skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Case magice făcute din bambus

 

Nu ați mai văzut asemenea clădiri. Locuințele încântătoare din bambus, construite în Bali de Elora Hardy și echipa sa, se curbează și surprind de fiecare dată. Ele sfidează convenționalul pentru că însuși bambusul este foarte enigmatic. Nu există două tulpini de bambus identice, deci fiecare locuință, pod sau baie este cu totul unică. În acest discurs frumos și captivant, ea ne vorbește despre potențialul bambusului, atât ca resursă regenerabilă cât și ca o scânteie ce poate stimula imaginația. „A trebuit să ne inventăm propriile reguli”, zice ea.
 

 
Pe când aveam 9 ani, mama m-a întrebat cum aş vrea să arate casa mea, iar eu am desenat o ciupercă a zânelor. Apoi ea mi-a construit-o.

Nu cred că-mi dădeam seama că era neobişnuită şi nici acum nu mi se pare aşa pentru că şi acum desenez case. Asta e o casă la comandă, cu 6 etaje, în insula Bali. E construită aproape toată din bambus. Livingul are vedere spre vale de la etajul 4. Intrarea în casă se face pe un pod. La tropice e foarte cald, aşa că facem acoperişuri mari, curbate, care să capteze briza. Unele camere au ferestre înalte, ca aerul condiţionat să stea înăuntru, iar gândacii afară. Această cameră am lăsat-o dechisă. Am făcut un pat-cort cu aer condiţionat. O clientă a dorit o cameră cu televizor în colţul livingului ei. Să fac o boxă cu pereţi înalţi în zona aia nu-mi părea o idee bună, aşa că am făcut o capsulă gigantă, împletită.

Avem tot confortul necesar, cum ar fi băile. Aici baia e un coş în colţul livingului, şi trebuie să mărturisesc, unii ezită să-l folosescă. Izolarea fonică încă nu e pe deplin rezolvată. Mai avem de lucru la multe, dar am învăţat că bambusul îţi dă satisfacţii dacă-l foloseşti corect.

De fapt e o iarbă sălbatică. Creşte pe terenuri care altiminteri nu-s productive, – în râpe adânci, pe versanții munţilor. Are nevoie doar de apă de ploaie, de izvor și de soare. Din cele peste 1450 de specii de bambus, existente, noi folosim doar şapte.

El e tata. El m-a făcut să construiesc cu bambus. Stă în mijlocul unui mănunchi de bambuşi – Dendrocalamus asper niger – pe care i-a plantat acum 7 ani. În fiecare an apare o nouă generație de lăstari. Acesta a crescut un metru în trei zile, chiar săptămâna trecută. Se poate vorbi, deci, de cherestea în trei ani, regenerabil.

Recoltăm bambus de la sute de familii care au mănunchiuri. Betung – aşa le numim – sunt foarte lungi. Ajung şi la lungimi de 18 m utilizabili. Încercaţi să coborâţi muntele cu acel buştean. E foarte rezistent: are elasticitatea oţelului şi duritatea cimentului. Rezistă unui şoc de 4 tone. Fiind gol pe dinăuntru, e foarte uşor şi poate fi ridicat de doar câţiva bărbaţi sau chiar de o singură femeie.

Când tata a construit Green School în Bali a folosit bambus la toate clădirile din campus pentru că i-a văzut potenţialul. E ca o promisiune făcută copiilor. E un material sustenabil de care n-o să ducă lipsă. Acum 6 ani, când am văzut prima dată aceste structuri în construcție, mi s-a părut absolut normal. Creşte peste tot. E rezistent. E elegant. Rezistă la cutremure. De ce nu s-a clădit cu el până acuma? Ce facem de-acum încolo?

Împreună cu câţiva dintre cei care au construit Green School am fondat Ibuku. Ibu = mamă, iar ku = a mea, deci e „Mama mea Terra”. La Ibuku suntem o echipă de artizani, arhitecţi şi designeri, care împreună creăm un nou mod de a construi. De 5 ani de când ne-am reunit am clădit peste 50 de structuri unice, majoritatea în Bali. Nouă dintre ele sunt în Green Village – tocmai aţi văzut interiorul uneia din ele – pe care le mobilăm cu mobilier de comandă, le înconjurăm cu grădini de legume… Ne-ar face plăcere să vă invităm pe toţi acolo, cândva. Dacă veniţi veţi putea vizita Green School – în fiecare an facem săli de clasă – şi, la fel, o căsuţă-ciupercă la standardele de azi.

Lucrăm şi la un model de casă pentru export. Asta e o casă tradiţională sumbaneză, pe care am reprodus-o, cu toate detaliile şi materiale textile folosite. Un restaurant cu o bucătărie în aer liber. Arată ca o bucătărie, nu-i aşa? Un pod lung de 22 m, peste râu.

