, ci fiecare vrea ca toate Link-urile sa vina catre cartea lui si numai el sa primeasca Like-uri. Evident, pentru fiecare dintre ei ceilalti sunt de partea Diavolului.
      Ca o concluzie, vreau sa va felicit ca l-ati gasit pe Dumnezeu in Biblie si ca v-a adus pacea in minte si in inima, va sfatuiesc sa continuati pe drumul dumneavoastra intrucat este evident ca va aduce multa bucurie si satisfactie.
      Va iubesc sincer!

       
    3. Mica polemica dintre dl Burciu si Razvan, adica Religiosi vs Spirituali :) nu dovedeste decat ca pentru noi toti Adevarul are mai multe fatete, functie de nivelul de evolutie spirituala la care suntem si nimic altceva. Daca vrem sa-l plasam pe Dzeu inafara noastra, ascuns in paginile unei carti stravechi din vremuri in care oamenii se inchinau la regi, profeti si sfinti dar niciodata la ei insisi, invatati fiind ca ei sunt mai putin decat praful de sub talpi, este bine pentru cei care cred asa, chiar si astazi. Pe de alta parte daca vrem sa-l gasim pe Dzeu in noi, in inima noastra, si sa privim ca ce este in jur este doar o realitate creata de Dzeul din noi in acord cu ceilalti Dzei ca sa evoluam toti impreuna, este la fel de bine si asa.
     Pana la urma viata dupa viata, toti ajung tot acolo, desi dureaza milioane si miliarde de ani … Numai nerabdarea ne poate face sa ne certam pe puncte de vedere … :)

      
     1. – Toti ajungem in acelasi loc, dar nu in acelasi timp. :) spuse spiritualul din mine catre religiosul din tine… sau poate religiosul din mine catre spiritualul din tine… na ca le-am incurcat. :Worry:
      Sau poate Dumnezeul din mine catre Dumnezeul din tine.
      Pe scurt,
      Namaste!

       
  2. Singurul templu (casa) creat de Dumnezeu pe Pamant e corpul tau.”Daramati acest templu si eu il voi recladi in trei zile” a spus cel pe care-l venerezi si a si dovedit-o,recompunandu-si corpul.Fariseii au indreptat atentia catre templul zidit de mana omului,dar Domnul s-a referit la templul pe care nici un om nu-l poate construi cu mintea lui limitata,CORPUL OMENESC,acesta fiind cladit de Inteligenta Divina .Minunatia si ingeniozitatea cu care este creat corpul omenesc nu sunt cunoscute de nici o minte omeneasca.Medicii au reusit sa cunoasca ceva periferic,vag,dar miliardele de miliarde de combinatii,schimburile de informatii dintre celule ,regularitatea uimitor de perfecta cu care Viata din corp face sa functioneze tot angrenajul (casa,templul purtator de Dumnezeu) este dovada ingeniozitatii Arhitectului Suprem care nu avea cum sa-si construiasca o…casa de mantuiala.Asa ca…”Ferice de cei ce locuiesc CONSTIENTI in casa Ta”

    
 6. Intre ”Sine”;; si „”mine”, este distanta ca de la cer, la pamant ;
  Literalmente.
  Cea mai deplorabila soarta, este sa se faca confuzie intre cele doua.
  Increderea in „”Sine” deci, este singura solutie.
  In ce masura ” Sinele” are legatura cu „”minele”, asta, este cu totul si cu totul alta discutie.
  Toate cele bune,…

   
  1. Mine contine si sinele.
   Intregul care sunt e mai mult decat doar sinele, si totusi sinele e infinit.
   Intrucat mine nu este infinit atunci intram intr-o contradictie aparenta.
   E minunat!
   O seara placuta!

