skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Vibrația muzicii

 

Nu este niciun secret că muzica este compusă din tonuri, iar fiecare ton în parte reprezintă o anumită vibrație. Muzica ne încântă și ne face să visăm, să râdem, să fim triști, plini de viață, melancolici și nu numai atât. Ea ne atinge sufletele într-un mod pe care ștința nu l-a descoperit încă. Totuși, știința ne poate arăta astăzi muzica în mod vizual, fizic, astfel încât să o putem percepe cu ochii sau chiar să o atingem dacă dorim. S-a descoperit că fiecare vibrație în parte rearanjează materia în tipare surprinzătoare, extrem de plăcute privirii. Tot ceea ce veți vedea în clipul următor sunt experimente reale.

Artistul Nigel John Stanford ne prezintă o melodie pe care să o putem vedea „CYMATICS: Science Vs. Music”

Vizionare plăcută!

 

Comentarii (35)
 1. Buna dimineata File de lumina si tuturor celor care intrati pe site. Absolut fascinant! Tare multumesc File de lumina! Superb articolul.

   
  1. Multumim Oana pentru cuvintele frumoase si gandurile bune. Ma bucur ca ti-a placut.
   Sa ai o zi minunata!

    
 2. Pe vremurile studentziei mele(sic!) astfel de ‘experimente’ si altele chiar si mai si erau absolut obishnuite in laboratoarele de acustica ale facultatzilor. Nu era nimic … fascinant in relatzia undelor sonore cu diferitele structuri ale multiplelor materiale, da’ toate astea erau limitate doar la spatziul universitar sau cel de cercetare. Daca astazi am avea totzi posibilitatea de a urmari nivelul cercetarilor facute acum mai bine de o suta de ani de catre Edison sau Tesla de exemplu, multzi dintre noi ar avea impresia ca urmaresc experimente … SF produse de fiintze din alta galaxie! Si cum pe vremea celor doi nu exista youtube-ul si nici internetul… Ce-i drept, ceea ce face ‘artistul’ Nigel John Stanford poate parea fascinant, insa doar ochilor privitorilor nefamiliarizatzi prea mult cu fizica si shtiintzele exacte. Cind unii au ajuns deja sa clonezele fiintzele vii sau chiar sa simuleze pina si … moartea organica, exibitzionismele de genul asta tzin eminamente de zona … circului, bilciului si a showbiz-ului. Efectele interesante obtzinute in videoclip n-au insa absolut nici o legatura cu muzica: acelashi gen de ‘reactzie’ a firelor de nisip sau a lichidelor se obtzine si in urma undelor sonore produse de un tren in mishcare, de curgerea unei cascade sau chiar de … mieunatul unei pisici in calduri! Fara sa vreau sa fiu … ‘gica-contra’ ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca prea des ne lasam ‘fascinatzi’ de lucrushoare placute sau frumoase privirilor da’ care nu au absolut nimic neobishnuit sau fascinatoriu in ele. In fond muzica nu poate fi in mod real ‘atinsa’ decit de cel care cinta la un instrument sau cel mult de timpanele ascultatorilor… A ‘privi’ muzica e doar o figura de stil. Inca…

   
  1. Stimate domnule frei_herr, eu nu inteleg ce idee doriti sa transmiteti. In primul rand, nu este nimic aici prezentat ca o descoperire tehnologica, sau vreo inovatie miraculoasa. E doar un artist care a avut ideea de a-si face un clip folosind aceste tehnici neobisnuite. Daca dvs. nu va place atunci asta este alta problema.
   „Efectele interesante obtzinute in videoclip n-au insa absolut nici o legatura cu muzica” spuneti dvs. Evident ca majoritatea efectelor sunt generate de undele sonore ale muzicii, deci au o legatura directa cauza-efect. Faptul ca ele pot fi obtinute si generand alte sunete e perfect adevarat dar nu are nimic comun cu articolul de fata.

   P.S. Va rog renuntati la sh, tz si alte asemenea inlocuiri pentru ș, ț, etc. Ele nu exista in limba romana si ceea ce scrieti poate fi urmarit cu dificultate. Daca aveți tastatura românească, folosiți ă ș ț â î daca nu, nu-i nicio problemă folosiți a,s,t,a, i.

    
   1. Stimate domnule Razvan, in loc sa va simtzitzi indrituit sa facetzi observatzii lingvistice neavenite in contextul articolului si despre lucruri care afirmatzi cu o convingere demna de o cauza mai buna ca … n-ar exista – fie si pt. simplul motiv ca nivelul de cultura nu se opreshte doar la … clasa a VIII-a sau la stupizenia cartezian limitativa ca inainte si/sau dupa conjunctzia „si” nu se pune ‘virgula’ (va informez ca se pune!) – ei bine, eu cred c-ar fi mult mai … fascinant sa abordam orice tema de discutzie sau numai enuntziativa si in contextul respectarii ADEVARULUI SHTIINTZIFIC. Cu ‘sh’ si ‘tz’ sau fara. Care oricum nu v-au creat ‘dificultatzi’; ci doar ati tzinut mortzish sa le prezumatzi. Desigur, cu ‘elegantza’…
    P.S. Faptul ca nu atzi intzeles … ideea transmitzatoare este deja problema dvs. Imi pare rau da’ nu pot sa fac retroversiuni din romana in … romana. Si nici un excurs despre acustica, interconditzionalitatea cauza-efect sau inuutilitatea … showbiz-iana a demersului ‘artistic’ nu este cazul sa dezvoltam… Eu, ca si multzi altzii, sint doar un ascultator de muzica. Buna, in general. Si, ca un bun … chicos rostogan-ian ce sint, cred inca ca ea este cea care …”ne gidila urechile in mod placut”. Simplu si fara interventzia efectelor pirotehnice…
    Sanatate si … no offence.

     
    1. Stimate domnule frei_herr, pe mine sincer ma deranjeaza sh, tz si alte asemenea scrieri ce duc gramatica limbii romane intr-o zona nebuloasa. Va rog sa ma credeti ca citesc cu dificultate asemenea texte. Poate dumneavoastra v-ati obisnuit, si vi se pare normal, insa pentru ceilalti nu este asa. Prin urmare, la noi pe site nu se comenteaza in felul acesta. Este pur si simplu o regula care trebuie respectata.
     Din consideratie si din respect, v-am atentionat in acest sens. Nu doresc sa editez comentariile altora, nici nu-mi doresc sa le sterg, mi se pare, o consumare de resurse inutila. Eu va respect, dumneavoastra ma respectati, haideti cu totii sa respectam regulile.
     Va multumesc!

      
     1. Stimate domnule Razvan, pe mine nu ma deranjeaza deloc faptul ca … va deranjeaza pe dvs. iaaa, nishte amarite de idiosincrazii lingvistice pe care de altfel vi le-am mai explicat pe larg si acum vreo doi ani parca, nu? Sper ca mai tzinetzi minte ce va spuneam eu atunci ca ziceau Alexandru Graur, Ion Coteanu si Iorgu Iordan despre … fonemele exotice si despre cumplita stupiditate a unor ‘norme’ lingvistice sententzios condamnate la ridicol chiar de catre domnii academicieni ai Sectziei de Lingvistica a Academiei Romane!…
      Acu’ – pt. ca tot traim intr-o tzara democratica, cu acces liber garantat la informatzie (orice informatzie) si auto-pretins … toleranta dtpdv -, traducetzi-mi mai exact si mie ce-atzi vrut sa spunetzi cu:
      „Prin urmare, la noi pe site nu se comenteaza in felul acesta (‘sh’ si ‘tz’ baniuiesc). Este pur si simplu o regula care trebuie respectata. Din consideratie si din respect, v-am atentionat in acest sens.”
      Chiar asa? Limba romana si rafinatele-i ei exceptzii au devenit motiv deee … PRIGOANA?!?
      Adica ce sa intzeleg, DOMNULE Razvan, ma … datzi afara de pe site-ul dvs. pt. de risul curcilor fapt ca nu ma … ‘conformez’ regulilor lingvistice pe care dvs. pretindetzi implicit ca le cunoashtetzi atit de bine???
      Vorbitzi serios?
      Doar asta sa fie tolerantza, credintza in Dumnezeu, dragostea de aproapele nostru si … intzelepciunea ce deriva din pilduitorul nume … „File de Lumina”?!? Refuz sincer si cu toata energia sa cred ca dvs. atzi putea concepe asa ceva!
      Da’ daca ma inshel si am intzeles corect ‘avertismentul’ dvs. ma vad atunci nevoit sa va retrimit la … Biblioteca Academiei. Unde putetzi sa lecturatzi in deplina tolerantza lucrarile celor trei de mai sus. Care probabil ar trebui si ei datzi afara din … lingvistica romana, nu?
      Cit priveshte respectul, cu tot respectul necesar va atentzionez ca in situatzia asta avetzi o opinie non-conforma cu ceea ce presupune cu adevarat acesta.
      In rest eu va respect (desi nu va cunosc), dumneavostra pretindetzi ca ma respectatzi (desi nu ma cunoashtetzi absolut deloc), da’ pe undeva prin … praful logicii aristotelice o fi vreo nota de subsol care face referire la respectul strict conditzionat deee … pozitzia de ‘dreptzi’ in fatza fonemelor sacrosante ale limbii romane, nu?!? Limitat invatzate la buchia manualelor shcolare doar pt. ca stresatul cortex al elevilor sa nu sufere cumva prea mult de pe urma … exceptziilor care ‘contrazic’ regula.