Ce facem noi acum, nu e ceva inedit. De la colibe mici, la poduri sofisticate, ca acesta din Java, bambusul s-a folosit mereu în regiunile tropicale de zeci de mii de ani. Există insule şi chiar continente pe care s-a ajuns cu plute din bambus. Până de curând era aproape imposibil să protejezi bambusul de insecte, aşa că mai tot ce s-a construit din bambus a dispărut. Bambusul neprotejat îmbătrâneşte. Neprotejat, se face praf. De aceea majoritatea oamenilor din Asia crede că nu poţi fi destul de sărac sau de înapoiat ca să-ţi doreşti o casă din bambus.

Aşa că ne-am gândit ce să facem ca să-ți schimbe părerea, cum să-i convingem că bambusul merită să fie folosit la construcţii, ba chiar e de dorit.

În primul rând, am avut nevoie de soluţii sigure de tratare a sa. Boraxul e o sare naturală. El transformă bambusul în material de construcţie fiabil. Tratează-l corect, proiectează atent şi o structură de bambus durează o viaţă.

În al doilea rând, fă ceva extraordinar cu el. Inspiră oamenii. Din fericire, cultura balineză apreciază meşteşugurile. Artizanii sunt apreciaţi. Toate astea sunt combinate cu creatori aventuroşi ai noii generaţii de arhitecţi, designeri şi ingineri locali, care ştiu că proiectează pentru materiale curbe, conice şi tubulare. Nu existră două bârne identice, nu există linii drepte, nici cherestea pe dimensiuni. Formulele consacrate din arhitectură nu se aplică aici. A trebuit să ne inventăm propriile reguli. Întrebăm bambusul la ce e bun, ce vrea să devină şi ne spune să-l respectăm, să-l folosim unde e potrivit, să-l protejăm de apă şi să profităm de curbele lui naturale.

Aşa că proiectăm realmente în 3D, realizând modele structurale la scară din acelaşi material pe care-l vom folosi pentru construcţia casei. Machetele din bambus sunt atât o artă cât şi miezul ingineriei în construcţie.

Ăsta e planul casei.

Îl aducem pe şantier şi cu rigle mici măsurăm fiecare bârnă, fiecare curbură şi alegem bârna de bambus din grămadă care să fie copia perfectă, de folosit la casă.

Suntem foarte atenţi la detalii. De ce uşile sunt mereu dreptunghiulare? De ce nu-s rotunde? Cum poţi face o uşă mai bine? Balamalele sunt supuse gravitaţiei care va câştigă mereu bătălia, aşa că de ce să nu fie un pivot central ca ușa să fie echilibrată? De ce să n-aibă formă de picătură?

Ca să profităm selectiv de avantaje şi să ne conformăm limitărilor impuse de acest material, a trebuit să ne străduim serios şi limitările ne-au condus la ceva inedit. Cum faci un tavan fără scânduri drepte? Credeţi-mă că mi se-ntâmplă să visez plăci de piatră şi placaj. Dar dacă ai noroc de meşteri pricepuţi şi de crăpături fine, împletești tavanul, pui o pânză peste şi-o lăcuieşti. Cum faci blaturi de bucătărie rezistente care să se potrivească structurii curbe deja construite? Taie un bolovan în felii ca pe o pâine, ciopleşte-le manual să se îmbine perfect, lasă crusta acolo, şi… mai tot ce facem e manual. Legătura între structurile de rezistenţă e întărită cu cuie de oţel, dar folosim multe cuişoare făcute de mână din bambus. Sunt sute de cuişoare pe fiecare etaj. Podeaua asta e din scoarţă de bambus lucioasă şi rezistentă. Îi simţi textura dacă umbli desculț.

Podeaua pe care calci îţi poate afecta mersul? Îţi poate schimba amprenta ce-o laşi în urmă, în lume? Îmi amintesc la 9 ani, cum mă minunam, cum simţeam posibilităţile şi un pic idealismul. Avem un drum lung de parcurs şi încă multe de învăţat, dar ştiu un lucru: cu creativitate şi dăruire poţi crea confort şi frumuseţe siguranţă şi chiar lux din materiale care cresc înapoi.