    
   1. Razvan… am citit ce ai scris si tin neaparat sa-ti spun ca ma bucur ca, totusi, s-a lasat ignorarea de-o parte si s-a discutat cu cartile pe fata. L-am intrebat pe Andrei (nepot, 10 ani) ce pot face atunci cand cineva continua sa se comporte ca artificiile atunci cand ma intalneste. Raspuns: ,,in niciun caz sa nu-l ignori, ca nu mai scapi de el, si nici sa-i dai dreptate incapatanarea lui caci va contiuna sa-ti spuna ca are dreptate ca esti…”. Da, ramaneam in tacere si era si mai rau… acum vad ca abia dupa ce imi spun punctul de vedere clar, limpede si cu calm, poate sa zica si sa faca ce vrea el, artificul :) Acum vad foarte clar ca degeaba spui ca il iubesti pe Dumnezeu, daca il judeci in toate felurile pe cel care are alta vedere. Cel care vrea sa-l salveze pe celalalt cu forta are o problema grava… face ceea ce nici Dumnezeu nu face, incalca liberul arbitru… Ne-am gandit oare ca Dumnezeu cu toata lumea nevazuta face totul in mare taina? Ca nu stie stanga ce face dreapta? Ca o informatie data sau cuvintele ating pe fiecare in masura pe care nu noi o stabilim? Iar cu iertarea… da, mare inginerie… nici nu esti crezut ca poti ierta, pentru ca iertatul nu este capabil sa se ierte pentru ce gandeste, zice , face… toti oamenii sunt valorosi prin ceea ce-ti arata… de la fiecare inveti ce efecte are orice tip de conduita… da, viata e minunata cu polaritatea ei si tocmai de aceea ea, polaritatea, ma invata sa fiu eu insami in fiecare clipa, fidela interiorului meu, sa-mi simt libertatea de a fi si sa dau la toti si toate aceeasi libertate. Multumesc lumii nemanifestate si manifestate, vazute si nevazute… iar aici, pe pamant, pace si buna intelegere intre toti si toate! Iti multumesc, Razvan si iti urez o zi senina!

     
 7. Din caietelul meu va transmit cateva „vorbe’ fara a va impune cumva sa le urmati :
  1.”Crede-n Tine !!!! Tu fara Tine esti ….Nimic.. Nu te pierde in trairile Altora , nu Trai prin ei .”
  2.”Atasarea (de ceva sau cineva ) vine atunci cand Nu Ai Incredere in Tine , in Potentialul Tau .”
  3.” Atitudinea celorlalti , nu are de ce sa Te afecteze , nu are nici o legatura cu Tine , nu face parte din Tine …este parte din Ei . Singurii care sunt afectati sunt Ei insisi ,fiindca e Ceva ce Ei poarta …Nu Tu.
  Va urez Seninatate in Inima….. chiar daca afara ploua sau e furtuna . Consider ca este mai sanatos asa decat ….viceversa ( senin afara iar iar in Inima ….) Divinitatea din Mine imbratiseaza Divinitatea din Tot si Toate.

   
 8. Răspunsul pentru Răzvan,din 24.05.
  Despre modalitatea scrierii Bibliei,am dat un răspuns,anterior.Este destul de simplu de înțeles,că D-zeu atunci când a inspirat pe oamenii aleși de El ca să-I aducă învățătura la cunoștiința oamenilor,nu a folosit un limbaj care se potrivea oamenilor care vor fi peste trei,patru mii de ani,ci limbajul destul de modest al timpurilor acelea,și de aceea este destul de greu acum să facem echivalențele cât se poate de exacte.Ce este clar,este că principiile,se regăsesc.Dacă însă căutăm cu tot dinadinsul să găsim motive pentru a respinge aceste scrieri ca ne mai având forța și claritatea necesare epocii moderne,le vom găsi,dar dacă credința(nu rațiunea apriorică) va fi cea activă,totu lse va preface în faguri de miere.
  Despre religii.Religiile au fost întemeiate de mari gânditori ai omenirii.Ei au lăsat învățături și dogme destul de benefice pentru bunul mers al societății și al vieții omului în particular.Despre ei se amintește;-A spus Budha-,-A spus Confucius,-A spus Mahomed,-etc.Diferența dintre Biblie și acele învățături,este că …A spus(a zis,a poruncit,a vorbit),D-ZEU.Și atfel,acele popoare au venerat pe acei ÎNVĂȚAȚI,nu pe D-zeu.Lor li s-au făcut temple și tot felul de sărbători și ritualuri.Fiind foarte încântate de aceste splendori păgâne,religiile zise creștine,cu mare plăcere au adoptat și ele(sub pretextul perfid,că-L onorează pe D-zeu),aceleași metode,înălțând construcții de o splendoare mai ceva decât templul lui Solomon,dar,închinate la nu știu ce sfinți,nu lui D-zeu.Și astfel s-a păgânizat și religia apostolică,care mai păstrează decât numele,în rest este plină de idolatrie,superstiție și ocultism.De aceea,când spunem cu atâta ușurință că toate religiile duc la D-zeu,este fals.
  Cealaltă teorie,care nu acceptă nici o Biblie,nici un document,nici o învățătură,ci numai EU, și cu dragostea față de D-=zeu și față de oameni,este foarte păguboasă,chiar dacă aparent nu are nimic rău în ea.De ce?Această filozofie,se numește -Deism-,care nu acceptă nimic afară de credința în D-zeu.De ce este dăunătore(nu rea):
  1.-Este o lipsă de comuniune cu D-zeu permanentă,prin însușirea învățăturilor pe care le dă El în Biblie.
  2.-Este o religie abstractă,egoistă,pentru că nu o poți transmite și altora(fiindcă nu are învățătură),decât să le exprimi prin gesturi,figură și cuvinte că ești fericit,și atât.
  3.-Nu se poate prețui nimic din ce a făcut Dl.Cristos,fiindcă nu accepți scrierile,zis ale unor oameni(în ep.către Romani,se spune,că,”Dacă mărturisești cu gura ta pe Isus ca Domn,vei fi mântuit…”).
  Trebuie să înțelegem,că chiar dacă toate trenurile din Gara de Nord crezi că peacă în aceeași direcție,să știi,că nu te poți urca în oricare ca să ajungi la Baia Mare
  Eu mă rog pentru toți prietenii de pe pagina Filei de lumină,și în special pentru prietenul scump și prețuit,RĂZVAN.,pentru că vă iubesc nespus..

