skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Principiile norocului

 

Psihologul Richard Wiseman a realizat anumite teorii despre cum am putea obține norocul mult râvnit, pe baza unor cercetări efectuate în cadrul proiectului „școala norocului”.
De-a lungul timpului, oamenii s-au întrebat tot timpul ce este norocul, dacă există sau nu și dacă da, cum poate fi obținut. Oamenii de știință nu au ratat din vizor nici acest domeniu, iar în urma unor studii au constatat că norocul este legat, de fapt, de mintea umană și de modul în care omul se raportează la tot ce este în jur.
Una dintre cele mai cunoscute direcții în psihologia contemporană, rod al unor cercetări de decenii, abordează studiul personalității umane, apelând la 5 dimensiuni ale acesteia, sau 5 factori fundamentali (Big Five, cum li se spune în literatura de limbă engleză.) Modelul psihologic al celor 5 factori (sau modelul OCEAN, după inițialele denumirilor celor 5 factori) este larg utilizat în psihologie, pentru a caracteriza personalitatea unui individ, evaluând aportul fiecărui factor, prin intermediul unor teste specifice.

O – (openness ) deschidere – spre experiențe noi, emoții, aventură; curiozitate și imaginație
C – (conscientiousness ) conștiinciozitate – autodisciplină, respectarea obligațiilor, orientare spre scop; tendință spre organizare, mai curând decât spontaneitate
E – (extraversion) – caracterul extravertit: energie și emoții pozitive, sociabilitate
A – (agreeableness ) – caracter agreabil: tendința de a fi empatic și cooperant
N – (neuroticism) – nevrotism: tendința de a resimți cu ușurinţă emoții negative – furie, îngrijorare, senzația de fi vulnerabil
După numeroase observații, teste și experimente, Richard Wiseman a extras, din noianul de date adunate în anii de cercetări, cele 4 reguli de bază, pe care le numește cele patru principii ale norocului și care pornesc de la modul în care se comportă, în viața de zi cu zi, oamenii ce par binecuvântați de soartă cu un noroc de invidiat:
1. Sporește la maximum ocaziile de a întâlni șanse favorabile – norocoșii își încearcă norocul foarte des și, din multele încercări, câteva reușesc – evident, mai multe decât celor care încearcă odată, de două ori și, văzând că nu câștigă nimic, renunță.
2. Ascultă-ți intuiția – subconștientul nostru gândește, de multe ori, foarte corect și transmite mesaje clare; dacă le ascultăm sau nu, e alegerea noastră.
3. Așteaptă-te la lucruri bune – oamenii norocoși au așteptări pozitive de la viitor, având asemenea așteptări, abordează contactele cu ceilalți cu un zâmbet, cu o atitudine pozitivă care, foarte adesea, îi duce spre relații bune, spre productivitate, spre succes.
4. Transformă ghinionul în noroc – oamenii norocoși nu se complexează în situația nefericită, ci îşi mobilizează energia ca să iasă din ea, trag învățăminte din cele întâmplate și iau măsuri, astfel încât în viitor să nu mai treacă iarăși prin așa ceva.
Într-unul dintre cele mai remarcabile experimente ale sale – „școala norocului” – Richard Wiseman a recrutat un grup de oameni care se considerau lipsiți de noroc în viață. I-a rugat să completeze chestionare pentru a estima modul în care vedeau ei problema norocului și a le evalua personalitatea, apoi le-a explicat principiile, pas cu pas și i-a rugat să se străduiască să le aplice în viața lor, timp de o lună. După o lună, la o nouă evaluare, 80% dintre participanți au afirmat că erau mai fericiți, mai satisfăcuți de viețile lor… și mai norocoși!

