Seicul are mereu dreptate

 

Se spune ca un negustor de la marginea desertului a venit odata la seicul sau, conducatorul comunitatii sale religioase, vestit ca un ghicitor de noroc si clarvazator.

Barbatul a spus:
– O seicule, sotia mea este insarcinata. Imi este teama ca va da nastere unei fete. Te implor, te rog, roaga-te la D-zeu in mila sa sa-mi dea un fiu.

Seicul e replicat:
– Du-te si adu câtiva pepeni frumosi, pâine si brânza, astfel incât multimea de credinciosi odata satisfacuta sa poata rosti rugaciunea pentru tine.

– Pe lumina ochilor mei, asa voi face, a spus barbatul.

El a mers atunci si a adus tot ce a ordonat seicul.
Dupa prânz, multimea s-a rugat, si chiar seicul cu voce scazuta a spus câteva cuvinte.

– Fii sigur, a spus seicul ca vei avea un fiu, iar, când va avea 10 ani va intra sub comanda noastra.

Sotia sa, totusi, a dat nastere unei fete care, pe deasupra era si foarte urâta. Barbatul era foarte trist si a venit la seic si s-a plâns:
– Rugaciunile tale nu mi-au adus ceea ce ai promis. Ai spus ca voi avea un fiu. Acum am o fiica, si una urâta.

La acest lucru, seicul a replicat:
– Mâncarea pe care mi-ai adus-o in acel moment nu era cu siguranta pregatita in adevarata credinta si cu intentii pure. Daca ai fi facut-o cu intentie pura si din toata inima, iti jur ca ai fi avut un baiat. Dar chiar daca copilul este o fata fii sigur ca iti va aduce mai multa bucurie si mai mult câstig decât un baiat. in viziunea mea, eu o vad pe fiica ta ca pe un mare om de stiinta.
Consolat de aceste cuvinte, barbatul a plecat.

Doua luni mai târziu, fiica sa a murit. Omul din nou s-a dus la seic si a spus:
– O seicule, fiica mea a murit. Trebuie sa-ti spun ca rugaciunea ta nu a avut nici un efect.

Seicul a replicat:
– Ti-am spus ca fiica ta iti va aduce mai mult câstig decât un fiu. Daca fiica ta traia, inima sa ar fi fost zdrobita de toata urâtenia lumii. Asa ca este mai bine ca a murit.

Când seicul a spus acest lucru, o multime de oameni s-a aruncat la picioarele sale si toti cântau.
– Speram ca vei fi intotdeauna sanatos. Vom fi intotdeauna umilii tai servitori. Intr-adevar, tu esti atotstiutor. Respiratia ta inseamna putere si nu esti altceva decât un profet!

Povestire araba