   
  1. Bland si smerit cu inima este Iisus Cristos… El nu a predat nicio religie, ci Iubirea. El nu a vrut sa fie venerat, ci urmat ca exemplu ca pot si eu. Atat cat pot eu sa primesc raspunsuri, am aflat ca pot crede in promisiunile Lui cu conditia sa fiu iertatoare, blanda, modesta… asa cum a fost El. Pe cine as putea deranja cu asta? Cand pot totusi sa ies din pacea Lui? Ori de cate ori imi judec fratele… stiti ca pana si discipolii credeau ca vor avea functii in imparatia pe care o credeau pamanteasca? Iisus facea multe, printre care si vindecare. Prin ,,facea” inimile ,,paganilor” s-au lipit de El. Cand ai, cu adevarat putere si autoritate (nu e vorba de cele ale lumii) atunci nu mai impui cu forta credinta ta. Poti liber sa spui cine iti da puterea pe care o simt ceilalti, insa nu ii conditioneazi, ameninti, sperii. Iisus Cristos a parasit locurile unde era nedorit si nu si-a diminuat iubirea. El avea incredere ca totul se aseaza conform Vointei Tatalui. Si mai e ceva: numai cine vrea Dumnezeu il cunoaste pe Fiu… asa se spune… oamenii il cautau, El pe unde trecea raspandea doar Iubire. A practica doar unele dintre atributele discipolului, nu intregeste imaginea… daca lipseste unul, atunci nu intelegi ca nu intalnesti pe cine vrei tu, ca sa-i vorbesti… fa mai inainte fapta, si apoi poti sa vorbesti. Lumea nu mi-a fost data mie in grija, mie mi-a fost data viata cu cei care ii intalnesc… ii fac fericiti cu forta? Nu mai cred! Imi cer ei sa le spun de unde simt ce simt? Da… si atunci vorbesc si nu am teama. Nu ascund luminita sub obroc… chiar ca va iubesc, altfel nu ma hotaram sa scriu…! Acestea sunt parerile mele, iar viata mi le va imbunatati sau sterge :)