      P.S. Decit sa umplem (asa cum tzinetzi mortzish) paginile dvs. cu … ‘exegeze’ sterile, puerile, inutile si profund futile despre fonemele exotice ‘sh’ si ‘tz’ (din scrierile si manuscrisele scriitorilor sau ziarishtilor cultzi romani de dinainte de ‘reforma’ lingvistica comunista din ’53-’65!), cred ar fi mult mai intzelept si ziditor sa publicatzi poate chiar doua articole pe zi. Cu sau fara ‘sh’ si ‘tz’… Si, nu in ultimul rind, sa permitetzi publicarea articolelor si altor prieteni sau … ne-prieteni(sic!) ai site-lui: atzi avea surpriza sa cititzi texte extrem de interesante care i-a face pe unii dintre cei de pe aici care se ocupa doar cu … ‘bifatul’ elogiator sa gindeasca de doua ori inainte de a face comentarii fara substantza intelectuala, educatzionala sau chiar morala.
      P.P.S. Acu’ sincer, da’ sincer de tot: Scoatetzi din pagina de la articolul de fatza toate comentariile mele sau cele ale celor care au postat doar ‘motivatzi’ de ele si vedetzi cuuu … ce raminetzi!
      Nu vi se pare cam … subtzire?
      Ceea ce incerc eu sa va spun e ca ar trebui sa incercatzi sa ridicatzi nitzel si nivelul concersatzional si de idei (utile, inutile, pro sau contra, nu conteaza) al celor ce comenteaza pe aici, nu numai dvs. sa va straduitzi s-o facetzi.
      Cu ‘sh’ si ‘tz’ sau nu!
      Asta e, domnule Razvan, Biblia spune parca ca trebuie sa avetzi si … oi negre cu care sa datzi ‘exemplu’ deee … „asa nu!”. Altfel la ce-ar mai fi bune invatzaturile Ei?
      Datzi-mi un semnal de elegantza si buna primire si o sa avetzi parte imediat de un text fenomenal. Nu lung da’ extrem de ziditor. Am chiar si acceptul autorului…

       
    2. Ufff… tare greu cu dumneavoastra… :) ati emis atatea idei incat trebuie sa le iau pe rand ca sa nu ma ratacesc.

     1. „pe mine nu ma deranjeaza deloc faptul ca … va deranjeaza pe dvs.” – asta nu e o problema pt. mine.

     Daca mi-ati scrie mie personal n-as avea nimic de obiectat, din nefericire trebuie sa indeplinesc si rolul cateodata ingrat de administrator in care sa pun regulile „binelui comun” mai presus de altele.

     2. „nishte amarite de idiosincrazii lingvistice pe care de altfel vi le-am mai explicat pe larg si acum vreo doi ani parca, nu?
     Sper ca mai tzinetzi minte ce va spuneam eu atunci ca ziceau Alexandru Graur, Ion Coteanu si Iorgu Iordan despre … fonemele exotice si despre cumplita stupiditate a unor ‘norme’ lingvistice sententzios condamnate la ridicol chiar de catre domnii academicieni ai Sectziei de Lingvistica a Academiei Romane!…”


     Da, tin minte discutia noastra din urma cu doi ani si daca-mi aduc bine aminte nici atunci nu am ajuns la o concluzie, intrucat dvs. ati ramas la parerea dvs. eu la a mea. Asta e viata, nu trebuie sa avem mereu pareri comune, nu e nici util nici constructiv, nici macar la nivel evolutiv, educational sau cognitiv.

     3. „Acu’ – pt. ca tot traim intr-o tzara democratica, cu acces liber garantat la informatzie (orice informatzie) si auto-pretins … toleranta dtpdv”

     Democaratia este dupa cum bine stiti un termen relativ care in niciun caz nu are vreo legatura cu informatia sau cu Internetul. :) Democratie inseamna printre altele si respectul fata de lege, respectul fata de ceilalti, iar daca am vota maine pe acest site referitor la regulile ce urmeaza a fi aplicate care credeti ca ar fi rezultatul? :) Sa nu confundam democratia cu haosul si anarhia acolo unde fiecare face ce vrea dupa cum il taie capul.
     Oricum, referintele mele la democratie nu au niciun sens intrucat dupa cum spuneam, pe Internet nu exista democratie. Exista diverse site-uri care sunt proprietatea cuiva si fiecare proprietar face ce doreste cu bucatica care-i apartine. E problema fiecaruia. Referitor la accesul liber si garantat la informatie sper ca glumiti nu? Este evident ca aceasta formulare se refera strict la informatiile care apartin statului si au ca obiect informatiile de interes public. Nu cred ca veti obtine vreodata in mod legal acces la arhivele unei firme private sau la informatii clasificate ca secrete de stat. Prin urmare, puteti sa solicitati unui minister informatiile de interes public pe care le doriti insa niciodata nu puteti face acest lucru in fata unei persoane sau a unei firme private.

     4. traducetzi-mi mai exact si mie ce-atzi vrut sa spunetzi cu:
     “Prin urmare, la noi pe site nu se comenteaza in felul acesta (‘sh’ si ‘tz’ baniuiesc). Este pur si simplu o regula care trebuie respectata. Din consideratie si din respect, v-am atentionat in acest sens.”
     Chiar asa? Limba romana si rafinatele-i ei exceptzii au devenit motiv deee … PRIGOANA?!?


     Ufff… prigoana – ce cuvinte dure folositi. Nimeni nu va prigoneste ci doar va atentioneaza ca sunt reguli care tin strict de lizibilitatea textului. Va rog sa ganditi la urmatorul aspect. La ce tineti dumneavoastra mai mult atunci cand comentati? La mandria de a va impune punctul de vedere? Sau la o modalitate cat mai facila de a da acces usor celorlalti la meandrele gandurilor si argumentarilor dvs.? Sunteti constient ca o mare parte din cursivitatea informatiei transmise se poate pierde datorita formei? Spre exemplu, o doamna in varsta care a fost corector o viata intreaga mi-a marturisit ca datorita deformatiei profesionale ea nu se mai poate bucura de nicio carte, de niciun text intrucat la fiecare virgula lipsa, sau litera „mancata” ochii ii raman atintiti asupra greselii si atentia necesara citirii textului se dizolva. Si asta se intampla de la o simpla virgula.

     5. Adica ce sa intzeleg, DOMNULE Razvan, ma … datzi afara de pe site-ul dvs. pt. de risul curcilor fapt ca nu ma … ‘conformez’ regulilor lingvistice pe care dvs. pretindetzi implicit ca le cunoashtetzi atit de bine???