Sursa: Descopera.ro

Comentarii (6)
  1. Suna ok, sau cum sa vorbesc de acum preventiv, cu oh. Principial ceea ce spune el este realizabil fara eforturi, tine doar de organizare sau de auto-organizare intr-un mediu cat de cat cunoscut sau ale carui principii reale functionale sunt valabile pe termen cel putin mediu. Eu sunt un om tonic si vesel si am avut si inca am curajul de a o lua de la capat – acel capat fiind zero sau fiind minus. Si totusi cu toata atitudinea mea principiala, profesionala si deschisa considerand dupa cel putin un sfert de secol de experienta de lucru fata in fata cu oamenii, ca teoria si ceea ce stabilim de comun acord este una – realitatea, sau cum se vor sau nu rezolva situatiile este alta. Contractul este o hartie scrisa ca sa avem la ce ne raporta dar niciodata nu are cum sa cuprinda toate modificarile ulterioare de la lege la posibilitatea realizarii efective a obiectului pe durata de timp estimata. Niciodata nu ai cum sa stii ce se iveste maine – mai ales acum in Romania. Nu exista minima stabilitate pentru orice activitate si sincer eu traiesc cu speranta ca poate mai apare un client nou, poate se va mai face o plata, poate. Eu lucrez singura si uneori in colaborari si este zilnic o incertitudine dar dincolo de ea este speranta ca totusi. In calitati umane si deschidere le am, dar fiecare pe care il cunosc intrepreteaza altfel. Atitudinea profesionala o vad dar de cele mai multe ori oamenii judeca dupa haine sau gadgeturi. Despre partea aceea de respect reciproc ….. isi imagineaza orice. Daca vorbesti putin nu e bine, daca vorbesti mai mult totul strict la obiect iar nu e bine iar daca esti simpatic/a iar nu stii cum interpreteaza. Merg pe strada si vad ca fiecare e cu gandurile lui atat de adancit ca nu vede de multe ori nici unde calca. Tinerii sunt specific varstei galagiosi si multi lipsiti de un minimal respect cauta si vorbesc despre sex ca si despre ceva ca fiind principalul scop. Cei ce au copii mici sunt atat de obositi si descurajati ca te uiti la ei ca sunt depasiti de realitate. Zilnic apar fel de fel de aberatii de la reglementari privind taxe pana la circul mediatic care ne face foarte rau ca tara. Ziua de maine apartine dorintei fiecaruia de a fi bine si de a incerca sa isi mai gasesca o bucurie si o motivatie. Pe unii ii ajuta credinta, pe unii studiul care inca spera sa ii tina cu mintea intreaga. Sistemul de valori si aprecierea acestuia ca atare a muncii, a calitatii, a profesionalismului, a umanitatii, a fidelitatii le dorim dar nu mai sunt comune. Fiecare se descurca pe cont propriu cum poate. Aici am ajuns si atata timp cat economia nu functioneaza si politicul nu incurajeaza si nu ofera stabilitate si coerenta, suntem la bunul plac al celor ce pescuiesc in ape tulburi de oriunde ar fi. Speranta , credinta, simtul umorului sunt cele care ne-au ramas si poate ele ne vor pastra sanatatea mintala, fizica, emotionala in a trai fiecare zi cu incredere si acceptare a timpului care trece ireversibil peste noi. Cu drag si cu respect

     
  2. Buna ziua.
    Despre noroc….spun si eu ce cunoaste toata lumea ,ca norocul si-l face omul cu mana lui.Asa o fi?Depinde mult de la om la om si a considera ca esti norocos doar daca iti merg toate treburile,in special cele financiare,pare cam hazardos.Pentru ca in viata nu cred ca chiar toate functioneaza in regula.Dar faptul ca un om care ar intruni cele 4 reguli de baza precizate in textul de mai sus poate parea un om norocos,chiar cred. Categoric ca un om mereu calm,care-si asculta intuitia,dispus la a privi totul ca o binecuvantare si a nu dispera cand ceva nu functioneaza,va da impresia intotdeauna ca este un norocos.Pe un astfel de om nu-l vei auzi plangandu-se ,vaitandu-se si va parea multumit de cat are si ce are.Este minunat sa fii un astfel de om.Sa fim astfel!
    Va doresc tuturor sa ajungeti la o atitudine care sa va creieze stari de multumire si sa aveti noroc in tot ce intreprindeti.Viata este asa cum este si reusita in viata depinde mult de atitudinea ce o abordam in fata vietii. Am vorbit la modul general.Personal as putea sa ma consider norocoasa pentru ca la un moment in viata mea am constatat ca sunt o fiinta PROTEJATA.Protectia nu-mi venea din aceasta lume si nici nu pot numi o persoana care m-ar fi avut sub protectia ei.Dar protectia aparea atunci cand aveam nevoie de ea.Trecusem de o mare parte din viata mea pana am facut aceasta desoperire.
    Acum sunt recunoscatoare divinului existent in fiinta care sunt.
    Va doresc noroc!

