skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Dezbaterea

 

A face presupuneri reprezintă de multe ori unul dintre atuurile creierului nostru, este una dintre acele funcții cognitive ce se proiectează în viitor bazându-se pe trecut. Totuși fiecare om ar trebui să facă o delimitare clară între ceea ce presupune și realitate. Uneori, distanța dintre cele două este uriașă.
Astăzi, am ales pentru dumneavoastră o poveste pe această temă culeasă și publicată de Anthony de Mello. Citiți-o și urmăriți cât de deosebite sunt presupunerile celor doi participanți.

„Cu mult timp în urmă, în Evul Mediu, Papa a fost sfătuit de consultanţii săi să-i izgonească pe evrei din Roma. Era imposibil, spuneau ei, ca aceşti oameni să trăiască liberi în chiar inima catolicismului. Un edict de alungare a fost redactat şi promulgat, spre disperarea evreilor, care ştiau că oriunde s-ar duce, nu vor avea parte decât de un tratament mai rău decât cel de care au beneficiat în Roma. De aceea, ei l-au implorat pe Papă se anuleze edictul. Papa era un om corect, aşa că le-a făcut o propunere: evreii trebuiau să numească pe cineva. care să aibă o dezbatere cu el, prin pantomimă. Dacă purtătorul lor de cuvânt câştiga, evreii puteau rămâne în oraş.
Evreii s-au adunat să se consulte. Neacceptarea propunerii ar fi însemnat alungarea automată din Roma. Acceptarea ei nu era nici ea o alternativă prea bună, căci cine ar fi putut câştiga împotriva Papei, care era deopotrivă jucător şi arbitru? Totuşi, nu aveau altceva de făcut decât să accepte. Din păcate, s-a dovedit imposibil să găsească vreun voluntar dornic să intre în competiţie cu Papa. Povara de a purta soarta. tuturor evreilor pe propriii umeri era prea grea pentru ca cineva să accepte să şi-o asume.
Când omul care făcea curat în sinagogă a auzit despre ce este vorba, el a venit în faţa rabinului-şef şi s-a oferit să reprezinte poporul evreu în dezbaterea cu Papa.
– Omul de serviciu? au spus ceilalţi rabini. Imposibil!
– Nimeni altcineva nu doreşte să-şi asume această sarcină, a spus rabinul-şef. aşa că nu avem de ales. Ori îl acceptăm pe omul de serviciu, ori nu va avea loc nici o dezbatere.
De aceea, în lipsa altcuiva, omul de serviciu a fost numit drept competitor al Papei.
Când a sosit marea zi a încercării, Papa s-a aşezat pe tron în Catedrala Sf. Petru, înconjurat de cardinalii săi şi în faţa unei mari mulţimi de episcopi, preoţi şi credincioşi. Mica delegaţie de evrei a sosit şi ea, cu robele lor negre şi cu bărbile în vânt, înconjurându-l pe omul de serviciu.
Papa s-a întors către acesta şi dezbaterea a început. Papa a ridicat solemn un deget şi l-a îndreptat către cer. Omul de serviciu a indicat la fel de solemn solul. Papa părea nedumerit. El a ridicat din nou degetul cu o mare gravitate şi l-a îndreptat către faţa omului de serviciu. Acesta a ridicat trei degete şi le-a îndreptat cu fermitate împotriva Papei, care a rămas uimit în faţa acestui gest. Apoi, Papa şi-a băgat mâna între faldurile robei şi a scos la iveală un măr. La rândullui, omul de serviciu şi-a băgat mâna în sacul său de gunoi şi a scos de acolo o bucată de matzo. După care, Papa a spus cu voce tare:
– Reprezentantul evreilor a câştigat competiţia.
De aceea, edictul de alungare a lor este anulat.
Evreii s-au repezit imediat la salvatorul lor şi l-au îmbrăţişat. Cardinalii l-au, înconjurat şi ei pe Papă şi l-au întrebat, nedumeriţi:
– Ce s-a întâmplat, Sanctitate? A fost imposibil să înţelegem ceva din această dezbatere rapidă şi criptică.
Papa şi-a şters sudoarea de pe frunte şi le-a răspuns: .
– Acel om este un teolog strălucit, un adevărat maestru al dezbaterii. Am început prin a-mi îndrepta degetul către cer pentru a afirma că întregul univers îi aparţine lui Dumnezeu. El şi-a coborât imediat degetul către sol ca să-mi reamintească faptul că există un iad, în care şeful suprem este diavolul. Am ridicat atunci un deget ca să afirm că Dumnezeu este Unul singur. Imaginaţi-vă cât de şocat am fost când el şi-a ridicat trei degete, spunându-mi astfel că Dumnezeu se manifestă prin trei persoane, făcând astfel aluzie la doctrina Sfintei Treimi! Văzând că nu pot depăşi acest geniu al teologiei, am preferat să schimb direcţia dezbaterii noastre. Am scos un măr, pentru a-l testa. Aţi auzit şi voi de ideile acestea năstruşnice, potrivit cărora pământul ar fi rotund. El mi-a răspuns pe loc, scoţând din traista sa o bucată plată de pâine nedospită, reamintindu-mi astfel că, potrivit Bibliei, pământul este plat. Pe scurt, nu am mai avut de ales, aşa că i-am recunoscut victoria.
La rândul lor, evreii s-au întors la sinagogă, unde l-au asaltat cu întrebări pe omul de serviciu:
– Ce s-a întâmplat? l-au întrebat ei uimiţi. Omul de serviciu era însă indignat.
– Totul a fost o prostie. Mai întâi, Papa şi-a ridicat mâna ca să afirme că toţi evreii trebuie să părăsească acest ţinut. Drept care, eu am indicat către pământ, ca să-i arăt că nu ne vom mişca de aici. După care, el a arătat cu degetul către mine, ca şi cum mi-ar fi spus: „Nu te pune cu mine!” De aceea, am ridicat şi eu trei degete, pentru a-i arăta astfel că trebuie să se simtă de trei ori mai ameninţat pentru că ne-a ordonat să părăsim Roma. În sfârşit, am văzut că scoate mărul, ca să-şi servească prânzul. Drept care mi l-am luat şi eu pe al meu.“