     Tin sa va spun ca nu pretind ca sunt un expert in lingvistica sau in gramatica limbii romane. Nu am sustinut sau pretins acest lucru niciodata, dar credeti ca cer prea mult sa folosim forma ortografica unanim acceptata ce poate fi regasita in DEX pentru cuvintele scrise aici?

     6. Doar asta sa fie tolerantza, credintza in Dumnezeu, dragostea de aproapele nostru si … intzelepciunea ce deriva din pilduitorul nume … “File de Lumina”?!? Refuz sincer si cu toata energia sa cred ca dvs. atzi putea concepe asa ceva!
     Da’ daca ma inshel si am intzeles corect ‘avertismentul’ dvs. ma vad atunci nevoit sa va retrimit la … Biblioteca Academiei. Unde putetzi sa lecturatzi in deplina tolerantza lucrarile celor trei de mai sus. Care probabil ar trebui si ei datzi afara din … lingvistica romana, nu?
     Cit priveshte respectul, cu tot respectul necesar va atentzionez ca in situatzia asta avetzi o opinie non-conforma cu ceea ce presupune cu adevarat acesta.


     Referitor la toleranta… ce pot spune? Toleranta absoluta apartine doar divinitatii, in rest fiecare dintre noi avem un nivel al tolerantei mai ridicat sau mai scazut. Daca va spun ca va iubesc ma credeti? Va iubesc asa cum iubesc tot ce ma inconjoara, natura, un rasarit de soare, un tril de pasarele, asa iubesc pe orice om indiferent din ce natie ar fi, sau ce pareri are. Si iubirea pentru tot si toate are si o latura care se numeste apreciere si alta denumita respect. Evident acest lucru vi l-am mai spus. Faptul ca sunteti o persoana culta, cu pareri bine conturate, nu face decat sa-mi bucure sufletul.

     7. In rest eu va respect (desi nu va cunosc), dumneavostra pretindetzi ca ma respectatzi (desi nu ma cunoashtetzi absolut deloc), da’ pe undeva prin … praful logicii aristotelice o fi vreo nota de subsol care face referire la respectul strict conditzionat deee … pozitzia de ‘dreptzi’ in fatza fonemelor sacrosante ale limbii romane, nu?!? Limitat invatzate la buchia manualelor shcolare doar pt. ca stresatul cortex al elevilor sa nu sufere cumva prea mult de pe urma … exceptziilor care ‘contrazic’ regula.

     Aici deja nu am ce comenta, am specificat anterior ce am avut de spus pe tema aceasta.

     8. P.S. Decit sa umplem (asa cum tzinetzi mortzish) paginile dvs. cu … ‘exegeze’ sterile, puerile, inutile si profund futile despre fonemele exotice ‘sh’ si ‘tz’ (din scrierile si manuscrisele scriitorilor sau ziarishtilor cultzi romani de dinainte de ‘reforma’ lingvistica comunista din ’53-’65!), cred ar fi mult mai intzelept si ziditor sa publicatzi poate chiar doua articole pe zi. Cu sau fara ‘sh’ si ‘tz’…

     Credeti ca nu as vrea? Bineinteles ca mi-as dori, dar puterile noastre sunt limitate, la fel ca si resursele financiare. Ne-ar mai trebui inca o persoana care sa se ocupe de acest lucru. In momentul de fata nu ne permitem asa ceva. Acest site este sustinut financiar din alte surse, intrucat nu „produce valoare monetara”.

     9. Si, nu in ultimul rind, sa permitetzi publicarea articolelor si altor prieteni sau … ne-prieteni(sic!) ai site-lui: atzi avea surpriza sa cititzi texte extrem de interesante care i-a face pe unii dintre cei de pe aici care se ocupa doar cu … ‘bifatul’ elogiator sa gindeasca de doua ori inainte de a face comentarii fara substantza intelectuala, educatzionala sau chiar morala.

     Evident ca permitem acest lucru, am publicat de multe ori articole ale celor care doreau acest lucru. Evident a trebuit sa le citim si noi inainte si sa ne dam acordul deoarece nu putem publica orice.

     10. P.P.S. Acu’ sincer, da’ sincer de tot: Scoatetzi din pagina de la articolul de fatza toate comentariile mele sau cele ale celor care au postat doar ‘motivatzi’ de ele si vedetzi cuuu … ce raminetzi!
     Nu vi se pare cam … subtzire?
     Ceea ce incerc eu sa va spun e ca ar trebui sa incercatzi sa ridicatzi nitzel si nivelul concersatzional si de idei (utile, inutile, pro sau contra, nu conteaza) al celor ce comenteaza pe aici, nu numai dvs. sa va straduitzi s-o facetzi.
     Cu ‘sh’ si ‘tz’ sau nu!


     Eeee… fiecare comenteaza ce doreste, cand doreste si daca doreste. Sincer noi facem ce putem, si nu e rea-vointa. Daca exista persoane cu o inteligenta ridicata si o cunoastere pe masura si doresc sa se exprime, nu au niciun impediment. Pot sa o faca oricand doresc. Faptul ca dvs. nu va plac comentariile care nu aduc un plus de valoare articolului zilei nu inseamna neaparat ceva rau. Poate ca acel om a dorit sa transmita o emotie, o stare, o traire. Pentru acest lucru nu ai nevoie de un tren intreg de idei si de metafore mestesugite. El a vrut sa transmita si altora starea lui. E dreptul lui.

     11. Asta e, domnule Razvan, Biblia spune parca ca trebuie sa avetzi si … oi negre cu care sa datzi ‘exemplu’ deee … “asa nu!”. Altfel la ce-ar mai fi bune invatzaturile Ei?

     Referitor la oi negre nu pot sa spun decat ca din punctul meu de vedere nu exista oi negre. :)

     12. Datzi-mi un semnal de elegantza si buna primire si o sa avetzi parte imediat de un text fenomenal. Nu lung da’ extrem de ziditor. Am chiar si acceptul autorului…

     Eu v-am raspuns asa cum am crezut de cuvinta mesajului dvs. daca v-a placut sau nu raspunsul meu asta depinde strict de dvs. Referitor la textul mentionat de dvs. asa cum am mentionat anterior nu e niciun fel de problema in a-l primi si eventual publica, cu mentiunea ca acest text va trebui sa il citim inainte si sa vedem despre ce e vorba.

     O zi minunata sa aveti cu cat mai putini de sh si tz !
     :Happy-Grin:

      
     1. Apreciez raspunsul in extenso desi as fi vrut sa nu pierdetzi chiar atita timp cu mine. Nu inca…
      Daca sint insa de acord sau nu cu modul cum ‘motivatzi’ punctual spusele mele asta e deja o cu totul alta poveste. Si nu vreau s-o tzinem asa la infinit.
      Un lucru stiu insa extrem de bine; din experientza personala si aaa … umanitatzii:

      ORICE LUCRU TRAINIC CU ADEVARAT ARE LA BAZA MAI INTII … UN CONFLICT!

      Chiar daca la dvs. pot detecta cele mai oneste intentzii, va rog, nu ma mai gratulatzi cu … „o zi minunata”!
      Americanescul „have a nice day” n-a prins absolut deloc nici macar la malitzioshii englezi. La noi a ajuns sa aiba insa prin excesiva si abuziva folosire doar conotatzii – sorry! – cosmopolit … papagaliceshti. Limba romana – ca tot imi datzi mereu cu DEX-ul in moalele capului (fitzi linishtit, nu ma formalizez!) – are urari nespus de frumoase si pline de semnificatzii. As prefera chiar si numai nishte emoticoane la sfirshit de comentariu: au o doza mai mare de umanitate, sint haioase, au farmec si intzeles si pot da tonul potrivit la finalul unui dialog mai … ‘contondent’. A propos, le avetzi pe undeva pe aici sau trebuie sa le … import din alta parte?
      Cit priveshte numarul de ‘sh’-uri si ‘tz’-uri sper sa nu va dezamagesc da’ nu pot decit sa incerc sa limitez numarul lor la strictul necesar corectei intzelegeri a cuvintelor. Iar atunci cind o sa explic mai pe indelete – pe e-mail-ul privat, nu aici – care sint si celelate motivatzii mult mai importante ale folosirii lor, nu stiu de ce (chiar zimbesc la ideea asta) da’ cred ca o sa devenitzi chiar dvs. … fanul lor! Unu’ mai mic, desigur…
      Va trimit cit de curind textul cu pricina. Cu conditzia sa nu modificatzi nimic la el. ABSOLUT NIMIC. Cu atit mai putzin – Doamne fereshte! – fonemele mele exotice… Ei uite, chiar acum ar fi mers un emoticon adecvat…
      Sanatate si noapte buna!