    
   1. Un comentariu sincer,cinstit,si adevarat.Cineva a zis că o adevărată evanghelizare,se face prin viața pe care o arăți înaintea oamenilor(și desigur a lui D-zeu),și câte odată și prin cuvinte.Da,El a venit,ca să slujească,nu ca să fie slujit:El a spălat picioarele ucenicilor,nu invers.
    Dragă Daniela,cum am putea să învățăm atâtea lecții minunate din viața D-lui Isus,dacă nu am dispune de Evangheliile din N.T.?Cum am putea să iubim,să simțim,să ne bucurăm,dacă am cunoaște despre El,numai că a fost pe pământ,L-a omorât cutare și cutare(și astea numai prin transmisie orală,fiindcă nu acceptăm scrierile din manuscrise)?
    Viața,după cum înțeleg eu,te va face tot mai desăvârșită,asemenea vieții D-lui tău,pe care-L iubești.
    P.S.Fotografia care însoțește comentariul,cred că este una pe care o îndrăgești tu?!
    Îmi face plăcere să port discuții cu astfel de oameni(adică ,vreau să spun,…mai multă plăcere,fiindcă îi iubesc și pe ceilalți).
    Mă rog ca EL,să-ți dea putere din puterea Lui,ca să duci până la sfârșit lupta credinței .

     
 9. Am urmarit cu atentie atat materialul prezentat cat mai ales comentariile facute. Razvan , inca odata apreciez modul intelligent si realist al ideilor si comentariilor tale !
  Dupa multi ani de viata, multi traiti intr-o falsa obligatie de ateism, dupa o educatie de la bunici si mai ales mama mea, dupa citirea multor carti , de toate genurile, pot spune cu convingere, ca una este credinta in Dumnezeu ( sau sub orice alta denumire…) si alta este ceea ce se face in numele ei. Spunea dl. Baciu despre faradelegile islamistilor…Dar crestinii ce au facut in trecutul istoric? Cruciadele…….inchizitia……, razboiele religioase din Europa???Si astea numai in numele credintei!! Dar cele mai sangeroase razboaie …unde s-au declansat? Tot la crestini! Asa ca exemplu dat nu poate exemplifica tema dialogului! Personal sunt foarte dezamagit de ce se intampla in randul slujitorilor cruciii! Atat catolici ( cu toate ramurile lor…) , cat si ortodoxi ! Imi aduc , acum, aminte de o vorba din batrani:…”Sa faci ce zice popa, nu ce face el….” ( ceva de genul asta…)! Mare adevar in spusele batranilor nostril, mai ales in zilele noastre! Cine crede in Bunul Dumnezeu, o face cu iubire si in sinea sa, nu facand parada de ea! Asta seamana a fariseism. Am cunoscut o fata bisericesca, care numai in citate si sfaturi o tinea…, iar dupa cativa ani s-a descoperit ca era un violator, un homo, si mare afacerist!!! Sigur ca exceptiile nu fac regula…Dar am vrut sa spun ca nu trebuie sa faci parada de cunosterea textelor religioase, sa le impui ( chiar fortat) celor din jur, sa emiti directive si cai de urmat, ca si cum esti posesorul „adevarului suprem”! Asa cum spunea Razvan…Dumnezeu ne facut sa fim nascuti si traiti intr-o lume crestina, dar tot asa de bine puteam fi arab, chinez, japonez, sau african…, iar atunci am fi fost educati sa credem in Dumnezeu , dar cu alt nume. alta infatisare spiritual…Pentru ca _ Nu-I asa_ Dumnezeu e Unul! Deci catalogari de acest gen, de a elimina alte credinte…nu fac decat rau,…. insasi credintei tale! Dar trebuie arata si faptul ca foarte multi slujitori ai religiei noastre ortodoxe, dar si din alte credinte, ne-au lasta multe cuvinte intelepte, demne de urmat. Imi aduc aminte de un dialog chiar aici pe filele noastre, despre invatamintele un intelept asiatic, care au deranjat pe unii dintre colegii nostri de dialog. Revin cu parerea personala: ” Indiferent de numele Celui caruia I te inchini, important este sa fi drept, cinstit , iubitor de oameni , adevar, pace….Acest lucru se gaseste in toate cartile sfinte ale religiilor lumiii!
  Deci e bine sa dialogam, sa ne spunem parerile, dar fara ranchiuna, fara ironii, si mai ales fara condamnari , …caci atunci …de fapt ne contrazicem noi insine privind faptul ca suntem sau nu crestini. Din ce urmaresc pe filele noastre, nu am vazut, sau nu am simtit sa fie cineva de alta credinta, dacat crestina,…poate ceva atei, dar cu bun simt, …Asa ca !? NAMASTE !!!!!!!