Comentarii (3)
  1. Fara indoiala ca sunt magice aceste case, cum magica e si fiinta care le-a creat!
    Pentru cunoscatori, sunt semne pe chip care arata nivelul spiritual de dezvoltare atins de orice fiinta la un moment dat.
    La astfel de semne nu mai e nevoie de confirmari pentru a recunoaste in astfel de persoane calitati deosebite.
    Dar asta e alta treaba.
    Bambusul e o planta-copac aparte.
    Se stie ca ea a fost introdusa pe pamant din alte colturi de univers. Am mai dat mai demult un exemplu similar cu porumbul si bananierul.
    Pacat ca nu putem vedea reteaua subpamanteana de radacini a bambusului (fiiindca intr-o oarecare masura se recunoaste si la suprafata pamantului!) care ia forme si proportii incredibile.
    Cresterea incredibila cam de un metru pe zi este posibila dupa ce reteaua de radacini a atins dimensiunile necesare.
    Dar si aici, se vede treaba, natura a conceput mecanismele ei de protectie, faptul ca, sub actiunea caldurii si umiditatii specifice tropicale lemnul e atacat si descompus de intreaga gama de ciuperci, bacterii sau insecte, a facut ca acest lemn sa nu fie exploatat peste masura ce ar fi dus la masiva lui periclitare.
    Sa nu uitam ca spatiul asiatic intrece cu mult ca densitate a populatiei, necesar de materiale de constructii sau energie (fiindca se foloseste si la foc!) cam tot ce stim noi din zonele pe care le locuim.
    Daca acest lemn era si durabil, era exploatat si mai tare.
    Se conoaste un fenomen interesant din constructii, din zona cu pricina (China si celelalte tari din jur): schelele, chiar si de la blocurile „zgarie nori” sunt facute din acest bambus!
    E incredibil de tehnica au dezvoltat! Toate aceste trunchiuri sunt doar legate cu sfori (in ultimul timp, natural, din fibre sintetice!) si rezista la inaltimi de zeci de etaje!
    Ce e nou e ca nu poate fi acoperit necesarul de astfel de trunchiuri decat cu greu si au inceput sa le recolteze tot mai timpuriu (structura lemnului neapucand sa ajunga la maturitate!) ceea ce a dus la accidente, schele care candva erau indestructibile au inceput sa cedeze!
    Ca peste tot in viata un echilibru natural e bun asadar in toate!
    Oricum frumusetea lemnului e aparte, indoirea lui in forme ce ung sufletul fac ca aceste constructii sa se deosebeasca profund de cele cu care suntem obisnuiti prin prelucrarea lemnului nostru autohton.
    Sigur ca asa ceva la noi ar arata ca o cabana de brad in padurea tropicala!
    Noi n-am sti cum sa impoedicam crivatul sa patrunda in ea, nu sa captam briza!
    Dar ce se vede in material oglindeste modul placut in care vom trai candva pe pamant!
    Pretutindeni pe pamant ne stau la dispozitie materiale care de care mai deosebite!
    Si la noi a luat amploare constructia de case din argila, baloti, lemn sau piatra de-ti creste inima!

     
  2. Esenta acestiu comentariu -teme sta in urmatorul citat „Podeaua pe care calci îţi poate afecta mersul? Îţi poate schimba amprenta ce-o laşi în urmă, în lume? Îmi amintesc la 9 ani, cum mă minunam, cum simţeam posibilităţile şi un pic idealismul. Avem un drum lung de parcurs şi încă multe de învăţat, dar ştiu un lucru: cu creativitate şi dăruire poţi crea confort şi frumuseţe siguranţă şi chiar lux din materiale care cresc înapoi. ” Este o continuare de obiceiuri si traditii locale aduse la stiinta din prezent si la construirea unei societati sustenabile impreuna cu natura, dand frau liber adevaratei structuri umane: creativitatea, inovatia, imaginatia, munca, respectul reciproc, colaborarea si impartirea bucuriilor impreuna. Ei fac parte armonios si din trecut si din prezent si au o viziune frumoasa asupra viitorului – pe acesta minunata, bogata si iubitoare planeta pamant. Si noi avem in cel putin 47 de zone…daca le cautam si vrem sa le recunoastem ca valori inestimabile venite si pastrate cu sfintenie din trecut si care …precum printul Charles ..daca le-am repune in valoare..am descoperii ca nu doar ca „limba noastra este o comoara in adancuri infundata , un sirag de piatra rara, pe mosie revarsata”..ci tot ceea ce ne inconjoara, fauna, flora, relief, oameni si suflete vii care isi apreciaza realitatile palpabile, unice si inestimabile, ca valoare, identitate si stabilitate, nu banii efemeri si drumurile pustii ale strainatatii. Este mereu o alegere …de ce devin ceea ce am devenit…la ce imi foloseste..ce ofer la schimb in dar acestui pamant ….?De ce am devenit medic si nu arhitect..de ce bancher si nu mestesugar…cand chemarea calitatilor mele este diferita de manifestarea actuala care…nu ma ajuta, nu ma satisface…?? ? Dar cand sufletul iti canta alegand a face ce iti place . nici o clipa nu se mai numeste munca, ci provocare…si aici timpul capata alta dimensiune si sufletul alte satisfactii. Si se vad, ca au rezultate sub toate aspectele in special de sanatate si prezenta in realitate fericita plenar. Doamna de mai sus este un exemplu viu.

     
  3. stilul acesta de case este visul meu
    mi-am dorit intotdeauna sa am o casa din lemn sau din pamant
    ceva care sa se armonizeze cu natura si sa poata fi integrata
    in natura
    mai sper ca va fi posibil ….
    multumesc pt articol , mi-a umplut sufletul

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top