       
   2. Sa nu uit, domnule Razvan : N-ar fi lipsit de utilitate practica cit si de deontologie … forumistica, sa le transmitetzi si sa le insuflatzi – alaturi de filele de lumina, desigur – tuturor celor ce va citesc cu placere si cuvenitul respect datorat altor opinii sau opiniilor contrare. Utile sau preupus inutile. Ale ‘istetzilor’ sau doar ale celor care in afara … debordarii de bucurii interioare on-topice se pricep, cum altfel decit minunat, la ‘aprecieri’ indelung educate privitoare exact laaa … ‘istetzime’. Mereu a altora, evident…
    Iar asta in spiritul … common sense-ului, cum ar spune britanicii. In engeza pentru ca in romana s-ar putea sa le ‘sune’ unora, care nu sint prea obishnuitzi cu deprinderile democratice, nitzel ofensator…
    Multzumesc.

     
    1. Domnule frei_herr, daca va simtiti atins de unele remarci ale unuia si altuia, puteti sa-i replicati, sa va spuneti punctul de vedere, in limitele bunului simt. Eu nu sunt tatal la care vin copii sa se planga ca le-a fost luata jucaria sau ca au fost stropiti cu apa. Interventiile mele sunt, de regula, atunci cand se depasesc anumite bariere de limbaj, de bun simt, cand se inregistreaza anumite derapaje nedorite. Schimbul de idei si acceptarea diversitatii conduce la acel nivel de toleranta pe care ni-l dorim cu totii.
     O zi minunata!

      
     1. Domnule Razvan, ma simt datoare sa incep prin a va multumi din tot sufletul pentru tot ce faceti pentru noi si chiar daca eu nu am timp pentru comentarii sa stiti ca urmaresc File de lumina si intotdeauna va transmit multumiri cu inima, ori de cate ori citesc, ascult si vad lucrurile minunate pe care le scoateti parca dintr-un „sac fermecat”. Uneori citesc si comentarii, asa cum s-a intamplat azi cand am vazut cu cata rabdare ati raspuns D-lui ANONIM(frei_herr) Stiti, eu consider ca va consumati enrgie prea multa si nu cred ca merita…Uneori a ignora e mult mai bine decat a incerca sa schimbam o mentalitate! Oricum, sa stiti ca apreciez faptul ca D-voastra chiar sunteti un om bun, minunat si va multumesc pentru ca existati!

       
     2. Domnule Razvan, cu bucurie de seara eu va anuntz ca ma simt EXTREM DE LIBER (‘dator’ nu ma simt decit in fatza bunului Dumnezeu si a parintzilor mei, helas!decedatzi, fie-le tzarina ushoara) si va reamintesc – ashaaa, in general – ce spunea intzeleptul moralist grec Plutarh in a sa „Moralia” despre … ignorantza/ignorare:

      ” Mai grava si infinit mai periculoasa chiar decit ignorarea adevarului in scopul schimbarii lui in interesul ne-adevarului, este chiar … ignorantza insashi!”
      Da ‘sarmanul’ Plutarh n-avea cum sa tzina legatura cu poetul Publius Ovidius Naso ca sa stie cum mai e … vremea laaa … Constantza – pardon, Tomis – sau cu Hermann von Helmholtz ca sa afle ce noutatzi mai sint in domeniul … conservarii energiei.
      Lasind gluma deoparte (sau nu?), eu chiar apreciez faptul ca dvs. (cu litera mica totushi, sa nu ofensam … DEX-ul) chiar sintetzi un om bun (a zis, a insinuat sau a adus cineva dovezi ca n-atzi fi?!?) si sintetzi si un om care facetzi un lucru minunat. Fapt pt. care va multzumesc, daca n-am avut timpul necesar s-o fac pina acum.
      Sub nici o forma insa nu pot sa va multzumesc caaa … existatzi!
      Fie si datorita motivului ca de regula faci lucrul asta catre … cauza si nu catre efect: deci ar trebui sa le multzumesc … parintzilor dvs. in cel mai bun caz. Da’ eu nu va ridic inca o statuie – sau, ma rog, un bust – mai ales pt. ca Universul asta ashteapta de prea multa vreme sa ne venim odata in simtziri si sa mai punem mina sa mai si facem cite ceva practic si folositor cu adevarat. Nu numai sa dam din gura cu ostentatzie … adulatorie!
      Ori macar sa gindim analitic (daca nu ne pricem mai bine la altceva), sa schimbam idei ADEVARATE nu surogate de … sulemeneli si – scuze! – izmeneli verbale, sa traim extragind din dialogurile sau convorbirile noastre lucruri ziditoare din adevarurile nespuse, dureroase, din cele care zguduie inconfortabil fiintza umana, tocmai cu menirea de a o aduce la suprafatza adevarata a trairii ei.
      Adica laaa … ADEVAR, domnule Razvan. Nu la ‘poza’ acestuia…
      Gata, va doresc o noapte cit mai linishtita ca dupa ce o sa publicatzi textul ala nici nu shtitzi … ce mai freamat, ce mai zbucium o sa fie in inimioarele ‘mizericordioaselor’ fapturi!
      Multa sanatate…

       
    2. „Daca nu putem sa fim buni, sa incercam sa fim macar politicosi”, spunea Nicolae Steinhardt in Jurnalul fericirii. Puteti sa-l contraziceti D-le ANONIM (frei_herr)?

      
     1. Serios?
      Chiar vretzi sa … ne „batem” in Nicu Steinhardt, inestimabila doamna/domnishoara?!?
      Avind in vedere citatul cit mai ales MOTIVATZIA pt. care credetzi dvs. ca va facetzi publica … angoasa (existentzialista banuiesc) referitoare la politetze si, sa zicem, ‘tribulatziile’ omului in contact cu aceasta, o sa va dau un citat edificator care, sper, sa va faca sa va piara ‘gustul’ de facut mishto de lucruri pe care le intzelegetzi prea putzin…
      Citatul este autentic 100%, nu se gaseshte in „Jurnalul Fericirii” ci in jurnalul sau manuscris; mai mult al … nefericirii si cu sigurantza necitit de dvs. din motiv de … inaccesibilitate. Citatul e posibil sa va lase cu un gust macar salciu daca nu amar sau chiar sa va ‘shocheze’ cu privire la curtoazia, respectul, amabilitatea, cuviintza deci POLITETZEA, aratate de ‘sfintul’ Steinhardt – om si el, nu? – altor cetatzeni (oameni ‘derivatzi’ si ei din Adam si Eva parca) – si care ne arata cum pina si unul dintre cei mai inteligentzi si intzeleptzi oameni poate fi … umoral, adica foarte departe de ceea ce ne imaginam (stupid zic eu) ca ar fi … egalitatea oamenilor in fatza lui Dumnezeu; tatal nostru al TUTUROR, nu-i asa ?!?
      A propos, autorul si-a intitulat exceptzionala sa carte … „Jurnelul Fericirii”, da’ stupizii care dorm noaptea cu DEX-ul sub cap si-si imagineaza egotic ca ei sint pastratorii … curatzeniei limbii romane (pauza de ris…) au tzinut mortzish sa-l editeze, chipurile corect, sub numele de „Jurnalul Fericirii”. Eu stiu de ce Nicu Steinhardt a facut acest lucru. Dvs. shtitzi de ce? Si stiu tot la fel de bine de ce si pt. ce eu scriu cu fonemele exotice ‘tz’ si ‘sh’. Si nu ma intereseaza daca altora le place sau nu, sint de acord sau nu, ii ‘irita’, ii burica sau ii oftica de-a dreptul! Nu-mi pasa pur si simplu. Am alte lucruri mai importante de invatzat chiar eu personal decit sa pierd timpul cu lucrurile fara nici un fel de importantza cognitiva…
      Cu sigurantza va plictisesc asa ca iata totushi citatul, inestimabila doamna:

      „Printre tzigani… Rasismul este o demenţă, dar – cum să spun? – nerasismul, contestarea unor rase deosebite, fiecare cu însuşirile ei, este o nerozie. Sint mai degrabă certăreţi, rostul vieţii lor e gilceava, harţa; fără de larmă şi tărăboi se asfixiază şi pier; pingăritori, au un dar neîntrecut de a terfeli totul; mincinoşi, minţim cu toţii, dar idealizăm realul, la ei e altfel, ca la antimaterie. Şi găsesc de cuviinţă să-şi întărească minciunile cu jurăminte grele: să-mi sară ochii, să-mi moară mama, să fiu nebun. (…) Şi nu le poţi intra în voie. Oricit de frumos le vorbeşti, orice umilinţă, orice făţărnicie: deopotrivă de inutile. Leneşi, urăsc pe cine le cere un efort, o lene îndărătnică, violentă, ca instinctul de conservare. Şi nu pot bea în circiumi, numai afară, pe stradă, cu sticlele înşirate alături şi puradeii roată; o maidanofilie, un exhibiţionism, o nostalgie a bilciului; şi un jind al ocării, ţipetelor, poalelor date peste cap. Spurcăciunea. Dracul sordid, dracul poltron, dracul ţopăitor. Cărora Coşbuc le-a găsit nume atât de potrivite şi care îşi fac din cur – sorry, sint chiar vorbele ‘sfintului’! – o goarnă.“
      Interesant, nu?…
      Frumos, nuu??…
      …Ziditor, doamna, nuuu?!?
      Acum ashtept, adica am rabdare, sa va ‘vindecatzi’ – fie si partzial, temporar sau … temporal – de … ideosincraziile referitoare la POLITETZE!
      Nu de alta da’ n-as dori sa dau aici, in mod EXPLICIT, citate si din alte monumente ale culturii si spiritualitatzii romaneshti (Eminescu, Creanga, Caragiale, Goga, Slavici, Rebreanu, etc.) care au scris si chiar gindit in nishte termeni care i-ar rushina chiar pe cei la care facea referire Nicu Steinhardt!
      Bref, stimata doamna ‘profesoara’ de … bune maniere, una dintre deosebirile fundamentale dintre mine si dvs. sau altzii asemenea este ca eu nu sint ipocrit. Sau macar incerc sa nu fiu; pt. ca mai intii caut sa intzeleg mecanismele interioare care ne motiveaza pe noi ca oameni, cu tot cu ‘natura’ noastra. Umana si ea in fondul ei…
      Nu-i asa ca in ‘lumina’ citatului de mai sua referirile la politetze capata acum – fara voia (si educatzia) dvs. – alte … valentze?
      E totushi bine sa shtitzi ca Steinhardt nu e numai Steinhardt parintele, calugarul, sfintul sau … ‘politicosul’. Steinhardt e in primul rind OMUL. Intelectualul, filozoful, juristul, criticul literar si ginditorul de o inestimabila valoare chiar de dinainte de a se fi convertit la ortodoxie!… Steinhardt are o opera literara, eseistica si chiar filozofica statuata solid in cultura romaneasca si inca cu mult timp inainte de a ‘descoperi’ unii dintre noi … „Jurnelul Fericirii”.

      P.S. Constantza e nume propriu sau e numelele orashului de pe litoralul romanesc?!?
      Chiar credetzi ca totzi sintem copii buni de pus la coltz de orice habarnaut (ca sa fiu … politicos, totushi) in ale semanticii si/sau etimologiei?
      Credetzi ca daca spuneatzi ca va cheama … Joséphine de Beauharnais asta ar fi avut vreo importantza reala, m-ar fi deranjat sau mi-ar fi zapacit … metabolismul?
      Sa fim serioshi, doamna. Pe mine nu ma intereseaza nici daca apareatzi aici cu numele de … Tour Eiffel!
      Daca eu ma ‘declaram’ … Napoleon Bonaparte, v-ar fi sunat mai cunoscut?
      Eu va sfatuiesc sa nu mai datzi sfaturi altora sau sa facetzi comentarii absolut aiuritoare la adresa comentariilor altora, si sa va rezumatzi doar la ontopicul articolelor lui Razvan. Asa cum am facut initzial si eu. Si sa nu mai irosim timpul propriu si al altora cu … panseuri intelectualiste ne la locul lor, inutile sau prost plasate. Sint absolut sigur ca avetzi si alte preocupari creshtine sau ziditoare si ca putetzi sa va simtzitzi bine si fara sa va … intromisionatzi in comentariile altora care in principiu nu sint nici treaba, nici grija si nici competentza dvs.!
      Atentzie mare: ‘intromisiona’ e termen frantzuzesc fara conotatziile jargoniale romaneshti! Ca sa n-avem vorbe…
      Cind o sa cunosc si eu numele dvs. adevarat si intreg, cum aratatzi, adresa exacta, profesia si locul de munca, CNP-ul si principalele preocupari, hobby-uri, ginduri, idei si aspiratzii, abia atunci o sa fiu convins ca nu sintetzi si dvs. o … anonima pt. mine. Pina atunci, pt. dvs. si oricine altcineva in afara de Razvan, eu sint … frei_herr. E arhi-suficient. Eu as fi pe deplin satisfacut daca atzi intzelege macar semnificatzia acestui nickname. Pe care il am din adolescentza, dat de colegii mei de shcoala suficient de inteligentzi si cu sigurantza cunoscatori ai semnificatziei sintagmei de vreme ce m-au ONORAT considerind ca eu sint (cel putzin pt. ei) … reprezentarea autohtona a acelei semnificatzii!

      Nota: Referitor la politetze, oare Steinhardt s-o fi contrazis singur?!?

      Sanatate si … no offence.

       
     2. „A nu uita că fraier în româneşte vine de la germanul Freiherr, adică om liber. Omului liber (în cavalerism se confundă cu nobilul) îi pasă prea puţin dacă a fost şmecherit de un mişel.”spune acelasi ….Steinhardt
      Parerea lui nu trebuie sa fie neaparat si adevar absolut…
      Ideea de om liber e ralativa….Niciodata oamenii nu au fost liberi cu adevarat.
      ,,Cautarea fericirii absolute se pedepseste prin codul penal si politie…” e tot idea lu’ ,,Nicu Steinhardt”
      Ce sic suna ..Nicu Steinhardt…un fel de Misu Eminescu…sau Gica Cosbuc….
      O zi buna….

       
     3. @Vali…
      Sa nu-i uitam pe … Nelu Luca Caragiale, Bazil Alecsandri, Luci Blaga, Costica Noica, Nelutzu Creanga, Tavi Goga, Marinush Preda, Titi Popescu „Dumnezeu”, Doru Arghezi, Lica Everac, Sile Voiculescu, Nicky Stanescu sau … Publius Naso … Ovi!
      Nuuu ?!?…
      P.S. Nu stiu care erau prenumele … diminutivate ale celor de mai sus. Si nici n-are importantza in comparatzie cu opera lor sau cu gradul de cunoashtere al scrierilor lor de catre noi. N-am habar nici cum se strigau unii pe altzii in intimitatea lor…
      Stiu insa sigur ca Nicolae Steinhardt chiar se semna cu … Nicu Steinhardt!
      Sanatate si … no offence!
      Adica fara suparare…
      :Approve:

