Omul care aduce ploaia
Se spune ca intr-o zi, in Persia, in vremea unei secete cumplite, a venit la Nastratin Hogea un grup de oameni care l-au intrebat daca nu cumva stie cum anume poate fi adusa ploaia.
-Fireste ca stiu, a spus el.
-Hai repede, spune-ne ce e de facut.
Nastratin a cerut sa i se aduca un lighean plin cu apa, ceea ce s-a si facut, nu fara greutate. Cand a fost adus ligheanul, si-a scos camasa si, spre uimirea tuturor, a inceput s-o spele cu mare grija.
-Ce! au inceput sa strige cu totii. Am adunat toata apa care ne mai ramasese, iar tu o folosesti ca sa-ti speli hainele!
-Nu va speriati, a raspuns Nastratin, stiu ce fac.
In ciuda insultelor si amenintarilor, Nastratin nu s-a grabit deloc. Si-a spalat bine camasa, apoi a spus:
-Am nevoie de inca un lighean cu apa.
Oamenii au cautat peste tot, au stors lutul din fantani, au luat apa de la gura copiilor si au izbutit sa umple cel de-al doilea vas.
Nastratin si-a bagat haina in apa si a clatit-o cu grija.
Toti se uitau la el inmarmuriti, nemaiavand putere sa strige. Nastratin le-a cerut apoi sa-l ajute sa rasuceasca vesmantul, ca sa-l poata stoarce cat mai bine, dupa care l-a dus in curtica si l-a atarnat pe o franghie, la uscat.
Indata dupa aceea, cerul s-a acoperit de nori grosi si a inceput sa ploua.
-Poftim, a spus linistit Nastratin. Asa patesc de fiecare data cand imi pun camasa la uscat.
Sursa: OSHO.
Ma indoiesc ca OSHO sa fi avut ceva comun cu Nastratin Hogea. Erau din culturi diferite.
O zi minunata!
… desi povestirile cu Nastratin au intr-adevar origina in Orientul Mijlociu totusi Osho a facut in dese randuri apel la povestirile cu Nastratin in prelegerile lui.
Daca le-a preluat si el, asta nu-l face autor al acestor povestiri
Buna dimineata.
Si…..care-i chestia?Ori eu nu inteleg printre randuri,ori povestea de mai sus este doar o povestioara care s-o citim cand nu avem ce face.
O zi buna tuturor….eu doar ce am pus a doua masina de rufe la spalat.Probabil va incepe sa ploua?
Sa auzim de bine.
Sunt mai multe sensuri si motive pentru care aceasta povestire este aici. In primul rand, daca v-a adus un zambet, atunci este perfect.
Apoi, toti acei oameni care s-au dus la Nastratin Hogea pentru a cauta indrumare ca la un sfant, au gasit de fapt, un om care a tratat problema lor ca orice om obisnuit. Doar sansa si intamplarea a facut ca sa se adevereasca presupunerea lui Nastratin. Deci, nu incerca sa vii cu probleme absurde si fara sens la un sfant, nu el iti dirijeaza viata, nu el traieste in locul tau. Fa tot ce poti cu puterile tale si cauta indrumare doar atunci cand nu mai poti sau nu mai stii.
Evident, mai are si sensul de a folosi in avantajul tau ceea ce oamenii definesc ca ghinion.
Celelalte sensuri va invit sa le descoperiti si singuri.
O zi minunata!
Mie mi-a placut partea cu „nu el iti dirijeaza viata, nu el traieste in locul tau”. Mai sunt oameni care cauta clarvazatori care sa le spuna daca sa-si schimbe serviciul sau nu, locuinta, sotul/sotia, etc… Ca si cum ar vrea sa ia altcineva deciziile in locul lor. Sa nu cumva sa greseasca. Dar atunci ei ce mai invata?
Sensul este: sa ai puterea sa oferi ceea ce este mai de pret pentru tine spre a primi exact ceea ce vrei sau iti este de folos.
e destul de amuzanta povestea ! daca as defini unul din sensul acestei povesti prin cuvintul : rabdare .
Buna seara tuturor.Am citit povestea si mi-a placut .Mi-a placut si explicatia lui Razvan.Nu ma gandisem la alte intelesuri ,in afara de cel pe care eu l-am vazut .
-Poftim ,a spus LINISTIT Nastratin .Asa patesc de fiecare data cand imi pun camasa la uscat .
El avea credinta cel putin cat un bob de mazare .Daca a observat ca ploua de cate ori isi spala camasa ,era clar ca nu exista nici un motiv sa se intample altfel acum.
El credea in minuni .Credinta adevarata face minuni.
Nu vreau sa merg mai departe cu scenariile .Prefer sa ma opresc aici .E prea frumos ,ca sa ne gandim la altceva.
Nastratin privea minunile ca un fapt dat de Sus spre deosebire de ceilalti si nu parea sa-si bata capul cu explicatii. Cum spunea si Corina daca minunea se mai intamplase intr-un anumit context anume si se tot repetase nu avea motive sa creada ca n-o sa se repete.
Ca acel context impunea anumite preconditii cum era necesitatea sacrificiului disperat al apei de catre cei care nu o aveau de fapt aducandu-i in pragul mortii sigure daca minunea cu ploaia nu avea de fapt sa se intample, nu mai statea nimeni sa se gandeasca ce si cum …
Ca de fapt nu Nastratin insusi facea minuni, el era doar un agent ce comunica care sunt conditiile, ci insusi sacrificiul acesta al apei ce te aducea efectiv in pragul mortii si nu-ti mai lasa decat speranta ultima in Dzeu caci alte cai nu mai existau, este un aspect interesant pentru mine. Ca acest sacrificiu „in extremis” indeplineste conditiile de respectare a uneia din legile fundamentale ale Universului si anume a echilibrului energiei este un alt fapt (cat dai atat primesti).
Ca apa de pe camasa udata cu putina apa stransa din disperare atunci cand a inceput sa picure pe pamant a reprezentat modelul energetic al ploii-samanta (asa cum era utilizat de preotii druizi acum peste 8 mii de ani cand aduceau ploaia) si a initiat ploaia trimisa automat de Mama Pamant ce a raspuns la cererea disperata a copiilor ei ce facusera sacrificul in mare nevoie este un alt fapt.
Acum fiecare in ce crede …
Consider ca ceva il diferentia pe Nastratin de ceilallti . El se afla in FLUX , pe cand ceilalti …nu prea . De aici si raspunsul hotarat si plin de CREDINTA in IMPLINIRE :” Fireste ca stiu ” .