   
  1. Da,dragă Gabriele,religia este una,iar credința este alta.Religia este o instituție făurită de oameni,sub o mască a prezenței lui D-zeu,iar credința,este chiar din D-zeu.România este declarată,o țară creștină,dar oare câți au cu adevărat o credință autentică ,practicată?Majoritatea sunt creștini de formă,că își fac un semn al crucii(dacă îl mai fac și pe ăla),iar în rest,murdăria păcatului,de la măturător,până la cei care jură pe Biblie că vor fi drepți,cinstiți,…
   Dl.Burciu,a dorit să spună,că o religie clădită pe fundament omenesc,după unele învățături(de altfel bune)ale unor iluminați,nu poate să schimbe inima omului,decăt conjunctural;și asta nu se numește om credincios,ci om moral,manierat,bun,filantrop,etc.Numai D-zeu poate schimba inima(desigur a celor care doresc așa ceva),dar nu cu forța(cum ai remarcat și tu).
   Remarca făcută despre oameni cruzi și răi că sunt în toate religiile,este perfectă.Dacă ai asculta (se pot obține mărturii pe Youtube)mărturii ale persoanelor din Islam care s-au convertit la creștinism,te-ai cutremura.De ce?,tocmai pentru ce am spus mai înainte.De ce urăsc așa de mult pe creștini și pe evrei,dacă au acelaș D-zeu?De ce sunt și așa zișii creștini uneori fiare?pentru că ei acceptă o religie,care cu ușurință leagă,dezleagă,sfințește,bleastemă,iartă,afurisește,anatemizează,îi pune în calendarul sfinților,și ce mai vrei.Dai banul,ești sfânul lumii(vezi pe Gigi…),dacă mărturisești iertarea prin Dl.Cristos,ești pocăit nenorocit,rătăcit,și ești blestemat.Cine a făcut Cruciadele?crezi că în interesul lui D-zeu?Hm…
   Să știi,că nici comuniștii nu au impus ateismul forțat.Ei și-au prezentat doctrina,iar creștinii lui pește,din dragoste pentru partid și conducător,l-au înjurat pe D-zeu cât au putut(de fapt,îl înjură și azi).Cine a avut demnitate de creștin adevărat(fără să se amestece în politică nici măcar cu o părere)nimeni nu i-a prigonit(poate au fost și demenți de partid).
   Și eu mă bucur că în Fila de lumină,(am luat seama) că sunt oameni cu caracter frumos,spun cinstit părerile,cu respect pentru ceilalți,oameni cu demnitate.Felicitări!DOMNUL SĂ-I BINECUVÂNTEZE PE TOȚI!

    
 10. Te intrebi stimate domn …de ce islamisti sunt …cum sunt? Pai cine ia prigonit secole dea-randul, cine ia izgonit din pamanturile lor, cine le-a furat bogatia pamntului lor si libertate ( in unele cazuri)? Pai crestinii si evreii!! Si asta in numele crestinarii fortate si al dorintei de acaparare de noi pamanturi ( chiar daca nu sunt ale lor…)…E usor sa condamni un popor..dar trebuie sa vezi si cauzele care au dus la astfel de reactii. Ca sunt exagerate, ca sunt mai violente , ca lovewsc in cele mai multe cauze in oameni nevinovati ( vezi atentatele…) Asta e alta problema. Iar aici sunt vinovati tot cei ce ii conduc, adica politicienii care isi bat joc de popor…Politicieni spun, nu neaparat din tarile respective , ci si din tarile puternic dezvoltate, care si-au bagat mainile , mai tot timpul, in averile si treburile acelor popoare! Iar religia a cam fost , mai mereu, amestecata! Uitati-va la evrei! Au fost prigoniti veacuri la rand, iar acum fac exact ce li se facea lor. Asta apropos de vorba veche romanesca ( dar si a altor popoare…) : ” Ce nu-ti place tie, nu-I face altuia!!” In rest as vrea sa va spun ca ultima dvs. interventie mi-a placut in mod deosebit, fata de cele precedente ( fara suparare..) , cand ati tratat tema pusa in discutie in mod logic, realist si nu neaparat prin prisma ideological religioasa ! Va multumesc pentru dialog si raman cu acelasi respect pentru dvs. si pentru toti cititorii acestor minunate „File de Lumina” datorate stimatului Razvan! Cu bine….

   
 11. Scuzatimi interventia dar as dori si eu sa aflu numele melodiei de pe fundal daca stie cineva …. m-am cam indragostit de ea :)

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top