       
    3. Experienta dvs. personala, la fel ca si cea a umanitatii, aceea referitoare la conflicte este intr-adevar ceva ce nu pot nega. Conflictul sparge aparentele, sparge mastile si lasa energiile sa se desfasoare. :)
     Acum referitor la „have a nice day” eu l-as traduce mai degraba prin „sa ai o zi placuta” sau „sa ai o zi draguta”. Stiu ca in limba romana sunt multe forme de a ura, cu multe sensuri si implicatii fiecare. Eu o folosesc pe aceasta, nu ca o traducere mai putin reusita a variantei engleze ci datorita unor elemente de ordin personal, la fel cum folosesc ocazional si binecunoscutul „Namaste” (evident din alte motive).
     Acum, sa trecem mai departe. :)
     Site-ul nostru permite o transformare directa a anumitor semne de punctuatie in emoticoane. Va rog sa ma scuzati daca devin un pic pedagogic insa scriu acest comentariu si pentru ceilalti cititori.
     Daca intorci capul spre stanga anumite semne de punctuatie pot avea un inteles grafic diferit. Spre exemplu, alaturarea intre doua puncte si o paranteza poate semana cu o fata de om, vesela :) sau trista :( in functie de paranteza folosita. In mod similar, doua puncte (ce reprezinta ochii personajului) langa un „D” reprezinta un om care rade cu gura pana la urechi. :D . Toate aceste semne recunoscute de site-ul nostru se transforma automat in micutele si dragutele emoticoane.
     Daca doriti unele mai mari, mai pline de forta, le veti gasi imediat sub fereastra pe care o folositi la scrierea mesajelor. Se numeste „Zaazu Emoticons” apasati pe semnul plus si le veti gasi pe toate. Trebuie doar sa-l alegeti pe cel dorit si sa-l trageti cu mouse-ul in comentariul dvs. (evident in momentul in care scrieti comentariul).
     Nu cred ca e foarte dificil
     :Daze:
     Pentru cei care au dificultati cu mouse-ul se poate scrie exact numele personajului cu doua puncte inainte si doua puncte dupa el (fara spatii) asa cum apare cand tii cursorul deasupra fetei dorite.
     Poate parea dificil, dar nu este si nu vei arata asa rau la final.

      
 3. Salut Razvan si „urmaritorii”

  Eu unul iti multumesc pentru toata contributia ta minunata la bucuria mea de a mi deschide emailurile si ati urmari gaselnitele. Te felicit si ma bucur ca sunt abonat aici. Cat despre cei care nu doresc sa te mai urmareasca sau doresc sa para isteti cred ca ar fi mai potrivit sa se dezaboneze de la newsletterul tau sau sa ne scuteasca de parerile lor „diferite” si, mai ales, inutile. Asta doar dintr o economie de timp si spatiu, fie ele si virtuale.

  Cu respect si prietenie, Lucian

   
  1. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase Lucian, insa fiecare are dreptul la o parere, poate e utila, poate nu, poate e la obiect sau poate a luat-o „pe miriște” nu are importanta. Atata vreme cat ii respecta pe ceilalti poate sa comenteze, e dreptul lui. Nu putem fi toti la fel. Nu putem avea aceleasi pareri. Ar fi cam plictisitor nu crezi? :)
   O zi minunata sa ai!

    
 4. Buna dimineata!Hristos a Inviat!

  Eu apreciez,,File de lumina”.Va apreciez si pe cei care imprastiati lumina prin cuvant.E un loc in care intru cu bucurie,chiar daca nu comentez mereu,de cand ,,va stiu”va urmaresc.Mie imi sunteti dragi cu totii si citesc cu bucurie postarile facute aici.Va doresc o zi frumoasa plina de lumina si va imbratisez!

   
  1. Adevarat a Inviat!
   Multumesc Carmencita, cuvintele tale sunt o oaza de bucurie ca de fiecare data.
   Sa ai parte de multe zile senine si fericite!

    
 5. Stimate domn/doamna „frei_herr” eu sunt una dintre persoanele care au opinii nu intotdeuna pe placul majoritatii. Fiecare suntem si gandim raportat la mediul de viata si experientele proprii. Dar am invatat un lucru, nu pe acest site ci in viata, din copilarie si l-am verificat de-a lungul timpului. Cand intri in casa, firma, curtea altuia, ii respecti normele , regulile de comportament si folosinta a bunurilor, spatiului, obiectelor puse la dispozitie. Le vei folosi si le vei lasa in ordinea cunoscuta si liber consimtita daca intrii si vrei sa fii in acel spatiu – folosit in comun cu acceptul gazdei, care de la inceput iti comunica regulile. Intotdeuna vor fi si …altele, care vei dori a le particulariza …si atat timp cat ele sunt ale tale, fara a afecta „zgariind” mai mult decat este cazul. e foarte bine pentru toti. Hartia ca si „foaia alba” a comentariilor ne cuprinde, ne expunem toti asa cum de fapt suntem, cu calitati si defecte, limite, credinte, sperante, viziuni, mai inteligenti, mai dogmatici, mai ironici uneori. Este obositor sa citesti un text scris nu majuscule pentru ca iti pare – scuze pentru pararea mea, uneori ca o strigatura in fata – continutul poate este bun, dar metoda este prin „strigaturi” si s-au putea sa pierd citind – esenta – sau sa nu ma obosesc sa citesc. Acelasi efect il are si o scriere asa cum doriti dumneavoastra – care pare din start o ironie la adresa cititorului indiferent cine este acesta. Poate nu v-a spus nimeni – sau dvs. vi se pare ca asa iesiti in evidenta. Categoric sunteti inteligent si aveti ceva de spus, ca fiind o parere personala, fata de ceva care v-a impresionat sau nu in forma in care a fost prezentata. Uneori veti observa ca intervenim si in comentariul cuiva, daca ceva unul dintre noi are neclaritati sau aprecieri personale. Fiecare este liber a decide daca va raspunde sau nu. Nu odata ne-am „ciocnit”, dar a fost un schimb de pareri, de idei si cand a divagat la atac la persoana….regulile site-ul s-au aplicat. Nici mie nu mi-au convenit uneori ..dar am inteles. Un alt aspect de respect reciproc poate ai sa il observi, nu stiu daca te si reprezinta – majoritatea scriem pe numele nostru fie intreg in cazul meu si altora , fie prenumele. Ne este si mai usor a ne adresa unii altora si este o forma de asumare a raspunderii personale fata de ceea ce scriem. Uneori este distractiv… si in timp, daca ai sa ramai printre noi ai sa constati, cand cineva scrie sub o porecla …. ca si comentariui i se potriveste conform alegerii „nick name”. Comentariul personal spune multe despre fiecare chiar daca contine putine cuvinte si acelea doar de lauda, pozitive sau interjectii ( o singura litera multiplicata – ca o strigare – pentru mine este echivalentului unui fluierat – se fluiera din diferite motive: apreciative, de mirare, de emotie, de manifestarea personala a unei stari generate de mesajul baza). Categoric nu te vei plictisi. Dupa cum ati observat de multe ori am scris „categoric” nu este o impunere de parare – este o constatare personala, care nu va afecteaza. Consider ca in masura in care va ajuta, cat de cat cele scrise de mine, veti decide daca veti comenta mai departe respectand regulile de gazduire sau va retrageti unde va este mai bine si sunteti altfel apreciat. Scuze pentru adresare la persoana a doua sau a treia, dupa cum am considerat ca imi este mie mai usor sa ma adresez. Ca un bun „vecin” de site la inceput iti spun „buna ziua si bine ai venit „cu respect si raportat la atitudinea ta, voi folosi termenii de adresare corespunzatori situatiei. Acest comentariul imi permit a il scrie deoarece eu fac parte dintre cei „vechi”. Cu respect.