Anthony de Mello

Comentarii (9)
 1. Am hotarat de mult ,sa-mi schimb sensul de mers pe ,,DRUMUL VIETII ,,… pentru.. FERICIREA ,LIBERTATEA ,si LINISTEA MEA INTERIOARA …
  Am inceput ,, lucrul ,, cu mine insami …si … mai inversunata ca niciodata… am renuntat la ,,zbuciumul MINTII DE MAIMUTA ,,
  …………………………………….
  Schimbările au venit asemeni unui tăvălug peste mine ,datorita ….PRESUPUNERILOR ! :)
  Parerea mea :
  Atat timp cat aceste presupuneri ,, nu dauneaza grav sanatatii ,, sunt bine venite ! :)
  ,,Folosindu-ti mintea si mai putin muschii poti castiga multe confruntari !,,…
  ,, Viața-i un joc, joacă-l ,,
  Viata este iubire , Iubeste ! :)
  ………………………………………………..
  Felicitări cu ocazia aceastei zile.
  Îti urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie.
  La mulți ani, Mihai / Mihaela / Gavril Gabriel/ Gabriela! :)
  ……………………………………………………………………………
  …Astazi, 8 nov 2014 , la botezul tau, nepotelul meu drag , o zi atat de insemnata pentru tine, vom planta un copac ( doi copaci si pentru Norris unul , acum mi-a venit ideea :) )ca simbol al dragostei, fericirii, armoniei si increderii in mica noastra familie, acolo unde se afla radacinile vietii tale.
  Bine ai venit , bine ati venit in viata noastra! :)
  Va iubesc…Va iubesc ..infinit ! :)
  …………………………………..
  Va iubesc si pe cei care rasfoiti , comentati FILE DE LUMINA in frunte cu tine Razvan si intreaga echipa ! :)
  Va doresc o zi magica ! :)
  ..Pentru mine sigur asa va fi ! :)

   
  1. Eee… fiecare isi exprima punctul de vedere asa cum considera el. Orice om este frumos si merita sa fie ascultat chiar daca nu este compatibil cu propriile noastre trairi.
   Zile frumoase va doresc!

    
 2. Aceasta povestioara are mai multe intelesuri.. Nu este intelept cine se autointituleaza ci cel care isi asuma cu toate consecintele. Mima – sugestia mimica – fara cuvinte poate insemna orice – aviz amatorilor de interpretari la distanta fara a cunoaste subiectul. Nu haina te face intelept ci deciziile faptelor tale pe care poti sa ti asumi. Daca nu comunici clar, nimeni nu stie ce ai in cap, doar dupa figura si gestica – poate fi orice, castiga(aparent) cel ce are ultimul gest, nu ultimul cuvant. Cand esti fata in fata cu cineva, arareori adevarul este la mijloc, castiga cel ce are forta argumentelor si capacitatea de a sintetiza esenta – dar e oare adevar comun ? – el este undeva mai presus si pentru a-l atinge cei doi trebuie sa se uneasca ca minte sau ca eforturi. Atunci avand o viziune comuna si adevarul va fi comun , liber acceptat si posibil de realizat chiar prin metode diferite. E valabil in orice domeniu. Dar fiecare are ceva de invatat de la celalalt – o alta metoda, o alta abordare, o alta viziune care te invata sa iti dezvolti si o alta fata a adevarului. Ca un adevar sa existe el se manifesta in timp real cu consecinte comune sau diferite. De aceea sunt adevaruri universale testate, recunoscute si pareri. Dar calea catre adevar se face prin cunoastere, prin educare, autoeducare, cultura si experienta directa de viata – care este de necontestat. Este adevarat orice factor intern sau extern influenteaza rezultatele finale. Suntem in prezent suma evenimentelor trecute si viitorul depinde de deciziile prezentului care este perpetuu. Adaptarea sau neadaptarea la factorii cuntificabili si necuantificabili ne da si capacitatea de face fata sanatosi fizic, mental, emotional fata de orice eveniment sau nu.
  Cu siguranta iubirea si respectul ne face sa vorbim in limbajul universal al vietii si sa putem comunica oricand , oriunde cu oricine. Si de asemenea sa avem respectul de a asculta si rabdarea de a intelege dorinta sau viziunea celui din fata noastra, auzindu-l sau citind fara a ne auzi propriul gand si propria parere. E suficient timp apoi.
  Cand se aprind stelutele in ochi categoric vom vorbi direct sufletelor si inimilor noastre care vor gasi calea de a armoniza si mintea noastra. E minunat cand gasim ce ne uneste , nu ce ne desparte. Si atunci cand prin efort comun realizam ceva …. atingem fantasticul in viata, toate ies mult mai bine, mai frumos, mai practic, mai util.

  La Multi Ani tuturor celor ce poarta nume de Arhangheli Gabriel/a si Mihail/a. Calde imbratisari, sanatate , realizari si bucurii in fiecare zi impreuna cu cei dragi.Cu drag si cu respect.

   
  1. Povestirea nu ne apartine, a fost preluata. Totusi, va multumim pentru aprecieri,
   Zile minunate sa aveti!

    
 3. Consider ca unul din talcurile acestei povestiri , este acela de a ne arata practic , ce inseamna PRESUPUNERILE si la ce rezultate pote duce ele . Va imbratisez

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
http://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top