     
  3. Unul va spune: „n-am avut norocul sa intalnesc un invatator spiritual sa ma ajute sa ies din impas si sa fac pasi semnificativi in evolutie!”
    Altul va spune: „n-am avut noroc la loterie, daca asi fi castigat imi rezolvam toate problemele si eram fericit!”
    Unul va spune: „slava lui Dumnezeu ca in viata asta atat de importanta am avut noroc ca nu am ales sa fiu prins in mreaja banilor si am putut sa ma dedic nestingherit inobilarii sufletului sporind sansele inaltarii!”
    Altul va spune: ” n-am avut in viata asta noroc la o mostenire, la bani sa la un job bine platit ca sa imi pot permite scoli sau calatorii spirituale cu fac altii!”
    Acest noroc va fi intotdeauna inteles si interpretat altfel!
    Cred insa ca abilitatea noastra de a-l atrage de partea noastra tine de alti factori decat de vreun studiu si metoda psihologica!
    De fapt nici nu cred ca il putem atrage cumva. Fiindca tine de programele si temele alese de suflet la incarnare.
    In paranteza fie spus, daca nu e prevazut in contractul tau de suflet sa „castigi” vreo „avere”, oricat te-ai stradui, aceasta nu se va produce fiindca asa a ales sufletul pentru aceasta viata! Daca acest mecanism ar fi fost cunoscut de omenire jocurile de noroc nici nu putea aparea! Se stie ca aceasta e o inventie a puterii oculte de a exacerba influenta (dorita de ei bineinteles) materialismului in detrimentul spiritualitatii fiintei umane tinuta sub control si manipulare prin toate mijloacele posibile. Milioanele de „jucatori” care fac posibil castigul unuia (dupa ce puterea si-a luat partea leului!) nu ar mai sustine aceasta forma de „joc” daca ar sti ca nu sunt „alesii”!
    Desi in text e generalizat si e lasat fiecare sa aleaga daca se refera la norocul material sau la cel spiritual, se stie ca omenirea e atat de dresata in a asimila notiunea de noroc cu cea a bunastarii materiale incat ultumirea perceputa va fi desigur sufleteasca!
    Cele patru indemnuri de la urma sunt principii ce ar trebui urmate, bineinteles!
    Prima se refera la „iei afara si alearga inaintea „norucului”, nu astepta sa vina el la tine!”. Curaj asadar!
    Apoi „ascultati glasul inimii nu al mintii si vei sti ce e de facut!”
    Al treilea se adreseaza legii atractiei! Unul care se teme ca va fi batut va nimeri intotdeauna acolo unde cresc sansele, unul care se teme ca i se va fura portmoneul i se va fura cu siguranta! Vom fi atrasi intotdeauna de frecventele care „zumzaie” si in noi! Pana cand le vom vindeca!
    La urma indemnul suna: „vezi binele in orice lectie de viata, indiferent cat de sumbra pare!” Fiindca ea a fost facuta exact ca sa te ajute sa inveti o lectie si prin asta sa evoluezi.

     
  4. Imi aduc aminte de o gluma, care suna cam asa…:
    Un tip se tot ruga la „Fiinta Suprema”, sa-l ajute si pe el cu un castig la loterie. Si face-a asta zile si ani la rand.
    Pana intr-o zi, cand „Fiinta Suprema ” s-a adresat „tunand”;….” Dar cumpara-ti odata un loz!!”
    Acum sa revenim la tema zilei….Norocul nu o sa te prinda daca nu il ajuti si tu, sau cum spune vorba romaneasca..”Norocul ti-l faci singur…”!
    Deci daca vrei sa ai noroc…”cumpara-ti si lozul”!
    ‘:Approve:’

     
  5. Suntem expresii ale Divinitatii , vegheati , indrumati si mai ales foarte iubiti…Fiecare dintre noi este conectat cu Divinul…. Sinele nostru Superior depăşeşte cu mult înţelegerea pe care o avem noi, prin mintea noastră conştientă ….
    ………………………………………………………
    Intreaga mea existenta , cu , evenimentele , situatiile , oamenii…si tot ce mi s-a intamplat bine sau rau …a fost asa cum a trebuit sa fie …pentru a invata ceea ce trebuie sa stiu in acest moment ..
    Viata este un Joc Divin…Traim ca sa evoluam …Pana nu vom descifra in totalitate regulile acestui joc …nu vom putea merge mai departe …
    ……………………………………………….

    Proiectul ,, Scoala norocului ,, ..realizat de psihologul Richard Wiseman cred ca este o reusita ..
    ………………………………………………………………………………………………
    Norocul ? …Ne nastem cu Noroc.. Daca nu esti atent poti trece pe langa el si sa-i dai cu piciorul…
    … Fara a fi constienti ca Totul este interconectat la Tot…si..“Ceea ce dai, aia primesti”…nu vom reusi niciodata sa descoperim
    Realitatea Vietii !
    Ascultă-ți intuiția ! Fii OCEAN…Incearca sa intelegi si sa aplici ,, Cele patru principii ale norocului ,,…Este imposibil sa nu reusesti !
    Multumesc , File de Lumina ..Multumesc Razvan ! :)

     
  6. Orice ”lipsa de noroc”,…se datoreaza unui singur principiu.
    Relatia proasta pe care o avem, cu Unicul Principiu. Oricum L-am numi
    Orice alte ”cauze” inventam, sunt de fapt numele pe care-l dam scuzelor noastre, privind aceasta proasta relatie.
    Asupra unei excelente ”relatii”, cu Unicul Principiu, trebuie insistat. Fiecare, in felul lui. Caci, doar asta inseamna ”cale”. Felul, in care fiecaruia ne este mai lesne sa-mbunatatim, aceasta relatie.
    De restul, se ocupa, EL.
    A promis, candva,…
    Un spiritualist care mai vorbeste de noroc, este orice, numai spiritualist, nu.
    Spiritualitatea, incepe cu exercitiul sinceritatii. Nu cu cititul de carti. Totusi, cititul precedand sinceritatea.
    Orice alte ”principii”, mai multe sau mai putine, pe care cautam sa le invatam si aplicam, nu sunt decat timide incercari de cosmetizare a bunastarii noastre, a sanatatii,…a abundentei in general, care n-i se cuvin, prin drept de nastere.
    ”Scoala lui D-zeu”, am venit sa absolvim, aici. Nu scolile noroacelor.
    Multa pace, tututor.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top