   
  1. Wooow!…
   Sau era necesar sa fiu mai putzin laconic, stimata doamna Luiza Bratu?…

   Ceea ce uita (de fapt nici nu stie) majoritatea celor ce posteaza pe internet e tocmai faptul ca acesta are o anumita … democratzie conversationala si de idei specifica (fiecare vorbeshte, adica scrie pe rind si doar dupa ce aude si INTZELEGE si opinia celuilalt), ‘democratzie’ greu de patruns pt. cei care nu intzeleg nici macar arta respectului de sine (si fara fasoane) nici in viatza reala, directa, ca forma a respectului general, ne-‘didactic’. Atita timp cit itzi asumi raspunderea de a ‘emite’ in cyberspace – orice, oriunde, oricit – pierzi atit ‘ingenuitatea’ vorbelor spuse intre prieteni la o cafea in gradina proprie, ramii fara ‘dreptul de proprietate’ asupra dialogului (daca el chiar se vrea sa existe si nu e doar o forma fara fond) si renuntzi la … omnipotentza disimulata sau directa asupra cenzurii opiniilor sau parerilor celorlaltzi intr-o asa-zisa … casa personala conversatzionala! Si nu vorbesc aici de bunul-simtz de la sine intzeles… Bref, intru aici doar din cind in cind si comentez doar daca am ceva de spus, ocazional. Nu stau toata ziua buna ziua pe acest site, nu sint abonat la newsletter-ul sau, nu dorm agitat si ma trezesc frisonind de ashteptarea a ceea ce a mai scris nou proprietarul (nu de putzine ori interesant, placut si inteligent), nu fac comentarii la adresa nimanui ci doar referitor la subiectul articolului de fond, ma ocup ca si in viatza reala doar de remarci cu … valoare adaugata si nu ma intereseaza parerile celorlaltzi despre persoana mea ci doar opiniile lor despre CONTZINUTUL (si nu forma) spuselor mele. Nu am partis-pris-uri mioritice matinale pline de … lapte si miere circumstantziale, pot trai linishtit fara sa-mi creasca tensiunea sau glicemia doar pt. ca unora nu le place spiritul critic sau realismul ‘cinic’ moderat, nu ma intereseaza absolut deloc … edulcorarile caraghioase, garbovismele stupide (oricit de frumoase, educate sau ‘ziditoare’ se vor), ‘bezelele’ infantile stupide si lipsite de contzinut sau enorma cantitate cu valoare adaugata zero de multzumiri complezente, ‘pozitivism’ dus dincolo de firescul lui, adulari aproape indecente sau … ‘recunoshtintze’ pt. existentza fizica, biologica sau chiar … morfica a cuiva! Nu-mi permit nici educatzia, nici timpul si, mai ales, chiar conceptele de bine, adevar si iubire de la care parca pretindem cu foarte mare ‘lejeritate’ ca ne hranim sufleteshte totzi.
   Nu ma intereseaza absolut deloc ‘sfaturile’ celor … vechi fie si datorita faptului ca pe internet nu sintem la … coada la butelie sau la casa de pensii la bilete de tratament astfel incit ‘primatul’ principiului „primus inter pares” sa aiba vreo semnificatzie temporala sau valorica numeric. Si nici la … biserica sau la ora de dirigentzie nu sintem ca sa-mi fie date lectzii de morala comunicatzionala sau de … catharsis! Din nefericire pt. cei care-si imagineaza ca detzin adevarul absolut sau numai … miezul din dodoashca, am virsta, experientza de viatza cit si toate celelalte credentzialele necesare si suficiente cit sa ma faca doar sa zimbesc la insolentzele de tipul asta.
   In rest, incongruentza de tipul ‘tu’ vs. ‘dvs’ tzine doar de educatzia fiecaruia…
   Inestimbila doamna/domnishoara, genialul Nietzsche avea o vorba uluitoare ce cuprinde in trei cuvinte parca intreaga natura noastra umana, divina da’ si darwina (asa cum zic eu adeseori): „Charakter ist Schicksal”.
   Tragic de-a dreptul pentru intreaga umanitate este faptul ca majoritatea djuvariana are ca destin tocmai … lipsa acestuia!

   Nota: Mi-am permis sa va raspund in extenso doar din respect pt. timpul alocat persoanei mele. Nu insa datorita si motivatziilor pt. care atzi facut acest lucru. Daca avetzi orice alte subiecte interesante care sa vizeze ONTOPIC si alte aspecte legate de articolele postate de domnul Razvan – altele decit umorile personale fatza de persoane pe care nu le cunoashtetzi si nici nu paretzi a le intzelege vorbele da’ avetzi suficientza sa le … educatzi (pauza de zimbit…) in mod ‘pretzios’ -, atunci va ashtept cu interesul necesar.
   A propos de presupusa mea ‘ironie’ (serios?!?), shtitzi ce spunea Freud despre inapetentza genomica (funciara zicea el) a scortzoshilor auto-pretins serioshi, educatzi sau doar cabotini?
   „Daca lumea n-ar avea in rindurile ei si … ‘deviatziile’ social-comportamentale numite ironici, ludici, malitzioshi, cinici sau chiar sarcastici, atunci nu am fi decit o adunatura idioata de maimutze antropoide care n-ar cunoashte in veci evolutzia, s-ar inchina stupid si grotesc la zeitatzi fara a avea si conshtiintza superioara necesara definirii acestei conshtiintze si ar continua sa se extazieze ori de cite ori s-ar scarpina in urechi cu degetele. De la picioare…”
   Nu stiu de ce da’ banuiesc eu ca la experientza dvs. de viatza (…”din copilarie si verificata de-a lungul timpului” parca), ashtia doi – Nietzsche si Freud adica – parca n-ar avea nici o relevantza intelectuala. Nuuu?!?

   Sanatate si … no offence.

    
    1. E prea complicat sa fac traducere laaa … traducere! Iar daca n-atzi intzeles din prima la ce-ar mai fi buna o subliniere reiterativa?!?
     Si oricum nu dau meditatzii ocanilor…
     Sanatate si dvs.

      
     1. Pentru @nimeni:
      Nu-i asa ca DEX-ul e insuficient uneori?
      Nu, nu era vorba de asa ceva. Si nici de – Ooops! – movilitzele de pamint facuta de umilele rime, de ex.
      Mai cautatzi…
      Dupa propozitzia dvs. din incheierea anterioara pareatzi un tip … rafinat. Nuuu?!?
      P.S. Avetzi mare grija: schimbatzi-va de urgentza nick-ul caci altfel o sa paretzi … un anonim. Insignifiat, lipsit de CNP si importantza. Un … nimeni in adevaratul sens al cuvintului. Si nu de alta da’ am intzeles ca fapturile … ezoterice nu agreeaza incognito-ul. Eu mi-am luat portzia de … papara la bunele maniere. Stiu ce spun…
      Sanatate si noapte buna!

       
     2. Unele fapturi ezoterice, il agreeaza. Mai putin cele exoterice la care va referiti, de fapt.
      Ce conteaza?
      Multa sanatate si dvs.

       
 6. Stimate domn ” fre_herr” indiferent de varsta si pregatirea pe care o aveti – dar mai ales pentru modul cum considerati a raspunde…..suntem pe universuri paralele privind comunicarea fie ea si in scris. Este ca si cum cineva va comunica amiabil cateva date despre locul in care ati intrat si dvs. ii faceti filozofia “Daca lumea n-ar avea in rindurile ei si … ‘deviatziile’ social-comportamentale numite ironici, ludici, malitzioshi, cinici sau chiar sarcastici, atunci nu am fi decit o adunatura idioata de maimutze antropoide care n-ar cunoashte in veci evolutzia, s-ar inchina stupid si grotesc la zeitatzi fara a avea si conshtiintza superioara necesara definirii acestei conshtiintze si ar continua sa se extazieze ori de cite ori s-ar scarpina in urechi cu degetele. De la picioare…” care va reprezinta. Cu frazele dvs. v-am comunicat de ce consider ca suntem in universuri paralele. Categoric veti avea sustinatori si admiratori – pe un site intra toata lumea sa isi dea cu parerea, mai ales ca este sub forma anonimatului. Si cu acest mesaj va raspund la „Daca avetzi orice alte subiecte interesante care sa vizeze ONTOPIC si alte aspecte legate de articolele postate de domnul Razvan – altele decit umorile personale fatza de persoane pe care nu le cunoashtetzi si nici nu paretzi a le intzelege vorbele da’ avetzi suficientza sa le … educatzi (pauza de zimbit…) in mod ‘pretzios’ -, atunci va ashtept cu interesul necesar.
  A propos de presupusa mea ‘ironie’ (serios?!?), shtitzi ce spunea Freud despre inapetentza genomica (funciara zicea el) a scortzoshilor auto-pretins serioshi, educatzi sau doar cabotini?” – va inteleg autoportretul si nu vi-l contest – am intalnit acum cativa ani un barbat plin de ura fata de femei, inversunat si dispus a discredita sub toate formele- era intradevarat foarte erudit – dar urat nu atat ca infatisare ci ca mod rautacios de a isi sublinia superioritatea prin actiuni si cuvinte. Asa incat orice femeie care ar fi fost atrasa poate de intelectul sau, daca ar fi fost placut, cu toata uratenia fizica pe care o avea, cu siguranta cineva l-ar fi iubit. El isi dorea o femeie frumoasa, bogata , culta……iar el oferea rautacisme si o diploma… Din cate stiu era mare fan Freud si Nietzsche…. avand obsesii macabre in privinta erosului si a manifestarii acestuia. Si in povesti Frumoasa a venit si a stat cu Bestia, dar acesta isi folosea violenta si uratenia pentru a se apara de prostia omeneasca, nu de iubirea unei femei. Umanitatea si iubirea de altfel l-au salvat si a devenit cu adevarat fericit. Nu va cunosc asa cum nimeni de pe acest site care comentam, nu ne cunoastem fizic intre noi. Va scriu in baza a ceea ce dvs. ati scris si din ceea ce dvs. ironizati – experienta personala. Iar „vechi” stimate domn inseamna ca sunt ceva ani de cand sunt impreuna in scris, pe acest site cu bune si mai putin bune, in care mi-am permis sa fiu eu insami asumandu-mi ca sunt diferita si contestata. Sunteti inteligent, cult, malitios si cum vreti — fiecare ne asumam ceea ce scriem. Va doresc succes.

   
  1. Inestimabila doamna, imi permitetzi rogu-va ca din cind in cind sa maaa … teleportez pt. scurta durata in universul dvs. (absolut paralel, de acord) si sa aduc la micul dejun sa zicem, ultimele panseuri gracile, malitzii glazurate, sarcasme atent temperate si cevaaa … ironii dulci cit sa nu solicite prea mult pancreasul?
   Exact asa, doamna: ironii nu … MIRLANII!

    
 7. frei_herr N-ai putea, matale, cel fara chip si fara identitate clara (n-ai curajul sa te arati, nu-i asa?!) sa te teleportezi intr-un loc unde sa nu ironizezi si sa nu obosesti pe nimeni?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   
  1. …I.nestimabila duduie…
   N-o sa raspund insolentzei dvs. asa cum atzi merita si nici nu voi face consideratzii referitoarea la ‘interpelare’ din motive ce tzin exclusiv de respectul pt. ceilaltzi cititori. Interesatzi in primul rind de temele publicate pe-aici si nu de idiosincraziile unora sau altora…
   Pot insa sa va spun una din zicerile intzelepte ale bunicului meu din partea mamei, om de o rara inteligentza tzaraneasca, firesc bun simtz , dragoste de oameni, de tzara si nestramutata credintza in Regele Tzarii si in bunul Dumnezeu. Bunicul meu, om si de o aleasa tzinuta morala – fie-i tzarina ushoara si odihneascase-n pace! – a facut cu arma-n mina, in primele linii mereu, ambele razboaie mondiale. Si a fost ‘rasplatit’ dupa 1948 cu citziva ani de pushcarie comunista pt. ca a indraznit sa-si apare tzara impotriva … ‘fratelui’ sovietic de la rasarit!
   …Da’ nu asta vroiam sa va spun.
   Am creionat doar putzin portretul omului care a fost pt. mine mai ceva decit ooo … ICOANA! Am facut acest lucru ca sa intzelegetzi mai bine urmatoarele lui vorbe spuse pe vremea cind student ‘inflacarat’ fiind imi imaginam ca pot schimba oamenii si chiar lumea doar cu vorbele, educatzia, cultura, inteligentza si bunavointza proprii:
   …”Nepoate, pe (***) nu potzi sa-l faci mai putzin (***) niciodata si cu nici un chip! E pierdere inutila de vreme si e zminteala a mitzii si sufletului.
   (***) e atit de (***) tocmai pt. ca el isi are rolul sau intre oameni. Nu incerca sa-l faci sa intzeleaga cele mai simple lucruri si, Doamne fereshte!, nu te stradui sa-l ‘schimbi’ cumva: El nu va deveni niciodata nici macar cu un mm mai putzin (***) decit este, oricte eforturi ai face, iar tu crezind ca-l ajutzi pe cel ce nu poate de fapt fi ajutat, n-o sa fii astfel nici macar c-o secunda mai deshtept decit esti!”
   …Aceastea sint vorbele pe care mi le-a lasat „moshtenire” omul pe care l-am pretzuit cel mai mult in viatza.
   Intzelepte vorbe, nu?
   Dvs. ce credetzi ?!?…
   P.S. Nu am mentzionat in mod expres termenul exact folosit de bunicul meu din decentza (ne aflam pe un site cu un anume suflu spiritual, lucru care nu pare insa a va ‘deranja’ tocmai pe dvs.) si pentru ca acest cuvint sa nu lezeze auzul sau sufletzelele … mizericordioaselor fapturi … exoterice!
   In incheiere, in sperantza ca v-am raspuns satisfacator si pe masura ‘provocarii’ dvs., va spun … no offence si va doresc multa sanatate!
   In fond sintetzi si dvs. un om. Simplu om cu zbateri, nelinishti si angoase interioare. Existentzialiste si inalt structurate.
   …Nuuu ?!?
   :Angel:

    
 8. Draga „nimeni” cred ca este foarte obositor sa realizezi ca mai sunt oameni care isi venereaza stramosii si care au fost si intelepti si vrednici si gospodari si demni si chinuti pentru ca au fost corecti fata se sine, propriile valori si tara. Datorita lor noi suntem azi. Si acestia au fost majoritari intr-o buna perioada de timp, asa cum ceea ce a scris frei_herr in paranteza sunt azi majoritari. Sunt lumi diferite desi aceeasi cetatenie – ca si realitatea pe care o traim. Mai suntem cativa rataciti care am avut sansa si bucuria de a fi crescuti de astfel de oameni si care in pofida vremurilor le pastram nu doar amintirea in suflet ci si invaturile pe care dorim sa le lasam generatiilor ce vin pentru a stii ca acest neam a avut si valori autentice nu doar de consum ocazional. Este dureros sa constatam ca la capitolul (***) stam asa de bine si la capitolul valori nationale pastrate in timp si transmise mai departe suntem atat de putini. Dar asta este singura comoara pe care o avem si care va dainui chiar cand averile adunate de unii sau altii se vor imprasita…isi vor cauta valorile si identitatea. si daca citesti comparativ, la noi chiar au existat si exista inca oameni de o mare valoare nu in bani ci in stiinta valorilor acestui neam. Operele scriitorilor romani daca ar fi cunoscute si publicate in strainatate sau daca noi le-am edita si am face ceva publicitate ar deveni best seller-uri pe orice tema – dar este exclus ca noi sa ne valorificam scriitori. Noi ii ascundem si citim ce ne vand reclamele. Cartarescu este trivial deci categoric mare succes placut cititorilor de azi. Nu este atat de elevat ca Ionel Teodoreanu sau ca Vasile Voiculescu, Mihail Sadoveanu sau Alexandru Vlahuta.. Daca ramanea in tara nici Emil Cioran nu era cunoscut. Dar asta este modul cum noi ne apreciem intre noi si pe asta s-au bazat si cei ce ne manipuleaza azi unii impotriva altora pentru ca ei sa conduca si sa faca ce vor in aceasta tara. Romanul modern este nemultumit si carcotas de vitelul vecinului si mandru de sorcova din gard – astia suntem. Iar dupa „revolutie” toata pleava s-a ridicat si acolo a ramas, de aceea acum traim acesta realitate. Nu vom fi niciodata altceva decat manifestam dar cu siguranta copiii nostrii sau nepotii nostriii poate vor cauta adevarurile istorice daca nu le distrugem si pe acestea, asa din plictiseala.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top